Amerika Mesleki Eğitim (M1) Vizesi

Amerika Mesleki Eğitim (M1) Vizesi Başvuru Rehberi 2023

Amerika mesleki eğitim (M1) vizesi, Amerika Birleşik Devletleri'nde mesleki ve teknik eğitim almak isteyen uluslararası öğrencilere verilen bir göçmen olmayan vize türüdür. Amerika'da aşçılık kursları, teknik kurslar, mekanik kurslar, uçuş okulu ve kozmetoloji gibi eğitim programları mesleki eğitim olarak kabul edilir.

ABD M1 vizesi almak için mesleki veya teknik eğitim sunan ve eğitim sonunda önlisans derecesi veren; meslek lisesi, devlet koleji, yüksekokul, ticaret okulu gibi bir eğitim kurumundan veya dil eğitimi dışındaki diğer akademik olmayan eğitim kurumlarından kabul alınması gerekmektedir.

Amerika'da mesleki eğitim için danışmanlık hattı: 0850 241 1868

Amerika M1 Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Amerika M1 mesleki eğitim vizesi almak için aşağıda verilen başvuru adımları izlenmelidir.

  • SEVP onaylı bir mesleki eğitim kurumundan I-20 formu alınır, SEVIS ücreti ödenir.
  • Amerika DS-160 vize başvuru formu doldurulur.
  • M1 vizesi için gerekli belgeler hazırlanır.
  • Vize harcı ödenerek, ABD dış temsilciliğinden randevu alınır.
  • Randevuda parmak izi işlemleri ve vize mülakatı gerçekleştirilir.

M1 Vizesi İçin I-20 Kabul Formu ve SEVIS Ücreti

Amerika M1 vize işlemlerine başlamadan önce, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki SEVP (Öğrenci ve Değişim Ziyaretçisi Programı) onaylı mesleki eğitim kurumunun öğrencinin SEVIS (Öğrenci ve Değişim Ziyaretçisi Bilgi Sistemi) kaydını yapması ve Form I-20 adı verilen Göçmen Olmayan Öğrenci Statüsüne Uygunluk Belgesini hazırlaması gerekmektedir.

I-20 formunu alan öğrenci, SEVIS I-901 websitesinden veya Western Union Quick Pay'i kullanarak SEVIS I-901 kayıt ücretini ödemelidir. 2022 yılında M1 vizesi adaylarının ödemesi gereken SEVIS ücreti 350 $'dır.

Amerika M1 Vize Başvuru Formu (DS-160) Doldurma İşlemi

Amerika M1 vize başvuru formu (DS-160) ceac.state.gov adresi üzerinden online olarak doldurulmalıdır. Form doldurulurken ilgili kısma I-20 formunda yazan SEVIS kimlik numarası girilmeli, seyahat bilgileri kısmında ise seyahat amacı sırasıyla "Vocational/ Nonacademic Student - M" ve "Student - M1" olarak işaretlenmelidir.

DS-160 formunun Amerika M1 vizesi başvurusu için ekran görseli aşağıdaki gibidir.

Amerika M1 Vize Başvuru Formu
Amerika M1 Vize Başvuru Formu

DS-160 formunda, öğrenciye ait kişisel bilgiler, eğitime dair detaylar, konaklama bilgileri, masrafların nasıl karşılanacağı bilgileri yer alır ve tüm bilgilerin eksiksiz olarak doldurulması gerekir. DS-160 formu doldurma işlemi tamamlanınca, öğrenciye ait bir dijital biyometrik fotoğraf sisteme yüklenmeli ve ardından onay sayfasının çıktısı alınmalıdır.

Amerika Mesleki Eğitim Vizesi İçin Gerekli Belgeler

Amerika mesleki eğitim vizesi başvurularında sunulması gereken evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Güncel ve hasarsız pasaport
  • Varsa eski pasaport ve ABD vizeleri
  • DS-160 formu barkodlu onay sayfası
  • Mesleki eğitim kurumundan alınan Form I-20
  • SEVIS I-901 ücret dekontu
  • ABD'deki kurumdan alınmış davet mektubu
  • Eğitim belgeleri (transkript, diploma, sertifika gibi)
  • Güncel CV
  • Biyometrik fotoğraf
  • Kimlik kartı
  • Finansal yeterlilik veya sponsorluk belgeleri
  • Erkek başvuru sahipleri için askerlik belgesi
  • Randevu onay maili çıktısı

M1 Vize Harç Ücreti Ödemesi ve Randevu Alma İşlemi

M1 vize harç ücreti 160 $'dır ve ücret vize randevusu almadan önce ödenmelidir.

Amerika DS-160 formu doldurulduktan sonra usvisa-info.com adresinden başvuru formunda yer alan kod ile hesap oluşturulması, görüşmeye gidilecek ABD dış temsilciliği seçildikten sonra verilen talimatlar izlenerek ücret ödemesinin yapılmalı ve uygun tarih için randevu oluşturulması gereklidir. 2023 yılı Ocak ayı itibariyle M1 vizesi başvurularında randevu bekleme süreleri, Ankara Büyükelçiliğinde ortalama 75 gün iken İstanbul Başkonsolosluğunda ise ortalama 195 günü bulabilmektedir.

ABD Mesleki Eğitim Vize Görüşmesi

ABD mesleki eğitim vizesi görüşmesi, randevu tarihinde gerçekleştirilir ve aynı randevu esnasında vize evraklarının teslimi ve parmak izi kaydı işlemleri de tamamlanır. Öğrenci vizesi mülakatına gittiğinizde sorular daha çok Amerika'ya gitme nedenleriniz ve gideceğiniz kurum ile alakalı olacaktır. Görüşmeyi yapan yetkili, eğitiminizi tamamladıktan sonra kendi ülkenize dönmeyi düşünüp düşünmediğinizi değerlendirmek istemektedir. Mülakat sonunda vizenizin onay durumu tarafınıza bildirilir ve vizesi onaylanan kişiler eğitim başlangıç tarihinden önceki 30 gün içinde Amerika’ya giriş yapabilir.

ABD Mesleki Eğitim Vizesi Ne Kadar Süre İçin Verilir?

ABD mesleki eğitim vizesi, form I-20 “Göçmen Olmayan Öğrenci Statüsü için Uygunluk Sertifikası” ile ve herhangi bir pratik eğitim ile belirlenen süre için, eğitimi tamamlamak amacıyla verilir. Vize süresi 1 yılı aşamaz.

Amerika M1 Vize Süresi Uzatılabilir Mi?

Amerika M1 vizesinin süresi, öğrencinin eğitim programını tamamlamak için bir yıldan daha fazla zamana ihtiyacı olması durumunda uzatılabilir. Uzatma için okul görevlisi ile başvuru tamamlanabilir. M1 vizesi ve form I-20 en fazla 3 yıl için uzatılabilir.

Sık Sorulan Sorular

Amerika mesleki eğitim vizesi hamiline tanınan haklar ile ilgili merkezimize sıklıkla iletilen sorular aşağıda cevaplanmıştır.

Mesleki Eğitim Vizesiyle Amerika'da Çalışabilir Miyim?

Mesleki eğitim vizesi ile Amerika’da eğitim sırasında çalışmanıza izin verilmez. Aldığınız eğitimi tamamladıktan sonra, aynı alanda tam zamanlı pratik çalışma yapmanıza izin verilir; bu eğitiminizi tamamladıktan sonra alanınızla ilgili bir işte çalışabileceğiniz anlamına gelir.

Her 4 aylık eğitim için, öğrencilere 1 aylık uygulamalı eğitim izni verilir ve bu süre en fazla 6 ay sürebilir. Okul görevlisi izni ile çalışmak mümkündür ve ayrıca çalışılacak süre için vize uzatma işlemlerinin de yapılması gerekir.

M1 Vizesi Alanların Aile Üyeleri Amerika'ya Gidebilir Mi?

M1 vizesi alan kişilerin eşleri veya 21 yaşından küçük bekar çocukları M2 vizesi ile Amerika’ya gidebilir. M2 vizesi, bakmakla yükümlü olunan kişilerin, eğitimleri süresince ABD'de M1 vizesi sahibine eşlik etmelerine izin verir. M2 vizesi sahibi kişiler bireysel I-20 formu alır; ancak M1 vizesinin süresi biter bitmez onların da kendi ülkelerine dönmeleri gerekir.

M2 vizesi hamillerinin çalışması veya akademik derece almak üzere eğitim görmelerine izin verilmez; kişilerin sadece basit kurslara katılması ve küçüklerin ise 12. sınıfa kadar ilk ve ortaöğretimlerini tamamlamaları mümkündür.

Amerika'da M1 Vizesi İle Dil Eğitimi Alabilir Miyim?

Hayır, Amerika M1 vizesi için dil okullarından alınan I-20 kabul formları kabul edilmemektedir. M1 vizesi sahiplerinin Amerika'da bulundukları süre boyunca dil eğitimi alma hakları da bulunmamaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri'nde yabancı dil eğitimi almak isteyen kişilerin SEVP onaylı bir okula kabul edilmeleri ve Amerika dil okulu vizesi için başvuru yapmaları gerekmektedir.

ABD Mesleki Eğitim ve Öğrenci Vizeleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

ABD mesleki eğitim ve öğrenci vizesi arasındaki farklar aşağıda verilmiştir.

ABD Öğrenci (F1) VizesiABD Mesleki Eğitim (M1) Vizesi
Eğitim süresi boyunca ABD'de bulunma hakkı verilir.ABD'de en fazla 1 yıl süreyle kalınabilir (uzatma başvurusu dışında).
Eğitim programı konusunu değiştirme hakkı tanınır.Eğitim programını değiştirme imkanı bulunmaz.
Öğrencinin senelik tatil hakkı vardır.Öğrenciye senelik tatil hakkı tanınmamaktadır.
Eğitim süresi boyunca ve sonrasında izin alarak çalışılabilir.Eğitim programı tamamlandıktan sonra izin alarak çalışılabilir.
Eğitimin sonunda ABD'den ayrılmadan önce 60 gün daha kalış hakkı vardır.Eğitimin sonunda ABD'den ayrılmadan önce 30 günlük kalış süresi verilir.

Amerika M1 vizesi alan uluslararası öğrencilerin, F1 vizesi sahipleri gibi Amerika Birleşik Devletleri'nde ehliyet alma, banka hesabı açma, okul değiştirme (ilk 6 ay içinde) ve belirli sağlık hizmetlerinden yararlanma hakları bulunmaktadır.

Esra Karataş Yazan: Esra Karataş

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.

Paylaş: