Amerika Çalışma (Geçici İşçi) Vizesi

Amerika Çalışma (Geçici İşçi) Vizesi Türleri ve 2023 Başvuru İpuçları

Amerika geçici çalışma vizesi, iş bularak veya görevlendirme üzerine Amerika Birleşik Devletleri'ne gidecek ve belirli bir süre için ABD'de çalışacak yabancı ülke vatandaşlarına verilen vize türüdür.

ABD çalışma vizesi, çalışanın niteliklerine ve Amerika'da yapılacak işin özelliklerine göre farklı alt sınıflara ayrılmaktadır. Her bir vize sınıfı için değişen vize şartlarının sağlanması ve ilgili başvuru prosedürünün izlenmesi gerekir.

Tüm Amerika geçici işçi vizeleri için ortak koşul öncelikle Amerika'da faaliyet gösteren bir işveren veya temsilcinin ABD Göçmenlik ve Vatandaşlık Dairesi (USCIS)'ne başvuru yapması gerekliliğidir.

Amerika Geçici Çalışma Vizesi Çeşitleri Nelerdir?

Amerika Birleşik Devletleri'nde geçici süreyle çalışma hakkı alabileceğiniz vize türleri aşağıda listelenmiştir.

  • Amerika geçici işçi vizesi
  • Amerika şirket içi transfer vizesi
  • Amerika üstün yetenek vizesi
  • Amerika sanatçı/sporcu vizesi
  • Amerika kültürel değişim vizesi
  • Amerika medya vizesi
  • Amerika din görevlisi vizesi

Amerika Geçici İşçi (H) Vizesi

Amerika H vizesi, Birleşik Devletleri'nde faaliyet gösteren bir işveren tarafından işe alınmış yabancı ülke vatandaşlarına verilen genel çalışma vizesi türüdür.

Amerika işçi vizesi olarak da bilinen H vizesi, ABD'de yapılacak işin niteliğine bağlı olarak aşağıdaki alt türlere ayrılmaktadır.

Amerika işçi vizesi sahibinin eşi ve 21 yaş altındaki evli olmayan çocukları, Amerika H4 vizesi alarak Birleşik Devletleri'ne gidebilmektedir.

Amerika Şirket İçi Transfer (L) Vizesi

Amerika şirket içi transfer vizesi, önceki üç yıl içinde yurt dışında aralıksız bir yıl çalışmış olan ve aynı işveren için Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan bir şubede, ana şirkette, bağlı şirkette veya temsilcisinde idari, yönetici veya uzmanlık bilgisi gerektiren bir görevde çalışacak olan kişiler tarafından alınabilir.

L vizesi olarak da bilinen şirket içi transfer vizesi ile ABD’li işverenin kendisine bağlı başka bir ofisinde çalışan yönetici veya idareciler, Amerika’da bulunan ofislere geçebilmektedir. Henüz bir ABD ofisi bulunmayan yabancı şirketlerin ofis kurmak amacıyla ABD’ye bir idareci veya yönetici göndermesi de şirket içi transfer vizesi ile mümkündür.

Amerika Üstün Yetenek (O) Vizesi

Amerika üstün yetenek vizesi olan O vizesi; bilim, sanat, eğitim, ticaret ya da spor alanlarında olağanüstü bir yeteneği olan veya film ya da televizyon gibi medya alanlarında olağandışı başarı sahibi olan ve bu başarıları ile ulusal veya uluslararası olarak tanınan kişilere verilmektedir. Sayılan kişileri destekleyen nitelikteki temel hizmet sağlayıcıları da vize kapsamına dahildir.

O1 vizesi olarak bilinen Amerika üstün yetenek vizesi başvuru sahibinin yardımcısı veya asistanı pozisyonunda olan kişiler O2 ve aile üyeleri ise O3 vize alt sınıfı için başvurabilmektedir.

Amerika Sanatçı/Sporcu (P) Vizesi

Amerika sanatçı ve sporcu vizesi olan P vizesi, uluslararası olarak alanında tanınmış sporculara, sanatçılara ve gösteri gruplarına verilir ve hamiline ABD’de geçici süre ile çalışma hakkı verir.

Göçmen olmayan vize türlerinden Amerika P vizesi, ABD hükümetince sanat, kültür, spor ve performans alanlarında çalışanları desteklemek için tasarlanmış geçici çalışma vizesidir. Vizeye başvurmak isteyen kişilerin, ABD’de yer alan bir sponsor tarafından desteklenmesi gereklidir.

Amerika Kültürel Değişim (Q) Vizesi

Amerika kültürel değişim vizesi, kişilere ABD’de uygulamalı staj yapma ve çalışma tecrübesi kazandırmak ile ülkenin kültürünü, tarihini ve geleneklerini paylaşmayı hedefleyen göçmen olmayan vize türüdür.

ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Dairesi (USCIS) tarafından belirlenmiş uluslararası kültürel değişim programlarına katılmak isteyen kişilerin Amerika kültürel değişim vizesi almaları gerekmektedir.

Amerika Medya (I) Vizesi

Amerika medya vizesi olan I vize; medya, radyo, film veya yayıncılık sektörlerinin üyeleri ile birlikte faaliyetleri yabancı medyanın işleyişi için temel bir önem taşıyan muhabirler, film ekipleri, editörler ve benzeri meslekleri yapan kişilere verilmektedir.

Yabancı medya temsilcilerine yönelik olan Amerika medya vizesi başvurusu yapabilmek için kişilerin, merkezi farklı bir yabancı ülkede bulunan medya kuruluşlarının nitelikli faaliyetleri bünyesinde çalışması zorunludur. Başvuru sahibinin, merkezi yabancı bir ülkede bulunan bir medya kuruluşunun nitelikli faaliyetlerinde çalışıyor olması gerekmektedir.

Amerika Din Görevlisi (R) Vizesi

Amerika din görevlisi vizesi, R vize olarak da bilinir ve ABD’de geçici süre için dini bir görevde çalışmak isteyen kişilere verilir. Din görevlisi vizesi genellikle belirli bir dine ait olarak dini ibadetleri yürütmek ve diğer görevleri yerine getirmek için yetkili kurumlarca atanan kişileri ve din ile ilgili diğer mesleklerde çalışan kişileri kapsamaktadır.

Amerika Çalışma Vizesi Başvuru Adımları

ABD geçici çalışma vizesi almak için işveren ve çalışan tarafından aşağıda sıralanan işlemlerin tamamlanması gerekmektedir.

  1. ABD'li işvereniniz sizin adınıza USCIS'e yabancı işçi çalışma izni başvurusunda bulunmalı.
  2. Çalışma izni onayını aldıktan sonra Amerika geçici vize başvuru formunu (DS-160) doldurun.
  3. Amerika çalışma vizesi için gerekli evraklar hazırlayın.
  4. ABD dış temsilciliğinden (Ankara veya İstanbul) vize randevusu alın.
  5. Randevuda vize mülakatına katılın ve biyometri işlemlerini tamamlayın.

Amerika çalışma vizesi için izlemeniz gereken başvuru adımları ve dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıdaki başlıklarda detaylandırılmıştır.

Amerika Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Amerika Çalışma İzni Nasıl Alınır?
Amerika Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Amerika çalışma izni, çalışma vizesi için başvuru yapılmadan önce Amerika'daki işveren veya temsilci tarafından ilgili makamdan alınması gereken bir izindir. Başvurulan ABD çalışma vizesi türüne göre çalışma izni için ilgili başvuru prosedürü değişiklik göstermektedir.

Tüm geçici işçi kategorilerinde vize başvurusu yapılabilmesi için öncelikle başvuru sahibinin işvereninin, ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Dairesi (USCIS) tarafından onaylanması gereken I-129 formu şeklinde dilekçe vermesi gerekmektedir. H grubu başta olmak üzere bazı çalışma vizesi türleri için ise sponsor işveren I-129 dilekçesini vermeden önce ABD Çalışma Bakanlığı'na (LCA, Labour Condition Application) başvuruda bulunur.

Sık Sorulan Sorular

ABD çalışma vizesi ve çalışma izinleri ile ilgili danışmanlarımıza sıklıkla sorulan soruların yanıtlarına aşağıda yer verilmiştir.

ABD Çalışma Vizesi Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?

ABD'den geçici çalışma izni onayı alan kişilerin vize başvurusu için öncelikle ceac.state.gov adresi üzerinden DS-160 vize formunu doldurulması gerekmektedir. Başvurulan çalışma vizesi türü fark etmeksizin, tüm başvuru sahiplerinin DS-160 formunu doldurması gerekir.

DS-160 formunun seyahat amacı kısmında talep edilen çalışma vizesi türünü işaretlemeli, "Application Receipt/Petition Number" alanına ise I-129 formunuzda yer alan makbuz numarasını girmeniz gerekmektedir.

Amerika H vizesi için DS-160 formu örneği aşağıda verilmiştir.

ABD Çalışma Vizesi Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
ABD Çalışma Vizesi Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?

H vizesi için DS-160 formunun devamında, kişinin çalışma tarihleri, konaklama durumuna dair bilgileri ve ABD seyahatinin masraflarını karşılamak için hangi finansal kaynakların kullanılacağı bilgilerini eksiksiz olarak vermelisiniz. Online başvuru formunu doldurduktan sonra istenen kriterlere uygun dijital biyometrik fotoğrafınızı sisteme yüklemelisiniz. Son olarak barkodlu DS-160 formu onay sayfasını oluşturmalı ve çıktısını almalısınız.

Amerika Çalışma Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Amerika çalışma vizesi almak için hazırlanması gereken evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Güncel pasaport
  • Amerika I-129 formu orijinali
  • DS-160 başvuru formu onay çıktısı
  • Randevu onay maili çıktısı
  • Mesleki yeterliliğe dair evraklar
  • Çalışma durumu belgeleri
  • Türkiye ile ailevi ve ekonomik bağlara ilişkin kanıtlar
  • Varsa eski pasaport ve ABD vizeleri
  • Biyometrik fotoğraf
  • TC kimlik kartı

Amerika Konsolosluğu Randevusu Nasıl Alınır?

Amerika çalışma vizesi işlemleri için ABD Ankara Büyükelçiliği veya İstanbul Başkonsolosluğundan vize randevusu oluşturmalısınız. Vize randevusu, I-129 formu üzerinde yazan makbuz numarası ile usvisa-info.com adresinden online olarak alınmaktadır.

Ocak 2023 itibariyle Amerika çalışma vizesi başvuruları için tahmini randevu bekleme süresi; Ankara Büyükelçiliğinde ortalama 70 gün, İstanbul Başkonsolosluğunda ise ortalama 205 gündür. Randevu bekleme süreleri haftalık olarak güncellenmekte ve ABD Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Bürosu web sitesinde yayınlanmaktadır.

ABD Çalışma Vizesi Mülakatı Nasıl Yapılır?

ABD çalışma vizesi mülakatı, randevu tarihinde ABD Konsolosluğunda yapılır. Başvuru sahipleri şahsen dış temsilciliğe giderek evraklarını içeren başvuru dosyasını teslim eder, parmak izi kaydı verir ve vize mülakatına katılım sağlar.

Vize mülakatında aşağıda listelenen sorular sorulabilmektedir.

  • Neden ABD'de çalışmak istiyorsunuz?
  • ABD'deki sponsor şirketin adı nedir?
  • Toplam iş deneyiminizi açıklar mısınız?
  • ABD’deki şirketten nasıl haberdar oldunuz?
  • Sponsorunuzun üzerinde çalıştığı projeler nelerdir?
  • Daha önce başka bir ülkede yaşadınız mı?
  • Vizenizin geçerliliği sona erdikten sonra ne yapmayı planlıyorsunuz?
  • ABD'de yaşayan arkadaşlarınız veya aileniz var mı?
  • Hangi ABD şehrinde çalışacaksınız?
  • Uzman olduğunuz mesleğiniz hakkında bana bir şeyler söyleyebilir misiniz?

Mülakat sonunda başvuru sahibine vize başvurusunun onaylanıp onaylanmadığı hakkında bilgi verilmektedir. Onaylanan çalışma vizesi başvurularından sonra pasaport takibi https://ceac.state.gov adresinden yapılabilir. Pasaportun teslim alınma süresi, vize başvurusu yapılan Konsolosluğun yoğunluğuna göre değişmektedir.

Amerika Çalışma Vizesi Ücreti Ne Kadardır?

2023 yılı itibariyle Amerika geçici çalışma vizesi (H, L, O, P, Q, R vize sınıfları) için geçerli başvuru harcı 190 $'dır. Vize başvuru sürecinde; yeminli tercüme hizmeti, seyahat sağlık sigortası ve danışmanlık alınması halinde bu tutar artmaktadır.

ABD vize harç ücreti ödemeleri, online başvuru formu doldurulduktan sonra ve randevu alma işlemine geçilmeden önce nakit veya kredi kartı ile yapılmaktadır.

ABD'de Kalıcı Çalışma İçin Hangi Vize Alınmalıdır?

ABD’de kalıcı çalışma için işveren sponsorlu göçmen vizesi alınmalıdır.

Diğer adıyla göçmen çalışma vizesi, ABD’de iş bulan ve kalıcı olarak ülkeye yerleşmek isteyen kişilere verilir. Amerika kalıcı çalışma vizesi olan göçmen çalışma vizesi hamillerine ABD’de süresiz oturum izni olan yeşil kart verilmesinin yanı sıra, Amerika’da eğitim alma, mülk satın alma, ehliyet alma ve ülkeye serbestçe giriş çıkış yapma imkanları da tanınır.

Esra Karataş Yazan: Esra Karataş

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.

Paylaş: