Amerika H1B (Nitelikli İşçi) Vizesi

Amerika H1B (Nitelikli İşçi) Vizesi Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Amerika H1B vizesi, Amerika Birleşik Devletleri'nde faaliyet gösteren işverenlerin uzmanlık gerektiren pozisyonlar için yüksek vasıflı yabancı işçileri istihdam etmesine olanak veren geçici bir çalışma vizesidir. H-1B vizesi aynı zamanda nitelikli işçi ve uzman meslek vizesi olarak da adlandırılır.

Amerika H-1B vizesi almak isteyen kişilerin öncelikle Amerika'da bulunan bir işveren tarafından işe alınmış olmaları ve çalışma izni başvurusunun işverenin sponsorluğunda Amerika'da başlatılması gerekmektedir.

H1B vizesi ile ilgili temel bilgiler ve başvuru sürecinde dikkat etmeniz gereken noktalar aşağıdaki başlıklarda paylaşılmıştır.

H-1B Yıllık Vize Kotası Nedir?

H-1B Yıllık Vize Kotası Nedir?
H-1B Yıllık Vize Kotası Nedir?

H-1B vizesi için her mali yılda 65.000 yeni vize kotası belirlenmiştir. Bu kotadan ABD'deki bir yükseköğrenim kurumunda yüksek lisans veya daha yüksek derece eğitim alacak olan 20.000 adet başvuru ayrı tutulmaktadır. H-1B kotası, sponsoru bir yüksek eğitim kurumu, yüksek eğitim kurumlarına bağlı bir sivil toplum kuruluşu ya da hükümet araştırma girişimi olan kişiler için uygulanmaz.

Amerika H-1B Vizesi 2023 Yılı Kura Tarihleri

Amerika H-1B vizesi için 2023 yılındaki başvurular, 1 Ekim 2023’te başlayan 2024 mali yılı için 1 Mart 2023 tarihinden itibaren USCIS (Amerika Vatandaşlık ve Göçmenlik İdaresi) tarafından kabul edilecektir. Başvuru sonrasında USCIS başvurular arasından piyango çekilişi yöntemiyle rastgele 85.000 kişiyi seçecektir.

Amerika H1B Vizesi Alınabilecek Meslekler

H-1B vizesi kapsamında Amerika'da geçici olarak çalışılabilecek uzmanlık alanları; bilgi teknolojileri, mimarlık, mühendislik, matematik, fizik bilimleri, sosyal bilimler, tıp ve sağlık, eğitim, yöneticilik, muhasebe, hukuk, teoloji, sanat ve profesyonel modellik gibi alanları içermektedir.

Amerika Nitelikli İşçi Vizesi Almak İçin Başvuru Kriterleri

Amerika nitelikli işçi vizesi için başvuru kriterleri aşağıda sayılmıştır.

  • En az lisans derecesinde üniversite mezunu olmalısınız.
  • İleri eğitim veya mesleki becerilere sahip olmanız gerekir.
  • ABD'li bir işveren tarafından işe alınmış olmalısınız.
  • İstihdam edileceğiniz uzmanlık pozisyonunun bir ABD vatandaşı tarafından doldurulamaması gerekir.

Amerika H1B Vizesi Nasıl Alınır?

Amerika H1B nitelikli çalışan vizesi almak için işveren ve çalışan tarafından tamamlanması gereken işlemler aşağıda sıralanmıştır.

  • Sponsor işveren ABD Çalışma Bakanlığı'na LCA başvurusunda bulunur.
  • İşveren USCIS'e I-129 formu onay başvurusunda bulunur.
  • Vize başvuru sahibi online DS-160 başvuru formunu doldurur.
  • Amerika H1B vizesi için gerekli evraklar hazırlanır.
  • Vize harcı ödenir ve ABD Konsolosluğundan randevu alınır.
  • Randevuda vize mülakatı ve parmak izi işlemleri yapılarak başvuru tamamlanır.

ABD İş Durumu Başvurusu (LCA) İşlemi

ABD İş Durumu Başvurusu (LCA) İşlemi
ABD İş Durumu Başvurusu (LCA) İşlemi

ABD iş durumu başvurusu (Labor Condition Application- LCA), Amerika'daki işverenin Çalışma Bakanlığı'na (Department of Labor- DOL) yabancı nitelikli çalışan istihdam edeceğini beyan ettiği bir işlemdir. LCA başvurusu yapan bir işveren, ABD Çalışma Bakanlığı'nın belirlediği kriterleri sağladığını, yabancı çalışan için ona denk diğer çalışanlarla eşit maaş ve çalışma koşullarını sağlayacağını garanti eder.

LCA başvurusunun onaylanması halinde, işveren Amerika Vatandaşlık ve Göçmenlik İdaresi (USCIS) üzerinden başvurarak süreci devam ettirebilmektedir.

İşveren USCIS Başvurusu ve I-129 Formu Onay İşlemi

Amerika LCA sertifikasını alan işverenlerin USCIS ofisine, göçmen olmayan çalışma vizesi için dilekçe ile başvuru yapması ve geçici çalışma izni onayı alması gerekmektedir. USCIS başvurusu, Amerika'da işe başlama tarihinizden en fazla 6 önce yapılabilir.

"Nonimmigrant worker petition" olarak adlandırılan bu süreçte işveren, Amerika I-129 formunu doldurur ve yabancı çalışan istihdam şartlarını sağladığını gösteren belgelerle USCIS'e başvuru yapar. USCIS başvurusu onayı alan işveren Amerika I-129 formu orijinalini vize başvuru sahibi çalışanına göndermelidir.

Amerika DS-160 Vize Formu Doldurma İşlemi

Amerika'dan geçici çalışma izni onayı (I-129) aldıysanız, H1B vize başvurusu için öncelikle ceac.state.gov adresi üzerinden DS-160 vize formunu doldurmanız gerekmektedir. DS-160 formunun seyahat amacı kısmında "Speciality Occupation (H1B)" seçeneğini işaretlediğinizden, "Application Receipt/Petition Number" alanına ise I-129 formu makbuz numarasını hatasız girdiğinizden emin olun.

İlgili ekranın görseli aşağıdaki gibidir.

Amerika DS-160 Vize Formu Doldurma İşlemi
Amerika DS-160 Vize Formu Doldurma İşlemi

Formun devamında çalışma tarihleri, konaklama bilgileri ve seyahat masraflarının karşılanma şekli gibi bilgilerin eksiksiz olarak verilmesi gerekir. H1B vizesi için online başvuru formu doldurulduktan sonra dijital biyometrik fotoğrafınızı başvuru sistemine yüklemelisiniz. Son aşamada barkodlu DS-160 onay sayfasını oluşturun ve vize görüşmesine götürmek üzere çıktısını alın.

Amerika H-1B Vizesi İçin Gerekli Evrakların Hazırlanması

Amerika H1B vizesi almak için vize görüşmesine beyan etmeniz gereken evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Güncel pasaport
  • Biyometrik fotoğraf
  • TC kimlik kartı
  • Amerika I-129 formu
  • Vize başvuru formu onay çıktısı
  • Destekleyici vize evrakları*
  • Randevu onay maili çıktısı
  • Varsa eski pasaportunuz ve ABD vizeleriniz

* Amerika H-1B vizesi başvurularında, başvuru sahibinin mesleki yeterliliğini, maddi durumunu ve vize süresi sonunda kendi ülkesine döneceğini kanıtlamak üzere ek belgelerin sunulması talep edilir. Kapsamlı ve açıklamalı evrak listesine Amerika vize başvuru belgeleri sayfasından geçici çalışma vizesi ve H1B seçimlerini yaparak ulaşabilirsiniz.

ABD Nitelikli İşçi Vize Harcı Ödemesi ve Randevu Alma

2023 yılında Amerika nitelikli işçi (H1B) vize başvuru harcı 190 $'dır. Başvuru harç ücreti, usvisa-info.com adresinden vize randevusunu almadan önce ödenmektedir. Harç ödeme işlemi tamamlandıktan sonra, I-129 formu üzerinde yazan makbuz numarası ile ABD Ankara Büyükelçiliği veya İstanbul Başkonsolosluğundan online randevu alınması gerekmektedir.

2023 Ocak ayı itibariyle Amerika H1B vizesi başvuruları için tahmini randevu bekleme süresi; Ankara Büyükelçiliğinde ortalama 70 gün, İstanbul Başkonsolosluğunda ise ortalama 205 gündür.

Amerika Konsolosluğu H1B Vize Mülakatı

Amerika H1B nitelikli çalışan vize başvurusunun tamamlanması için randevu aldığınız ABD Konsolosluğunda vize mülakatına katılmanız gerekmektedir. Randevu tarihinde konsolosluğa şahsen giderek hazırlanan vize başvuru dosyasını teslim edin, dijital parmak izi kaydınızı verin ve konsolosluk görevlisi ile vize mülakatınızı gerçekleştirin.

Mülakat sonunda başvuru sahibine vize başvurusunun onaylanıp onaylanmadığı hakkında bilgi verilmektedir. Onaylanan H1B vizesi başvurularından sonra pasaport takibi https://ceac.state.gov adresinden yapılabilir. Pasaportun teslim alınma süresi, vize başvurusu yapılan Konsolosluğun yoğunluğuna göre değişmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Amerika H-1B vizeleri hakkında merkezimize en sık yöneltilen sorular aşağıda yanıtlanmıştır.

Amerika H-1B Vizesi Kaç Yıllık Verilir?

Amerika H-1B vizesi başlangıçta 3 yıl için verilir ve sonrasında 3 yıl daha uzatılabilir. H-1B vizesi ile bir kişi toplamda ABD'de en fazla 6 yıl kalabilir ve çalışabilir. Ancak bu vize, çift amaçlı bir vize olduğu için kişinin kendi ülkesine dönmesi gerekmeyebilir.

Çift amaçlı vizeler, hamillerine statü değişikliği ile göçmen vizesine başvurma imkanı tanır. Hak kazanan kişiler, 6 yıl sonra geçerli bir iş teklifine de sahipse, istihdam temelli Amerika green card başvurusu yapabilmektedir.

ABD'de Uzman Meslek Vizesi Uzatma İşlemi Nasıl Yapılır?

ABD’de uzman meslek vizesi uzatma işlemleri, ilk başvuru sürecine benzerdir. Uzatma işleminde de aynı ücreti ödemeniz ve işvereninizin de başvuru ile aynı prosedürleri izlemesi gerekmektedir.

H1B Vizesi Sahibinin Eş ve Çocukları İçin ABD Vizesi Nasıl Alınır?

H1B vize hamilinin eş ve 21 yaşının altındaki bekar çocukları, H-4 göçmen olmayan vize sınıflandırmasına kabul edilebilir.

Eş ve 21 yaşından küçük çocuklar, H4 vizesi almaları halinde H1B vize sahiplerine eşlik etmeye hak kazanır. 2015 yılından itibaren, H4 vizesi sahipleri belirli koşullarda H4 EAD programı kapsamında çalışmaya da hak kazanabilmektedir; H-4 vizesine sahip kişilerin ülkede eğitim almalarına da izin verilmektedir.

Esra Karataş Yazan: Esra Karataş

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.

Paylaş: