Amerika Vizesi için İdari İşlem Süreci

ABD Vizesi İdari İşlem Süreci Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Amerika Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası uyarınca, ABD Konsolosluk görevlilerinin vize mülakatı sonunda başvuruyu onaylama veya reddetme yetkisi bulunmaktadır. Konsolosluk memuru, bir vize başvurusunu reddetmesi halinde, dış kaynaklardan elde edilen ek bilgilerin, başvuru sahibinin vize için uygunluğunu belirlemeye yardımcı olabileceğini düşünüyorsa idari işlem (administrative processing) süreci başlatabilir.

İdari işlem, 221(g) maddesi (eksik evrak beyanı) gerekçe gösterilerek verilen Amerika vize reddi kararından sonra başlatılmaktadır.

ABD vize danışmanlık hizmetleri için: 0850 241 1868

Amerika 221(g) Vize Reddi Alınması Durumunda Ne Olur?

Konsolosluk memuru, vize başvurunuzu 221(g) maddesi uyarınca reddettiğinde, ek belge sunmanızı isteyebilir ya da başvurunun ABD'de daha fazla incelenmesi için idari işlem sürecini başlatabilir. Her iki durumda da mülakat sonunda bir 221(g) formu sunularak size bilgi verilmektedir.

Farklı renklerde düzenlenen 221(g) formu içeriğinde sonraki adımda yapmanız gerekenleri açıklayan yönergeler verilmektedir. Amerika 221(g) vize reddi verilmesi halinde; ek belge istenirse Amerika vizesi mavi kağıt olarak bilinen belge; idari işlem başlatılırsa Amerika vizesi sarı kağıt olarak bilinen belge verilmektedir.

Amerika 221(g) Vize Reddi Alınması Durumunda Ne Olur?
Amerika 221(g) Vize Reddi Alınması Durumunda Ne Olur?

İdari İşlem Başlatılabilen ABD Vize Türleri

İdari işlem süreci, gerekli görülmesi halinde vize türünden bağımsız olarak tüm ABD vizesi başvuruları için başlatılabilmektedir. Aynı zamanda Green Card ve ABD vatandaşlığı başvurularında da idari işlem süreci başlatılabilir.

Amerika Vizesi İçin İdari Soruşturma Yapılan Durumlar

Amerika Birleşik Devletleri tarafından hangi nedenlerle idari işlem başlatıldığı hakkında net bir bilgi verilmemektedir. Bununla birlikte idari işlem sürecinin, genellikle kişinin ABD iç güvenliği için tehdit oluşturan bir durumla ilişkilendirilmesi halinde başlatıldığı bilinmektedir. Örneğin, şüpheli bir kişiyle isim benzerliği, vatandaşı olunan ülke, belirli bilim alanlarında çalışıyor olmak Amerika vize başvurusunda ek inceleme gerekliliğini doğurabilmektedir. Bu nedenle ABD vizesi idari işlem süreci, vize güvenlik soruşturması olarak da adlandırılır.

ABD Vize Başvurusunda İdari İşlem Başlatılanlar Ne Yapmalıdır?

ABD vizesi için hakkınızda idari soruşturma başlatılması halinde size ek bir soru formu iletilmektedir ve formda seyahat geçmişinize, özgeçmişinize, aile bağlarınıza dair ABD vize başvuru formuna göre daha detaylı sorular bulunmaktadır. Ek soru formunu İngilizce dilinde eksiksiz olarak doldurduktan sonra, IstanbulNIVAP@state.gov adresine, e-posta başlığına ad, soyad ve DS-160 formu barkod numarası yazarak, .doc formatında mail atmalısınız.

ABD ek soru formu aşağıda gösterilmiştir.

ABD Vize Başvurusunda İdari İşlem Başlatılanlar Ne Yapmalıdır?
ABD Vize Başvurusunda İdari İşlem Başlatılanlar Ne Yapmalıdır?

Soru formunun yanında sizden ek evrak talep edildiyse bunlar, zaman kaybetmeden başvuru yapılan ABD dış temsilciliğine teslim edilmelidir. Belgelerin teslimi için 12 aylık bir süre tanınmaktadır, ancak ne kadar geç sunulursa vize onayının alınması da o kadar gecikecektir.

Amerika Vizesi İdari İnceleme Süreci Ne Kadar Sürer?

Amerika vizesi idari inceleme sürecinin elçilik tarafından verilen bilgi doğrultusunda vize görüşmesinden itibaren 60 gün içinde sonuçlandığı bilinmektedir. Amerika vizesi idari işlem süresi her başvuruda değişmekte olup bu süreç birkaç haftadan 1 yıla kadar uzayabilmektedir. ABD vizesi idari işlem süresi hızlandırılamamaktadır ve dosyanın ABD’ye gönderilmesi dolayısıyla konsolosluğun işlem sürecinde herhangi bir yetkisi olmamaktadır.

Amerika Vizesi İdari Soruşturma Süreci Nasıl Sorgulanır?

Amerika vizesi idari soruşturma sürecini ceac.state.gov üzerinden DS-160 vize başvuru formu numarasını girerek sorgulayabilirsiniz.

Acil seyahat durumları dışında, idari işlemin durumu hakkında soruşturma yapmadan önce hangisi daha sonra ise, mülakat yaptığınız veya ek belgeleri sunduğunuz tarihten itibaren en az 180 gün beklemelisiniz. Eğer idari soruşturma sürecinden “Clearance” statüsü ile geçerseniz vize reddi kararınız kalkar ve onay alırsınız, böylece Amerika vize takip ve sorgulama sayfasında vize statünüz “Refused” yerine “Issued” olur.

İkinci Kez ABD Güvenlik Soruşturmasına Alınmak Mümkün Müdür?

Evet, bir kere ABD güvenlik soruşturmasına alındıysanız sonraki vize başvurusunda da idari incelemeye alınma ihtimaliniz örneklerle bilinmektedir. İlk incelemeden geçerek ABD vize onayı almış olsanız dahi, yeni yaptığınız vize başvurusunda da aynı inceleme sürecine tabi tutulabilirsiniz.

Esra Karataş Yazan: Esra Karataş

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.

Paylaş: