Güney Kore Dili

Güney Kore Dili Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Güney Kore’nin resmi ve ana dili olan Korece, çoğu Kore kökenli olan yaklaşık 80 milyon insan tarafından konuşulmaktadır. Kore dışında, Korece Çin’de Jilin ve Yanbian eyaletinde, Changbai ilçesinde, Rusya’nın Sahalin Adası’nın orta kısımlarında ve Orta Asya’nın bazı kısımlarında konuşulan azınlık dilidir.

Orta Çağ’dan önce karmaşık Çince karakter sistemini kullanan Korece için Kral Sejong, hangul alfabesini icat etmiştir. Korece hem yazı dili hem de konuşma dili olarak saygı üzerine kurulmuş bir dildir. Korece fiillerin, kişilerin diğerine göre aşağı, eşit veya üstün durumunu belirtmek için çeşitli biçimleri vardır. Modern Korece kelime dağarcının yaklaşık yarısı Çince’den türetilen kelimelerden oluşur ve Çince’den türetilen kelimeler Çince karakterle, Korece kelimeler ise hangul ile yazılmaktadır.

Güney Kore Resmi Dili Nedir?

Korece, Güney Kore’nin resmi dilidir.

Korece Nasıl Bir Dildir?

Kore dili, ana kara Korece ve Jeju Adası’ndaki lehçeden oluşmaktadır. Korece tarihi olarak Ural-Altay dil ailesinde, sonrasında Altay dillerinde sınıflandırılmasına rağmen güncel olarak herhangi bir dil ailesine mensup değildir ve izole dil olarak sınıflandırılmaktadır.

Korece her harflerin tek tek seslendirilebildiği fonetik bir dildir. Her harf için ayrı sesler içeren alfabesi olan Korece dili soldan sağa ve yukarıdan aşağıya okunmaktadır. Hangul yazı sistemi kullanan Korece’de kelime oluşturmak için harfler blok şeklinde birleştirilmektedir.

Korece, dünya çapında 75 milyondan fazla insan tarafından konuşulmaktadır ve dünyada en çok konuşulan 15. dildir. Korece, Kore yarımadası dışında en çok Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya’da konuşulmaktadır.

Güney Kore Alfabesi Nasıldır?

Güney Kore’de hangul olarak bilinen modern Kore alfabesi kullanılmaktadır. Modern Kore alfabesinden önce yerel fonetik sistemler olan idu, hyangchal, gugyeol ve gakpilin yanı sıra Çin alfabesi de kullanılmıştır. Eğitim ayrıcalığına sahip olmayan alt sınıf Korelilerin Çince karakterleri kullanarak yazı yazmada zorlanması sonucunda Kral Sejong, alt sınıfın okuryazarlığını arttırmak adına hangul olarak bilinen alfabeyi yaratmıştır.

Hangul olarak adlandırılan modern Kore alfabesi, 14 ünsüz ve 10 ünlü harf ile birlikte 24 temel harften oluşmaktadır. Temel harflerin birleştirilmesiyle oluşturulan 27 karmaşık harf vardır; 5 gergin ünsüz harf, 11 karmaşık ünsüz harf ve 11 karmaşık ünlü harf vardır. Korece harfler, düzenlenmiş olarak iki boyutlu hece blokları halinde yazılmaktadır. Heceler bir ünsüz harf ile başlar, bir sesli harf ve daha sonra bir sessiz harf ile devam eder.

Korece Harfler Nelerdir?

Korece harflere ait görsel aşağıda verilmiştir.

Korece Harfler Nelerdir?
Korece Harfler Nelerdir?

Kuzey Kore ve Güney Kore Aynı Dili Mi Konuşuyor?

Kuzey Kore ve Güney Kore resmi dili Korece’dir. Güney Kore ve Kuzey Kore 74 yıllık siyasi bölünme ve Kuzey Kore’nin izolasyonu sebebi ile iki ülke dil farklıları geliştirmiştir. Güney Kore’de Seul lehçesi ve Kuzey Kore’de Phyong’yang lehçesi vardır. Lehçeler, her iki ülkenin ulusal dil politikalarına göre düzenlenip yönetilmektedir.

Kuzey ve Güney Kore dilleri Korece olarak aynı olsa da, telaffuz, imla, dilbilgisi ve kelime dağarcığı bakımından farklılık göstermektedir. Kuzey Kore’nin kelime dağarcığındaki yabancı etkileri ortadan kaldırılmış ve bu yabancı kelimelerin yerine saf, icat edilmiş Korece sözcükler kullanılmaktadır.

Güney Kore Cumhuriyeti Nüfusunun Konuştuğu Diğer Diller Hangileridir?

Güney Kore Cumhuriyeti'nde konuşulan diller aşağıda listelenmiştir.

  • İngilizce: Kore nüfusunun %58’i İngilizce konuşmaktadır.
  • Çince: Kore nüfusunun %46’sı Çince konuşmaktadır
  • Japonca: Kore nüfusunun %14’ü Japonca konuşmaktadır.

Kore’de okullarda ilkokuldan itibaren İngilizce öğretildiği için 51 milyondan fazla olan Güney Kore nüfusu içerisinde kişilerin yarısından fazlası İngilizce konuşabilmektedir. Kore’nin Çin’le etkileşimde bulunması ve Japonya sömürgesi olması nedeniyle Japonca ve Çince’de Kore nüfusunun konuştuğu dillerdir.

Kore'de Eğitim Dili Nedir?

Kore’de eğitim dili Korecedir. Kore’de başta özel ve uluslararası okullar olmak üzere, İngilizce eğitim alınması mümkündür. Kore üniversitelerinde de İngilizce eğitim programları mevcuttur.

Güney Kore'de Dil Eğitimi Nasıldır?

Güney Kore’de İngilizce ilkokul üçüncü sınıftan başlayarak liseye kadar devam eden zorunlu bir derstir. Günümüzde neredeyse bütün Güney Kore öğrencileri İngilizce öğrenmektedir. Kore’de üniversiteye girişlerde İngilizce dil yeterliliği gerekmektedir.

Öğrencilerin başarısını en yüksekte tutmayı hedefleyen Güney Kore eğitim sistemi kapsamında, ortaokullarda ikinci yabancı dil olarak Çince öğretilmektedir. Çince ve İngilizce dillerine ek olarak, Japonca ve Rusça gibi yabancı dillerin eğitimi verilmektedir.

Korece Öğrenmek Zor Mudur?

Korece, Dış Hizmet Enstitüsü (FSI) tarafından öğrenilmesi en zor diller arasında gösterilmektedir. Korece öğrenmeyi etkileyen pek çok faktör vardır. Ana dili Japonca olan birinin Korece öğrenmesi, ana dili ingilizce olan birine göre daha kolaydır. Kore alfabesini öğrenmek, sıfırdan Korece öğrenmek için ilk adımdır; çünkü Kore alfabesi latin alfabesinden farklı olarak bir grup dalgalı çizgilerden oluşmaktadır.

Korece’de kelimelerin nasıl telaffuz edileceği konusunda net kurallar bulunmaktadır, ancak tonlama yoktur ve bu da Korece telaffuzda ustalaşmayı kolaylaştırmaktadır. Hangul isimli Kore alfabesini öğrendikten sonra, temel dil bilgisini öğrenmek kolaydır. Akıcı bir şekilde Korece öğrenmek tahmini olarak 1200 saat eğitim alınması ile mümkün olmaktadır.

Korece Öğrenme Yolları Nelerdir?

Korece öğrenme yolları aşağıda listelenmiştir.

  • Online Korece dil kursları
  • Mobil Korece dil uygulamaları
  • Korece dil eğitimi veren internet siteleri
  • Güney Kore dil okulları

Online Korece Kursu Nereden Alınır?

Online Korece eğitimi veren eğitim kurumları aşağıda listelenmiştir.

  • IIENSTITU
  • İstanbul Üniversitesi Dil Merkezi
  • İstanbul Boğaziçi Enstitü
  • Kore Kültür Merkezi

Online Korece eğitimi, Kore Kültür Merkezi dahil olmak üzere sertifikalı olarak verilmektedir. Korece online kurs eğitim süresi 26 ila 57 ders arasında değişmektedir. Eğitim alınan kuruma bağlı olarak Korece kursu fiyatları, aylık 79 Türk lirası ile 1.300 Türk lirası arasında değişiklik göstermektedir. Online Korece dersleri, Kore dilini akıcı bir şekilde öğrenmek için hazırlanan online eğitim programıdır ve eğitim için gerekli materyallere ve derslere internet aracılığıyla erişilmektedir. Kurumların online ücretsiz Korece kursu yoktur ancak, ücretsiz Korece öğrenmek isteyen kişiler, ücretsiz Korece öğrenme uygulamalarını kullabilmektedir.

En İyi Korece Öğrenme Uygulamaları Hangileridir?

En iyi Korece öğrenme uygulamaları aşağıda listelenmiştir.

  • Dualingo
  • TenguGo Hangul
  • LingoDeer
  • Dongsa
  • Eggbun
  • Talk to Me in Korean
  • Hello Talk Language Exchange

Listelenen Korece öğrenme uygulamaları ücretsizdir, ancak uygulama içi satın alma yapılabilmektedir. Korece öğrenmek için uygulamalar, Korece öğrenmek isteyen insanlar tarafından sıkça tercih edilmektedir. Ücretsiz Korece öğrenme uygulamaları ile, Korece öğrenmek isteyen kişiler, alfabeyi, telaffuzu ve hatta Kore kültürüne dair bilgileri öğrenebilmektedir. Ana dili Korece olan insanlar ile canlı konuşma imkanı sunan uygulamalar, evde Korece öğrenmek ve konuşma pratiği yapmak için uygun fiyatlı seçeneklerden birisidir.

En Popüler Korece Öğrenme Siteleri Hangileridir?

En popüler Korece öğrenme siteleri aşağıda listelenmiştir.

  • Loecsen.com
  • Korean wiki project
  • Learn with Oliver
  • Internet Polyglot
  • Sogang Korean Program
  • Korean Class 101

Ücretsiz olarak erişilebilen Korece dili öğrenme siteleri sayesinde Kore dili öğrenme her bütçe için erişilebilir haldedir.

Güney Kore'nin En Ünlü Dil Okulları Hangileridir?

Güney Kore'nin En Ünlü Dil Okulları Hangileridir?
Güney Kore'nin En Ünlü Dil Okulları Hangileridir?

Güney Kore’nin en ünlü dil okulları aşağıda listelenmiştir.

  • Easy Korean Academy
  • Green Korean Language School
  • Lexis Korea
  • EF International Language School
  • Rolling Korea

Güney Kore dil kursu fiyatları, kurs süresine ve dil eğitimi veren kuruma bağlı olarak, haftalık 3.000 Türk lirası ile 30.000 Türk lirası arasında değişmektedir. Korece özel ders fiyatları ders saatlerine ve eğitim kurumuna bağlı olarak haftalık ders ücreti 15.000 Türk lirasından başlamaktadır. Ülkedeki gelişmiş teknoloji sebebiyle göç etmek isteyenler tarafından, Güney Kore dil okulları sıkça tercih edilmektedir.

Yabancılar için Güney Kore'de Dil Eğitimi İmkanları Nasıldır?

Yabancı ülke vatandaşları Güney Kore’de; Korece, İngilizce, Çince, Rusça, Japonca ve Vietnamca dil eğitimi alabilmektedir. Güney Kore İngilizce dil okulları en çok tercih edilen dil okulları arasındadır. Ülkenin resmi dili Korece olmasına rağmen, neredeyse bütün Kore üniversitelerinde başlıca dil İngilizcedir. Kore hükümeti yabancı öğrencilerine Korece eğitimi vermektedir. Güney Kore, dil eğitimi almak için düşük maliyetli ülkelerden olup, aynı zamanda yabancı ülke vatandaşları için oldukça güvenli bir ülkedir; bu sebeple Güney Kore İngilizce dil okulları uygun fiyatları ve güvenli çevreleri nedeniyle yabancı ülke vatandaşları için avantajlı bir ülkedir.

Avantajlarının yanı sıra, bir Uzak Doğu ülkesi olan Kore’de dil kursu için bulunmanın bazı dezavantajları da vardır. Güney Kore, kira fiyatlarında dünyanın en pahalı ülkelerindendir ve lezzetli olsa da deniz mahsülleri ve et ağırlıklı yemeklerden oluşan alışması zor bir mutfağı vardır. Çin’in sanayi şehirlerinden gelen toz siklonları sebebiyle hava kirliliği Kore’de yüksektir ve zaman zaman günlük hayatı aksatmaktadır.

Kore’ye giderek Korece öğrenmek isteyen yabancı ülke vatandaşları, Güney Kore D-4 vizesi yani genel eğitim vizesine başvurarak Kore’de 3 aydan fazla sürecek bir dil eğitim programına katılabilmektedir. Dil eğitim programı 3 aydan daha kısa sürecek vatandaşlar ülkeye turist vizesi ile girebilmektedir. Turist vizesinden muaf olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, elektronik seyahat izni (K-ETA) ile Kore’ye gidip, kısa süreli dil eğitimi alabilmektedir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: