Güney Kore Basın Vizesi: Kore Gazeteci Vize Türleri Başvuru İşlemleri
Güney Kore basın vizesi; Güney Kore’ye gazetecilik faaliyetleri sürdürmek için seyahat etmek isteyen kişilere verilen, kısa süreli (geçici) ve uzun süreli olmak üzere iki türü bulunan bir vizedir. Güney Kore gazeteci vizesi geçerlilik süresi dahilinde hamiline Güney Kore’de bulunarak basın temelli faaliyetler yapma hakkı vermektedir.
Güney Kore'nin Türkiye Cumhuriyeti'ne uyguladığı vize muafiyeti dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Güney Kore geçici basın vizesi almasına gerek bulunmamaktadır. Güney Kore'ye gazetecilik amacıyla gidecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının söz konusu seyahat öncesinde online olarak K-ETA (Kore elektronik seyahat izni) başvurusu yapmaları gerekmektedir. Uzun süreli Güney Kore basın vizesi için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulanan herhangi bir muafiyet bulunmamaktadır ve Türk vatandaşlarının gerekli şartları sağlayarak vize başvurusu yapmaları gerekmektedir.
Vizem.net, Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan ve vize muafiyeti olmayan yabancı uyruklu kişilerin kısa ve uzun süreli Güney Kore basın vizesi başvuruları ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının uzun süreli Güney Kore basın vizesi başvuruları için danışmanlık hizmeti sunan akredite kuruluştur.
Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868
Kore Gazeteci Vizesi Türleri Nelerdir?
Kore gazeteci vizesi türleri aşağıda listelenmiştir.
- Kore kısa süreli gazeteci vizesi (C-1): Kore kısa süreli gazeteci vizesi, Kore’de haber olma niteliği taşıyan bilgiler toplamak ya da yurt dışı temelli bir basın kolu ile ortak olarak şube kurmak gibi amaçlarla bulunmak isteyen kişilere verilen kısa süreli bir vize türüdür.
- Kore uzun süreli gazeteci vizesi (D-5): Kore uzun süreli gazeteci vizesi, Kore’de gazetecilik faaliyetleri sürdürmek için 90 günden uzun bir süre ile kalmak isteyen kişilere verilen uzun süreli bir vize türüdür.
Kore Geçici Basın Vizesi Kimlere Verilir?
Kore geçici basın vizesi; yabancı bir medya organı ile sözleşmeli olarak Kore’de geçici süreli gazetecilik aktiviteleri sürdürmek ya da yabancı temelli bir medya şirketinin Kore’de yer alan bir şubesini kurmak için Kore’ye seyahat etmek isteyen yabancı ülke vatandaşı kişilere verilir.
Kore Cumhuriyeti Geçici Basın Vizesi Başvuru Evrakları Nelerdir?
Kore Cumhuriyeti geçici basın vizesi başvuru evrakları aşağıda listelenmiştir.
- Güney Kore vize başvuru formu: Güney Kore vize başvuru formu, başvuru sahibi tarafından eksiksiz bir biçimde ve doğru bilgiler ile İngilizce veya Korece dillerinden biriyle doldurularak başvuru işlemleri için ibraz edilmelidir.
- Pasaport: Basın vizesine başvuruda bulunan kişiye ait en az 6 ay daha geçerlilik süresi bulunan pasaportun aslının vize başvurusu için ibraz edilmesi gerekmektedir.
- Biyometrik fotoğraf: Geçici basın vizesine başvuruda bulunan kişiye ait, biyometrik standartlara uygun olarak çekilmiş ve 45 mm uzunluk ile 35 mm genişliğe sahip 2 adet biyometrik fotoğrafın başvuru dosyası içerisinde sunulması gerekir.
- Gazetecilik sertifikası: Geçici basın vizesine başvuruda bulunan kişinin mesleğine dair bilgilerini içeren gazetecilik sertifikasının sunulması gerekmektedir.
- Ziyaret mektubu: Güney Kore geçici basın vizesi başvuru sahibi tarafından yazılmış ve kişinin ziyaret nedenlerini belirten ziyaret mektubunun ibraz edilmesi gereklidir.
- Kimlik kartı: Güney Kore vize başvuru sahibine ait kimlik belgesi istenmektedir.
- Vergi beyanı: Güney Kore geçici basın vizesi başvuru sahibinin son 1 yıla ait vergi bilgilerini içeren vergi beyanı belgesinin veya bu belgenin ibraz edilemediği durumlarda son 6 aya ait banka hesap dökümü belgesinin ibraz edilmesi gerekmektedir.
Kore Uzun Süreli Basın Vizesi Kimlere Verilir?
Kore uzun süreli basın vizesi; yabancı bir medya kanalı adına Kore’de haber yapmak amacıyla görevde bulunan, Kore’de bulunduğu süre boyunca yabancı bir medya kanalı ile yaptığı anlaşma nedeniyle habercilik yapmak isteyen ve Kore’de ofisi bulunan yabancı bir medya kanalı adına görevde bulunan kişilere verilir.
Güney Kore Uzun Süreli Gazeteci Vizesi Başvuru Evrakları Nelerdir?
Güney Kore uzun süreli gazeteci vizesi başvuru evrakları aşağıda listelenmektedir.
- Güney Kore uzun süreli gazeteci vizesi başvuru formu: Güney Kore uzun süreli gazeteci vizesi başvuru formu, Korece veya İngilizce olarak, eksiksiz bir şekilde doğru bilgiler kullanılarak vize başvuru sahibi tarafından doldurulmalıdır
- Pasaport: Uzun süreli basın vizesine başvuruda bulunan kişiye ait güncel tarihli bir pasaportun vize başvuru dosyasında sunulması gerekir.
- Fotoğraf: Vize başvuru sahibine ait 1 adet 35 mm x 45 mm boyutlarında biyometrik fotoğrafın ibraz edilmesi gerekmektedir.
- Vize ücreti: Güney Kore uzun süreli gazeteci vizesi başvuru işlemlerinin tamamlanması için vize ücretinin ödenmesi gerekmektedir.
- İş durumuna dair belge: Basın vizesi başvurusunda bulunan kişinin yurt dışı ile ilişkili bir iş sözleşmesi olduğunu veya çalışma durumunu gösteren belgelerin ibraz edilmesi gerekir.
- Şube ile ilgili belgeler: Güney Kore uzun süreli gazeteci vizesi başvurusunda bulunan kişinin Kore’de bir medya kuruluşu şubesi işletecek olması halinde, bu şubeyi çalıştırma izninin veya şubeye yapılan yatırımı gösteren belgenin sunulması gerekir.
Uzun süreli Güney Kore gazeteci vizesi için gerekli olan belgelere ek olarak, vize başvuru sahibinin seyahat amacının değerlendirilmesi için ek belge talep edilebilmektedir.
Kore Cumhuriyeti Basın Vizesi Nasıl Alınır?
Kore Cumhuriyeti basın vizesi, Türkiye Cumhuriyeti'nde yer alan Güney Kore Konsolosluklarına şahsen ya da akredite acenteler aracılığıyla başvuru yapılması ile alınır. Kore gazeteci vizesine başvuruda bulunmak isteyen kişilerin gerekli vize evraklarını önceden hazırlamaları ve ardından Türkiye’de bulunan Güney Kore dış temsilciliklerinden vize işlemleri için randevu almaları gerekir.
Vize başvuru sahiplerinin vize randevu gününde; gerekli evrakların yetkililere teslim etmesi ve vize ücretini ödemesi ile birlikte Kore Cumhuriyeti basın vizesi başvuru işlemleri tamamlanmaktadır. Uzun süreli Güney Kore basın vizesi için başvuru sahibinin işvereni ya da sponsoru da başvuru sahibi adına Güney Kore vize başvuru işlemlerini yapabilmektedir.
Kore için kısa süreli basın vizesinden muaf olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Kore seyahatlerinin öncesinde www.k-eta.go.kr adresinden ya da K-ETA mobil uygulamasından online olarak Kore elektronik giriş izni belgesi almaları gerekmektedir.
Vizem.net Güney Kore kısa ve uzun süreli gazeteci vizesi başvurularının yanı sıra, Kore elektronik seyahat izni başvuruları için de başvuru sahiplerine danışmanlık ve işlem takibi hizmeti sunmaktadır.
Detaylı bilgi için: 0850 241 1868
Güney Kore Gazeteci Vizesi Başvuru Ücreti Ne Kadardır?
Güney Kore gazeteci vizesi başvuru ücreti; geçici vize başvuruları için 40 dolar ve uzun süreli vize başvuruları için 60 dolar olarak belirlenmiştir.
Basın mensupları için Güney Kore vize ücreti ödeme işlemleri dolar cinsinden ve nakit olarak randevu esnasında Güney Kore Konsolosluğu vize birimine ödenmelidir; vize ücretinin kredi kartı ile ödenmesi mümkün değildir.
2022 yılı için tüm vize harcı, seyahat sigortası, otel ve ulaşım rezervasyonları, gerekli görüldüğü durumlarda yeminli tercüme ve danışmanlık ücreti dahil Güney Kore gazeteci vizesi masrafları ortalama 125 dolar tutmaktadır.
Güney Kore Basın Vizesi Ne Kadar Sürede Çıkar?
Güney Kore basın vizesi ortalama 14 iş günü içerisinde çıkar. Güney Kore gazeteci vizesi başvurularının sonuçlanma süresi; ilgili dış temsilciliklerde yoğunluk olması, ek belge talep edilmesi ya da değerlendirme sürecinin resmi tatil günlerine denk gelmesi gibi durumlara bağlı olarak uzayabilmektedir.
Kore Gazeteci Vizesi Başvurusu Nasıl Takip Edilir?
Kore gazeteci vizesi başvurusu, https://www.visa.go.kr/openPage.do?MENU_ID=10301 adresinden online olarak, istenen bilgilerin girilmesi ile takip edilir. Vize başvuru sahiplerinin Güney Kore basın vizesi online başvuru işlemleri sırasında; pasaport numarası, elektronik form başvuru numarası ve kayıt numarası seçeneklerinden ve uygulama türü olarak elektronik vize, vize başvuru merkezi veya yurt dışındaki diplomatik misyonlar gibi seçeneklerden kendilerine uygun olanı seçmeleri gerekir. Güney Kore basın vizesi online olarak takip edilebilse de, vize sonucu yalnızca pasaport teslimi ile öğrenilmektedir.
Kore gazeteci vizesi başvurusu sorgulama ekranı görseli aşağıda verilmiştir.
Vizem.net danışmanlığı ile yapılan Güney Kore basın vizesi başvurularının hem 5 aşamalı SMS hizmeti ile hem de online olarak takibi yapılmaktadır.
Güney Kore Basın Vizesi Ne Kadar Süre için Verilir?
Güney Kore basın vizesi; geçici basın vizesi başvuruları için en fazla 90 günlüğüne ve uzun süreli basın vizesi başvuruları için ise genellikle 2 yıllığına verilir.
Kore Geçici Basın Vizesi Uzun Süreli Basın Vizesine Çevrilebilir Mi?
Kore geçici basın vizesi uzun süreli basın vizesine çevrilebilmektedir. Güney Kore geçici gazeteci vizesi hamili kişilerin vize türlerini uzun süreli vizeye çevirmek için başvuruda bulunmaları ve Kore’de sürdürdükleri basın alanındaki işin uzun bir süre gerektirdiğini belirten belgeleri ilgili kurumlara sunmaları gerekmektedir.
Geçici vize türünü uzun süreli vize türüne değiştirmek isteyen kişilerin; başvuru formu, geçerli bir pasaport, vize ücreti, ilgili basın kuruluşunun ana merkezinden alınmış sevk belgesi ve Kore’de yer alan ilgili ofisin işletme kayıt belgesi gibi belgeleri ibraz etmeleri gerekir.
Uzun Süreli Güney Kore Basın Vizesi ile Kalıcı Oturma İzni Alınabilir Mi?
Uzun süreli Güney Kore basın vizesi ile kalıcı oturma izni alınabilmektedir.
Uzun süreli basın vizesi ile Güney Kore'de 5 yıl boyunca ikamet edip çalışan kişiler, gerekli evrakları hazırlayarak Güney Kore oturma izni başvurusunda bulunabilmektedir.
Damla Kızılkoca 2022 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler yüksek lisans eğitimini tamamladı ve 2022 yılının şubat ayından beri vizem.net için vize danışmanlığı yapmaktadır.