Amerika Oturum İzni

Amerika Oturum İzni (Green Card) Başvuru Rehberi 2024

Amerika oturum izni, diğer adıyla ABD Yeşil Kart, geçerli bir göçmenlik vizesine sahip veya göçmen olmayan bir vize türünden göçmen statüsüne geçen yabancı ülke vatandaşlarına Amerika'da kalıcı olarak yaşama hakkı sağlayan ikamet belgesidir.

Green card ile oturum hakkı Amerika'da iş bulan, aile üyesi bulunan veya yatırım yapan kişilere tanınmaktadır. Amerika'da kalıcı oturum statüsü kazanan kişiler, istihdama uygunluklarını kanıtlamak, sosyal güvenlik kartı başvurusunda bulunmak ve ehliyet almak için yeşil kartlarını kullanabilmektedir.

ABD oturum izni ve göçmenlik danışmanlık hattı: 0850 241 1868

Amerika'da Oturma İzni Alma Yolları Nelerdir?

Amerika Birleşik Devletleri'nde süresiz oturum izni (green card) alınabilecek yollar aşağıda listelenmiştir.

  • Aile birleşimi yoluyla green card almak
  • İstihdama dayalı göçmenlik başvurusuyla green card almak
  • Göçmen yatırımcı programı ile green card almak
  • Özel göçmenlik başvurusuyla green card almak
  • İltica yoluyla green card almak
  • İnsani suç kurbanları kategorisinde green card almak

ABD kalıcı oturum izni başvurularında yukarıda verilen durumların her biri için ayrı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu kategorilerden birine dahil olmayan kişilerin, istenen kriterleri sağlamaları halinde Amerika Yeşil Kart Çekilişi yoluyla süresiz oturum izni alma imkanı bulunmaktadır.

ABD Green Card Çekilişi İle Oturma İzni Almak

ABD Green Card Çekilişi İle Oturma İzni Almak
ABD Green Card Çekilişi İle Oturma İzni Almak

ABD Green Card çekilişi olarak da bilinen Amerika çeşitlilik vizesi (diversity visa, DV) programı ile istenen şartları karşılayan kişilerin ABD’ye yerleşmesine imkan tanıyan bir kura temelli göçmenlik programıdır.

Çeşitlilik vizesine başvurmaya hak kazanmak, her yıl ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen Amerika yeşil kart çekilişi ile mümkündür.

Amerika Green Card Başvurusu Nasıl Yapılır?

Amerika kalıcı oturum izni başvuru prosedürü, başvuru sahibinin kişisel durumu, hangi yolla oturum başvurusu yaptığı ve nereden (ABD içinden veya dışından) başvuru yapıldığına bağlı olarak değişmektedir. Ancak tüm başvurular için ortak durum, öncelikle bir göçmenlik vizesi türüne başvurulması gerekliliğidir. Bu süreçte hem başvuru sahibinin hem de kendisine sponsor olan kişinin (ABD'de ikamet eden bir aile üyesi, işveren, kurum vb) başvuru sürecinde tamamlaması gereken işlemler bulunmaktadır.

ABD dışından yapılacak göçmenlik ve oturum izni başvurularında izlenmesi gereken adımlar aşağıda listelenmiştir.

  • İlgili göçmen vizesi türüne göre Amerika'dan USCIS'e dilekçe başvurusu yapılır.
  • USCIS başvuruyu Ulusal Vize Merkezi'ne (NVC) gönderdikten sonra başvuru mektubu alınır.
  • Göçmen vizesi başvuru harcı ve ilgili türe göre diğer ek ücretler ödenir.
  • ABD'deki kişi tarafından sponsorluk beyannamesi ve maddi yeterlilik belgeleri hazırlanır.
  • Vize başvuru sahibi tarafından göçmen vizesi başvuru formu (DS-260) doldurulur.
  • Başvurulan vize türüne göre gerekli evraklar hazırlanır.
  • NVC randevu tarihi verdikten sonra, online randevu kaydı yapılır ve pasaport teslim yeri seçilir.
  • Randevu tarihinde ABD Ankara Büyükelçiliğinde vize görüşmesi gerçekleştirilir.
  • ABD'ye seyahat etmeden önce göçmenlik (Green Card) harcı ödemesi yapılır.
  • Göçmen vizesi ile ABD'ye girişten sonra Green Card teslim alınır.

ABD Yeşil Kart Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

ABD yeşil kart ücreti, diğer adıyla USCIS göçmenlik harcı, 220 $'dır ve my.uscis.gov/uscis-immigrant-fee/ adresinden online olarak ödenmesi gerekir.

Göçmen vizesi alındıktan sonra ve Amerika Birleşik Devletleri'ne gitmeden önce USCIS göçmen ücretinin ödenmesi tavsiye edilmektedir. Göçmen ücreti Amerika’ya varıştan sonra da ödenebilir; bu ödeme şeklinin tercih edilmesi halinde ödeme talimatlarını içeren bildirim iletilir. Yeşil kart, ücret ödemesi tamamlanana kadar sahibine verilmez.

Amerika'ya Girdikten Sonra Green Card Ne Zaman Alınır?

USCIS göçmenlik ücreti ABD'ye girişten önce ödendiyse, ABD'ye girdikten sonraki 90 gün içinde green card teslim edilir.

USCIS göçmenlik ücreti ABD'ye girişten sonra ödendiyse, ücret ödeme tarihinden sonraki 90 gün içinde green card teslim edilir.

Amerika Birleşik Devletleri'ne kabul edildikten sonra USCIS, ödemenin yapıldığını doğrulamakta ve vize görüşmesinde verilen adrese yeşil kartı postalamaktadır. Adresin değişmesi durumunda, yeni adresin ABD’ye geldikten sonra bildirilmesi gereklidir.

Amerika Oturma İzninin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Amerika Oturma İzninin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?
Amerika Oturma İzninin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Amerika oturum izni olan yeşil kart genellikle 10 yıl boyunca geçerlidir; koşula bağlı göçmenlik statüsü alan kişilerin yeşil kartı 2 yıl için geçerlidir. Yeşil kartın geçerlilik süresi dolduysa veya 6 ay içince sona erecek ise, kartın yenilenmesi gerekmektedir.

2 yıl süre için verilen oturum kartları için, kartın süresi dolmadan önce ikamet koşullarının kaldırılması için dilekçe verilmesi gerekmektedir. Bu dilekçe şartlı yeşil kart süresinin dolmasına 90 gün kala verilebilir. Dilekçenin onaylanması halinde kişiye 10 yıl süreli bir kalıcı oturum kartı gönderilir.

Green Card Yenileme İşlemi

Green card yenileme işlemleri için USCIS'e online olarak veya posta yoluyla başvuru yapılması gerekmektedir. Yenileme talebinde bulunmak için I-90 adlı kalıcı oturum kartı yenileme başvuru formu doldurulmalı ve önceki yeşil kart fotokopisi ile birlikte beyan edilmelidir. Green Card yenileme başvurusu için 455 $ işlem ücreti kredi kartıyla veya nakit olarak ödenebilmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Amerika'da yeşil kart sahibi olmak konusunda uzmanlarımıza sıkça iletilen sorular aşağıda cevaplanmıştır.

Amerika'da Ev Alarak Oturum İzni Alabilir Miyim?

Amerika Birleşik Devletleri'nde ev satın alarak oturum izni hakkı kazanmak mümkün değildir. Amerika'da yatırım yoluyla oturma izni, sadece kar amaçlı ticari bir işletmeye yatırım yapan ve istihdam yaratan kişilere tanınan bir haktır.

Göçmen Olmayan Vize İle Amerika'da Green Card Alabilir Miyim?

Göçmen olmayan vize türlerinden biriyle Amerika Birleşik Devletleri'ne giden kişilerin Green Card alabilmesi sadece sahip olunan vizenin çift niyetli (dual intent) özelliği taşıması ile mümkündür. Çifte niyet, geçici bir göçmen olmayan vize sahibinin ABD’de süresiz ikamet için başvurmasına izin veren bir göçmenlik yasası kavramıdır. Diğer bir deyişle, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından kişiye göçmen olmayan vize verilirken, Amerika'da geçici süreyle kalmayabileceği ve göçmenlik başvurusu yapabileceği durumunun kabul edilmesidir.

Gerekli şartların sağlanması halinde kalıcı oturum başvurusu yapılabilecek ABD dual-intent vize türlerinin başında Amerika H1B vizesi gelmektedir. ABD'de uzmanlık gerektiren bir iş pozisyonu bularak nitelikli işçi vizesi H1B alan kişiler, Amerika'da 6 yıl ikamet ettikten sonra Green Card başvurusu yapabilmektedir. H1B vizesi dışında çift niyetli vize olarak düzenlenebilen Amerika vizeleri; ABD nişanlılık (K) vizesi, şirket içi transfer (L) vizesi ve olağanüstü yetenek (O) vizesidir.

Amerika'da Green Card Sahibi Olmanın Avantajları Nelerdir?

Amerika'da Green Card Sahibi Olmanın Avantajları Nelerdir?
Amerika'da Green Card Sahibi Olmanın Avantajları Nelerdir?

Amerika’da green card sahibi olmanın avantajları aşağıda açıklanmıştır.

  • Yeşil kart sahibi olarak çalışma izni olan insanlardan daha fazla iş imkanına sahip olursunuz ve devlet için belirli güvenlik izinleri gerektiren pozisyonlarda çalışabilirsiniz.
  • Göçmenlik yetkilileri tarafından yeniden girişinizin reddedilmesi ihtimali olmadan ABD'den ayrılma ve ABD'ye girme olanağına sahip olursunuz.
  • Çalışmak için işveren sponsorluğuna ihtiyaç duyulmaz ve herhangi bir ABD bölgesinde iş bulabilirsiniz.
  • Sosyal güvenlik veya eğitim yardımı gibi federal yardımlar almaya hak kazanırsınız.
  • Yeşil Kart sahibi olarak kolejlerde yabancıların kolej için ödediğinden çok daha ucuz olan yerleşik öğrenim ücretini ödersiniz.
  • Ailenizin yeşil kartı, siz ölseniz veya işinizi kaybetseniz dahi geçerli olmaktadır.
  • ABD’de çalışma vizesi ile bulunuyorsanız, eşiniz ve 21 yaşın altındaki bekar çocuklarınızın sizinle kalmasına izin verilir ve çocuklar kendi yeşil kartlarını aldıktan sonra yaş ve medeni durum kriterine takılmadan ülkede kalabilir.
  • Eşinizin ve evli olmayan çocuğunuzun sponsoru olarak kalıcı oturum alması mümkündür.
  • Toplam 40 çeyrek (10 yıl, her yıl 4 çeyrek) çalışmanız halinde, emekli olduktan sonra sosyal güvenlik yardımları alabilirsiniz.
  • Amerika’da kendi işinizi yürütebilir veya bir şirket kurabilirsiniz.
  • Geçici oturum izinleri, göçmenlik kurallarında sınır dışı edilmeyle sonuçlanabilecek değişikliklere tabi olsa da, yeşil kart sahipleri bu tür değişikliklerden etkilenmemektedir.
  • Yeşil kart sahibi olarak ipotek almanız daha kolay olabilmektedir.
  • Yeşil kart sahibi olarak devlet hibeleri alabilir ve güvenlik izinlerine erişebilirsiniz.
  • Daha sonra ABD vatandaşlığına başvurabilme imkanına sahip olursunuz.
  • Bir yeşil kart sahibi olarak, ABD yasalarına göre yasal hakların çoğuna sahip olursunuz.
  • Diğer ABD vatandaşları gibi ateşli silahlara, mülklere ve arabalara sahip olmanıza izin verilir.
  • Yeşil kartınız veya ABD vatandaşlık statünüz varsa, yasal olarak siyasi kampanyalara katkıda bulunmanıza izin verilir.
  • Yeşil kart talep eden sigorta şirketlerinden sağlık veya hayat sigortası yaptırabilirsiniz.
  • Yeşil Kart sahipleri için ülkelerinde olası bir vergi avantajı söz konusu olabilmektedir.
  • Amerika Birleşik Devletleri'ndeki her yerde kalıcı olarak kalabilirsiniz.

Green Card İle ABD Dışına Seyahat Edebilir Miyim?

Green Card ile yurt dışına seyahat edebilirsiniz ve seyahatinden sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne geri kabul edilirsiniz. Seyahatiniz ve Amerika dışında bulunmanız 1 yıldan uzun sürecekse yeniden giriş izni almanız gerekir.

ABD Kalıcı Oturum İzni İle Ne Zaman Vatandaşlık Alabilirim?

ABD kalıcı oturum izni ile vatandaşlığı, bir ABD vatandaşıyla evli iseniz 3 yıl sonra, diğer hallerde ise 5 yıl sonra alabilirsiniz.

İkamet süresi şartının yanı sıra, Amerika vatandaşlık başvurusu için diğer başka şartların da sağlanması gerekmektedir.

Esra Karataş Yazan: Esra Karataş

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.

Paylaş: