Amerika Aile Birleşimi Vizesi ve Aile Göçmenliği Başvuru Rehberi
Amerika aile birleşimi vizesi, 21 yaşından büyük bir ABD vatandaşı veya ABD'de daimi oturum statüsüne (yeşil kart) sahip bir kişinin aile üyelerine Amerika'ya kalıcı olarak yerleşebilmeleri için verilen bir göçmenlik vizesi türüdür. ABD aile birleşimi vizesi, Amerikan vatandaşlarının eşleri, çocukları, ebeveynleri ve kardeşleri için verilirken, yeşil kartı bulunan yabancı ülke vatandaşlarının sadece eşleri ve evli olmayan çocukları aile birleşim hakkından yararlanabilmektedir.
Amerika'da aile birleşimi vize başvuru sürecinde kişilerin ABD'de ikamet eden kişi tarafından desteklenmeleri gerekmektedir. Bu doğrultuda aile birleşimine sponsor olan kişilerin, ABD'de Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu (USCIS) ve Ulusal Vize Merkezi (NVC) üzerinden başvuru sürecini başlatmaları gerekir.
Amerika aile birleşimi vize danışmanlığı: 0850 241 1868
ABD Aile Göçmenliği Vize Türleri Nelerdir?
ABD aile göçmenliği vize türleri kapsamında yakın akraba ve aile tercihi olmak üzere iki farklı kategori bulunmaktadır. Yakın akraba vize türü ABD vatandaşının eş, çocuk veya ebeveyn gibi yakın aile ilişkisine dayalı kişileri kapsamak ile birlikte bu kategorilerdeki göçmen sayısı her mali yılda sınırlı olmamaktadır. Aile tercihi vize türü ise ABD vatandaşı ile belirli, daha uzak aile ilişkileri olan kişiler ve daimi ikamet (LPR) kapsamında bazı belirli ilişkiler için verilmekle birlikte bu vize türünde göçmen sayısı her mali yılda sınırlı tutulmaktadır.
Aile göçmenliği kapsamında Amerika aile birleşim vizesi alabilecek gruplar, ilgili vize kodu ile birlikte aşağıda sıralanmıştır.
- ABD vatandaşı eşi (IR1)
- ABD vatandaşının çocukları (IR2)
- ABD vatandaşı ebeveynleri (IR5)
- ABD vatandaşı tarafından evlat edinilen çocuklar (IR3, IR4)
- ABD vatandaşının kardeşleri (F4)
- ABD'de daimi oturum hakkı olanların belirli aile üyeleri (F2A, F2B)
Makalenin geri kalanında, Amerika'da kalıcı oturum (green card) statüsü olan yabancı ülke vatandaşları ve aile üyelerine yönelik bilgi verilmiştir. ABD vatandaşları için aile birleşimi şartları ve prosedürleri, aşağıda verilenlerden çok farklılaşmasa da beyan edilmesi gereken evraklar açısından çeşitlenmektedir.
Amerika Aile Birleşimi Vizesi Nasıl Alınır?
Amerika aile birleşimi vizesi almak için, ABD'deki sponsorun ve sizin aşağıdaki işlemleri tamamlamanız gerekmektedir.
- USCIS'e I-130 formu ile yabancı akraba için dilekçe başvurusu yapılır.
- NVC'de ön işlem süreci başlatılır ve başvuru mektubu alınır.
- NVC'ye gerekli ücret ödemeleri yapılır.
- Sponsorluk beyannamesi ve finansal yeterlilik kanıtları hazırlanır.
- Online başvuru formu DS-260 doldurulur.
- Aile birleşimi vize başvuru evrakları hazırlanır ve NVC sistemine yüklenir.
- Başvuru sahibine vize randevu tarihi verilir, pasaport teslimi için PTT kaydı yapılır.
- Randevu tarihinde Büyükelçilik'te göçmenlik mülakatı gerçekleştirilir.
- ABD'ye seyahat etmeden önce göçmenlik (Green Card) harcı ödemesi yapılır.
Aile Birleşimi İçin USCIS Başvurusu
Yabancı Akraba Dilekçesi Form I-130'u göndermek, uygun bir akrabanın Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etmek ve Yeşil Kart almak için başvurmasına yardımcı olmanın ilk adımıdır.
ABD vatandaşları ve ABD'de daimi ikamet eden sponsorlar, USCIS'e elektronik olarak veya posta yoluyla Amerika I-130 formu vermelidir. Dosya, Ulusal Vize Merkezine gitmeden önce göçmen dilekçesinin USCIS tarafından onaylanması gerekir.
Aile birleşimi için Amerika I-130 formu ile birlikte USCIS'e aşağıdaki belgelerin sunulması gerekmektedir.
- ABD vatandaşlığına dair kanıt (kimlik kartı, pasaport vb.) veya ABD Yeşil Kart fotokopisi
- Akrabalığa dair kanıt (eşler için evlilik belgesi, çocuklar için doğum belgesi)
- Eş başvurularında evliliğin gerçekliğine dair kanıt
- Ortak kira sözleşmesi
- Ortak tapu belgesi
- Ortak finansal kaynaklar
- 3. kişiler tarafından verilen yeminli beyannameler
Ulusal Vize Merkezi Ön Başvuru Süreci
USCIS dilekçesi onaylandıktan sonra dosya, ön işleme için Dışişleri Bakanlığı'nın Ulusal Vize Merkezine (NVC) aktarılır. Daha sonra ABD’deki sponsora e-posta veya posta yoluyla bir mektup gönderilir. NVC tarafından sponsora gönderilen mektupta yer alan bilgilerle Konsolosluk Elektronik Başvuru Merkezi’ne (CEAC) giriş yaparak durum kontrolü yapılabilir, mesaj alınabilir ve durum yönetilebilir.
Aile Birleşimi İçin Gerekli Ücret Ödemeleri
ABD aile birleşimi için gerekli ücret ödemeleri NVC mektubu alındıktan sonra yapılmalıdır. ABD aile birleşimi için sponsorun, göçmen vize başvurusu ve sponsorluk beyannamesi için iki işlem ücreti ödemesi gerekir.
Sponsorun ABD merkezli bir bankadan banka yönlendirme numarasına ve bir çek veya tasarruf hesabı numarasına ihtiyacı vardır. ABD aile birleşimi sponsorunun ücreti ödemek için CEAC'a giriş yapıp özet sayfasındaki Destek Ücreti Beyanı veya IV Ücreti altındaki “Şimdi Öde” seçeneğine tıklaması gerekir.
Sponsorun ödemeleri çevrimiçi olarak gönderdikten sonra, bir sonraki adıma geçmeden önce NVC'nin ücretleri işleme koyması için 1 haftaya kadar beklemesi gerekir. NVC ödemeleri işleme koyana kadar Form DS-260'a erişilmez.
Aile Birleşimi İçin Sponsorluk Beyanı
Aile birleşimi için sponsorluk beyanı Form I-864 olarak da adlandırılır ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşamak için gelen başvuranın mali sorumluluğunu kabul etmek için bireysel olarak imzalanan bir belgedir. Form I-864'ü dilekçe sahibi doldurmalıdır; ancak başvuru sahibinin geliri yetersizse ortak sponsor başvuru sahibi adına bir I-864 doldurmayı da kabul edebilir. Sponsorun mali sorumluluğu genellikle, başvuru sahibi ABD vatandaşı olana veya Sosyal Güvenlik Yasası kapsamında 40 uygun çeyrek çalışma (genellikle 10 yıl) ile kredilendirilene kadar sürer.
Sponsor, Destek Beyanı formunu doldurduktan sonra, mali durumlarına ilişkin kanıtları ve IRS vergi transkripti, istihdam mektubu, maaş bordrosu gibi diğer destekleyici belgeleri ibraz etmelidir.
ABD Online Göçmenlik Başvuru Formu (DS-260)
ABD online göçmenlik başvuru formu (DS-260), ücretler ödendikten ve CEAC'taki statü “Paid” olarak güncellendikten sonra, sponsor ve göç eden her bir aile üyesi tarafından doldurulmalıdır.
Form DS-260'ı çevrimiçi olarak gönderdikten sonra, onay sayfasını yazdırmalı ve görüşmeye götürmelisiniz. Amerika DS-260 formu tamamlandıktan sonra onay sayfasını CEAC'tan yazdırabilirsiniz.
DS-260 form görseli aşağıda verilmiştir.
Amerika Aile Birleşimi Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Amerika aile birleşimi vizesi için hazırlanması gereken belgeler aşağıda listelenmiştir.
- Amerika DS-260 online vize formu onay sayfası
- ABD'ye girişten itibaren 6 ay geçerli pasaport
- Varsa geçmiş ABD vizeleri
- 2 adet 5x5 mm ebadında biyometrik fotoğraf
- Büyükelçilik onaylı uzmandan alınmış sağlık raporu
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği aslı
- Evliler için evlilik belgesi
- Önceki evlilikler için boşanma belgesi veya ölüm kayıt örneği
- Askerlik durumu belgesi (veya muafiyet belgesi)
- Arşiv kayıtlı adli sicil kaydı
- Varsa yargılanma, isim değişikliği, evlat edinme vb. davalar için mahkeme kayıtları
- I-864 Formu (maddi destek beyannamesi)
- Sponsora ait son yılın ABD vergi beyannamesi ve W2 formu
- Evliliğin gerçekliğine ve sürekliliğine dair belgeler
- Pasaport teslim yeri kaydı çıktısı
Hazırlanan evrakların tamamı; renkli, arkalı önlü, net, okunaklı ve her biri maksimum 2 MB olacak şekilde taranmalıdır. Taranmış vize başvuru belgeleri, vize formunun da doldurulduğu https://ceac.state.gov/ adresindeki hesaba giriş yaparak başvuru sistemine yüklenmeli ve Ulusal Vize Merkezi tarafından incelenmek üzere teslim edilmelidir.
ABD Büyükelçiliği Randevu Hazırlığı
Dosyanız tamamlandıktan sonra NVC, dosyanız için bir görüşme tarihi belirler ve dosyanızı Ankara Büyükelçiliği'ne gönderir. Dosyanız Ankara'ya iletildikten sonra NVC'den bir randevu mektubu alırsınız. Randevuya katılması gereken tüm seyahat eden başvuru sahiplerinin isimleri, Ulusal Vize Merkezi’nden (NVC) alacağınız randevu mektubunda belirtilir.
Mülakat tarihinizden önce, usvisa-info.com üzerinden online kayıt yaptırmalı ve vize alacağınız yeri seçmelisiniz. Vizeniz verildiği takdirde, pasaportunuz ve vizeniz, şahsen almanız için Türkiye'deki PTT şubesine teslim edilir. Vize teslimat kaydını tamamladıktan sonra onay makbuzunu yazdırın ve görüşme günü yanınızda getirin.
ABD aile birleşimi vizesi için randevu alma görseli aşağıda verilmiştir.
Amerika Aile Birleşimi Vize Görüşmesi
Mülakat randevunuzun planlanan tarih ve saatinde, basılı vize başvurunuzun (DS-260) onay sayfanızla birlikte ABD Büyükelçiliği’ne gidin. Konsolosluk görevlisi sizinle ve aile fertleriyle görüşecek ve göçmen vizesi almaya uygun olup olmadığınızı belirleyecektir. ABD Büyükelçiliği mülakat süreci kapsamında mürekkepsiz, dijital parmak izi taramanız alınır.
Amerika aile birleşimi için belirtilen tüm evrak listesinin eksiksiz ibraz edilmesi önemlidir. ABD Büyükelçiliği’nde yapılan mülakata sponsor katılmamakta, aile üyeleri ile görüşme tamamlanmaktadır.
Görüşme sonunda vizeniz onaylanmışsa, pasaportunuzun ve vizenizin size nasıl ve ne zaman iade edileceği konusunda bilgilendirilirsiniz.
Göçmenlik (Green Card) Harcı Ödemesi ve ABD'ye Giriş
Göçmenlik harcı ödemesini göçmen vizenizi aldıktan sonra ve Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahat etmeden önce ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetlerine (USCIS) çevrimiçi olarak ödemeniz gerekir. USCIS, siz ücreti ödeyene kadar Daimi İkamet Kartı (Form I-551 veya Yeşil Kart) vermez. Amerika Birleşik Devletleri'ne kabul edildikten sonra USCIS, göçmen ücretini ödediğinizi doğrular ve Green Card'ınızı göçmen vize görüşmeniz sırasında verdiğiniz adrese postalar.
Sık Sorulan Sorular
ABD aile birleşimi ile ilgili danışmanlarımıza sıklıkla sorulan soruların yanıtlarına aşağıda yer verilmiştir.
Amerika Aile Birleşimi Vize Masrafları Ne Kadardır?
2024 yılında Amerika aile vizesi için ödenmesi gereken başvuru masrafları aşağıda verilmiştir.
Ödeme türü | Ücret |
---|---|
USCIS I-130 başvurusu | 560 $ |
Vize başvuru harcı | 340 $ |
Sağlık raporu | 285 $ |
Yeşil kart harcı | 240 $ |
ABD aile birleşimi vize masrafları; yeminli tercüme, noter onayı ve danışmanlık hizmeti alınması durumunda artmaktadır.
ABD Aile Birleşim Vize Başvurum Kaç Ayda Çıkar?
ABD aile birleşim vizesinin işlem süresi değişiklik göstermektedir. Dilekçeniz onaylandıktan sonra başvuru sürecini başlatabilmeniz için tarihinizin güncel olması gerekmektedir. NVC, vizeleri kronolojik sırayla işler, bu nedenle sizden önce kaç başvuru yapıldığı önemlidir. Dolayısıyla tarihinizin güncel hale gelmesi genellikle bir yıl veya daha uzun sürer ve bu nedenle işlem süresi de oldukça uzundur.
ABD Konsolosluk Bölümü randevusuna katıldıktan sonra vize başvurunuzun durumunu https://ceac.state.gov/CEAC adresinden takip edebilirsiniz.
Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.