Güney Kore Edebiyatı

Kore Edebiyatı ve Ünlü Güney Koreli Yazarlar

Kore edebiyatı eserleri, çoğunlukla Korece ve bazen Klasik Çince yazılan edebi eserlerden oluşmaktadır. 1,500 yıllık tarihi olan Güney Kore edebiyatı, 1945'te Kore'nin Kuzey ve Güney olarak ikiye bölünmesinin sonra Güney Kore'de başlamıştır.

Kore edebiyatı yazarları daha çok tarihsel kurgu ve alternatif tarih kurgusu türlerinde eserler yazmıştır. Jo Jung-rae, Park Wan-suh, Kim Jin-myung gibi yazarlar tarihsel kategoride yazılar yazmıştır. Güney Kore'nin tarih kurguları genellikle Chosun Hanedanlığı ve kolonizasyon dönemini kapsamaktadır.

Kore edebiyatı klasik ve modern dönem olarak iki bölüme ayrılmıştır. Kore'nin klasik edebiyatı, Kore halkının geleneksel halk inançlarının zemininde gelişmiştir. Kore'nin modern edebiyatı modernleşme sürecini takip ederek Batı kültürüyle etkileşim halinde gelişmiştir.

Klasik Kore Edebiyatı Nasıldır?

Klasik Kore edebiyatı, Kore halkının geleneksel halk inançları olan Taoizm, Konfüçyüsçülük ve Budizmden etkilenmiştir.

Klasik Kore edebiyatının Shilla dönemindeki Hyangga şiiri, Kore edebiyatında şiirsel formun başlangıcı sayılmaktadır; Shilla dönemi Hyangga tarzında on dört şiir Samguk Yusa'da korunmaktadır. Klasik Kore edebiyatında şiirlerin çoğu Ch'ung Tamsa, Wol Myongsa, Yung Chsonsa, Yongjae ve Kyunyo gibi rahipler tarafından yazılmıştır.

Koreli yazarların kitapları genellikle şiir türünde yazılmıştır. Kore Klasik dönem eserleri; Kyunyo Masalları, Sodong'un Şarkısı ve Ölü Bir Kız Kardeşe Sunulanların Şarkısı olarak sıralanmaktadır.

Modern Kore Edebiyatı Nasıldır?

Aydınlanma döneminde geleneksel edebiyattan modern edebiyata geçiş, büyük ölçüde Yeni Eğitim ve Kore Dili ve Edebiyatı hareketinin etkileri ile olmuştur. Modern Kore edebiyatı tarihi 1894 yılında Kabo Reformundan sonra, yeni bir eğitim dönemine geçilip Batı tarzı okulların kurulması ile başlamıştır. Modern Kore edebiyatı, toplumsal tabanını gazeteler gibi yeni ortaya çıkan medya aracılığıyla sağlamlaşmıştır. The Independent, The Imperial City Gazetesi, Korean Daily News, İmparatorluk Gazetesi, The Forever Report, The Korean People's modern Kore edebiyatı ürünleridir.

Güney Kore edebiyatı modern döneminde vatanseverliği geliştirmek ve ulusal bilinci uyandırmak için tasarlanmış birçok biyografik eser ortaya çıkmıştır. Güney kore modern dönem edebiyatından vatanseverliği konu alan eserlere Yurtsever Hanımın Öyküsü ve Elchi Mundok ve biyografi türündeki eserlere Kuşlar ve Canavarların Buluşmasından Notlar örnek verilebilir.

Modern dönem Kore edebiyatında Yi In-jik, Yi Hae-cho, Ch'oe Ch'an-shik ve Kim Ko-je gibi tarafından yeni roman adında profesyonel bir yazar sınıfı oluşturulmuştur. Yi In-jik'in Hyoluinu Kan Gözyaşları, Ensegye’nin Gümüş Dünya, Yi Hae-cho'nun Şeytanı Kaçıran Kılıç ve Chayujong’un Özgürlük Çanı eseri Modern dönem Kore edebiyatı eserleri arasındadır.

Dünyaca Ünlü Koreli Yazarlar Kimlerdir?

Dünyaca ünlü Güney Koreli yazarlar aşağıda listelenmiştir.

  • Park Wan-suh
  • Ko Un
  • Hwang Sok-young
  • O Chonghui
  • Choe Yun
  • Shin Kyung-sook
  • Kim Young-ha
  • Kim In-sukKrys
  • LeeYun
  • Ko-eun
  • Krys Lee
  • Yun Ko-eun

Park Wan Suh Kimdir?

Park Wan Suh Kimdir?
Park Wan Suh Kimdir?

Park Wan Suh 1931 yılında doğmuş ve 2011 yılında vefat etmiş ünlü Kore edebiyatı yazarıdır. Wan Suh Park, ilk eseri The Naked Tree'yi 1970 yılında, 40 yaşındayken yayınlamıştır. Wan Suh Park’ın eserleri hızla büyümüş, 2007 itibariyle on beş roman ve 10 kısa öykü koleksiyonu yazmıştır.

Wan Suh Park 1981'de Yi Sang Edebiyat Ödülü, 1990'da Kore Edebiyatı ödülü ve 1994'te Dong-in Edebiyat Ödülü de dahil olmak pek çok önemli Kore edebiyat ödülü kazanmıştır. Wan Suh Park eserlerinde, aileler ve orta sınıfın sert eleştirileri üzerine odaklanmıştır. Wan Suh Park In The Dreaming Incubator adlı çalışması eleştiri üzerine bir eserdir. Wan Suh Park’ın Kore'deki en bilinen eserleri; Şehirdeki Kıtlık Yılı, Sallanan Öğleden Sonralar, O Yıl Kış Ilıktı ve Hala Rüya Görüyor Musunuz şeklinde sıralanmaktadır.

Wan Suh Park'ın çevrilmiş en popüler romanı Korece'de yaklaşık 1,5 milyon kopya satan ve İngilizce çevirisi yapılan Who Ate up All the Shinga’dır. Wan Suh Park 2011 yılında Geumgwan Kültürel Liyakat Nişanı’na layık görülmüştür.

Hwang Sok-Yong Kimdir?

Hwang Sok-Yong Kimdir?
Hwang Sok-Yong Kimdir?

Hwang Sok-yong 1943 yılında doğmuş ünlü bir Kore edebiyatı yazarıdır. Hwang Sok-yong, Kore gerçeğini "ulusal çapta bir evsizlik durumu" olarak tanımlayıp evlerini kaybeden insanların psikolojilerini eserlerine yansıtmıştır. Hwang Sok-yong’un ünlü eserleri arasında Küçük Kardeş İçin, Alacakaranlığın Işığı ve Tutkulu İlişki eserleri bulunmaktadır. Hwang Sok-yong gençlik dönemi eserlerinde anne-baba, rekabet nefreti ve toplumun çeperindeki insanlar tarafından paylaşılan insanlık ve dayanışma duygusunu işlemiştir.

Hwang Sok-yong’un çalışmaları modernleşme, savaş ve askeri sistem nedeniyle insan kaybı ve hayatın tahribatı; sağlıklı yaşamı geri kazanma ve zedelenmiş değerleri yeniden canlandırma arzusu ve tarihi roman kategorilerine girmektedir. Hwang Sok-yong son ödülü olan Emile Guimet Ödülü’nü 2018’de almıştır.

Yun Ko-eun Kimdir?

Yun Ko-eun Kimdir?
Yun Ko-eun Kimdir?

Yun Ko-eun 1980’de Seul’de doğmuş ünlü bir kadın yazardır. Yun Ko-eun yazarın takma adı olup ve gerçek adı Ko Eun-ju’dur. Yun Ko-eun Dongguk Üniversitesi'nde yaratıcı yazarlık okumuştur.

Yun Ko-eun Daesan Collegiate Edebiyat Ödülü'nü kazanarak 2004 yılında ilk edebi çıkışını yapmıştır. 2008'de The Zero G Sendromu adlı romanıyla 13. Hankyoreh Edebiyat Ödülü'nü kazanan Yun Ko-eun üç kısa öykü koleksiyonu yayınlamıştır ve yayınladığı kısa öykü koleksiyonu; Bir Kişilik Tablo, Aloha, Eski Araba ve Otostopçu’dur.

Kore Edebiyatı Şiirleri Nasıldır?

Kore edebiyatı şiirleri, Kore dilinde veya Kore halkı tarafından icra edilen şiirlerdir. 20. yüzyıla kadar, Kore şiirleri çoğunlukla Hanja ve daha sonra Hangul'da yazılmıştır. Eski Kore halkının dini yaşamında şiirler, Çin hanedan tarihlerinde canlı bir şekilde kaydedilmiştir. Devlet

meclislerinde baş ritüelist, kurucunun ilahi kökenini ve savaş ve barıştaki olağanüstü eylemlerini şiirlerle anlatmıştır. Kore Savaşı'ndan sonra 1953'te başlayan vatansever şiir çalışmaları yaygınlaşmıştır.

Kore edebiyatında lirik şiir, 1970'lerden itibaren egemen olmuştur. Şiir, 21. yüzyıl Koresinde hem yayınlanan eser sayısı hem de sıradan yazılar açısından oldukça popüler hale gelmiştir. Cho Ki-chon’un Islık şiiri, Gim So-Vol’un Sevinç ve Hüzün şiiri ve Li Sun-Sin’in Kılıç Şarkısı şiiri Kore edebiyatının önemli eserleridir.

Kore Edebiyatının Ünlü Şairleri Kimlerdir?

Kore edebiyatının ünlü şairleri aşağıda listelenmiştir.

  • Cheong Chi-yong
  • Ha Seung-moo
  • Lee SungBoo
  • Kim Haengsook
  • Jang Seok Nam
  • Do Jong-hwan
  • Hong Yun-suk
  • Jon Kyongnin
  • Kim Chunsu
  • Park Young-geun

Kore edebiyat dünyasında şiirleri ile varlığını göstermiş şairler ilk dönemlerde genel olarak batı tarzı şiirler yazmıştır. Kore edebiyatının ilerleyen dönemlerinde konular savaş, barış, insan hakları, adalet ve romantik türe yönelmiştir. Edebiyata yön veren Koreli ünlüler arasında Cho Ki-chon döneminin en ünlü şairi olarak bilinmektedir.

En Önemli Kore Edebiyatı Romanları Hangileridir?

En önemli Kore edebiyatı romanları aşağıda listelenmiştir.

  • Vejetaryen: Han Kang tarafından yazılan eserde gördüğü rüyalar ile aniden vejetaryen olmaya karar veren bir kadın anlatılmaktadır.
  • Prenses Bari: Hwang Sok-yong tarafından yazılan eserde yıllardır erkek çocuk bekleyen Koreli bir ailenin yedinci kızlarının dünyaya gelmesi ve sonrasında yaşanan olaylar anlatılmaktadır.
  • Mutlu Günlerimiz: Gon Ji-Young tarafından yazılan eserde ölüme yakın iki insanın bağlantısı anlatılmaktadır.
  • Prensesim: Hyun-kyung Sohn tarafından yazılan eserde aslında prenses olmayı istemeyen ama kendini birden Kore Krallığının prensesi olarak bulan Seol’un hikayesi anlatılmaktadır.
  • Şair: Yi Mun Yol tarafından yazılan eserde yaşamının zor zamanlarında şiire tutunan bir şair anlatılmaktadır.

Sinemaya Uyarlanan Güney Kore Edebiyatı Kitapları Hangileridir?

Sinemaya Uyarlanan Güney Kore Edebiyatı Kitapları Hangileridir?
Sinemaya Uyarlanan Güney Kore Edebiyatı Kitapları Hangileridir?

Sinemaya uyarlanan Güney Kore edebiyatı kitapları aşağıda listelenmiştir.

  • Hava Cinayeti
  • O Dağın Ötesinde
  • Bumerang Ailesi
  • Dedektif K: Yaşayan Ölülerin Sırrı
  • Dedektif K: Erdemli Dul'un Sırrı
  • Do Re Mi Fa So La Ti Do
  • Gabi
  • Sıcakkanlı
  • Ortak Güvenlik Alanı
  • Son Prenses

Çoğu ünlü Güney Kore romanı filme uyarlanmıştır. Güney Kore’nin başarılı edebiyatı filmlere yansıtılmıştır ve kitaplardan uyarlanan Güney Kore filmleri izleyiciler tarafından çok beğenilmiştir.

Kore Tarihindeki Olayların Güney Kore Edebiyatına Etkisi Nasıldır?

Güney Kore tarihindeki olayların edebiyata etkisi 1950’li yıllardan itibaren yoğun olarak görülmektedir. 1950’li yıllar modern Kore tarihinde kargaşa dönemidir. Kore Savaşıyla birlikte ortaya çıkan toplumsal, siyasi ve ekonomik sarsıntıların çok olduğu bu dönemde, psikolojik bozukluklar savaşın öncesi ve sonrasında dönemin ortaya çıkardığı en önemli etki olarak kabul görürken Kore halkının hayatını ve değer yargılarını büyük oranda etkilemiştir.

1950’li yıllarda Güney Kore toplumu genel olarak kurulan ilk cumhuriyet meclisinin izlediği siyasetten ve komünizm karşıtı ideolojiden etkilenmiştir. Kore Savaşı romanları dönem toplumunu etkileyen ideolojilere değinmiştir. Özellikle Kore tarihindeki önemli savaşlar yaşandığı zamanlarda yazılan romanlarda dönem Kore’sinin sosyal, siyasal, ideolojik ve ekonomik yapısı gerçeklik temasıyla kurgulanmıştır.

1950’li yıllardan sonra Kore edebiyatı yeni dönem yazarları daha önceki dönemde kullanılmayan konular ve yöntemlerle edebi eser vermiştir. 1950’li yıllar, Kore edebiyatında hem tarihi hem de edebi yönden önemli bir yere sahiptir.

Kore tarihindeki olayları edebiyata yansıtan eserler; Çocuk Geliyor, The Rose of Sharon, Blooms Again ve Gökyüzü Altındaki Huzur olarak sıralanmaktadır.

Kore'de Gezilebilecek Edebiyat Müzeleri Hangileridir?

Kore'de Gezilebilecek Edebiyat Müzeleri Hangileridir?
Kore'de Gezilebilecek Edebiyat Müzeleri Hangileridir?

Kore’de gezilebilecek edebiyat müzeleri aşağıda listelenmiştir.

  • Kore Modern Edebiyat Müzesi
  • Şair Midang Anıt Salonu
  • Seokjeong Edebiyat Müzesi
  • Sung Am Klasik Edebiyat Arşivleri
  • Yi Yuksa Edebiyat Müzesi
  • YoungIn Edebiyat Müzesi

1969 yılında açılan YoungIn Edebiyat Müzesi, Güney Kore Seul'de bulunan bir edebiyat müzesidir. Youngln Müzesi 150’den fazla portre, 200 edebi mektup, edebiyat dergilerinde yayınlanan orijinal 100 metin ve yazarların fotoğraflarına ev sahipliği yapmaktadır.Youngln Müzesi’nin 3 sergi salonu ve özel bir kütüphanesi bulunmaktadır.

Güney Kore'nin Türkiye'ye uyguladığı vize muafiyeti kapsamında Türk vatandaşlarının Kore turist vizesi almaları gerekmemektedir. T.C vatandaşlarının Güney Kore seyahati öncesinde online olarak K-ETA elektronik seyahat izni almaları gerekmektedir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: