Güney Kore Oturma İzni

2023'te Güney Kore Oturma İzni Nasıl Alınır?

Güney Kore oturma izni ile ilgili Kore hükümetinin paylaşmış olduğu detaylı bir bilgi bulunmamaktadır. Güney Kore'den oturma izni almak için öncelikle oturma izni veren bir vizenin alınması gerekmektedir. Belirli şartları sağlayan kişilerin kısa yoldan alabileceği Güney Kore kalıcı oturma vizesi bulunmaktadır.

Güney Kore oturum izni türleri aşağıda listelenmektedir.

  • Güney Kore geçici oturma izni
  • Güney Kore kalıcı oturma izni

Güney Kore çok gelişmiş bir ülkedir ve dünyanın en büyük 10. ekonomisine sahiptir. Dünyanın en hızlı internet erişimine sahip olan ülke olması, dünyadaki en uzun yıllık yükseköğrenim eğitimine sahip olması ve sağlık koşullarının çok iyi olması gibi nedenler sebebiyle yabancı ülke vatandaşları Güney Kore’de oturma izni almak istemektedir.

Vizem.net, Güney Kore'de oturma izni almak isteyen kişilere vize başvuru işlemlerinde danışmanlık hizmeti sunan akredite acentedir.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Güney Kore Geçici Oturma İzni Nedir?

Güney Kore geçici oturma izni Kore'ye uzun süreli bir vize ile gelen yabancı kişilere verilmektedir. Kore'ye gelen kişilere geçici oturma izni; uzun süreli çalışma, eğitim, yatırım gibi vize uygulamaları kapsamında verilebilmektedir. Uzun süreli Güney Kore vizeleri ile ülkeye giriş yaptıktan sonraki 90 gün içinde geçici oturma izni almak isteyen kişiler, kayıt yaptırarak yabancı kayıt kartlarını almalıdır.

Geçici Oturma İzni Veren Kore Vize Türleri Hangileridir?

Geçici oturma izni veren Kore vize türleri aşağıda listelenmektedir.

  • Güney Kore uzun süreli çalışma vizesi
  • Güney Kore F4 vizesi
  • Güney Kore yatırımcı vizesi
  • Güney Kore öğrenci vizesi
  • Güney Kore genel eğitim vizesi
  • Güney Kore staj vizesi
  • Güney Kore evlilik vizesi
  • Güney Kore uzun süreli aile ziyareti vizesi
  • Güney Kore kültürel etkinlik vizesi
  • Güney Kore iş arama vizesi
  • Güney Kore çalışma tatil vizesi
  • Güney Kore dil eğitmeni vizesi
  • Güney Kore G1 vizesi

Kore Cumhuriyeti Geçici Oturma İzni için Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kore Cumhuriyeti geçici oturma izni için vize başvurusu, Türkiye'deki Güney Kore konsolosluklarına şahsen ya da akredite acenteler aracılığıyla yapılmaktadır. Başvuru sahipleri vize için gerekli olan evrakları eksiksiz hazırlamalı ve Türkiye'deki Güney Kore konsolosluklarından vize randevusu almalıdır.

Randevu gününde ilgili konsolosluğa giderek evrak teslimi ve vize ücretinin ödenmesi gibi işlemlerinin gerçekleştirilmesiyle vize başvurusu tamamlanmaktadır. Vize ücreti, başvuru sırasında dolar olarak ödenmektedir ve kredi kartı ile ödeme kabul edilmemektedir.

Güney Kore Kalıcı Oturma İzni Nedir?

Güney Kore kalıcı oturma izni Kore’de kalıcı olarak ikamet etme hakkı tanıyan bir vize türüdür ve aynı zamanda Kore F5 vizesi olarak da bilinmektedir. Güney Kore F5 vizesi, belirli şartları sağlayan yabancı kişilere verilmektedir.

Güney Kore kalıcı oturma izni için uygun kriterleri sağlayan kişiler için kısa yoldan 10 yıl süreli kalıcı oturma izni verilmektedir ve vizenin her 10 yılda bir yenilenmesi gerekmektedir. Güney Kore kalıcı oturma izninin iptal olmaması için 2 yılda bir Kore'de bulunulması gerekmektedir.

Yatırım Yoluyla Kore Kalıcı Oturma İzni Nasıl Alınır?

Yatırım yoluyla Kore kalıcı oturma izni almak isteyen yabancı ülke vatandaşları, ilk olarak yatırımcı vizesi ile 5 yıla kadar geçici oturma izni almalı ve daha sonra geçici oturma iznini kalıcı oturma iznine çevirmelidir. Güney Kore’ye yatırım yoluyla gitmek isteyen kişiler, gerekli kriterleri sağladıklarında, önceden geçici oturma izni almadan, doğrudan kalıcı oturma vizesi alabilmektedir.

Güney Kore’de yatırım yapmak isteyenler için Güney Kore yatırımcı vizesi türleri, D-8 vizesi altında; anonim şirket yatırımcı vizesi, ticari girişim yatırımcı vizesi, özel girişim yatırımcı vizesi ile teknoloji ve iş kurma vizesi olarak 4 çeşittir. Anonim şirket yatırımcı vizesi, Yabancı Yatırımı Teşvik Yasası kapsamında yabancı yatırımlı bir Kore şirketinin yönetimi, idaresi, üretimi ve teknolojisinde yer almayı planlayan kişilere, 100 milyon Güney Kore wonu veya üstünde yatırım yapması ve şirket hisselerinin en az %10’una sahip olması halinde verilir.

Ticari yatırım vizesi Kore’de teknolojiye dayalı bir endüstriyel tasarım ya da fikri mülkiyet hakkına sahip olarak bir girişim yapan kişilere verilirken, özel yatırımcı vizesi ise Kore vatandaşı tarafından işletilen şirketlere en az 100 milyon Güney Kore wonu yatırım yaparak şirket hisselerinin %10 ya da daha fazlasına sahip olan kişilere verilir. Teknoloji ve iş kurma vizesi ise lisans veya daha yüksek derecelere sahip kişilerin iş kurması için belli şartların sağlanması halinde verilen bir vizedir. Yatırım yoluyla Güney Kore kalıcı oturma izni vizesi (F5 vizesi) için yatırım şartları; en az 500.000 dolar yatırım yapılması ve en az 5 Kore vatandaşının istihdam edilmesidir.

Evlilik Yoluyla Kore Kalıcı Oturma İzni Nasıl Alınır?

Evlilik yoluyla Kore kalıcı oturma izni almak için başvuru sahiplerinin, Kore evlilik vizesi (F-6 vizesi) ile evli bir göçmen olarak 2 yıl süre ile Kore’de yaşamış olması, adli sicil kaydının temiz olması ve Kore'de yaşamaya devam edebilmek için gerekli olan Korece dil yeterliliği şartını sağlaması gerekmektedir.

Kore vatandaşıyla evli olan, eşi vefat eden veya mahkemece kayıp ilan edilen, sorumluluğu karşı tarafa yüklenebilecek nedenlerle boşanmış veya bir Kore vatandaşından ayrılmış ve bir Kore vatandaşı ile evlilik dışı doğan reşit olmayan çocuğun bakımını üstlenen yabancı uyruklu kişiler Kore kalıcı oturma izni başvurusu için uygundur. Kore evlilik vizesi ile Kore'ye gelip geçici oturma izni alınabilmekte ve şartların sağlanması halinde kalıcı oturma iznine çevrilebilmektedir.

Eğitim Yoluyla Kore Kalıcı Oturma İzni Nasıl Alınır?

Eğitim yoluyla Kore kalıcı oturma izni almak isteyen kişilerin, bir Güney Kore üniversitesinden lisans, yüksek lisans veya doktora derecesi alması gerekmektedir.

Kore'de bir üniversite okumak için öncelikle öğrenci vizesi alınmalıdır. Güney Kore'deki bir eğitim kurumundan kabul mektubu alan, herhangi bir suç bulunmayan, Kore'deki eğitim ile yaşam masraflarını karşılayacak yeterlilikte finansal kaynaklara sahip olan ve eğitim süresi boyunca konaklayacak yeri bulunan kişiler, öğrenci vizesi için başvuruda bulunabilmektedir. Güney Kore öğrenci vizesi hamiline geçici oturma vizesi vermektedir.

Çalışma Yoluyla Güney Kore Kalıcı Oturma İzni Nasıl Alınır?

Çalışma yoluyla Güney Kore kalıcı oturma izni almak için ilk olarak çalışma vizesi ile Güney Kore’ye gidilmesi ve belli bir süre Kore’de çalışılması gerekmektedir; şartların sağlanması ile kalıcı oturum iznine başvurma hakkı bulunmaktadır.

İmalat sanayii gibi sektörlerde, H-2 Güney Kore çalışma vizesi ile 4 yıl veya daha fazla çalışmış yabancı kişiler kalıcı oturma iznine başvurabilmektedir.

İş Kurma Yoluyla Kore Kalıcı Oturma İzni Nasıl Alınır?

İş kurma yoluyla Kore kalıcı oturma izni, yatırımcı vizesi ile Güney Kore’de en az 500.000 Amerikan doları yatırım yapan kişilere verilir ve kurulan şirkette beş veya daha fazla Kore vatandaşı istihdam edilmesi gerekir.

Güney Kore teknoloji ve iş kurma vizesi hamilleri de şirket kurarak ve gerekli şartları sağlayarak Kore kalıcı oturum izni başvurusunda bulunabilmektedir. Uygun vizeye sahip olarak Güney Kore’de şirket kurmak ve geçici oturum izni ile gerekli şartları sağlamak halinde kişiler, kalıcı oturma vizesi alma hakkına sahiptir.

F-4 Vizesi ile Güney Kore Kalıcı Oturma İzni Nasıl Alınır?

F-4 vizesi ile kökenlerinde Kore kültürünü barındıran kişilere Güney Kore kalıcı oturma izni verilmektedir.

Tek girişli ve 2 yıl süreli olan F-4 vizesi hamilleri, Kore’ye giriş yaptıktan sonra 90 gün içinde Kore'deki yerel göçmenlik bürosuna oturum kartı için başvuru yapmalıdır. Güney Kore F-4 vizesi ile geçici oturum izni alarak Kore’de 2 yıl veya daha uzun süreyle yaşayan kişiler, kalıcı oturum izni için başvuru yapabilmektedir.

Kore Kalıcı Oturma İzni Şartları Nelerdir?

Kore kalıcı oturma izni şartları aşağıda listelenmektedir.

  • Koreli bir işletmeye yaklaşık 500.000 dolar veya daha fazla yatırım yapılması ve en az beş Kore vatandaşının istihdam edilmesi
  • Bir Kore vatandaşı veya F-5 türü vize sahibi biri ile evlenilmesi
  • Güney Kore'de bilim ya da mühendislik alanında lisans derecesi veya herhangi bir alanda yüksek lisans derecesi elde edilmesi
  • Güney Kore'de doktora derecesi alınması ve yüksek teknolojiler alanında iş bulunması
  • Kore'de en az üç yıl süreyle D-8-4 start up ​​vizesi ile bir iş yürütülmesi, toplamda en az 300 milyon Güney Kore wonu kazanılması ve altı aydan uzun süreyle çalışan en az 2 kore vatandaşının istihdam edilmesi
  • Bilim, eğitim, kültür ve sanat, spor ya da yönetim alanlarındaki olağanüstü yeteneğin Adalet Bakanlığı tarafından tanınması
  • 5 yıl veya daha uzun süre ile F-2 vizesine sahip olan kişinin, kendisini ve ailesini geçindirmek için yeterli gelire sahip olması ve Kore kültürü ile Kore geleneklerini anlaması
  • Yeterli gelir veya emlak vergisi ödemelerine ek olarak en az iki yıl süreyle F-4 vizesine sahip olunması

Güney Kore Oturum İzni için Dil ve Kültür Şartı Nedir?

Güney Kore oturum izni için dil ve kültür şartı olarak başvuru sahiplerinin temel yeterliliğe sahip olduğunu göstermesi gereklidir. Güney Kore dili ve kültürü ile ilgili uygulanan programdan en az 60 puan alan kişiler ve Korece dil yeterlilik testinde dördüncü seviye ve üzerinde olan kişiler gerekli şartları sağlamış olarak kabul edilir.

Kore Cumhuriyeti Oturma İzni için Gelir Şartı Nedir?

Kore Cumhuriyeti oturma izni için gelir şartı olarak başvuru sahibi ile birlikte yaşayan ve yaşamaya devam edecek olan; başvuru sahibinin eşi, reşit olmayan çocukları ve ebeveynlerinin geçimi için yeterli olacak düzeyde gelir beyan edilmesi gerekmektedir.

Güney Kore Kalıcı Oturma İzni Vizesine Nasıl Başvurulur?

Güney Kore kalıcı oturma izni vizesi başvurusu, başvuru sahibi tarafından ikamet ettiği bölgeye bağlı olan ilgili Kore göçmenlik ofisine yapılmaktadır. Kalıcı oturma izni vize başvurusu için gerekli evraklar hazırlanmalı ve vize randevusu alınmalıdır; evrak teslimi ve ücret ödenmesi gibi işlemlerin yapılması ile başvuru tamamlanmaktadır.

Kore F5 Vizesi için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kore F5 vizesi için gerekli belgeler aşağıda listelenmektedir.

  • Pasaport
  • Yabancı kayıt kartı
  • Eksiksiz doldurulmuş başvuru formu
  • Gelir ve birikim durumunu kanıtlayan, iş sözleşmesi, maaş bordrosu, banka hesap dökümü gibi belgeler
  • Kira sözleşmesi
  • Adli sicil kaydı
  • 5. seviye KIIP sertifikası

Başvuru sahibinin kişisel durumuna bağlı olarak, Kore kalıcı oturum izni başvuruları için ek belge sunulması gerekebilmektedir.

Güney Kore Kalıcı Oturum Vizesi Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

Güney Kore kalıcı oturum vizesi başvurusu için kesin bir işlem maliyeti tutarı bulunmamasıyla birlikte, başvuru sürecinin ortalama olarak ücreti 170 dolar olmaktadır

Güney Kore Kalıcı Oturma İzni Vizesinin Avantajları Nelerdir?

Güney Kore kalıcı oturma izni vizesinin avantajları aşağıda listelenmektedir.

  • Güney Kore kalıcı oturma izni vizesi sahiplerinin kendi vatandaşlıklarından vazgeçmesi gerekmemektedir.
  • Kore’den ayrıldıktan sonraki iki yıl içinde Kore'ye yeniden girmek için giriş izni gerekli değildir.
  • 19 yaşında veya daha büyük olan yabancı uyruklu kişiler, kalıcı oturma izni aldıktan üç yıl sonra yerel seçimlerde oy kullanabilmektedir.
  • Ülkede süresiz kalma hakkına sahip olunur.
  • İş değiştirme ve Kore iş piyasasında serbest hareket hakkına sahip olunmaktadır.
  • Vize sahibi kişi kendi işini kurma özgürlüğüne sahiptir.
Damla Kızılkoca Yazan: Damla Kızılkoca

Damla Kızılkoca 2022 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler yüksek lisans eğitimini tamamladı ve 2022 yılının şubat ayından beri vizem.net için vize danışmanlığı yapmaktadır.

Paylaş: