Amerika Göçmen Vizeleri

Amerika Göçmen Vizeleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Amerika Birleşik Devletleri'nde iş aramayı planlayıp planlamadığına bakılmaksızın, Amerika Birleşik Devletleri'ne kalıcı olarak ikamet etmek isteyen tüm yabancı kişilerin bir göçmen vizesi alması gereklidir. Oturum vizesi ve yerleşim vizesi olarak da bilinen göçmen vizesi için, 2021'de Ankara’dan yapılan 2.587 başvuru onaylanmıştır.

Bir göçmen vizesine başvurmak isteyen yabancı uyruklu kişinin, bir ABD vatandaşı, yasal olarak Amerika’da daimi ikamet eden yakın akrabaları veya olası ABD’li işvereni olan sponsor tarafından desteklenmesi gereklidir ve vize başvurusundan önce sponsor tarafından dilekçe ile ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Dairesi’ne (USCIS) başvurularak sürecin başlatılması gereklidir.

Amerika göçmenlik bilgi hattı vize danışmanlık hizmeti: 0850 241 1868

ABD Göçmen Vizesi Türleri Nelerdir?

ABD göçmenlik kategorileri kapsamında alınabilecek vize türleri aşağıda listelenmiştir.

  • Amerika aile sponsorluğu vizeleri
  • Amerika nişanlılık vizesi
  • Amerika işveren sponsorluğu vizeleri
  • Amerika çeşitlilik vizesi (Green card çekilişi)

Amerika Aile Sponsorluğu Vizeleri

Amerika aile sponsorluğu vizeleri, ABD'de kalıcı olarak yaşayan anne, baba, veya eş gibi yakın aile üyelerine katılacağınız anlamına gelir.

ABD'de ailesi bulunan veya bir ABD vatandaşıyla evli kişiler, aile sponsorluğu göçmen vizesi kategorisine uygundur ve ABD aile birleşim vizesi alabilir.

Amerika Nişanlılık Vizesi

Amerika nişanlılık vizesi olarak bilinen K1 vizesi, bir ABD vatandaşıyla nişanlı olan kişiye 90 gün süreyle ABD'ye gitmesi için verilir.

90 gün boyunca Amerika K1 vizesi ile ülkede bulunan kişilerin, eş vizesi alabilmek için bu süre içinde evlenmesi gerekmektedir.

Amerika İşveren Sponsorluğu Vizeleri

Amerika işveren sponsorluğu vizeleri, hamillerine ABD'de kalıcı olarak çalışma izni veren göçmen vizeleridir.

ABD hükümeti, verdikleri istihdama dayalı vize sayısını mali yıl başına yaklaşık 140.000 ABD göçmen çalışma vizesi ile sınırlandırmaktadır.

Amerika Çeşitlilik Vizesi (Green Card Çekilişi)

Amerika çeşitlilik vizesi programı kapsamında, tarihsel olarak Amerika Birleşik Devletleri'ne göç oranlarının düşük olduğu ülkelerden gelen yabancı uyruklu kişiler için daimi ikamet statüsü için başvuru yapma hakkı verilir.

Green card çekilişi olarak da bilinen program aracılığıyla verilen vize sayısı 50.000 adet ile sınırlıdır ve başvuranlar, bölge veya ülke başına mevcut olan vize sayısına göre rastgele seçilir. ABD çeşitlilik vizesi için bazı uygunluk kriterleri bulunur ve çekiliş yoluyla seçilmiş olmak, başvuru sahibine vize verileceğini garanti etmez.

Amerika Göçmenlik Başvurusu Nereye Yapılır?

Türkiye'de ABD göçmen vizesi başvuruları sadece Amerika Ankara Büyükelçiliği tarafından kabul edilmektedir. ABD'de ilgili makamlar üzerinden tamamlanan işlemlerden sonra Büyükelçilikte vize mülakatı gerçekleştirilir. Göçmen vizesi başvurusu, mülakatı yapan Büyükelçilik görevlisi tarafından değerlendirilerek karara bağlanır.

Amerika Göçmen Vizesi Nasıl Alınır?

Amerika Göçmen Vizesi Nasıl Alınır?
Amerika Göçmen Vizesi Nasıl Alınır?

Amerika göçmenlik vizesi başvurularında izlenmesi gereken adımlar aşağıda listelenmiştir.

  • Başvurduğunuz vize türüne göre Amerika'daki sponsorunuz USCIS'e dilekçe başvurusu yapmalı.
  • USCIS başvuruyu Ulusal Vize Merkezi'ne (NVC) gönderdikten sonra başvuru mektubu beklenmeli. (Çeşitlilik vizesi başvurularında ön değerlendirmeyi Kentucky Konsolosluk Merkezi, KCC yapıyor)
  • NVC mektubunu aldıktan sonra göçmen vizesi başvuru harcını ve diğer ek ücretleri ödeyin.
  • Bu esnada ABD'deki kişi sponsorluk beyannamesi ve maddi yeterlilik belgelerini NVC'ye teslim etmeli.
  • ceac.state.gov adresine girerek DS-260 kodlu göçmen vizesi başvuru formunu doldurun.
  • Talep edeceğiniz vize türüne göre gerekli evrakları eksiksiz olarak hazırlayın.
  • NVC size bir randevu tarihi verdikten sonra, ais.usvisa-info.com adresinden randevunuz için kayıt yapın ve pasaport teslim yerinizi belirleyin.
  • NVC dosya numarası ve randevu bilgilerinizle Büyükelçilik onaylı bir klinikten sağlık raporu alın.
  • Randevu tarihinde ABD Ankara Büyükelçiliği'ne giderek evraklarınızı teslim edin ve vize görüşmesine katılın.

Vize görüşmesi sonunda, onay alıp almadığınız size bildirilecektir. Vizeniz onaylanırsa, ABD'ye seyahat etmeden önce 220 $ tutarındaki USCIS göçmenlik (Green Card) harcını online olarak ödemelisiniz. Böylece, göçmen vizesi ile ABD'ye girişinizden sonraki 90 gün içerisinde USCIS oturum izni kartınızı size posta yoluya ulaştıracaktır.

Amerika Oturum Vizesi İçin Hangi Belgeler Gerekir?

Amerika göçmenlik vizesi için başvuruda sunulması gereken evraklar, başvuru yapılan göçmenlik kategorisine göre değişir.

Tüm ABD göçmen vizeleri için aşağıda listelenen ortak evrakların vize görüşmesinde beyan edilmesi gerekir.

  • Amerika DS-260 online vize formu onay sayfası
  • ABD'ye girişten itibaren 6 ay geçerli pasaport
  • Varsa geçmiş pasaport ve ABD vizeleri
  • 2 adet 5x5 mm ebatında biyometrik fotoğraf
  • Onaylı sağlık raporu
  • Adli sicil kaydı
  • Randevu ve pasaport teslim yeri kaydı

Göçmen vizesi türüne göre hazırlamanız gereken detaylı evrak listesini ABD vizesi için gerekli evraklar sayfasında ilgili seçimleri yaparak görüntüleyebilirsiniz.

Göçmen Vizesi İçin Büyükelçilik Randevusu Nasıl Alınır?

Diğer Amerika vize türlerinin aksine, göçmenlik vizeleri için dış temsilcilik randevusu başvuru sahibi tarafından alınmaz, ABD Ulusal Vize Merkezi (NVC) tarafından verilir. Ancak NVC'den randevunuza dair bilgilendirme mailini aldıktan sonra online olarak tamamlamanız gereken işlemler vardır.

NVC tarafından randevu tarihi belirlendikten sonra, başvuru dosyanız Ankara Büyükelçiliğine gönderilir ve tarafınıza randevu günü bildirilir. Randevuya katılması gereken tüm başvuru sahiplerinin isimleri, NVC randevu mektubunda belirtilir.

Randevu tarihinizden önce, usvisa-info.com üzerinden online kayıt yaptırarak, vizenizin onaylanması halinde pasaportunuzu ve vizenizi şahsen alacağınız PTT şubesi ile vize alacağınız yeri seçmeniz gerekir. Yer seçildikten sonra onay mektubunu yazdırmalı ve randevuda yanınızda bulundurmalısınız.

Göçmen vizesi randevu kayıt ekranı görseli aşağıda verilmiştir.

Göçmen Vizesi İçin Büyükelçilik Randevusu Nasıl Alınır?
Göçmen Vizesi İçin Büyükelçilik Randevusu Nasıl Alınır?

ABD Göçmen Vizesi Başvuruları Ne Zaman Sonuçlanır?

ABD göçmen vizesi başvuruları, görüşme sırasında tüm evrak işlemleri ve idari işlemler tamamlanmış ise 3-4 iş günü içinde sonuçlanmaktadır ve pasaportunuz ile vizeniz, önceden kayıt yaptırdığınız PTT şubesinden size teslim edilir. K1 nişanlılık vizesi başvurularının işlemleri 7 ile 10 gün arasında sürebilmektedir.

Amerika Yerleşim Vizesinin Geçerliliği Ne Kadardır?

Amerika yerleşim vizesi 6 ay süreyle geçerlidir, bu süre içerisinde ABD'ye giriş yapmak ve ardından oturum izni kartını almak gerekmektedir. Bu sürede Amerika'ya seyahat edilemiyorsa, pasaport ve süresi biten vize paketi Büyükelçiliğe ulaştırılırılarak vizenin yeniden basılması talep edilebilir. Vizenin yenilenmesi garanti değildir.

Sık Sorulan Sorular

Amerika göçmenlik başvuruları ve vize işlemleri hakkında merkezimize en sık yöneltilen sorular aşağıda cevaplanmıştır.

Sağlık Raporunu Nereden Almalıyım?

Sağlık raporunu, Amerika Büyükelçiliği Konsolosluk Birimi tarafından ABD vize adaylarının tıbbi muayenelerini yapmaları için belirlemiş olduğu Ungan Aile Hekimliği sağlık merkezinden almalısınız.

Sadece belirlenmiş sağlık merkezinden alınan ABD vizesi sağlık raporu başvurularda kabul edilir ve başka doktorlardan alınan raporlar vize başvurularında kullanılamaz.

Ungan Aile Hekimliği; Atatürk Bulvarı No: 237/44-45, 4. Kat, Çankaya/Ankara adresinde bulunur. Sağlık merkezinin e-posta adresi drungan@doctorun.com ve telefon numarası +90 850 532 84 72’dir.

Adli Sicil Kaydını Türkiye'den Almam Yeterli Mi?

Adli sicil kaydını Türkiye’den almak, 16 yaşından büyük kişilerin yabancı bir ülkede 12 aydan daha uzun süre yaşamış olduğu durumda yeterli değildir ve yaşanan ülkeden de adli sicil kaydı alınması istenir. Örneğin; 2018-2020 arasında Almanya'da yüksek lisans yapan ve sonrasında Türkiye'ye dönen bir kişinin, ABD göçmen vizesi başvurusunda Almanya'daki makamlardan alınmış adli sicil kaydını da beyan etmesi gerekmektedir.

Diğer ülkelerden alınan sabıka kaydı belgesi İngilizce alınmalı veya yeminli tercüman ile İngilizceye çevrilmelidir; aynı zamanda Amerika vizesi için adli sicil kaydı Büyükelçilik tarafından belirlenen kriterleri sağlamalıdır.

Göçmen Vizesi Mülakatında Sorulan Sorular Neler?

Amerika göçmen vizesi almak için yaştan bağımsız olarak tüm başvuru sahiplerinin Büyükelçilikte mülakata girmesi gerekir.

Mülakatta, başvuru yapılan göçmen vizesi türüne göre farklı sorularla karşılaşabilirsiniz. Örneğin aile dayanaklı bir vize türüne başvuruyorsanız ABD'deki aile üyenizle ilgili, nerede çalışıyor, maaşı ne kadar, ne zaman tanıştınız gibi detaylı sorular sorulacaktır. İşveren sponsorluğunda vize başvurusu yapıyorsanız, çalışacağınız yerle ve pozisyonla ilgili soruları cevaplamanız gerekecektir.

Vize mülakatında sorulan tüm sorulara doğru, net ve emin şekilde cevap verilmelidir. Randevuya gitmeden önce gerekli tüm evrakları hazırlamak ve mülakat sırasında ilgili sorular için evrakları referans göstermek daha rahat bir mülakat süreci sağlar.

Büyükelçilikte göçmenlik mülakatları Türkçe, İngilizce ve Farsça dillerinde yapılabilmektedir.

ABD Oturum İznim Ne Zaman Çıkar?

Amerika göçmenlik vizesi alındığında kalıcı oturum izni alınmış olur. ABD'de kalıcı oturum statüsü kazanan kişilere oturum kartı, yaygın bilinen adıyla yeşil kart verilir.

Kalıcı ikamet kartı veya diğer adıyla yeşil kart, kişi ABD'ye girene ve göçmenlik gümrük kontrolünden geçene kadar verilmez. USCIS, göçmenlik ücretini ödediğinizi doğruladıktan sonra, vize görüşmeniz esnasında veya Amerika’ya girişte verdiğiniz adresinize 90 gün içince Amerika oturum izni kartınızı postalayacaktır.

Green card görseli aşağıda verilmiştir.

ABD Oturum İznim Ne Zaman Çıkar?
ABD Oturum İznim Ne Zaman Çıkar?
Esra Karataş Yazan: Esra Karataş

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.

Paylaş: