Güney Kore Kültürü

Güney Kore Kültürünün Özellikleri ve Kore Gelenekleri

Güney Kore kültürü dünyanın en eski kültürleri arasında yer almaktadır. Günümüz Güney Kore kültürünün temelleri eski dönem Koreli konar-göçer kabilelere dayanmaktadır. Güney Kore kültürü Çin ve Japon kültürlerinden oldukça fazla etkilenmiştir; Güney Kore kültüründeki Konfüçyüs inanışları da bu kültürel etkileşimden kaynaklanmaktadır. Konfüçyanizme ek olarak Budizm ve Hristiyanlık inanışları Kore kültürünün oluşumunda rol oynamıştır. Günümüz Güney Kore popüler kültürü müzikler, diziler, sinema filmleri sayesinde dünyanın hemen hemen her yerinde bilinmektedir.

Makalenin devamunda son zamanların en fazla konuşulan ülkelerinden birisi olan Güney Kore ve Güney Kore kültürü hakkında bilgiler paylaşılacaktır.

Kore'nin Kültürel Özellikleri Nelerdir?

Kore’nin kültürel özelliklerinin en başında ailevi değerler gelmektedir. Güney Kore kültürü aile yapısına çok önem vermektedir ve ailenin baş figürü babadır. Güney Kore kültüründe hiyerarşik yapıya inanılır ve çocuklar ebeveynlerine saygı göstermeli, onlara yardım etmelidir.

Konfüçyanizm, Budizm ve Hristiyanlık Güney Kore’nin 3 ana dinlerindendir ve Budizm en fazla takip edilen inanıştır. Budizm, Kore yaşam tarzı, kültür ve sanatında ciddi etkilere sahiptir.

Kutlamaların Kore kültüründe önemli bir yeri bulunmaktadır. Kore kültüründeki kutlama ve festivallerin büyük bir çoğunluğu hasat ve aile ile ilgilidir. Hanshi adı verilen soğuk yemek festivali tarım sezonunun başlangıcını işaret etmektedir.

En Ünlü Kore Gelenekleri Nelerdir?

En ünlü Güney Kore gelenekleri aşağıda listelenmiştir.

  • İki el kullanma : Güney Kore’de bir şey ikram edilirken veya para ödenirken mutlaka iki el kullanılmalıdır; tek el kullanmak isteksizliği göstermektedir.
  • Sınavlardan önce saç yıkamamak: Güney Kore’de saçların yıkanması ile bilgilerin kaybolacağına inanılmaktadır.
  • Dükkanların önüne tuz dökmek: İşyeri sahipleri, dükkanlarını açmadan önce kapının önüne tuz dökmenin onlara bereket ve bol müşteri getireceğine inanır.
  • Düğünlerde tahta kaz hediye etmek: Kaz,Güney Kore kültürü ve gelenekleriarasında yer alan bir semboldür ve eşe bağlılığı simgelemektedir. Kore’de eşler birbirine düğünde tahta kaz vermektedir.
  • Geceleri tırnak kesmemek: Türkiye’de olduğu gibi Güney Kore’de geceleri tırnak kesmenin uğursuzluk getireceğine inanılır.
  • Hayata 1 yaşında başlamak: Güney Kore’de bebekler doğumlarından itibaren 1 yaşında sayılır.

Güney Kore Giyim Kültürü Nasıldır?

Güney Kore Giyim Kültürü Nasıldır?
Güney Kore Giyim Kültürü Nasıldır?

Güney Kore giyim kültürü günümüzde birçok noktada varlığını sürdürmektedir. Hanbok adı verilen kıyafet Güney Kore’nin en geleneksel kıyafetidir. Hanbok geleneksel kıyafeti çok eski çağlardan beri Kore’de giyilmektedir.

Hanbok üst tarafta uzun kollu gömlek ve alt tarafta kıvrımlara sahip geniş bir etekten oluşur ve stilleri ve renkleri değişiklik göstermektedir. Hanbok geleneksel kıyafeti geleneksel tatil ve kutlamalarda giyilmesine ek olarak düğünlerde gelin ve damadın anne ve babası tarafından da giyilmektedir.

Sosyal statülerine göre Koreliler tarih boyunca değişik kıyafetler giymişlerdir. Yüksek (yönetici) sınıf elitler genelde ağır, renkli, parlayan ve mücevherlerle desteklenmiş kıyafetler giyerken düşük sınıf insanlar sade, süssüz kıyafetler giymiştir.

Koreliler için düzgün giyinmek çok önemlidir. Güney Kore insanı giyinirken genelde renkli, baştan aşağı uyumlu şekilde giyinmeye dikkat etmektedir.

Kore Mutfak Kültürü Nasıldır?

Kore Mutfak Kültürü Nasıldır?
Kore Mutfak Kültürü Nasıldır?

Kore mutfak kültürü yüzyıllar boyunca sosyal ve siyasi değişimlerle birlikte değişime uğramıştır. Korelilerin yemek kültürü eski tarımsal ve konar-göçer Koreli geleneklerine dayanarak birden fazla doğal ortam ve değişik kültürel trendleri yansıtır.

Güney Kore yemekleri genel olarak pirinç, sebze ve deniz ürünlerine dayanmaktadır. Güney Kore’nin tteok (pirinç keki) adı verilen yiyeceği pirinçten yapılan yiyecekler arasında en popüler olanlardan biridir. Güney Kore’nin ikliminin bir avantajı olarak yetiştirilen çeşitli meyveler de Kore mutfağının önemli bileşenlerinden birisidir. Bakliyat ürünlerinden yapılan yiyeceklerde kullanılan doenjang, cheonggukjang, ganjang, gochujang gibi soslar Kore mutfağının en bilinenleri arasındadır. Kore mutfağı mandu adı verilen bir tür Kore mantısına sahiptir ve mandu özellikleri itibariyle Türk mantısına çok benzemektedir. Ramen, dakhanmari gibi Kore çorbaları da geleneksel Kore mutfağının baş yemeklerinden sayılmaktadır.

Güney Kore mutfağının bir diğer önemli bileşeni Kore sokak yemekleridir. Tteokbokki (baharatlı pirinç keki), odeng (balık keki), gyeranppang (yumurtalı ekmek) gibi sokak lezzetleri Kore mutfağının çeşitliliğini artırmaktadır.

Alkollü ve alkolsüz içecekler Kore mutfağı için önemli bir yere sahiptir. Kore mutfağında eumcheong-ryu olarak adlandırılan alkolsüz içeceklerin sayısı tarihi dokümanlara göre 193’tür. Kore mutfağı meyve, pirinç ve hurmadan yapılmış çok fazla çeşitte çay türüne sahiptir. Kore mutfağında alkollü içecek türü de oldukça fazladır ve en fazla tüketilen alkollü içecek soju adı verilen içkidir. Meyve ve pirinçten üretilen şaraplar ve biralar da Güney Kore halkı tarafından sıklıkla tüketilmektedir.

Güney Kore Sanat Kültürü Nasıldır?

Güney Kore sahip olduğu çeşitli kültürel, geleneksel ve modern sanatsal faaliyetlerinden dolayı sanat, Kore’de yaşamın önemli bir parçası haline getirmektedir. Japon ve Çin sanatı Kore sanatının üzerinde ciddi etkilere sahiptir. Kore sanatının en önemli dalları arasında resim, kaligrafi ve çanak çömlek sanatı gelmektedir. Resim alanında Gim Hongdo ve Sin Yun-bok, kaligrafi alanında Kim Jeong-hui gibi isimlerin eserleri günümüzde Güney Kore sanatının başyapıtları arasındadır.

Güney Kore Müzik ve Dans Kültürü Nasıldır?

Güney Kore Müzik ve Dans Kültürü Nasıldır?
Güney Kore Müzik ve Dans Kültürü Nasıldır?

Güney Kore müziği (Kugak) yüzyıllar öncesine dayanan bir köke sahiptir. Geleneksel Güney Kore şarkıları zaman içerinde Japonya gibi ülkelerden de etkilenerek değişime uğramıştır. Güney Kore’nin Japonya tarafından kontrol edildiği dönemlerde ülkede Batı tarzı müzik popüler hale gelmeye başlamıştır. Güney Kore müziği 20. yüzyılda Batı etkisiyle Ch’angga, Kagok (Alman sanat müziğine işaret eden) ve Yuhaengga gibi yeni türler ortaya çıkartmıştır.

Günümüzde Güney Kore’nin modern müziği olan K-pop yüksek derecede ticari bir sanat endüstrisidir. Günümüz Kore müziği genelde aynı cinsten bir grup genç tarafından enerjik ritimlerle söylenmektedir ve bu gruplar sadece Asya’da değil, dünyanın her yerinde gençler tarafından dinlenmektedir. Kore kpop şirketleri günümüz Kore pop müzik anlayışının oluşmasında ve dünyaya tanıtılmasında ciddi bir rol oynamaktadır.

Kore Sinema Kültürü Nasıldır?

Kore sinema endüstrisi Kore’nin Japonya işgali, Kore Savaşı, küreselleşme, Güney Kore’nin demokratikleşmesi gibi konulardan fazlaca etkilenmektedir. The Housemaid ve Obaltan isimli filmler, 1990 larda Altın Aslan ödülüne layık görülen Pieta ve Palme d’Or ve Akademi ödülünü alan Parazit filmleri dünyada en fazla tanınan bazı Kore filmlerindendir. Kore filmlerinin ünlerinin artmasıyla Lee Byung-hun, Bae Doona gibi Koreli oyuncular dünyada daha fazla ses getirmeye başlamıştır.

Güney Kore dizileri son dönemde önemli ölçüde popülerlik kazanmıştır. Dünyanın gündemine oturan Squid Game isimli dizi Güney Kore yapımıdır. Son zamanlarda üretilen diğer ürünlerle birlikte Güney Kore sineması geleceğin Hollywood’u olarak görülmektedir.

Güney Kore'de Spor Kültürü Nasıldır?

Güney Kore’de spor, ülkenin geçmişinde ve bugününde önemli bir yere sahiptir. Güney Kore’de her ne kadar geleneksel olarak tekvando popüler bir dövüş sporu olsa da Güney Kore’nin en popüler spor dalları futbol ve beyzboldur. Jokgu, ssireum gibi bölgesel olarak popüler olan geleneksel spor dalları da Güney Kore spor dalları arasındadır. Kore buz pateni alanında popüler bir ülke olup, çeşitli başarılara sahiptir. 1992 Kış Oyunları’nda Güney Koreli Kim Kİ-hoon buz pateninde altın madalya kazanmıştır.

Güney Kore, uluslararası spor müsabakalarında oldukça başarılı bir ülkedir. 1948 Londra Olimpik Oyunları’nda Güney Kore, 2 bronz madalya, 1976 Montreal Yaz Olimpik Oyunları’nda Yang Jung-mo güreşte altın madalya kazanmıştır. 1986 Asya oyunları, 1988 Yaz Olimpiyatları, 2002 FIFA Dünya Kupası, 2018 PyeongChang Kış Olimpiyatları’na Güney Kore tarafından ev sahipliği yapılmıştır. Güney Kore’de futbolun popüleritesinden dolayı Güney Kore futbol ligi birçok kişi tarafından takip edilir. Ulsan Hyundai FC, Jeju United, Incheon United gibi takımlar ligin en iyilerindendir.

Geleneksel spor anlayışına ek olarak Güney Kore için modern e-spor dalları da büyük önem arz etmektedir. 1990’ların sonunda Güney Kore hükümetinin geniş bantlı internet ağını kurmasıyla online oyunların popülaritesi artmıştır. Güney Kore e-sporu meşru bir spor dalı olarak gören ilk devletlerden biridir. Güney Kore dünya çapında takip edilen birçok uluslararası ve yerel e-spor turnuvalarına ev sahipliği yapmaktadır. Yabancı e-spor oyuncuları Güney Kore’de düzenlenen etkinliklere katılacakları veya Güney Koreli e-spor takımlarından birine transfer olacakları zaman Güney Kore sporcu vizesi alabilmektedir.

Kore’de Eğlence Kültürü Nasıldır?

Kore eğlence kültürü çok fazla geleneksel kutlama ve festivallere sahiptir. Güney Kore yılın birçok ayında değişik konularda festivaller düzenlemekte ve insanlar bu festivallerde eğlenip kültürlerini yaşatmaya devam etmektedir. Güney Kore, Asya’nın en dinamik ve eğlenceli gece hayatına sahip ülkesidir.

Güney Kore’de çalışma saatleri uzun olsa da Güney Kore insanı gece hayatında eğlenmeye vakit ayırmaktadır. Güney Kore’nin başkenti Seul birçok popüler gece kulübüne ev sahipliği yapmaktadır.

Güney Kore'de Düğün Kültürü Nasıldır?

Güney Kore'de Düğün Kültürü Nasıldır?
Güney Kore'de Düğün Kültürü Nasıldır?

Güney Kore’de evlilik sadece iki bireyin evlenmesini değil, iki ailenin evlenmesini temsil etmektedir. Kore düğün seremonileri ortalama 1.5-2 saat sürmektedir. Güney Kore düğünlerinde gelin ve damat genellikle geleneksel kıyafet olan hanbok giymektedir ancak günümüz şartlarından ötürü Kore düğünlerinde Batı tarzı düğün kıyafetleri de görülmektedir.

Güney Kore’de hanbok giymeyi tercih eden çiftlerde kadın kırmızı, erkek mavi giyer ve bu renkler kadın ve erkeğin birbirini tamamladığının bir göstergesidir. Güney Kore düğünlerinde zarf içinde nakit para en yaygın düğün hediyeleri arasındadır. Güney Kore düğünlerinde pirinç şarabı, pirinç keki, noodle çorbası, sikhye ve sujeonggwa adı verilen geleneksel içecekler takdim edilir.

En Ünlü Kore Festivalleri Hangileridir?

En Ünlü Kore Festivalleri Hangileridir?
En Ünlü Kore Festivalleri Hangileridir?

En ünlü Kore festivalleri aşağıda listelenmiştir.

  • Jeju Ateş Festivali : Şubat sonu ve mart başında 3 gün olarak Jeju adasında kutlanmaktadır.
  • Jinju Fener Festivali : Jinju’da 1-11 Ekim tarihleri arasında kutlanmaktadır.
  • Seongsan Güneşin Doğuşu Festivali : Jeju’da 31 Aralık-2 Ocak tarihleri arasında kutlanır.
  • Hansik Festivali : Güney Kore’de 4-6 Nisan tarihleri arasında 2 gün olarak kutlanır.
  • Yudu Festivali : Ay takviminin 6. ayının 15. günü kutlanmaktadır.
  • Seollal Festivali: Güney Kore’de şubatın 12. günüyeniyılın başlangıcı olarak kutlanmaktadır.
  • Dano Festivali : 14 Haziran’da kutlanır ve milli gündür.
  • Hwacheon Sancheoneo Buz Festivali : Güney Kore’nin Hwacheon bölgesinde 9-31 Ocak tarihleri arasında düzenlenen festivaldir.
  • Boryeong Çamur Festivali : Daecheon plajında 16-25 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen çamur festivalidir.
  • Gwangju Kültür Merkezi Kimchi Festivali : Gwangju’da düzenlenen kimchi yapımını temel alan festivaldir ve ekim ayında düzenlenir.
  • Ultra Kore : Seul’de düzenlenen hem Kore’de hem dünyada en popüler müzik festivallerinden birisidir. 26-28 Mart tarihlerinde düzenlenir.
  • Busan Tek Asya Festivali : Busan’da düzenlenen müzik festivalinin tarihleri yıllara göre değişmektedir.

Güney Kore’de düzenlenen festivallere yurt dışından çok sayıda insan katılmaktadır. Güney Kore’de düzenlenecek olan kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılacak olan sanatçıların Kore sanatçı vizesi almaları gerekmektedir.

Güney Kore Cumhuriyeti'nin Politik Kültürü Nasıldır?

Güney Kore Cumhuriyeti’nde devletin başı cumhurbaşkanıdır ve ülkede çok partili bir siyasi sistem sürmektedir. Yürütme ve yasama hükümet ve meclisin kontrolündeyken, yargı bağımsız Yüksek Mahkeme tarafından yönlendirilmektedir.

Güney Kore siyaseti 2 ana siyasi parti olan liberal Kore Demokrat Partisi ve muhafazakar Halkın Gücü Partisi tarafından domine edilmektedir. Güney Kore cumhurbaşkanı Güney Kore politikası üzerinde ciddi söz sahibidir. Güney Kore, Freedom House 2021 raporuna göre 100 üzerinden 83 skor alarak düşünce özgürlüğü gibi bireysel özgürlüklere saygılı, özgür bir devlet olarak görülmektedir.

Güney Kore'nin Milli Bayramları Nelerdir?

Güney Kore’nin milli bayramları aşağıda listelenmiştir.

  • 1 Mart - Bağımsızlık Hareketi Günü
  • 17 Temmuz- Anayasa Günü
  • 15 Ağustos - Kurtuluş/Özgürlük Günü
  • 3 Ekim - Milli Kuruluş Günü
  • 9 Ekim - Hangul Günü

En Bilindik Güney Kore Atasözleri Nelerdir?

En bilindik Güney Kore atasözleri aşağıda listelenmiştir.

  • Giysilerin de kanatları vardır.
  • Her sıkıntının ardından mutluluk gelir.
  • Maymunlar bile ağaçtan düşer.
  • Başlamak bile görevin yarısı demektir.
  • Bir kediye balık emanet edilmez.
  • Lambanın hemen altında ama hala karanlık.
  • Boş bir sepet yüksek sesle sallanır.
  • Bir kağıt parçası bile başkasının yardımıyla daha hafif gelir.

Güney Kore'nin Neyi Meşhurdur?

Güney Kore mutfağının bibimbap, bulgogi, kimbap, kimchi, ramen, galbi gibi birçok meşhur ürünü bulunmaktadır. Güney Kore’nin en meşhur içeceği milli içki olarak tanımlanabilecek pirinçten imal edilen ‘soju’dur. Güney Kore’nin en meşhur mimari yapıları arasında Gyeongbokgung Sarayı, Deoksugung Sarayı, Seul Kulesi, Changdeokgung gibi yapıtlar yer almaktadır.

Güney Kore'deki Kültür ve Sanat Kuruluşları Nelerdir?

Güney Kore’deki kültür ve sanat kuruluşları aşağıda listelenmiştir.

  • Gangsong Sanat Müzesi
  • Kore Kamera Müzesi
  • Seul Fotoğraf Müzesi
  • Chugye Sanat Üniversitesi
  • Kore Kültürel Miras Derneği
  • Kore Tentang Kültür Merkezi
  • Kore Ulusal Müzesi

Türk ve Kore Kültürleri Arasındaki Benzerlikler ve Farklılıklar Nelerdir?

Türk ve Kore kültürleri arasındaki benzerlikler misafirperverlik, geniş kapsamlı mutfak seçenekleri ve sıcakkanlılıktır. Türk ve Kore kültürleri dini açıdan her ne kadar birbirlerine doğrudan benzemese de inanılan dinlerin ortak öğretileri mevcuttur.

Türk ve Kore kültürleri selamlaşma konusunda birbirinden ayrılmaktadır. Türk kültüründe sarılmak, öpüşmek, tokalaşmak selamlaşmanın ana yolları iken, Kore kültüründe uzaktan eğilerek selamlaşma kültürü vardır.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: