Amerika Sağlık Vizesi

Amerika Sağlık (Tıbbi Tedavi) Vizesi Hakkında

Amerika sağlık vizesi, Amerika Birleşik Devletleri'ne esas olarak ABD'li bir sağlık kuruluşunda tıbbi tedavi almak amacıyla gitmek isteyen kişilere verilen geçici bir vize türüdür.

Tedavi vizesi ve medikal vize olarak da anılan ABD sağlık vizesi, Amerika B2 vizesi kapsamında verilen tedavi amaçlı ziyaretçi vizesi olarak tanımlanmaktadır. Amerika sağlık vizesi almak isteyen kişilerin, kendi ülkelerinde ilgili tedaviyi almanın mümkün olmadığını ve Amerika'daki tedavi masraflarını karşılayabileceğini kanıtlaması beklenir.

Amerika sağlık vizesi danışmanlığı için: 0850 241 1868

Kimler ABD'de Tedavi Amaçlı B2 Ziyaret Vizesi Alabilir?

ABD’de tedavi amaçlı B2 ziyaretçi vizesini aşağıda sayılan kişiler alabilir.

  • Amerika'da tedavi olmak isteyenler
  • Amerika'da klinik araştırma katılımcısı olacak kişiler
  • Amerika'da tedavi olacak kişilerin refakatçileri

ABD Tedavi Vizesi İçin Sağlık Durumu Uygunluğu

ABD tedavi vizesi için bulaşıcı hastalıklar gibi belirli rahatsızlıklardan muzdarip kişilerin, Amerika Birleşik Devletleri Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasasına göre vize almaya uygun sağlık durumda olmadıkları kabul edilebilir. Bu kişiler vize başvurusu yapabilse de başvuruları reddedilebilir. ABD’ye girişe engel bulaşıcı hastalıklar arasında; kolera, difteri, çiçek hastalığı ve sarı humma gibi hastalıklar dışında, frengi ve gonore gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar ile tüberküloz ve cüzzam hastalıklar bulunur.

Amerika'da Tedavi Olmak İçin Vize Başvuru Süreci

Amerika'da tedavi görmek amacıyla yapılan vize başvurularında aşağıda verilen adımlar izlenmelidir.

  • ABD'de bir sağlık kuruluşundan/ uzmanından tıbbi rapor alın.
  • Online Amerika vize başvuru formunu (DS-160) doldurun.
  • B2 vize başvuru ücretini ödenir.
  • ABD dış temsilciliğinden (Ankara veya İstanbul) vize mülakat randevusu alın.
  • Sağlık vizesi için gerekli belgeleri hazırlayın.
  • Randevu tarihinde evrak teslimi, biyometri işlemleri ve vize mülakatını tamamlayın.

ABD vize mülakatının bitiminde konsolosluk görevlisi, vize başvurunuzun onaylanıp onaylanmadığı konusunda size bilgi vermektedir. Başvurunuz onaylandıysa pasaportunuzu başvuru yapılan dış temsilciliğin çalıştığı PTT merkezinden şahsen alabilirsiniz veya kurye hizmeti ile teslim edilmesini sağlayabilirsiniz.

Amerika Tıbbi Tedavi Vizesi İçin Gerekli Belgeler

Amerika tıbbi tedavi vizesi almak için standart başvuru evraklarına ek olarak aşağıdaki belgeleri sunmanız gerekir.

  • ABD’deki doktordan tıbbi değerlendirme raporu
  • Türkiye'deki doktorunuzun düzenlediği teşhis raporu
  • Tedavi için ön ödeme yapıldığına dair belge (orijinal doktor/hastane faturası)
  • Tıbbi masrafların karşılanabileceğine dair finansal evraklar
  • Tedavi masrafları devlet tarafından karşılanacaksa Sağlık Bakanlığı’ndan alınmış belge (Resmi görevliler için)

Vize başvurusu için tüm belgelerin orijinalleri ve İngilizce çevirileri beyan edilmelidir. Amerika tedavi vizesi başvuruları için tam ve açıklamalı evrak listesine Amerika vize başvuru evrakları sayfasından ilgili seçimler yapılarak ulaşılabilir.

ABD Tıbbi Değerlendirme Raporu Nedir?

Vize İçin ABD tıbbi değerlendirme raporu, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki doktorun hastanın medikal durumu ve tedavi ihtiyacını açıkladığı bir uzman görüşü belgesidir.

Rapor içeriğinde, Amerika'da uygulanacak tedavi sürecine dair detaylar da yer almalı, aynı zamanda hastaya verilen randevu tarihi, doktor ve hastane bilgileri ile tedavinin yaklaşık maliyeti belirtilmelidir.

ABD Tedavi Vizesi İçin Sağlık Sigortası Şart Mıdır?

Amerika tedavi vizesi için hazırlanması gereken evraklar arasında sayılmamakla birlikte, sağlık sigortasının yaptırılması önerilmektedir. Amerika'ya tıbbi tedavi amacıyla seyahat eden yabancı ülke vatandaşları, seyahat masraflarının yanında tedaviye dair tüm masraflardan da kendileri sorumludur.

ABD'de ziyaretçi statüsü için hastane masraflarının yüksek maliyeti göz önüne alındığında, Amerika vizesi için seyahat sağlık sigortası beyanı, hem tedavinin mali yükünü hafifletmek hem de vize onay ihtimalini yükseltmek açısından önemli bir gerekliliktir.

Amerika Medikal Vize Başvuru Ücreti

Amerika medikal vize başvuru ücreti 2023 yılında 160 $'dır ve online randevu alma işlemi esnasında ödenir. Pasaport teslimi için kurye servisi, seyahat sağlık sigortası yaptırılması ve danışmanlık hizmeti alınması hallerinde vize masrafları artabilmektedir.

Sık Sorulan Sorular

ABD sağlık vizesi ile ilgili danışmanlarımıza sıklıkla sorulan sorular aşağıda yanıtlanmıştır.

ABD Sağlık Vizesi Ne Kadar Süre İçin Verilir?

ABD sağlık vizesi, bir girişte en fazla 6 ay kalış süresi için verilir. Kalış süresi ülkeye girişlerde pasaport memuru tarafından belirlenir ve kişiye üzerinden izin verilen kalış süresinin belirtildiği bir I-94 kartı verilir.

Amerika'da Tedavi Vizesi İçin Süre Uzatma İşlemini Nasıl Yapabilirim?

Amerika tedavi vizesi için izin verilen kalış sürenizi, USCIS’e I-539 formunu doldurarak başvurmak suretiyle uzatabilirsiniz.

USCIS, vize süresinin uzatılıp uzatılmayacağına karar verirken mevcut durumunuzu, uzatma nedenlerinizi ve kendi ülkenizle olan bağlarınızı dikkate alarak inceleme yapar. Vize uzatma talebinizin reddedilmesi veya ön onay sürenizin geçmesi halinde, ülkeyi derhal terk etmeniz gerekmektedir.

Amerika'da Tedavi Olacaklar İçin Acil Vize Seçeneği Var Mıdır?

Amerika'da tedavi olacak kişiler için acil vize seçeneği, sadece tedavi gerekliliğinin acil olduğunu sunulan tıbbi raporlar ile kanıtlayan kişilere sunulur ve bu kişilere erken tarihe randevu alma imkanı tanınır.

Amerika acil vize başvurularında; online vize başvuru formunun doldurulması, vize harç ödemesinin yapılması, en erken tarih için Amerika acil vize randevusu alınması ve acil başvuru gerekçelerinin sunularak süreci hızlandırma talebinde bulunulması gereklidir.

ABD Medikal Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

ABD medikal vize başvurusunda, ABD göçmenlik makamlarına ülkenizde mevcut olmayan gerekli tıbbi müdahale için ABD'ye kısa ve geçici bir ziyaret yapmayı planladığınızı, yalnızca tıbbi tedavi görmek için ABD'ye seyahat ettiğinize dair kanıtlar sunarak ispatlamalısınız.

ABD'de kaldığınız süre boyunca seyahat ve kişisel harcamalarınızı ve tıbbi tedavinizin masraflarını karşılayacak finansal durumunuzun bulunduğuna dair kanıtlar sunmanız da tedavi vizesi başvuruları için dikkat edilmesi gereken bir noktadır. ABD'de tıbbi tedaviler çok pahalı olabilmektedir ve bunları sağlayabileceğinizi gösteren tüm mali belgeleri sunmanız bu sebeple önemlidir. Gerekli masraflar için yeterli mali gücünüz yoksa, bir sponsora sahip olduğunuzu göstermeniz de mümkündür.

Amerika'da Doğum Yapmak İçin B2 Vizesi Alabilir Miyim?

Evet, Amerika’da doğum için B2 vizesi alabilirsiniz; ancak seyahatinizdeki birincil amacın çocuk için ABD vatandaşlığı elde etmek olmadığını göstermeniz gerekmektedir.

Hamile kişiler temek seyahat amaçlarının Amerika Birleşik Devletleri'nde doğum yapmamak olduğuna dair kanıt göstermelidir. Hamileyken seyahat etmek için doğum dışında farklı ve izin verilebilen bir sebep sunulmalıdır. Örneğin, sorunlu bir hamilelikle karşı karşıya olan bir kişi, kendi durumuna uygun özel tıbbi bakımın kendi ülkesinde bulunmazken, Amerika’dan alınabileceğini, doktorlardan alınan belgeler ile kanıtlayabilir.

ABD Dışişleri Bakanlığı Ocak 2020 tarihinde yaptığı bu değişiklik ile doğum turizmini veya kadınların daha sonra otomatik olarak ABD vatandaşı olacak bir çocuğu doğurmak için ABD'ye gelmesi için Amerika doğum vizesi verilmesi uygulamasını caydırmak istemektedir.

Esra Karataş Yazan: Esra Karataş

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.

Paylaş: