Amerika Medya (I) Vizesi

Amerika Medya (I) Vizesi İşlemlerinde Dikkat Etmeniz Gereken Konular

Amerika medya vizesi basın, radyo, film ve yayıncılık endüstrilerinde çalışıyorsanız ve vizeye tabi ülke vatandaşıysanız Amerika Birleşik Devletleri'nde geçici olarak bilgilendirici veya eğitici medya faaliyetlerinde bulunmanız için verilen bir vize türüdür. Amerika medya vizesi alınabilecek meslekler arasında gazeteciler, muhabirler, film yapımcıları, sinema çalışanları ve editörler bulunmaktadır.

Vize kodu I olan ABD medya vizesi, ana ofisi yabancı bir ülkede bulunan medya kuruluşu temsilcilerine verilmektedir. Medya çalışanı olarak Amerika vizesi alabilmeniz için Amerika Birleşik Devletleri'nde yürüteceğiniz faaliyetler bilgilendirme amaçlı olmalı, haber toplama süreci ve güncel olaylar hakkında raporlama ile ilişkilendirilmelidir.

Medya çalışanları için Amerika vize danışmanlık hizmetleri: 0850 241 1868

ABD Medya Vizesi Nasıl Alınır?

Amerika medya vizesi başvuruları için aşağıda listelenen adımları sırasıyla izlemeniz gerekmektedir.

  • Online Amerika vize başvuru formunu doldurup onay çıktısı alınız.
  • Amerika I vizesi başvuru ücretini ödeyiniz.
  • ABD konsolosluğundan mülakat randevusu alınız.
  • Medya vizesi için gerekli evrakları hazırlayınız.
  • Randevuda parmak izi kaydınızı verip vize mülakatına katılınız.

Amerika medya vizesi mülakatının sonunda konsolosluk memuru vizenizin onaylandığı veya reddedildiği bilgisini sizinle paylaşır. Başvurunuz onaylandıktan sonra pasaportunuzu, başvuruyu yaptığınız Amerika dış temsilciliğinin çalıştığı PTT merkezinden teslim alabilirsiniz.

Amerika I Vizesi Başvuru Formu Doldurma İşlemi

Amerika medya vizesi başvurusunda bulunmak için öncelikle ceac.state.gov adresi üzerinden DS-160 vize formunu doldurun. DS-160 formunun seyahat bilgileri kısmında, seyahat amacını “Foreign Media Representative- I” olarak işaretleyin, devamında ise seyahatin tarihleri, konaklanacak yer(ler), masrafların karşılanma şekli gibi bilgileri eksiksiz olarak verin.

Amerika I Vizesi Başvuru Formu Doldurma
Amerika I Vizesi Başvuru Formu Doldurma

DS-160 form doldurma işlemini tamamladıktan sonra dijital biyometrik fotoğrafınızı sisteme yükleyin ve son olarak barkodlu onay sayfasını oluşturup çıktısını alın.

Amerika Gazeteci Vizesi İçin Başvuru Ücreti Ödemesi

2022 yılı için Amerika gazeteci vizesi başvuru harcı 160 $'dır ve vize randevusunu almadan önce ücreti ödemeniz gerekmektedir. Pasaport teslimi için kurye servisi, seyahat sağlık sigortası ve danışmanlık hizmeti almanız halinde bu tutar artmaktadır.

Medya vizesi için başvuru ücretini, DS-160 formunu doldurduktan sonra usvisa-info.com adresinden, verilen talimatlar doğrultusunda ödemelisiniz.

ABD Medya Vizesi İçin Randevu Alma İşlemi

Amerika medya vizesi randevusunu, ücret ödemesini yaptıktan sonraki adımda alabilirsiniz. Amerika medya vize randevusu ABD Ankara Büyükelçiliği veya ABD İstanbul Başkonsolosluğu vize biriminden alınabilir.

Amerika medya vize randevusu alma işlemini tamamladıktan sonra size mail ile iletilen randevu onay belgesinin çıktısını almalı ve gerekli diğer vize evraklarını hazırlamalısınız.

Amerika Medya Vizesi İçin Hazırlanması Gereken Evraklar

Amerika medya vizesi başvuruları için aşağıdaki belgeleri hazırlamalısınız.

  • Güncel pasaport (varsa eski pasaport ve ABD vizesi)
  • Basın kartı fotokopisi
  • İşveren mektubu
  • Kimlik kartı
  • Biyometrik fotoğraf
  • Destekleyici vize evrakları*
  • DS-160 başvuru formu onay çıktısı
  • Randevu onay maili çıktısı

* Amerika medya vizesi başvurularında, finansal yeterliliğinizi ve vize süresi sonunda Türkiye'ye döneceğinizi kanıtlamak üzere destekleyici Amerika vize belgeleri sunmanız talep edilir.

Medya Çalışanları İçin İşveren Mektubu

İşvereninizden, ABD'de kalışınızın amacını açıklayan ve kalış süreniz, iş sözleşmenizin süresi ve kişisel bilgilerinizi ayrıntılı olarak belirten işveren mektubu almalısınız.

Sık Sorulan Sorular

ABD medya çalışanları vize başvuruları için danışmanlarımıza sıklıkla sorulan soruların yanıtlarına aşağıda yer verilmiştir.

ABD Gazeteci Vize Mülakatı Nedir?

Amerika gazeteci vize başvurusunun tamamlanması için vize mülakatına katılmanız gerekmektedir. Randevu tarihinde ABD Konsolosluğuna şahsen giderek, hazırlanan vize evraklarını sunmanız, parmak izi kaydı vermeniz ve ardından konsolosluk görevlisi ile vize mülakatına girmeniz gerekir. İşlemlerin tamamlanması için ek belge sunulması gerekli görülürse size bilgi verilir.

Onaylanan Amerika gazeteci vizesi başvuruları için pasaport takibini https://ceac.state.gov/ adresi üzerinden yapabilirsiniz.

Amerika Medya Çalışanı Vizesi Ne Kadar Süreyle Verilir?

Amerika medya çalışanı vizesi, ABD'de birinci bölümde açıklanan kapasitelerde çalışmak zorunda kalacağınız süre için verilir. Başka bir deyişle iş sözleşmeniz, ABD'de 6 ay gazeteci olarak bulunmanız gerektiğini belirtiyorsa vizeniz yalnızca 6 ay geçerli olur.

Amerika medya çalışanı vizenizin süresi dolmak üzere ise ve hala yapacak işiniz varsa, ABD vize uzatma talebinde bulunabilirsiniz. Göçmen olmayan statüyü uzatmak veya değiştirmek için USCIS'e I-539 başvuru formunu sunmalısınız. Haber bilgilerinin toplanması ve yayılması konusunda çalıştığınızı kanıtlamanız ve iş sözleşmenizin uzatılması gerekir.

ABD'li Medya Kuruluşlarında Çalışmak İçin Diğer Uygun Vize Türleri Nelerdir?

Amerika'da ABD'li bir medya kuruluşunda çalışacaksanız göçmen olmayan çalışma vizesi türlerinden birine sahip olmanız gerekmektedir, bunun için bir medya kuruluşunda iş bulmalı ve iş sözleşmesi yapmalısınız.

Durumunuzu I vizesinden farklı türde bir Amerika geçici çalışma vizesi türüne değiştirebilirsiniz. Örneğin size sponsor olmak isteyen bir işveren bulursanız H-1B vizesi alabilirsiniz.

Esra Karataş Yazan: Esra Karataş

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.

Paylaş: