Güney Kore Mutfağı

Meşhur Güney Kore Yemekleri ve Kore Mutfak Kültürü

Kore mutfağı, Kore ve Güney Mançurya’daki eski tarım ve göçebe geleneklerinden gelen doğal çevrenin ve farklı kültürlerin etkileşiminden doğmuştur. Güney Kore yemek kültürü, yüzyıllar boyunca süren sosyal ve politik değişimlerden etkilenmiş ve değişmiştir. Kore halkı, eski zamanlarda hastalığın ve tedavinin kaynağının yemek olduğuna inanmış, bu sebeple yiyecekleri fermente ederek hem daha uzun süreli tüketmiş, hem de ilaç olarak kullanmışlardır.

Kore mutfağı geçmiş yıllarda ağırlıklı olarak sebzeden oluşurken, günümüzde et ve sebze eşit olarak kullanılmaktadır. Güney Kore’nin yemekleri büyük ölçüde pirinç, sebze, deniz ürünleri ve etlerden oluşmaktadır. Koreliler, yemeklerde susam, soya sosu, sarımsak, zencefil ve deniz ürünlerini yaygın olarak kullanılmaktadır. Kore’de yemekler aynı anda masaya gelir, sofrada genellikle çorba, pirinç lapası veya erişte, ana yemek, kimchi ve bancha adı verilen küçük yan yemekler servis edilmektedir. Bibimbap, bulgogi ve kimchi Güney Kore meşhur yemekleri denilince akla gelen ilk isimlerdendir.

Kore yemeklerinde genellikle paslanmaz çelik yemek çubukları ve kaşıkları kullanılır. Yemeğe ilk olarak çorba ya da güveç ile başlanır daha sonra pilav ve diğer yemeklere geçilir. Kore’de saygı gereği en yaşlı kişi yemek yemeye başlamadan çubuk veya kaşıklara dokunulmaz.

Güney Kore mutfağı, Japon işgali sırasında beyaz ekmek ile tanışması sonucunda, genellikle et, sebze, yumurta ve peynirden yapılan tost ülkede popüler hale gelmiştir. Budist gelenekleri de Kore mutfağını etkilemiştir; pirinç lapası, kızarmış tatlılar ve vejetaryen yemekler Budizm ile birlikte Kore mutfağına girmiştir.

Güney Kore’deki bölgesel yönetim ve kültürel farklılıklar sebebi ile Kore mutfağında yöresel farklılıklar görülmektedir. Kore, Joseon Hanedanlığı zamanında sekiz idari bölgeye ayrılmıştır. Sekiz il coğrafi ve yerel gıda maddeleri farklılıkları sebebi ile farklı lezzet ve pişirme yöntemleri geliştirerek Kore yöresel mutfağını oluşturmuş ve nesiller boyunca aktarmışlardır.

Makalenin devamında Güney Kore mutfağı ve Güney Kore yemekleri hakkında bilgi verilecektir.

Kore Mutfağı Nasıldır?

Kore Mutfağı Nasıldır?
Kore Mutfağı Nasıldır?

Geleneksel Kore mutfağı, diğer adıyla hansik, taze ve doğal malzemelerden yapılmış, sağlıklı ve dengeli yemeklerden oluşmaktadır. Güney Kore yemekleri besin değeri açısından oldukça zengindir. Kore mutfağı çoğunlukla et, erişte, pirinç, tofu ve sebzelerden oluşmaktadır. Kore yemekleri genellikle kızartılarak ya da kavrularak yapılmaktadır ve sarımsak, zencefil, kırmızı biber salçası (gochujang), tuz, susam yağı ve soya sosu gibi ağır baharatları içermektedir.

Kore, uzun zamandır süregelen yemek gelenekleri ve değişen gastronomik gelişmeleri ile birlikte, dünya çapında yaygın hale gelmiştir. Kore yemeklerini, dünyanın her yerindeki restoranlarda, evlerde ve özel etkinliklerde görmek mümkündür. Bibimbap, kimçi, dongchimi ve bulgogi Güney Kore en sevilen yemekler denince akla ilk gelen yemeklerdir. Kızarmış noodle, ramen ve kimçi dünyada en çok tüketilen Kore yemeklerindendir.

Güney Kore’nin Geleneksel Yemekleri Nelerdir?

Güney Kore geleneksel yemekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Klasik Bibimbap
  • Dongchimi (Kore beyaz turp turşusu)
  • Bulgogi (Kore et barbekü)
  • Mandoo (Kore mantısı)
  • Chap Chae (kızarmış Kore eriştesi)
  • Bossam
  • Kimchi Jjigae (baharatlı kimçi güveci)
  • Seolleongtang (öküz kemiği çorbası)
  • Galbitang (kaburga çorbası)
  • Baechu Kimchi (Baharatlı Lahana Turşusu)

Bibimbap Nedir?

Bibimbap Nedir?
Bibimbap Nedir?

Bibimbap, çeşitli taze ve mevsim sebzeleri, sahanda yumurta, sığır eti ve diğer malzemeler ile karıştırıldıktan sonra servis edilen bir Kore yemeğidir. Geleneksel olarak dolsot bibimbap adı verilen sıcak taş bir kasede servis edilmektedir. Kore mutfağını temsil eden yemeklerden biri olan bibimbap, havaalanlarında sıkça tercih edilmektedir. Hafif ve besleyici olan bibimbap günün her öğünü tercih edilebilir. Bibimbap yemeği, tuzlu, baharatlı ve biraz tatlı olan gochujang sosu ile birlikte yenmektedir.

Dongchimi Nedir?

Dongchimi Nedir?
Dongchimi Nedir?

Dongchimi, Kore mutfağında, Kore turpu, lahana, yeşil soğan ve zencefilden oluşan bir kimçi çeşididir. Dongchimi yapmak için turplar bir veya iki gün tuzlanır daha sonra diğer malzemelerle birlikte salamura yapılır. Dongchimi, ana yemeğin yanında garnitür olarak servis edilebilir; ayrıca baharatlı Kore tavuğu, fırınlanmış tatlı patates ve yulaf lapası ile de tüketilmektedir.

Kimçi Güveci Nedir?

Kimçi Güveci Nedir?
Kimçi Güveci Nedir?

Kore’nin ulusal yemeği kimçi, hemen hemen her öğünde servis edilen baharatlı lahana turşusudur. Kimçi güveci, kimçi, sığır eti, soğan, sarımsak ve tofunun birleştirilmesiyle yapılmaktadır. Sıcak olarak servis edilen yemeğin, yavaş yenmesi gerekmektedir. Kore’deki en popüler yemeklerden biri olan kimçi güveci günün her öğünü tüketilebilir. Oldukça acı olan güveç yemeği tadı dengelemek için pirinç lapası ile birlikte tüketilmektedir.

Kore'nin En Meşhur Yemekleri Hangileridir?

Güney Kore en meşhur yemekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Kore Mantısı (Mandu)
  • Kimçi
  • Hoddeok (şuruplu krep)
  • Bulgogi (dana barbekü)
  • Japchae (kızarmış erişte)
  • Ddukbokki (baharatlı pirinç keki)
  • Sundubu-jjigae (tofu güveci)
  • Bibimbap
  • Hobak Juk (kapak lapası)

Kore Mantısı (Mandu) Nasıl Yapılır?

Kore Mantısı (Mandu) Nasıl Yapılır?
Kore Mantısı (Mandu) Nasıl Yapılır?

Mandu veya mandoo olarak bilinen Kore mantıları, yapımı kolay geleneksel bir yemektir. Mandu, kıyma veya domuz eti, soğan, lahana, tofu ve maş fasulyesi gibi sebze karışımlarıyla doldurularak yapılır. Mandular, haşlanarak, derin yağda kızartılarak ya da buharda pişirilebilir. Ana yemek olarak tercih edilen Kore mantısı, atıştırmalık ya da meze olarak da tüketilebilmektedir. Hamurun doldurulup kapatılması ve haşlanarak pişirilmesi ile Türk mantısına benzerlik gösteren Kore mantısının iç harcına farklı olarak sebze konulmaktadır. Dört köşesinden katlanarak küçük şekil verilen Türk mantısı, haşlanıp, yoğurt ve salça sos ile servis edilirken, Kore mantısı, genellikle yarım ay şeklinde kapatılır, buharda pişirilerek sarımsak, soya sosu ve biberden oluşan sos ile servis edilmektedir.

Kimçi Nasıl Yapılır?

Kimçi Nasıl Yapılır?
Kimçi Nasıl Yapılır?

Kore mutfağının en eski ve en önemli yemeklerinden biri olan kimçi, sebze, sarımsak, zencefil, acı biber, tuz ve balık sosunun turşu haline getirilip fermente edilmesi ile yapılmaktadır. Havuç, turp, salatalık ve yeşil soğan sıklıkla kullanılan sebzeler olmasına rağmen kimçi yapımında yaygın olarak lahana kullanılmaktadır. Kore kültüründe kimçi kahvaltı dahil olmak üzere her öğünde servis edilmektedir. Kimçi tek başına yendiği gibi güveç yemeği yapılabilir ya da kızarmış pirinç, erişte ve pizza gibi yemekleri tatlandırmak için kullanılabilir.

Popüler Güney Kore Sokak Yemekleri Nelerdir?

Popüler Güney Kore Sokak Yemekleri Nelerdir?
Popüler Güney Kore Sokak Yemekleri Nelerdir?

En popüler Güney Kore sokak yemekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Bungeoppang (balık şekilli ekmek)
  • Eomuk
  • Hotteok (doldurulmuş krep)
  • Hoppang
  • Tteokbokki (kızarmış pirinç keki)
  • Gyeran-ppang (yumurtalı ekmek)
  • Dak-kkochi (tavuk şiş)
  • Galbi
  • Sundae
  • Gunbam (kestane)

Sokak yemekleri Kore popüler kültürünün önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Kore’de sokak yemekleri pocangmaça isimli çadırlarda, seyyar arabalarda ya da geleneksel marketlerde satılmaktadır. Güney Kore yiyecekleri, Hongdae, Noryangjin, Gwangjang Pazarı ve Seul Bamdokkaebi gece pazarında uygun fiyatlı ve geniş seçenekli olarak satılmaktadır.

En Ünlü Güney Kore Tatlıları Hangileridir?

En ünlü Güney Kore tatlıları aşağıda listelenmiştir.

  • Songpyeon (pirinç keki)
  • Bingsu
  • Dalgona şekeri
  • Bunheoppang (balık şeklinde ekmek)
  • Yaksik (tatlı pirinç keki)
  • Bukkumi
  • Dasik (çay kurabiyesi)
  • Yakgwa (ballı kurabiye)

Songpyeon Nedir?

Songpyeon Nedir?
Songpyeon Nedir?

Songpyeon, pirinç unu, tuz ve sıcak su ile yapılan hamurun içine soya fasulyesi, susam tohumu, hurma, kestane ve bal gibi dolgular konularak yarım ay şekli verilmesiyle yapılan geleneksel bir tatlıdır. Kore tatlıları içinde en popüler olan songpyeon, geleneksel olarak çam iğneleri üzerinde buharda pişirildiğinde eşsiz bir tat ve kokuya sahip olmakta ve aynı zamanda buğulama sırasında pirinç keklerinin birbirine yapışması önlenmektedir.

Bingsu Nedir?

Bingsu Nedir?
Bingsu Nedir?

Bingsu, doğranmış meyve, konserve süt, meyve şurubu ve kırmızı fasulyeden yapılan buzlu Kore tatlısıdır. En yaygın çeşidi buz ve kırmızı fasulye ile yapılan pat-bingsudur. Bingsu, özellikle Kore’de yaz sezonunda çok popülerdir, içine konulacak malzemeler isteğe göre değişebilmektedir.

Korelilerin Yeme Alışkanlıkları Nasıldır?

Geleneksel olarak Güney Kore yemek alışkanlıkları bir kase haşlanmış pirinç, sebzeler, etler ve kimçiden oluşmaktaydı, ancak günümüzde şehirde yaşayan Koreliler, Amerikan yeme alışkanlıklarını da benimsemiştir. Kore yeme alışkanlığının temelinde olan pirinç ve kimçi kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeklerinde yenir.

Güney Kore’de genellikle yemekler haşlama, kavurma, fermente ve buğulama gibi yollarla az yağlı olarak pişirilir. Koreliler genellikle yemeklerini bir kaşık ya da çubuk yardımıyla, alçak bir masada oturarak, çabuk bir şekilde tüketir. Geçmiş yıllara oranla, küreselleşme etkisiyle Kore’de şeker ve fast-food tüketiminde artış gözlenmiştir.

Kore'de Kahvaltıda Ne Yenir?

Kore’de kahvaltıda genellikle kimçi, pirinç, çorba, fasulye filizi ve deniz yosunu yenmektedir; ancak büyük şehirlerde yaşayan Koreliler kahvaltıda kızarmış ekmek, yumurta ve süt tüketmektedir. Kore’de kahvaltı için restoran bulmak oldukça zordur, çoğu Koreli kahvaltısını genellikle evde yapar.

Güney Kore'de Öğle Yemeği̇nde Ne Yenir?

Kore’de öğle yemeğinde erişte, Kore krepleri veya Çin yemekleri gibi çabuk tüketilecek yemekler tercih edilmektedir.

Kore'de Akşam Yemeği̇nde Ne Yenir?

Kore’de akşam yemeğinde et veya balık, pilav ve kimçi gibi yan yemekler tercih edilmektedir. Koreliler yemeklerin yanında içecek içmese de, bazen yemeklerin yanında bira, şarap, sıcak çay servis edilmektedir.

Kore Kültüründeki Kutlama Yemekleri Nelerdir?

Kore Kültüründeki Kutlama Yemekleri Nelerdir?
Kore Kültüründeki Kutlama Yemekleri Nelerdir?

Özel günlerde Güney Kore’de yenilen yemekler, Kore’nin kültürünü ve inancını yansıtmaktadır. Seollal olarak adlandırılan Kore yeni yılının ilk sabahı tteok-guk isimli pirinç keki çorbası herkes tarafından içilmektedir. Refahı sembolize eden madeni para şeklindeki pirinç kekleri, sığır eti suyunda pişirilmesiyle yapılan tteok-guk çorbasının, ay yeni yılında yenildiğinde iyi şans ve uzun ömür getirdiğine inanılmaktadır.

Koreliler sambok olarak adlandırılan yılın en sıcak zamanında, samgye-tang isimli pirinç, ginseng ve hünnap meyvesi ile doldurulmuş tavuktan yapılan kaynar bir çorba içilir. Çorba ısıtılmış siyah taş bir tencerede servis edilir. Samgye-Tang, Güney Kore kültürü pratiklerine göre, sıcak ve nemli yaz aylarında vücut ısısını hava koşullarına yükselterek rahatlamayı sağlamaktır.

Chuseok, diğer bir adıyla Kore sonbahar hasat bayramında kutlamanın önemli bir parçası olan genellikle susam veya fasulye dolgulu bir tür pirinç keki olan songpyeon tatlısı pişirilir. Koreliler songpyeon yerken, genellikle sağlık ve başarı gibi iyi şeyler için dileklerde bulunur.

Güney Kore’de Yemek Fiyatları Nasıldır?

Güney Kore yemek fiyatları aşağıda listelenmiştir.

YemeklerFiyatlar
Bibimbap5.000 Güney Kore wonu
Tteokbokki2.500-3.000 Güney Kore wonu
Hoddeok2.000 Güney Kore wonu
Bulgogi7.000 Güney Kore wonu
Samgyeopsal10.000 Güney Kore wonu
Kimçi10.300 Güney Kore wonu
Haemul Pajeon7.000 Güney Kore wonu

En Popüler Kore Atıştırmalık Markaları Nelerdir?

Koreliler atıştırmalıkları oldukça ciddiye alırlar ve Kore atıştırmalıkları dünyanın en iyileri arasındadır.

Lotte markası badem, çilek, sütlü çikolatalı olmak üzere çeşitli kurabiye ve bisküvi markasıdır. Güney Kore markaları arasında en tanınmışlarından olan Orion’s markası çikolata kaplı kek markasıdır. Çevrimiçi satın alınabilecek en iyi Kore atıştırmalıkları arasında Bibigo markasının kavrulmuş deniz yosunu yer almaktadır.

Ünlü Güney Kore İçecekleri Nelerdir?

Ünlü alkolsüz Güney Kore içecekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Boricha
  • Yeşil çay
  • Oksusu Cha (Mısır çayı)
  • Soya sütü
  • Sujeonggwa (Tarçınlı meyve kokteyli)
  • Yulmu-cha (Mısır özü çayı)
  • Muzlu Süt

Ünlü alkollü Güney Kore içecekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Beolddeokju (Pirinç şarabı)
  • Soju (Pirinç votkası)
  • Bokbunja ju (Ahududu şarabı)
  • Maekju (Bira)
  • Bem ju (Likör)

Güney Kore’deki Yemek Festivalleri Hangileridir?

Güney Kore’deki Yemek Festivalleri Hangileridir?
Güney Kore’deki Yemek Festivalleri Hangileridir?

Güney Kore yemek festivalleri aşağıda listelenmiştir.

  • Daegu Chimac Festivali: Temmuz ayında Daegu şehrinde gerçekleşmektedir.
  • Bonghwa Eun-uh (Tatlı Balık) Festivali: Temmuz ayı sonunda Gyeongsangbuk-do şehrinde gerçekleşmektedir.
  • Chuncheon Dakgalbi & Makkuksu Festivali: Ağustos ayında Gwangwon-do şehrinde gerçekleşmektedir.
  • Songi Mantar Festivali: Eylül ve ekim aylarında Gangwon şehrinde gerçekleşmektedir.
  • Jinan Red Ginseng Festivali: Ekim ayında Jeonbuk şehrinde gerçekleşmektedir.
  • Gwangju Dünya Kimçi Festivali: Ekim ayında Gwangju şehrinde gerçekleşmektedir.

Kore'de düzenlenen yemek festivallerine gitmek isteyen yabancı kişiler sadece turist vizesi alarak ülkede düzenlenen festivallere gidebilmektedir. Turist vizesinden muaf olan Türk vatandaşları, Güney Kore K-ETA başvurusu yaparak ve elektronik seyahat izni alarak Kore’ye giriş yapabilmektedir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: