Amerika Öğrenci Vizesi

Amerika Öğrenci (F1) Vizesi Başvuru Süreci Hakkında

Amerika öğrenci vizesi, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki eğitim kurumlarında akademik öğrenim görmek isteyen uluslararası öğrencilere verilen, göçmen olmayan bir vize türüdür. Vize kodu F1 olan ABD öğrenci vizesi için ön başvuru şartı, Öğrenci ve Değişim Ziyaretçi Programı (SEVP) onaylı bir eğitim kurumundan kabul almış olmaktır.

Amerika'da uluslararası öğrencilerin F1 vizesi ile alabileceği eğitim türleri; üniversite veya kolej, lise, özel ilkokul, ruhban okulu, konservatuar, dil okulu ve diğer akademik eğitimlerdir.

Amerika öğrenci vize hizmetleri için: 0850 241 1868

Amerika Öğrenci Vizesi İçin Yeterlilik Kriterleri

Amerika öğrenci vizesi almak için aşağıdaki koşulları sağlamanız gerekir.

  • Bir "akademik" eğitim programına, bir dil eğitim programına veya bir mesleki programa kayıtlı olmalısınız
  • Eğitim alacağınız kurum, Öğrenci ve Değişim Ziyaretçi Programı tarafından onaylanmış olmalıdır.
  • Eğitim kurumunda tam zamanlı bir öğrenci olarak kayıtlı olmalısınız.
  • İngilizce yeterliliğine sahip olmanız veya İngilizce yeterliliği sağlayan kurslara kayıtlı olmanız gerekir.
  • Tüm eğitim süresince yaşam masraflarını karşılayabilecek finansal yeterlilikte olmanız gereklidir.
  • Farklı bir ülkede vazgeçme niyetiniz olmayan bir ikametgahınız olmalıdır.

Amerika F1 Öğrenci Vizesi Nasıl Alınır?

Amerika öğrenci vizesi almak için takip edilmesi gereken başvuru aşamaları aşağıda sıralanmıştır.

  • SEVP onaylı bir eğitim kurumundan kabul ve I-20 formu alın.
  • I-901 SEVIS ücretini ödeyin.
  • Online öğrenci vizesi başvuru formunu (DS-160) doldurun.
  • Öğrenci vizesi için gerekli evrakları hazırlayın.
  • Vize başvuru harcını ödeyerek, dış temsilcilikten randevu alın.
  • Randevuda parmak izi kaydınızı verip, vize mülakatına katılın.

SEVP Onaylı Eğitim Kurumuna Kabul Süreci ve I-20 Formu

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki SEVP onaylı bir okula başvuran ve kabul edilen öğrenciler, öncelikle okul idaresi tarafından Öğrenci ve Değişim Ziyaretçisi Bilgi Sistemine (SEVIS) kaydedilmektedir.

SEVIS kaydından sonra ABD eğitim kurumu, öğrenciye Form I-20 adı verilen Göçmen Olmayan Öğrenci Statüsüne Uygunluk Belgesi verir. Amerika I-20 formu okul görevlisi ve vizeye başvuracak öğrenci tarafından imzalanarak, vize başvuru görüşmesinde ve ABD'ye giriş esnasında beyan edilmelidir.

I-20 formunun görseli aşağıda verilmiştir.

Amerika I-20 Formu Görseli
Amerika I-20 Formu Görseli

SEVİS Kayıt Süreci ve I-901 Ücret Ödemesi

SEVIS kayıt süreci içerisinde, form I-20 alındıktan sonra 2023 yılı için 350 $ olan SEVIS I-901 ücretinin ödenmesi gereklidir. Federal yönetmeliklere göre, F vizesi kapsamındaki öğrencilerin vize başvurusundan önce SEVIS I-901 ücretini ödemesi ve ödeme makbuzunu vize başvurusunda sunması gereklidir. Makbuzda yer alan SEVIS numarası ile form I-20 üzerindeki kimlik numarasının eşleşmesi zorunludur.

Geçerli ödeme yöntemlerine dair detaylı bilgiyi I-901 SEVIS ücreti sayfasından edinebilirsiniz.

Öğrenci Vize Başvuru Formu (DS-160) Doldurma İşlemi

Amerika öğrenci vizesi başvurusu için ceac.state.gov adresi üzerinden DS-160 formunun doldurulması gerekmektedir. DS-160 formunda ilgili kısma I-20 formunda yazan SEVIS numarası girilmelidir. Başvuru formunun seyahat bilgileri kısmında, seyahat amacı sırasıyla "Academic or Language Student - F" ve "Student - F1" olarak işaretlenmelidir.

Öğrenci vizesi için DS-160 form görseli aşağıda verilmiştir.

Öğrenci Vize Başvuru Formu
Öğrenci Vize Başvuru Formu

DS-160 formunun devamında öğrenciye ait bilgiler, eğitim detayları, konaklanacak yer(ler), masrafların karşılanma şekli gibi bilgilerin eksiksiz olarak verilmesi gerekir. Form doldurma işlemi tamamlandıktan sonra öğrenciye ait dijital biyometrik fotoğraf başvuru sistemine yüklenmeli ve barkodlu onay sayfasının çıktısı alınmalıdır.

F1 Vize Ücreti Ödemesi ve Randevu Alma İşlemi

Amerika F1 öğrenci vize başvuru harcı 160 $'dır ve vize randevusunu almadan önce ödenmesi gerekmektedir.

Öğrenci vize başvuru harcını ödemek için DS-160 formu doldurulduktan sonra usvisa-info.com adresinden başvuru formu kodu ile hesap oluşturulması gerekir. Görüşmeye gidilecek ABD dış temsilciliği (Ankara veya İstanbul) seçildikten sonra verilen talimatlar doğrultusunda ücret ödemesi yapılmalı ve uygun tarih için randevu oluşturulmalıdır.

Ocak 2023 itibariyle Amerika öğrenci vizesi başvuruları için duyurulan randevu bekleme süresi; Ankara Büyükelçiliğinde ortalama 75 gün, İstanbul Başkonsolosluğunda ise ortalama 195 gündür.

Amerika Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Amerika öğrenci vizesi başvuruları için aşağıda listelenen evrakların hazırlanması gerekmektedir.

  • Güncel pasaport (varsa eski pasaport ve ABD vizeleri)
  • DS-160 vize formu onay sayfası
  • Eğitim kurumundan alınan I-20 formu
  • SEVIS ücreti ödeme dekontu
  • Okuldan alınmış davet mektubu
  • Eğitim belgeleri (diploma, transkript, sertifika vb.)
  • Güncel özgeçmiş (CV)
  • Kimlik kartı
  • Biyometrik fotoğraf
  • Askerlik durumunuzu gösterir belge
  • Finansal duruma dair kanıt veya sponsorluk belgeleri
  • Randevu onay maili çıktısı

ABD Öğrenci Vize Mülakatı

ABD öğrenci vizesi mülakatı, randevu tarihinde Amerika dış temsilciliğine şahsen gidilerek vize evraklarının teslimi ve parmak izi kaydı işlemleri ile birlikte gerçekleştirilir.

Amerika öğrenci vizesi mülakat soruları daha çok Amerika'ya gitme nedenleriniz ve gideceğiniz eğitim kurumu ile ilgili olacaktır. Vize görevlisi, eğitim tamamlandıktan sonra ülkenize dönme niyetinizi değerlendirmek istemektedir.

Vizenin onaylanıp onaylanmadığı ABD konsolosluk görüşmesi sonunda başvuru sahibine bildirilmektedir. Amerika öğrenci vizesinin onaylanması halinde eğitim başlangıç tarihinden önceki 30 gün içerisinde Amerika'ya giriş yapılabilir.

F1 Vize Geçerliliği ve Amerika'da Kalış Süresi Ne Kadardır?

Amerika F1 vizesi, 5 yıl geçerlilik süresiyle ve çok girişli olarak verilen bir vize türüdür. Öğrenci vizesiyle Amerika'da kalış süresi genellikle eğitim süresi kadar belirlenmektedir. Bu durumda, ABD'ye girişte verilen I-94 giriş-çıkış kartında son kalış tarihi yazmaz, D/S (duration of stay) olarak belirtilir. Eğitimin tamamlanmasının ardından öğrencinin ülkeden ayrılması için 60 gün süre verilmektedir.

I-94 formu örneği aşağıda verilmiştir.

Amerika I-94 Formu Örneği
Amerika I-94 Formu Örneği

Vize onaylandığında, ABD'de eğitim alınacak sürenin tamamı veya daha azı için verilebilir. Eğitim programı 1 yıl sürüyorsa, Büyükelçilik büyük ihtimalle 1 yıl geçerli bir vize verecektir. Programınız 2 yıllıksa ve vize yalnızca 1 yıl için verilmişse, daha sonra F1 vizesini yenileme işlemi yapılması gerekmektedir.

Amerika Öğrenci Vizesi Ret Nedenleri Nelerdir?

Amerika öğrenci vizesi ret nedenleri aşağıda verilmiştir.

  • Eğitim sonunda başvuru sahibinin ülkesine döneceğine dair şüphelerin bulunması
  • Amerika’da bulunulacak süre boyunca geçimi sağlayacak maddi yeterliliğe sahip olunmaması
  • Önceki eğitim derecesinin veya kurumun güvenilir bulunmaması
  • Amerika’da yaşayan bir aile üyesinin bulunması
  • Vize başvurusunun geç yapılması
  • Pasaportun geçerlilik koşullarını sağlamaması
  • Eksik belge sunulması
  • Vize mülakatının başarılı geçmemesi

Amerika öğrenci vizesi reddi alan başvuru sahiplerinin karara itiraz etme hakkı bulunmamaktadır. Amerika vize reddi alan kişilerin ret nedeni doğrultusunda hazırlanarak yeniden başvuru yapma hakkı bulunmaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Türkiye'den yapılacak Amerika öğrenci vizesi başvuruları ve vize hamiline tanınan haklar ile ilgili merkezimize en sık yöneltilen sorular aşağıda cevaplanmıştır.

Amerika Öğrenci Vizesi İçin Hızlı Başvuru Yapabilir Miyim?

Amerika I-20 formunda belirtilen eğitime başlangıç tarihi, uygun olan ilk vize randevusundan daha erken ise öğrenci hızlandırılmış randevu talep edebilmektedir.

Hızlandırılmış randevu almak isteyen öğrenciler, en erken tarihe randevu aldıktan sonra ABD vizesi için randevu hızlandırma için acil vize randevusu talebinde bulunabilmektedir.

Amerika'da F1 Öğrenci Vizesi İle Çalışabilir Miyim?

Amerika’da F1 öğrenci vizesi hamili uluslararası öğrenciler, Amerika öğrenci vizesi çalışma izni kapsamında eğitimlerinin ilk yılında üniversite kampüsünde haftada en fazla 20 saat, tatillerde ise haftada 40 saat çalışabilmektedir. Bu şartları sağlayan öğrenciler Amerika'da yasal olarak çalışabilmek için F1 vizesi ile SSN (Social Security Number) başvurusunda bulunabilir.

Öğrenci vizesi ile Amerika'da çalışmak ve kazanılan diğer haklara ilişkin detaylı bilgi ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın Study in the States websitesindan yararlanılabilir.

Öğrenci Vizesiyle Amerika'da Kalmam Mümkün Müdür?

Öğrenci vizesi ile Amerika’da kalmanız, F1 vizesi ile Green Card başvurusu yapılması ile mümkündür ve bu süreç karmaşıktır.

Kişinin olağanüstü yeteneklere sahip bir kişi olması, ABD'de evlenmesi ya da ABD ekonomisine 500.000$ yatırım yapacağını ispatlaması gereklidir. Bu şartlara uymayan kişilerin Amerika’da kalmak için vize statüsünü H-1B vizesi gibi farklı bir vize türüne dönüştürmesi veya bir işverenin kendisine sponsor olmasını sağlaması mümkündür.

F1 Vizesi Statü Değişikliği Nedir?

Amerika F1 vizesi statü değişikliği, Amerika'ya öğrenci olarak gittikten sonra ülkede bulunma amacının değişmesi halinde başka bir göçmen olmayan vize statüsüne geçiş için yapılan bir işlemdir.

Örneğin Amerika'ya F1 vizesi ile gittikten sonra orada iş bulup çalışmaya karar verirseniz, gerekli şartları sağlamanız halinde ABD dışına çıkmanıza gerek kalmadan göçmen olmayan çalışan statüsüne geçiş yapabilirsiniz.

Mevcut vizenin koşullarına ve geçiş yapılacak vize türüne göre Amerika vize statüsü değişimi için izlemeniz gereken başvuru yöntemi değişiklik göstermektedir.

F1 Vizesi ile Aile Üyelerim Amerika'ya Gelebilir Mi?

F1 vizesi ile Amerika’da eğitim alırken, eşiniz ve/veya çocuklarınızdan oluşan aile üyeleriniz, SEVIS'e kaydolmaları, SEVP onaylı okuldan bireysel I-20 formu almaları ve vize başvurusunda bulunmaları ile sizinle Amerika’ya gelebilir.

F1 vizesine sahip öğrencilerin eşi veya uygun çocuklarına Amerika F2 vizesi verilir.

Amerika'da Kısa Süreli Bir Kurs İçin Hangi Vizeyi Almalıyım?

Amerika’da kısa süreli bir kursa katılmak için B2 turist vizesi alabilirsiniz.

Amerika B vizesi ile bir derece veya akademik sertifikaya yönelik olmayan ve kredi gerektirmeyen kısa süreli eğlence amaçlı kurslara kayıt yapılabilir. Kısa süreli olsa dahi B tipi Amerika turist vizesi ile bir derece ya da sertifika veren kurslara kayıt yaptırılması mümkün değildir. Bir eğitim kurumunun ABD kampüsünde belirli bir süre kalmayı gerektiren bir uzaktan eğitim programında yer alan bir öğrencilerin, ABD'ye seyahat etmek için öğrenci (F veya M) vizesi alması gerekir.

Amerika'da Eğitim Amaçlı Alabileceğim Diğer Vizeler Nelerdir?

Amerika’da eğitim amaçlı olarak aşağıda listelenen diğer vizeleri alabilirsiniz.

Esra Karataş Yazan: Esra Karataş

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.

Paylaş: