Amerika Değişim Programı (J1) Vizesi İçin Püf Noktalar
Amerika değişim programı (J1) vizesi, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki değişim ziyaretçisi programlarına katılması onaylanan kişilere verilen göçmen olmayan bir vize türüdür.
Amerika'ya J1 vizesi ile giden kişilerin, kabul edildikleri değişim programına göre eğitim alma, araştırma, ders verme, gözlem ve staj yapma imkanı bulunmaktadır.
ABD Dışişleri Bakanlığı eğitim, sanat ve bilim alanlarında kişilerin bilgi ve becerilerini geliştirmeyi teşvik etmek amacıyla değişim ziyaretçisi programlarını düzenlemekte, aynı zamanda program sponsoru olacak kamu kurumlarını ve özel kuruluşları tayin etmektedir.
ABD değişim programları vize danışmanlık hizmeti için: 0850 241 1868
ABD Ziyaretçi Değişim Programı Kategorileri
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklanan değişim programı kategorileri aşağıda listelenmiştir.
- Öğretim görevlisi değişim programı
- Araştırma görevlisi değişim programı
- Lise değişim programı
- Üniversite değişim programı
- Stajyer programı
- Öğretmen değişim programı
- Uzmanlık değişim programı
- Au pair programı
- Kamp danışmanı programı
- Resmi ziyaretçi değişim programı
- Tıp uzmanı değişim programı
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan lise ve üniversite öğrencileri ile profesyonellerin katılabileceği güncel Amerika değişim programları listesi ABD Büyükelçiliği tarafından yayınlanmaktadır.
Amerika'da Değişim Programı Katılımına Uygunluk ve Program Sponsorları
Amerika değişim programı sponsorları, programa katılmaya uygun yabancı uyrukluları inceleyerek seçmekten ve seçilen kişileri ABD’de kaldıkları süre boyunca desteklemek ile takip etmekten sorumludur. Sponsorlar, program katılımcılarını her program için belirlenen uygunluk kriterlerine göre seçerler. Bazı programlar için kişisel görüşmeler seçim sürecinin bir parçası olabilirken, programlara özgü kriterlere ek olarak, tüm katılımcılar İngilizce dil yeterliliği ve sigorta gerekliliklerini karşılamalıdır.
Amerika'ya değişim ziyaretçisi olarak gitmek isteyen kişilerin öncelikle kendilerine uygun bir sponsor kurum belirlemeleri gerekmektedir. Değişim programları için ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylı sponsorlar listesine Eğitim ve Kültür İşleri Bürosu'nun Değişim Programları resmi websitesi BridgeUSA üzerinden ulaşılabilmektedir. Sponsorlar listesinde verilen adresler kurumların resmi ofis adresleri olup, değişim ziyaretçileri ilgili program kapsamında ABD'de herhangi bir yere yerleştirilebilmektedir.
BridgeUSA websitesi ekran görseli aşağıda verilmiştir.
Amerika J1 Vizesi Nasıl Alınır?
Amerika J1 değişim programı vizesi almak için aşağıda sıralanan başvuru adımları takip edilmelidir.
- Onaylı sponsorluk kuruluşundan DS-2019 formu alınır ve SEVIS ücreti ödenir.
- Amerika DS-160 vize başvuru formu doldurulur.
- J1 vizesi için gerekli belgeler hazırlanır.
- Vize başvuru harcı ödenerek ABD Konsolosluğundan randevu alınır.
- Randevuda evrak teslimi, biyometri kaydı ve vize mülakatı ile başvuru tamamlanır.
DS-2019 Formu ve J1 Vizesi SEVIS Ücreti
Amerika J1 vize işlemlerine başlamadan önce, Amerika'daki değişim programı sponsorluk kurumunun SEVIS (Öğrenci ve Değişim Ziyaretçisi Bilgi Sistemi) kaydını yapması ve DS-2019 formu adı verilen Değişim Programı Statüsü için Uygunluk Sertifikasını hazırlaması gerekmektedir.
Sponsor kurumdan Amerika DS-2019 formu alan vize başvuru sahibi, FMJfee.com adresinden veya Western Union Quick Pay'i kullanarak SEVIS I-901 kayıt ücretini ödemelidir. 2022 yılında Amerika değişim ziyaretçilerinin ödemesi gereken SEVIS ücreti 220 $'dır.
Amerika J1 Vizesi Başvuru Formu (DS-160)
Amerika J1 vizesi için online DS-160 başvuru formu ceac.state.gov adresi üzerinden doldurulmalıdır. Form doldurulurken Amerika'ya seyahat amacı sırasıyla "Exchange Visitor - J" ve "Exchange Visitor - J1" olarak işaretlenmelidir. DS-160 formunda ilgili kısma sponsor tarafından gönderilen DS-2019 formunda yazan SEVIS kimlik numarası girilmelidir.
Amerika J1 vizesi için DS-160 başvuru formu görseli aşağıda verilmiştir.
Amerika J1 vizesi için başvuru formu doldurma işlemi tamamlandıktan sonra başvuru sahibine ait dijital biyometrik fotoğraf başvuru sistemine yüklenmeli ve onay sayfasının çıktısı alınmalıdır.
Sık Sorulan Sorular
ABD J1 vizesi ile ilgili danışmanlarımıza sıklıkla sorulan soruların yanıtlarına aşağıda yer verilmiştir.
ABD J1 Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Amerika J1 vizesi almak için standart vize belgelerinin* yanında aşağıda sıralanan evrakların hazırlanması gerekmektedir.
- DS-160 vize formu onay çıktısı
- DS-2019 formu (Değişim Programı Statüsü Uygunluk Sertifikası)
- Staj programları için ayrıca DS-7002 formu
- SEVIS ücreti ödeme dekontu
- ABD'deki kurumdan alınmış davetiye
- Resmi transkript (öğrenciler ve yeni mezunlar için)
- Araştırma planı (araştırmacılar için)
- Güncel CV (özgeçmiş)
- Program masraflarının ödenebileceğine dair kanıt
- Askerlik durumuna dair kanıt
* Amerika değişim programı vizesi başvurularında standart evraklar ile kişinin finansal yeterliliği ve program sonunda Türkiye'ye döneceğini kanıtlamak üzere destekleyici birtakım evrakların sunulması talep edilir. Kapsamlı evrak listesi, ABD vizesi için gerekli belgeler sayfasından kişiye uygun seçimler yapılarak görüntülenebilir.
J1 Vizesi Başvuru Harcı Ne Kadardır?
J1 vizesi başvuru harcı 160 $ olarak, vize mülakat randevusu almadan önce ödenir.
DS-160 formu doldurulduktan sonra usvisa-info.com adresinden başvuru formu kodu ile hesap oluşturulur, görüşme yapılacak olan Ankara veya İstanbul ABD dış temsilciliği seçilir, verilen talimatlar ile ücret ödemesi yapılır ve istenen uygun tarihlerden seçilerek randevu alınır.
J1 Vizesi Mülakat Randevusu Ne Zaman Alınır?
2024 yılı Temmuz ayı itibariyle Amerika J1 vizesi başvuruları için duyurulan ortalama randevu bekleme süresi; Ankara Büyükelçiliği için 180 gün, İstanbul Başkonsolosluğu için ise ortalama 200 gündür. Güncel tarihler için bilgi alınız.
ABD hükümeti sponsorluğunda değişim ziyaretçisi (J vizesi) başvuru sahipleri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler; Dışişleri Bakanlığı tarafından, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı tarafından (USAID) veya Federal olarak finanse edilen ve Form DS-2019'da basılı program seri numarası G-1, G-2, G-3 veya G-7 ile başlayan bir eğitim ve kültür değişim programına katılıyorlarsa, başvuru ücreti ödemezler.
Amerika Değişim Programı Vize Mülakat Tarihi Ne Zamandır?
Randevu tarihinde Amerika dış temsilciliğine şahsen gidilerek vize evrakları teslim edilir, parmak izi kaydı verilir ve konsolosluk görevlisi ile vize mülakatı gerçekleştirilir. Mülakat esnasında, vize başvuru sahibinin değişim programı sonunda ülkeye dönme niyeti özel olarak değerlendirilir ve sıklıkla buna yönelik sorular sorulmaktadır.
Mülakat sonunda J1 vize başvurusunun onaylanıp onaylanmadığı başvuru sahibine bildirilmektedir. Amerika J1 vizesinin onaylanması halinde değişim programı tarihinden önceki 30 gün içerisinde Amerika'ya giriş yapılabilir.
Amerika J1 Vizesi Ne Kadar Süre İçin Verilir?
J-1 vizesi kapsamında ABD'de kalınmasına izin verilen süre, hangi programa başvurulduğua bağlı olarak değişmektedir. Amerika ziyaretçi değişim programı kategorilerine göre J1 vize süreleri aşağıda verilmiştir.
Değişim Programı Kategorisi | ABD'de Kalış Süresi |
---|---|
Kısa süreli akademisyen | En fazla 6 ay |
Araştırmacı akademisyen | 3 hafta - 5 yıl |
Uzman | 3 hafta - 12 ay |
Tıp uzmanı | En fazla 7 yıl |
Stajyer | 3 hafta - 12 ay |
Pratisyen | 3 hafta - 18 ay |
Öğretmen | En fazla 3 yıl |
Lise öğrencisi | 1 veya 2 eğitim dönemi |
Üniversite öğrencisi | Tüm eğitim süresi boyunca |
Work and travel | 4 ay |
Au pair | 12 ay |
Kamp danışmanı | 4 ay |
Tüm J1 vizesi sahiplerine, vizelerinin süresi dolduktan sonra eve dönüş seyahatlerini ayarlamak için 30 gün süre verilir.
Değişim Programı Sonunda Menşei Ülkede 2 Yıl İkamet Şartı Nedir?
Belirli J1 vizesi sahipleri için vize süresinin sonunda kendi ülkelerine dönerek 2 yıl ikamet etme şartı bulunmaktadır. Devlet tarafından finanse edilen değişim programları, uzmanlık programları ve lisansüstü tıp programlarına dahi olan değişim ziyaretçileri Amerika geçici çalışma vizesi, şirket içi transfer vizesi, göçmenlik vizesi ve nişanlılık vizesi için ancak kendi ülkelerine dönüp 2 yıl yaşadıktan sonra başvuru yapabilirler.
J1 Vizesi Sahibinin Eş ve Çocukları Amerika'ya Gidebilir Mi?
Amerika J1 vizesi sahibinin eş ve çocukları, değişim ziyaretçisi vizesi olan J2 vizesine J1 vizesi başvurusu esnasında başvuru yapabilir veya değişim programı refakatçi bir eşe ve/veya bakmakla yükümlü olunan kişilere izin veriyorsa aile üyeleri bu şekilde J1 vizesi hamiline eşlik edebilir. Kamp danışmanı, yaz mevsimi work and travel, au pair ve ortaokul öğrencisi vizesi kategorilerinde eşlik eden eşe izin verilmediği unutulmamalıdır.
Sponsor, J1 vizesi hamilinin vizesinin bir kopyası ve ilişki kanıtı ile birlikte, Amerika J2 vizesi almak isteyen aile üyelerinin tümü için ayrı ayrı DS-2019 formları düzenlemelidir.
En Popüler ABD Değişim Programları Hangileridir?
Türkiye'den en sık başvuru yapılan ABD değişim programı vizeleri aşağıda verilmiştir.
Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.