Amerika Vize İhlali

Amerika Vize İhlali ve Yaptırımları İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Amerika vize ihlali, göçmen olmayan ABD vizesiyle Amerika'ya gidip sınır görevlisi tarafından belirlenen kalış süresi bitmesine rağmen Amerika Birleşik Devletleri topraklarından çıkış yapmamanız durumunda oluşur. Amerika'da izin verilen kalış süresini aşmanızın yanı sıra, vize statüsü uygunluk kriterlerini sağlamamanız da vize ihlali, diğer adıyla yasa dışı mevcudiyet (unlawful presence) olarak tanımlanır.

ABD vizesi statü ihlaline örnek olarak aşağıdaki durumlar verilebilir.

  • I-94 formunda yazan tarihten sonra ABD'de kalmaya devam etmek
  • Turist vizesi ile Amerika'da çalışmak
  • ABD öğrenci vizesi sahibi olup izin almadan eğitime ara vermek
  • Çalışma vizesi ile ikinci bir işveren için çalışmaya başlamak
  • Amerika'da hukuki bir suça karışmak
  • Göçmenlik statüsü için sahte evlilik yapmak

Amerika'da vize ihlali yapmak, doğrudan yasa dışı vize statüsüne düşmeniz ve aynı zamanda ihlal süresi ve koşullarına bağlı olarak farklı cezai işlemlerle karşılaşmanız anlamına gelmektedir.

ABD'de Vize Statüsü İhlalinin Cezaları Nelerdir?

ABD’de vize statüsü ihlali yapmanız halinde verilecek cezalar aşağıda listelenmiştir.

  • Mevcut vizeniz otomatik olarak iptal edilir.
  • ABD göçmenlik yetkilileri tarafından tutuklanabilir ve sınır dışı edilebilirsiniz.
  • Vize ihlali süresine bağlı olarak 3-10 yıl ABD'ye dönmeniz yasaklanabilir.
  • Kalış süresini uzatma veya statü değişikliği için başvuruda bulunmanız kısıtlanabilir.

Amerika Vize İptali

ABD vizeniz ile Amerika’dan zamanında ayrılmamanız halinde statü dışı ikamet gerçekleştirmiş olursunuz. Amerika’da statü dışı kalmanız, ABD Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası'nın 222(g) Bölümü gereğince vizenizin direkt olarak iptal edilmesine yol açar. ABD’de statü dışı kalmaya bağlı olarak iptal edilen çok girişli vizenizi tekrar ABD’ye girmek için kullanamazsınız. Buna bağlı olarak Amerika’da kalış süresini aşmanız halinde vizenizin geçerlilik süresi de iptal edilir.

ABD göçmenlik yasaları, bu hükmün yorumlanmasında ve uygulanmasında çok katı olmakla birlikte ABD'de bir gün bile fazla kalmanız, mevcut vizenizi geçersiz kılacaktır.

Sınır Dışı Edilme

ABD vize ihlali ve statü kaybı ülkeden sınır dışı edilmenize yol açar. Normal şartlarda Amerika’da kalış süresinin 180 günden fazla aşılması durumunda sınır dışı kararı veriliyor olsa da son zamanlarda daha kısa süreler için deport kararı verildiğine rastlanmaktadır.

ABD’de vize ihlali sonucunda deport kararı verilmesi halinde hakkınızda arama kararı çıkarılır ve bulunduğunuz zaman gözaltına alınıp deport işlemleri tamamlanana kadar tutuklu kalır ve işlemler bitince ülkeden çıkarılırsınız.

ABD’den deport edildikten sonra hakkınızda giriş yasağı verilmemişse ABD’ye tekrar giriş yapabilmek için kendi ülkenizdeki dış temsilciliğe yeni bir ABD vize başvurusunda bulunmanız gerekir.

ABD'ye Giriş Yasağı

Amerika’da kalış sürenizi aşıp ceza uygulanmasını gerektirecek bir pozisyona girmişseniz aşağıdaki üç giriş yasağı cezasından biri uygulanabilir.

  • ABD’de ardışık 180 günden fazla ama 1 yıldan az bir süreyle vize ihlali yapmanız ve yasal bir uyarı almadan veya sınır dışı kararı verilmeden ABD’yi terk etmeniz halinde 3 yıl ABD giriş yasağı alırsınız.
  • Ardışık 365 günden fazla vize ihlali yapmanız ancak sınır dışı edilme işlemleri başlamadan ABD’den ayrılmanız halinde 10 yıl ABD giriş yasağı alırsınız.
  • ABD’de 1 yılı aşan vize ihlali yaparsanız veya sınır dışı işlemi sonucunda ülkeden çıkarılmanıza rağmen izinsiz giriş yaparken yakalanırsanız ABD’ye girişiniz tamamen engellenir. Ancak 10 yıl sonra özel bir izinle vize almak veya yeşil kart edinmek için başvuruda bulunabilirsiniz.

Vize Uzatma ve Statü Değiştirme Kısıtlaması

ABD’de vize ihlali yapmanız halinde ABD'deki kalış sürenizi uzatamaz veya statünüzü başka bir göçmen olmayan statüye çeviremezsiniz. Çoğu durumda, statünüzü göçmen olmayandan göçmene çevirmeniz de yasaklanmıştır.

Sık Sorulan Sorular

ABD vize ihlali ile ilgili merkezimize sıklıkla iletilen soruların cevaplarına aşağıda yer verilmiştir.

ABD'de Vize İhlalinden Kaçınmak İçin Dikkat Etmem Gerekenler Nelerdir?

ABD giriş kapısındaki Gümrük ve Sınır Koruma Göçmenlik Memuru sizi belirli bir süre için Amerika Birleşik Devletleri'ne kabul ettiyse, geçerli kalış sürenizi kabul damganıza veya elektronik Form I-94'e not eder.

Vize ihlali yapmamak için ABD Gümrük ve Sınır Koruması tarafından verilen ve ABD I-94 formu üzerinde yer alan geçerlilik tarihine dikkat ediniz. Ancak vizenizin I-94'ten önce sona erebileceğini unutmamak önemlidir, bu nedenle her iki tarihi de kontrol ediniz.

Amerika'da Vize Geçerlilik Süremin Dolması Halinde Ne Olur?

Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunduğunuz süre içinde vizenizin süresi dolsa bile, izin verilen kalış süreniz boyunca Amerika Birleşik Devletleri'nde kalabilirsiniz. Kabul damganız veya Form I-94, izinli kalışınızı belgelediğinden ve Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunma izninizin resmi kaydı olduğundan, pasaportunuzun içinde bulundurmanız çok önemlidir.

Vize İhlalinden Sonra Tekrar ABD Vizesi Alabilir Miyim?

ABD vize ihlalinden sonra tekrar ABD vizesi almanız mümkündür ancak birtakım gereklilikleri sağlamanız gerekir. Öncelikle vizenizdeki 180 günden fazla kaldıysanız ve Amerika Birleşik Devletleri'nden sınır dışı edilmeniz emredildiyse ABD'ye giriş için uygun olmayabileceğinizi unutmayınız.

Giriş yasağınız yoksa; ABD vize ihlali yapmanıza rağmen tekrar vize başvurusunda bulunabilirsiniz ancak vize başvurunuzda daha önceki vize ihlali için geçerli bir sebep sunamazsanız ABD vize reddi alırsınız. Yeni ABD vize başvurunuzu sadece vatandaşı olduğunuz ülkeden yapabilirsiniz, üçüncü bir ülkeden başvuru yapamazsınız.

Esra Karataş Yazan: Esra Karataş

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.

Paylaş: