Güney Kore Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Güney Kore, resmi adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da, Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan bir ülkedir. Güney Kore’nin batı sınırını Sarıdeniz oluştururken, doğu sınırını Japon Denizi belirlemektedir.
Güney Kore’nin yüzölçümü 100.363 kilometrekare ve nüfusu 51.75 milyondur. Kore Cumhuriyeti’nin başkenti Seul’dür ve resmi dili Korecedir. Güney Kore, anayasasında belirtilen şekliyle üniter başkanlık sistemine dayanan demokratik bir cumhuriyettir.
Makalenin ilerleyen bölümlerinde Güney Kore hakkında bilgilere yer verilmiştir.
Güney Kore Nerededir?
Güney Kore, Asya anakarasından yaklaşık 1.100 km uzanan Kore Yarımadası'nın güney kısmını kaplamaktadır. Güney Kore dağlık yarımada bölgesi, batıda Sarıdeniz ve doğuda Japon Denizi ile çevriliyken güney ucu Kore Boğazı ve Doğu Çin Denizi üzerinde yer almaktadır.
Güney Kore tüm adaları dahil, 33° ve 39° kuzey enlemleri ile 124° ve 130° doğu boylamları arasında konumlanan bir kuzey yarım küre ülkesidir.
Güney Kore’nin Dünya Haritasındaki Yeri Nerededir?
Kore Yarımadası, Asya kıtasının kuzeydoğu kısmından güneye doğru uzanmaktadır ve Güney Kore’nin Çin ve Japonya ile deniz sınırları bulunmaktadır.
Kore Cumhuriyeti'nin Komşuları Hangi Ülkelerdir?
Güney Kore’nin kuzeyinde Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, batısında Sarıdeniz, doğusunda Japon Denizi, güneyinde Doğu Çin Denizi bulunmaktadır.
Güney Kore'nin Sınırları ve Sınır Uzunlukları Nasıldır?
Güney Kore'nin tek kara komşusu Kuzey Kore ile 238 kilometre uzunluğundaki sınırı, Kore Tarafsız Bölgesi boyunca uzanmaktadır. Güney Kore çoğunlukla denizler ile çevrilidir ve üç deniz boyunca 2.413 kilometre sahil şeridine sahiptir.
Kore'nin Yüzölçümü Nedir?
Güney Kore’nin yüzölçümü 100.363 kilometrekaredir. Güney Kore Asya'nın en küçük 22. ülkesidir ve dünyada 109. sırada yer almaktadır. Güney Kore kilometrekare başına düşen 517 kişi ile en yoğun nüfuslu ülkelerden biridir.
Kore’nin Fiziki Haritası Nasıldır?
Kore fiziki haritası aşağıda verilmiştir.
Güney Kore Cumhuriyeti'nin Coğrafi Özellikleri Nasıldır?
Güney Kore, yüksek dağ sıralarının ve dar kıyı ovalarının bulunduğu bir doğu bölgesi; geniş kıyı ovaları, nehir havzaları ve inişli çıkışlı tepelerden oluşan batı bölgesi; dağlardan ve vadilerden oluşan güneybatı bölgesi ve geniş Nakdong Nehri havzasının hakim olduğu bir güneydoğu bölgesi olmak üzere dört bölgeye ayrılmaktadır.
Güney Kore'nin arazisinin çoğu ekilebilir olmayan dağlık bölgelerden oluşmaktadır. Ağırlıklı olarak Güney Kore’nin batı ve güneydoğu kısımlarında yer alan ovalar, toplam arazi alanının %30'unu kaplamaktadır. Güney Kore'nin batı ve güney kıyılarında çoğu küçük ve ıssız olan yaklaşık üç bin ada uzanmaktadır.
Jeju-do Adası, soyu tükenmiş bir yanardağ olan deniz seviyesinden 1.950 metre yüksekliğe sahip olan Hallasan’a da ev sahipliği yapan Güney Kore coğrafyası içerisindeki en büyük adadır. Güney Kore'de 20 milli park ve Boseong Çay Tarlaları, Suncheon Bay Ekolojik Parkı ve Jirisan'ın ilk milli parkı gibi popüler doğa gezinti yerleri bulunmaktadır.
Güney Kore'nin Denize Kıyısı Var Mıdır?
Güney Kore’nin denize kıyısı bulunmaktadır. Güney Kore’nin batısında Sarıdeniz ve doğusunda Japon Denizi yer alırken güney ucu Kore Boğazı ve Doğu Çin Denizi üzerindedir.
Güney Kore’nin Kıyı Şeridi Uzunluğu Ne Kadardır?
Güney Kore kıyı şeridi uzunluğu 2.413 kilometredir.
Kore'nin İklim Özellikleri Nasıldır?
Güney Kore, nemli bir karasal iklime ve subtropikal iklime sahip olma eğilimindedir, Doğu Asya muson bölgesinden etkilenmekte ve yaz aylarında daha yoğun yağış almaktadır. Güney Kore’nin iç kesimlerinde minimum sıcaklık -20 °C'nin altına düştüğü için kışlar aşırı soğuk olabilmektedir. Seul'de ortalama ocak ayı sıcaklık aralığı −7 ila 1 °C ve ortalama ağustos sıcaklık aralığı 22 ila 30 °C'dir.
Güney Kore’de kış sıcaklıkları güney kıyılarında yüksek ve dağlık iç kesimlerde oldukça düşüktür. Yaz mevsimi Güney Kore iklimi etkisiyle 30 °C'yi aşan sıcaklıklarla rahatsız edici derecede sıcak ve nemli olabilmektedir. Güney Kore'de dört mevsim yaşanmaktadır. İlkbahar genellikle mart sonundan mayıs başına kadar, yaz mayıs ortasından eylül başına kadar, sonbahar eylül ortasından kasım başına kadar ve kış ise kasım ortasından mart ortasına kadar sürmektedir.
Yağışlar, haziran-eylül ayları arasındaki yaz döneminde yoğunlaşmaktadır. Güney sahilinde kuvvetli rüzgarlar, şiddetli yağmurlar ve bazen sel getiren yaz sonu tayfunları görülmektedir. Yıllık ortalama yağış, Seul'de 1.370 milimetre ve Busan'da 1.470 milimetredir.
Güney Kore Cumhuriyeti'nin Nüfusu Ne Kadardır?
Güney Kore Cumhuriyeti’nin nüfusu Dünya Bankası 2022 yılı verilerine göre 51.75 milyondur. Güney Kore’nin yüzölçümü 100.363 kilometrekaredir. Güney Kore Asya'nın en küçük 22. ülkesi ve dünyada 109. sırada yer almaktadır.
Güney Kore kilometrekare başına düşen 517 kişi ile en yoğun nüfuslu ülkelerden biridir. Güney Kore nüfusu, toplam dünya nüfusunun %0.66'sına eşittir ve nüfusa göre ülkeler ve bağımlılıklar listesi sıralamasında 2022’de Güney Kore nüfusu 28. sırada yer almaktadır. Güney Kore nüfusunun %81.8'i kentsel alanlarda yaşamaktadır. Güney Kore’de yoğun nüfuslu şehirler arasında Seul, Busan ve Incheon yer almaktadır.
Kore Cumhuriyeti'nin İdari Yapısı Nasıldır?
Güney Kore 6 büyükşehir, 1 özel şehir, 1 özel özerk şehir ve bir özel kendi kendini yöneten eyalet dahil olmak üzere 9 ili kapsayan 17 birinci kademe idari bölümden oluşmaktadır. Güney Kore’de idari bölümlerin en üst kademesi iller, metropol şehirler, özel şehirler ve özerk şehirler olmak üzere birkaç türü bulunan il düzeyindeki bölümlerdir; il düzeyindeki bölümlerin valileri dört yılda bir seçilmektedir.
Güney Kore'nin siyasi harita görseli aşağıda verilmiştir.
Güney Kore Cumhuriyeti'nin Şehirleri Hangileridir?
En fazla nüfusa sahip Güney Kore şehirleri aşağıda listelenmiştir.
- Seul
- Busan
- Incheon
- Daegu
- Daejeon
- Gwangju
- Suwon
- Goyang-si
- Seongnam-si
- Ulsan
- Bucheon-si
- Ansan-si
- Jeonju
- Cheonan
- Hwaseong-si
- Cheongju-si
- Anyang-si
- Kimhae
- Changwon
- Pohang
Bir milyondan fazla nüfusa sahip 9 şehir, 100.000 ila 1 milyon nüfuslu 42 şehir ve 10.000 ila 100.000 nüfuslu 77 şehir, Güney Kore şehirleri genelini oluşturmaktadır.
Kore Cumhuriyeti'nin Başkenti Neresidir?
Kore Cumhuriyeti’nin başkenti ve en büyük metropolü resmi olarak Seul Özel Şehri olarak bilinen Seul’dür. Seul’ün yüzölçümü 605.21 kilometrekare ve nüfusu 9.765 milyondur. Seul, New York şehrinin neredeyse iki katı ve Roma'nın sekiz katı büyüklüğünde olan nüfus yoğunluğuyla ünlüdür. Seul, Gwangmyeong'a 14 km, Guri'ye ve Goyang’a 16 km, Anyang’a 19 km uzaklıkta konumlanmıştır.
Önceki adı Gyeongseong olan şehrin adı 1945'te Seul olarak değiştirilmiştir ve 1949'da özel bir şehir olarak belirlenmiştir. Kore Savaşı sırasında Seul, Sovyet ve Çin destekli Kuzey Kore kuvvetleri ile Amerikan destekli Güney Kore kuvvetleri arasında birkaç kez el değiştirmiş ve savaştan sonra ağır hasara uğramıştır. Güney Kore başkenti geçici olarak Busan'a taşınmıştır.
Kore Savaşı’nın ardından Seul, yeniden yapılanma ve modernizasyona odaklanmaya başlamış ve Güney Kore'nin ekonomisi 1960'lardan itibaren hızla büyümeye başladığında işçiler Seul'e ve diğer büyük şehirlere taşınmıştır. 1970'lerden itibaren, Seul idari bölgesinin büyüklüğü, çevredeki bir dizi kasaba ve köyü ilhak ettiğinden büyük ölçüde genişlemiştir.
Seul, Güney Kore'nin iş ve finans merkezidir. Gangnam ve Digital Media City merkezli büyük teknoloji merkezleriyle Güney Kore başkenti Seul, Samsung, LG ve Hyundai dahil 15 Fortune Global 500 şirketinin genel merkezine ev sahipliği yapmaktadır. Küresel Güç Şehri Endeksi ve Küresel Finans Merkezleri Endeksi'nde 7. sırada yer alan metropol, küresel konferansların önde gelen beş ev sahibinden biri olarak uluslararası meselelerde büyük bir etkiye sahiptir.
Seul, birçok tarihi ve kültürel simgeye sahiptir. Seul, 4 ulusal ve 9 resmi belediye müzesi dahil olmak üzere 115 müzeye ev sahipliği yapmaktadır. Seul iyi gelişmiş bir ulaşım ağına sahiptir. Seul'de Incheon Uluslararası Havalimanı ve Gimpo Uluslararası Havalimanı olmak üzere iki uluslararası havalimanı hizmet vermektedir. Seul, QS En İyi Öğrenci Şehirleri 2022'de 3. sırada yer almıştır ve Güney Kore'nin en prestijli üniversitelerinin çoğuna ev sahipliği yapmaktadır.
Güney Kore Nereye Bağlıdır?
Güney Kore hiçbir yere bağlı olmayan bağımsız bir ülkedir.
Güney Kore Cumhuriyeti Ne Zaman Kurulmuştur?
Japonya'nın 1945'teki yenilgisinden sonra, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği tarafından Kore Yarımadası iki idari birim olarak bölünmüştür. 15 Ağustos 1948’de Seul'de, güçlü bir anti-komünist olan Syngman Rhee tarafından yönetilen ABD yanlısı Kore Cumhuriyeti resmen kurulmuştur.
Güney Kore'nin Resmi Dili Nedir?
Güney Kore'nin resmi dili olan Korece, Çinceden önemli sayıda alıntılanmış kelime içermektedir.
Güney Kore'deki Kore dili, Seul lehçesi olarak bilinen standart bir lehçeye sahiptir, ek olarak Chungcheong, Gangwon, Gyeongsang ve Jeolla şeklinde dört lehçe ve ülke çapında kullanımda olan Jeju adında bir dil vardır. Günümüzde Güney Kore dili nüfusun %100’ü tarafından konuşulsa da tüm Güney Koreli öğrenciler eğitimleri boyunca İngilizce öğrenmekte, bazıları isteğe bağlı olarak Japonca veya Mandarin de seçmektedir.
Kore Cumhuriyeti'nin Bayrağı Nasıldır?
Güney Kore bayrağı, Taegukgi olarak da bilinmekte 2:3 oranında beyaz bir dikdörtgen arka plan, merkezinde kırmızı ve mavi bir Taegeuk, her köşede bir tane olmak üzere dört siyah trigramdan oluşmaktadır.
Güney Kore 15 Ağustos 1945'te Japonya'dan bağımsızlığını kazandığında Taegukgi'yi ulusal bayrağı olarak kabul etmiştir.15 Ekim 1949'da, mevcut Güney Kore bayrağı, o zamandan bir süre önce fiili ulusal bayrak olarak kullanılmasına rağmen, ülke hükümeti tarafından ulusal bayrak olarak ilan edilmiştir. Güney Kore bayrağı, ülke vatandaşlarının büyük bir kısmı tarafından yalnızca Güney Kore devletini değil, Kore ırkını temsil etmektedir.
Güney Kore bayrağının zeminindeki Kore kültüründe geleneksel bir renk olan beyaz, barış ve saflığı temsil etmektedir. Güney Kore bayrağının ortasındaki daire dünyadaki dengeyi simgelerken kırmızı yarı gökyüzünü, mavi yarı ise toprağı sembolize etmektedir; her biri temsil edilen daireyi çevreleyen dört trigram, sürekli bir değişim ve büyüme döngüsünden geçen yin ve yang sürecini göstermektedir. Güney Kore bayrağında sol üstteki üç çizgi gökyüzünü, sağ üsttekiler suyu, sağ alttaki trigram dünyayı ve sol alttaki çizgi ateşi temsil etmektedir.
Kore Cumhuriyeti'nin Siyasi Yapısı Nasıldır?
Güney Kore'deki hükümet sistemi çoğulcu ve demokratik bir başkanlık sistemidir. Güney Kore, ulusal düzeyde bir devlet başkanı ve bir yasama organı seçmektedir.
Güney Kore’de cumhurbaşkanı halk tarafından beş yıllık bir süre için seçilmektedir. Güney Kore Cumhuriyeti seçim sistemi, Güney Kore Ulusal Seçim Komisyonu tarafından denetlenmektedir. Güney Kore'deki liberal görüşlü Kore Demokratik Partisi ve muhafazakar kanattaki Halkın Gücü Partisi siyaset sahnesindeki baskın güçlerdir. Güney Kore başkanı Han Duck-soo 20 Mayıs 2022'de göreve başlamıştır.
Güney Kore'nin Yönetim Biçimi Nedir?
Güney Kore, liberal demokratik bir siyasi sistem yapısını savunmaktadır. Güney Kore’de yönetim erki devletin tüm yetkisinin vatandaşlarından kaynaklandığı halkın egemenliğine dayanmaktadır.17 Temmuz 1948'de Güney Kore Anayasası’nın yürürlüğe girmesi ile başkanlık sistemine geçilmiştir.
Kore Cumhuriyeti'nin Dış Politikası Nasıldır?
Kore hükümetinin en önemli dış politika önceliği, Kore Yarımadası’nda gerginliğin azaltılması ve barış içinde bir arada yaşamanın temellerini atmak ve geleneksel ilişkileri geliştirmektir.
Güney Kore, 191 ülke ile diplomatik ilişkilerini sürdürürken ASEAN ve Avrupa Birliği'ndeki diğer ülkelerle ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşlarla işbirliğini geliştirmeye çalışmaktadır. Güney Kore 1991'den beri Birleşmiş Milletler üyesidir. Güney Kore hükümeti Küba, Kuzey Kore, Kosova, Filistin, Suriye ve Tayvan gibi ülkelerle diplomatik ilişkilerde bulunmamaktadır.
Güney Kore’nin dış politika hedefleri arasında Kuzeydoğu Asya ekonomik işbirliği sistemi kurmak, bir lojistik ve iş merkezi için altyapı oluşturmak yer almaktadır. Kore Cumhuriyeti’nin diğer dış politika öncelikleri arasında demokrasi, insan hakları ve çok taraflı işbirliği, kültürel diplomasi ve konsolosluk faaliyetlerinin güçlendirilmesi ve denizaşırı Korelilerin çıkarlarının desteklenmesi önceliklidir.
Güney Kore Birleşmiş Milletler'e Üye Midir?
Güney Kore, Birleşmiş Milletler’e 17 Eylül 1991 tarihinde üye olmuştur.
Kore'nin Askeri Gücü Nasıldır?
Güney Kore silahlı kuvvetleri, 2020'de 3.750.000 olarak bildirilen personel gücüyle dünyanın en büyük ve en güçlü silahlı kuvvetlerinden biridir. Kore ordusu büyüklüğü ve donanımının bir sonucu olarak, 2022 itibariyle Küresel Ateş Gücü Endeksi tarafından dünyadaki en güçlü 6. ordudur. Güney Kore’nin askeri harcamaları 50,2 milyar ABD Doları tutarındadır ve ülke
GSYİH’sı içinde askeri harcamalar %2.8 oranındadır.
Güney Kore'de zorunlu askerlik 1957'den beri vardır ve 18 ile 35 yaş arasındaki erkek vatandaşların zorunlu askerlik hizmetini yerine getirmeleri şart koşulmuştur. Kadınların askerlik yapması zorunlu değildir, ancak gönüllü olarak askere gitmeyi tercih edebilmektedirler.
Güney Kore NATO Üyesi Midir?
Güney Kore NATO üyesi olmamasına rağmen örgütün Asya-Pasifik ortakları olarak Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda ile birlikte Brüksel’deki zirveye davet edilmiştir. NATO ve Kore Cumhuriyeti 2005 yılından beri diyalog ve işbirliği içindedir. 2012 yılından bu yana, Bireysel Ortaklık ve İşbirliği Programı aracılığıyla NATO ve Güney Kore işbirliği çalışmaları ileriye götürülmüştür.
Güney Kore Cumhuriyeti'nin Ekonomisi Nasıldır?
Güney Kore, merkezi ekonomik planlama ve hükümet düzenlemesi ile birlikte çeşitli özel özgürlükleri içeren karma bir ekonomik sisteme sahiptir. Güney Kore nominal GSYİH olarak Asya'nın 4. ve dünyanın en büyük 10. ekonomisidir. Güney Kore'nin ekonomik özgürlük puanı 74,6 olup, 2022 Endeksi’nde 19. en özgür ülke konumundadır. Güney Kore, Asya-Pasifik bölgesinde 39 ülke arasında 5. sırada yer almaktadır ve toplam puanı bölge ve dünya ortalamalarının üzerindedir.
Elektrik ve elektronik, Güney Kore ekonomisi içerisindeki ana endüstrilerinden biridir. Güney Kore dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden biri haline gelmiştir. Güney Kore ekonomik durumu iyileştirmek amacıyla ihracata yönelik bir ekonomik strateji benimsemeye başlamıştır. İnşaat sektörü ve gelişmiş askeri donanımının çeşitli temel bileşenleri Güney Kore ihracat kalemleri arasındadır. Güney Kore'nin mineral ve cevherlerinin çoğu diğer ülkelerden ithal edilmektedir. Güney Kore’nin ekonomik stratejisi açısından dünyanın sekizinci en büyük ihracatçısı ve ithalatçısı olduğu yıl 2019’dur.
Güney Kore Para Birimi Nedir?
Güney Kore wonu, ya da won, Güney Kore'de kullanılan resmi para birimidir. Uluslararası piyasalarda, Güney Kore wonu KRW şeklinde kısaltılmaktadır.
Kore Cumhuriyeti'nde Yaşam Koşulları Nasıldır?
Güney Kore’de 2013 DSÖ verilerine göre ortalama yaşam beklentisi 81,6 yıl olup, bu değerle dünyada 16. sıradadır. Güney Kore, genel Refah Endeksi 2021 yılı sıralamasında 29. sırada yer almıştır. Güney Kore’nin hızlı kentsel büyümesi konut sıkıntısının giderilmesine yardımcı olmak için yüksek katlı apartmanlar inşa edilmesine neden olmuştur. Güney Kore’de nüfusun çoğu için konutlar, zenginler hariç, genellikle sıkışık bir yapı görünümündedir. Güney Kore’de fabrikaların kentsel alanlarda yoğunlaşması ve şiddetli kış aylarında ısınmak için kömürün kullanılması, tehlikeli düzeylerde hava ve su kirliliğine neden olmaktadır.
Güney Kore, mülteci statüsü elde edilmesi en zor ülkelerden biridir. Güney Kore’de doğurganlık hızı rekor düşük seviyeye ulaşmaktadır. Güney Kore, herhangi bir gelişmiş ülkenin en uzun çalışma saatlerine sahiptir. Güney Kore'de büyük bir gelir eşitsizliği bulunmakta ve Güney Kore yoksulluğunun büyük bir kısmını yaşlılar oluşturmaktadır. Güney Kore’nin başkenti Seul, Güney Kore'de hayat sürdürmek isteyen kişiler için en pahalı şehirdir. Güney Kore hükümet çabaları son zamanlarda düşüşlere yol açsa da, Güney Kore dünyadaki en yüksek 2. intihar oranına sahip ülkedir.
Güney Kore genelinde yurt içi seyahat diğer ülkelere nispeten kolay ve ucuzdur. Taksi sayısının bol, temiz ve uygun fiyatlı olmasına ek olarak uygun fiyatlı toplu taşıma araçları sistemi sayesinde özel araba sahibi olunmasına gerek yoktur. Güney Kore, özellikle Busan ve Seul gibi büyük şehirlerde, son teknoloji ekipman ve yüksek kaliteli hizmet ile kaliteli tıbbi bakıma sahiptir. Güney Kore hem kamu hem de özel sağlık hizmetleri ile giderek daha önemli bir medikal turizm destinasyonu haline gelmektedir.
Güney Kore'de Yaşamak Güvenli Midir?
Güney Kore, Numbeo'ya göre, 85,69 puanla dünyanın en yüksek genel güvenlik endeksine sahiptir ve listedeki 117 ülke arasında birinci sırada yer almaktadır.
Güney Kore düşük terör ve şiddet oranlarına sahiptir. Dünya Bankası verilerine göre, Güney Koreliler hukukun üstünlüğüne, mahkemelere ve toplum kurallarına büyük saygı duymaktadır.Türkiye'nin güvenlik endeksi 60.14 puanla sıralamada Güney Kore’nin oldukça gerisindedir.
Güney Kore’de Suç Oranları Nasıldır?
Güney Kore 2022 yılı Numbeo verilerine göre, suç endeksi 26.13’tür. Güney Kore’de en çok işlenen suçlar arasında uyuşturucu kaçakçılığı, mali dolandırıcılık, silah kaçakçılığı ve insan kaçakçılığı yer almaktadır.
Kore Pahalı Bir Ülke Midir?
Güney Kore'de yaşamanın ortalama maliyeti, Laos veya Çin gibi bazı Asya ülkelerinde yaşamak kadar ucuz olmasa da Japonya veya Singapur kadar pahalı da değildir. Genel olarak, Güney Kore’deki en pahalı yaşam maliyetleri başkent Seul'dedir. Güney Kore’de yaşam maliyeti açısından en ucuz şehir Pohang’tır. Güney Kore'de yaşam maliyeti ortalama olarak Türkiye'den %130,52 daha yüksektir.
Güney Kore'de Ortalama Ev Fiyatları Nasıldır?
Güney Kore’de şehir merkezinde 1 yatak odalı dairenin ortalama kirası aylık 400,000 - 1.500.000 won, merkez dışında 300.000-1.000.0000 won arasında değişmektedir. Güney Kore’de şehir merkezinde 3 yatak odalı dairenin aylık kirası 750.000- 3.500.000 won arasındayken, merkez dışında 600.000-2.500.000 won arasındadır.
Güney Kore’de en yüksek kiraların bulunduğu şehir Seul, en düşük kiraların bulunduğu şehir Chungbuk’tur. Güney Kore’de şehir merkezinde daire satın almak için metrekare başına ortalama 5,800,000-35.700.000 won talep edilirken, merkez dışında Güney Kore evleri için 3.200.000-16.777.362 won talep edilmektedir.
Kore Cumhuriyeti'nin Eğitim Sistemi Nasıldır?
Güney Kore eğitim sistemi ulusal, kamu ve özel okulları içermektedir. Eğitim mekanizmalarını denetleyen idari yapı, federal yönetimin yanı sıra bölgesel ve yerel güçlerden oluşmaktadır. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne (OECD) göre Güney Kore, 51.5 milyon nüfusundan 24-35 yaşındakilerin % 70'inin bir tür yükseköğretimi tamamlaması nedeniyle dünyanın en eğitimli ülkesidir.
Güney Kore'deki okul sistemi, altı yıl ilkokul, üç yıl ortaokul, üç yıl lise, dört yıllık kolej veya üniversite eğitiminden oluşmaktadır. Koreli çocuklar ilkokuldan ortaokula kadar derslere devam etmeye zorunludur. Güney Kore eğitim sistemi genel olarak oldukça merkezileştirilmiştir.
Kore’de eğitim gören tüm öğrenciler, ilkokuldan başlayarak İngilizce eğitimi almaktadır ve ek yabancı dil dersleri liseye kadar devam etmektedir. Çağdaş Güney Kore eğitim aşamaları dünyadaki sıralamasında eğitimde en yüksek internet kullanım oranlarından birine sahip gelişmiş yüksek teknolojili bir eğitim sistemidir.
Kore Kültürü Nasıldır?
Güney Kore, Antik Çin kültürünün etkisiyle binlerce yıllık eski Kore kültürünü koruyarak, 1948'de Kore'nin bölünmesinden bu yana kendi kültürel gelişimi yolunda Kuzey Kore kültüründen ayrı özellikler barındırmıştır. Güney Kore kültürü; Çin, Japonya ve Batı'dan etkilenmiştir. Güney Kore'de ocak-şubat aylarında Ay Yeni Yılı ve eylül-ekim aylarında Kore Şükran Günü olmak üzere her yıl iki büyük tatil kutlanmaktadır. Kore’deki bayramlar aile ile atalara saygı, belirli tatil yemekleri ve günün büyük bir bölümünde oynanan aile oyunları ile geçirilmektedir.
Koreliler için eğitim çok önemlidir ve ailede başlayan eğitimin ilk basamağını çalışkanlık, disiplin, anne babaya saygı ve alçakgönüllülük oluşturmaktadır. Kore'de uzun kollu bir gömlek ve uzun, geniş bir etekten oluşan geleneksel kıyafete hanbok adı verilmektedir. Kore'de çanak çömlek ve seramiğin tarihi binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Kore tarihine dayanarak, Kore'nin kültürel özellikleri içindeki geleneksel dansların kökenleri beş bin yıl önceki şaman ritüellerine kadar uzanmaktadır.
Günümüzde popüler kültür başta olmak üzere Güney Kore'den gelen birçok kültürel unsur dünyaya yayılmış ve dünyanın en önemli kültürel güçlerinden biri haline gelmiştir. Dünya ülkeleri arasında genellikle “hallyu” veya Kore dalgası olarak anılan, ağırlıklı olarak Kore pop müziği, dramaları ve filmleri içeren Kore popüler kültürü sadece Kore'de ünlü ve popüler olmakla kalmamış, aynı zamanda dünya çapında yaygınlaşmaktadır.
Güney Kore Mutfak Kültürü Nasıldır?
Kore ve güney Mançurya'daki eski tarım ve göçebe geleneklerden kaynaklanan Kore mutfağı, doğal çevrenin ve farklı kültürel eğilimlerin karmaşık bir etkileşimini yansıtmaktadır.
Kore mutfağı büyük ölçüde pirinç, sebze, deniz ürünleri ve et çeşitlerine dayanmaktadır. Domuz eti Kore'de en çok tercih edilen et türüdür. Geleneksel Kore diyetinde süt ürünleri bulunmamaktadır. Kore yemekleri ızgara, buğulama, fermente veya salamura olarak servis edilmekte, çok çeşitli çorba ve güveçlerin yanı sıra erişte de tüketilmektedir.
Geleneksel Kore yemekleri, buharda pişirilmiş kısa taneli pirince eşlik eden yan yemeklerin sayısına göre adlandırılmaktadır. Güney Kore’de kimchi neredeyse her öğünde servis edilmekte ve yaygın olarak kullanılan bileşenler arasında susam yağı, doenjang denilen fermente fasulye ezmesi, soya sosu, tuz, sarımsak, zencefil, gochugaru denilen biber, gochujang olarak bilinen fermente kırmızı biber salçası ve napa lahana bulunmaktadır. Tuzlu krepler veya kimchili tofu gibi bazı özel yiyecekler, alkol ile birlikte yaygın olarak tercih edilen Güney Kore yemekleri arasındadır.
Güney Kore Müzik Kültürü Nasıldır?
Kore halk müziğine tipik olarak pansori denilmiş ve UNESCO tarafından somut olmayan kültürel varlıklar listesine dahil edilmiştir. Güney Kore geleneksel müziği pansori, bir şarkıcı ve bir davulcu tarafından icra edilmekte ve bazı pansori şarkılarında dansçılar veya anlatıcılar da yer almaktadır.
Halk müziğinin yanı sıra, Japon ve Vietnam saray müziğine benzer şekilde Kore saray müziği, geleneksel Kore müziği kategorisindeki bir başka türdür ve Joseon Hanedanlığı'nın başlangıcında, bazı etkileri Çin saray müziğinden alınarak geliştirilmiştir.
K-Pop, Kore'nin Batı ana akım müziğine tepki olan Kore popunun kısaltmasıdır. Kore popu, dünya çapındaki trendlerden etkilenen rock ve cazdan hip hop ve teknoya kadar farklı türleri örneklemektedir.
K-Pop aynı zamanda Batı popundan oldukça farklıdır ve idol grupları lider gücüdür. Güney Kore’de K-Pop şarkıcılarının saç şekillendirmeden dans hareketlerine ve müzik videolarına kadar, genellikle her bir single veya albümün arkasında, şarkıların ruh halini ve melodisini de etkileyen belirli bir tema bulunmaktadır.
En Meşhur Koreli Şarkıcılar Kimlerdir?
En meşhur Koreli şarkıcı veya müzik grupları aşağıda verilmiştir.
- Jeon Jung-kook Jungkook olarak bilinmektedir ve Güney Kore’de popüler olan BTS grubunun baş şarkıcısı ve en ünlü üyesidir. BTS’nin en bilinen şarkısı Dynamite’dır.
- Psy yani Park Jae-sang, 2 milyardan fazla izlenen viral şarkısı Gangnam Style ile tanınmaktadır.
- Kim Hyun-ah, sahne adı Hyuna Bubble Pop, Change ve Ice Cream şarkılarıyla bilinmektedir.
- Lee Ji-Eun Strawberry Fantasy şarkısıyla ünlü bir Koreli şarkıcıdır.
- Ailee sahne adıyla tanınan Amy Lee, Heaven teklisinin sahibi Koreli şarkıcı ve söz yazarıdır..
Güney Kore müzik türlerinden K-pop, Türkiye'de özellikle genç nesiller arasında oldukça popülerdir ve Forbes'a göre ihracatta ilk 20 pazar arasında yer almaktadır. BTS ve Exo gibi grupların şarkıcıları, dünyadaki popülariteleri yanında Türk gençleri arasında da oldukça rağbet gören Koreli ünlüler kategorisi içerisinde üst sırada yer almaktadır.
Güney Kore Sinema Kültürü Nasıldır?
Güney Kore sinemasından bahsederken, genellikle 1945'ten sonraki dönem ele alınmaktadır. Güney Kore filmleri; Japon işgali, Kore Savaşı, demokratikleşme ve küreselleşmeye giden yol ve benzeri konulardan bolca malzeme içeren, Kore'nin kendi geçmişinden oldukça etkilenmiştir. Koreli film yapımcıları, The Handmaiden ve Parasite gibi uluslararası alanda tanınan filmler aracılığıyla toplum hakkındaki görüşlerini ifade etme konusunda önemli roller üstlenmektedir. Kore dramaları, çoğu Batı dizileri içeriğinden oldukça farklıdır, çünkü genellikle sadece bir sezon için yapılmakta ve 12 ila 16 bölüm sürmektedir.
Kore dramaları tarih ve aksiyondan okul ve iş hayatına kadar çeşitli temalar işlese de en popüler dramaların birçoğunun ana unsuru olarak romantik bir hikayesi bulunmaktadır. Son birkaç yılda Kore sineması ve Kore dizileri klasizm, akıl sağlığı, zorbalık, casus kameralar, yolsuzluk ve benzeri gibi günümüzün toplumsal sorunlarıyla daha fazla ilgilenmeye başlamıştır. Tüm dünyada ilgi gördüğü gibi Türk sinema sektöründe de birçok film ve dizi Kore’den uyarlanmıştır. Yakın zamanların Mucize Doktor adlı dizisi Güney Koreli The Good Doctor dizisinden esinlenerek hazırlanmıştır.
En Ünlü Koreli Oyuncular Kimlerdir?
En ünlü Koreli oyuncular aşağıda listelenmiştir.
- Lee Min Ho’nun Boys Over Flowers ve City Hunter and Heirs en ünlü dizileridir.
- Lee Jong Suk, Romance Is a Bonus Book, While You Were Sleeping, ve I Hear Your Voice gibi yapımlarda rol almıştır.
- Kim Woo Bin, White Christmas ve Vampire Idol yapımlarıyla ünlüdür.
- Soo-Hyun Kim, Dream High, Moon Embracing the Sun, You Who Came from Star ile ün kazanmıştır.
- Ji Chang Wook, Smile, Dong Hae, Empress Ki, The K2, Healer ve Suspicious Partner gibi filmlerde rol almıştır.
Kore'de Edebiyat Kültürü Nasıldır?
20. yüzyıldan önce Kore edebiyatı, Klasik Çin edebiyatından etkilenmiştir. Koreliler tarafından Çin kaligrafisi, Kore edebiyatında bin yılı aşkın bir süre yaygın olarak kullanılmıştır. Hangul, Kore edebiyatında ancak 19. yüzyılın ikinci yarısında baskın bir konuma gelmiştir ve Kore edebiyatında büyük bir büyümeye ulaşmıştır.
Modern şiirde, özellikle 20. yüzyılın başlarında Ezra Pound ve TS Eliot gibi erken dönem Amerikan modernlerinin çevirilerinde imgeci ve modern şiir yöntemlerini tanıtma girişimleri Erken Cumhuriyet döneminde Kore’de yurtsever çalışmaların başarıya ulaşmasını sağlamıştır. Lirik şiir 1970'lerden itibaren Kore edebiyatı içerisinde egemen olmuştur. Şiir türü, çağdaş Güney Kore'de hem yayınlanan eser sayısı hem de sıradan yazılar açısından oldukça popülerdir. Sin Saimdang, Wan Suh Park, Hwang Sok Yong Güney Koreli ünlü yazarlardır.
Ünlü Koreli Edebiyatçılar Kimlerdir?
Ünlü Koreli edebiyatçılar aşağıda verilmiştir.
- Park Wan-suh’un en ünlü eseri Namok (Çıplak Ağaç)’tur.
- Ko Un, The Sound of My Waves: Selected Poems 1960-1990, Abiding Places, Korea North & South ve Songs for Tomorrow: A Collection of Poems 1961-2001 eserleriyle tanınmaktadır.
- Hwang Sok-young, The Pagoda ve The Shadow of Arms adlı eserleriyle bilinen Koreli edebiyatçıdır.
- Oh Jung-hee, The Toy Shop Woman ve Chinatown yapıtlarıyla ünlüdür.
- Ch'oe Yun, There a Petal Silently Falls, Gray Snowman ve The Last of Hanako eserleriyle tanınmaktadır.
Güney Kore'de İnanılan Dinler Hangileridir?
Güney Kore'de inanılan dinler oldukça çeşitli olmasına rağmen devletin resmi bir dini bulunmamaktadır. Güney Korelilerin çoğunluğunun herhangi bir dini olmasa da resmi bir dine mensup olanlar arasında Hristiyanlık ve Budizm yaygındır.
Güney Kore’de inanılan dinler aşağıda listelenmiştir.
- Dini inancı olmayan kişiler %56.1
- Protestanlık %19.7
- Budizm %15.5
- Katoliklik %7.9
- Diğer inançlar %0.8
Korelilerin manevi zemini ve Güney Kore dini inançları esas olarak Konfüçyüsçülük, Budizm ve Hristiyanlık dinleri etrafında inşa edilmiştir. Konfüçyüsçülük sayesinde, kişinin büyüklerine ve atalarına saygı duymaya önem verilmesi gibi, farklı dini inanç ve pratiklere inanılması da Güney Kore’de saygı ve hoşgörü ile karşılanmaktadır.
Kore Cumhuriyeti'nin Sembolleri Nelerdir?
Kore Cumhuriyeti’nin sembolleri aşağıda verilmiştir.
- Ulusal bayrak Güney Kore’nin bağımsız bir ülke olduğunu sembolize etmektedir.
- Güney Kore ulusal arması, ulusal bayrağında bulunan taegeuk sembolünden oluşmakta ve barış ile birlikte uyumu temsil etmektedir.
- Ulusal marş Aegukga, genellikle vatansever şarkı olarak tercüme edilmektedir.
- Güney Kore’nin ulusal sloganı, "İnsan dünyasında geniş fayda” veya “İnsanlığın Refahına Bağlılık"tır.
- Güney Kore’nin ulusal ağacı Kore kızılçamıdır.
- Güney Kore’nin ulusal kuşu Kore saksağanıdır.
- Güney Kore’nin sembolü olan ulusal hayvan Sibirya kaplanıdır.
- Güney Kore’nin ulusal yemeği kimchidir.
Güney Kore'nin Neleri Meşhurdur?
Güney Kore’nin dünyaca meşhur olduğu şeyler aşağıda verilmiştir.
- Kimchi
- Kore usulü kızarmış tavuk
- Gogi Gui olarak bilinen Kore barbeküsü
- Bap (pirinç)
- Kiraz çiçekleri
- Damıtılmış bir likör olan Soju
- Kore cilt bakımı ve kozmetik ürünleri
- Hanbok (geleneksel giysiler)
Güney Kore'nin Meşhur Yerleri Nerelerdir?
Güney Kore’nin meşhur yerleri aşağıda listelenmiştir.
- Hwaseong Kalesi
- Cheongpyeong-sa Tapınağı
- Gamcheon Kültür Köyü
- Taejongdae Parkı
- Nakdong Nehri Haliç Göçmen Kuş Cenneti
- Jeonju Ulusal Müzesi
- Seoraksan Milli Parkı
- Andong Hahoe Halk Köyü
- Seongeup Folklor Köyü
- Glass Castle
- Bulguksa Tapınağı
- Myeongdong Alışveriş Caddesi
- Hangang Parkı
- Bukhansan Milli Parkı
Güney Kore’de görülmesi gereken çok sayıda tarihi yapı, tapınak ve dini merkez olduğu gibi aynı zamanda kişiyi gündelik hayattan uzaklaştıran doğal milli parklar ve atmosferin tadının çıkarılabileceği birçok mekan bulunmaktadır. Güney Kore kıyısı açıklarındaki adalardan yarımadanın ortasındaki ürkütücü sınır bölgesine kadar Güney Kore’nin doğal güzellikleri çok sayıda turistik cazibe merkezi olma özelliği göstermektedir.
Güney Kore Hakkında Bilinmesi Gereken Pratik Bilgiler
Güney Kore hakkında gitmeden önce bilinmesi gereken pratik bilgilere aşağıda yer verilmiştir
Güney Kore ile Türkiye Arasındaki Saat Farkı Ne Kadardır?
Güney Kore ile Türkiye arasındaki saat farkı 6 saattir. Güney Kore Türkiye'den tam olarak 6 saat daha ileridedir.
Kore Cumhuriyeti'nin Uluslararası Kısaltması Nedir?
Kore Cumhuriyeti'nin uluslararası kısaltması KR şeklindedir.
Güney Kore Telefon Kodu Nedir?
Güney Kore'nin telefon kodu +82 (0082)’dir. Türkiye'den Güney Kore’yi ararken numaranın başına +82 (0082) kodu eklenmesi gerekmektedir.
Güney Kore İnternet Uzantısı Nedir?
Güney Kore internet uzantısı .kr ‘dir ve ilgili uzantı ile 2022 yılında toplamda 869.822 internet sitesi bulunmaktadır. Güney Kore internet uzantısı almak amacıyla kayıt olmak için bir KR alan adı ve başvuran kişinin Kore'de bir ticari varlığı olması gerekmektedir. Koreli bir işletme sicil numarasının, başvuranların Kore statüsünün kanıtı olarak sağlanması zorunludur.
Türkiye'de Kore Cumhuriyeti Konsolosluğu Hangi İllerde Bulunur?
Türkiye'de Kore Cumhuriyeti Konsolosluğu, Ankara ve İstanbul illerinde bulunmaktadır.
Ankara Çankaya, Alaçam sokak, Cinnah caddesi 5 numaralı adreste Güney Kore Büyükelçiliği hizmet verilmektedir. İstanbul’da ise Şişli Elmadağ Askerocağı Caddesi’nde Süzer Plaza’nın 4. katında 6 numaralı adreste Güney Kore Başkonsolosluğu bulunmaktadır.
Kore'dedki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu Nerededir?
Kore’de Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu Seul’de büyükelçilik statüsünde hizmet vermektedir.
Türkiye'den Güney Kore'ye Nasıl Gidilir?
Türkiye'den Güney Kore'ye gitmek isteyen kişiler 90 günden az sürecek seyahatlerinde umuma mahsus ya da diplomatik, hususi ve hizmet pasaport türü fark etmeksizin vizeden muaf olsalar da uzun süreli seyahatlerde vizeye tabidir.
Türkiye’den Kore Cumhuriyeti’ne gitmek isteyen vatandaşların kısa süreli Kore seyahatleri öncesinde online olarak Kore elektronik seyahat izni (K-ETA) almaları gerekmekte, seyahat izni almayan kişilerin ülkeye giriş yapmalarına izin verilmemektedir.
Türkiye’den uzun süreli Kore seyahatleri için T.C. vatandaşlarının vize başvurularını İstanbul'da veya Ankara'da bulunan Kore Cumhuriyeti konsolosluklarına şahsen veya akredite acenteler aracılığıyla yapmaları gerekmektedir. Kore’ye gidebilmek için mail yoluyla konsolosluktan vize randevusu alma, evrak teslimi ve vize ücreti ödeme işlemi gerçekleştirilmesi gereken Güney Kore vize işlemleri aşamaları arasındadır.
Vizem.net, Türkiye'den yapılacak K-ETA ve uzun süreli Güney Kore vizesi başvurularında vize başvuru formunun doldurulmasından vize takip işlemlerine kadar olan tüm süreç için başvuru sahiplerine danışmanlık hizmeti sunan akredite acentedir.
Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868
Güney Kore Türkiye Arası Uçakla Kaç Saat Sürer?
Güney Kore Türkiye arası uçakla ortalama 11 ila 16 saat arasında sürmektedir. Türkiye’den Güney Kore’ye İstanbul, Antalya, Adana, Konya, Ankara ve İzmir’den aktarmalı ve aktarmasız seferler bulunmaktadır.
İstanbul'dan Seul'e Uçakla Kaç Saatte Gidilir?
İstanbul’dan Seul’e uçuş ortalama 10 saat 5 dakika sürmektedir.
Incheon Uluslararası Havalimanı, Güney Kore başkenti Seul ve çevresine hizmet veren uluslararası havalimanıdır. Incheon Uluslararası Havalimanı ülkenin en büyük havalimanı olup Seul şehir merkezinin 48 km batısında İncheon şehri sınırları içerisinde yer almaktadır.
Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.