Amerika Ticari (B1) Vize Başvuru Süreci İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
Amerika ticari vize, ABD vize politikasına göre vizeye tabi ülke vatandaşlarının Amerika'da yapacakları iş toplantısı, fuar ve konferans katılımı gibi ticari faaliyetleri için almaları gereken geçici seyahat iznidir.
Amerika business vizesi ve Amerika iş vizesi olarak da bilinen ticari vize, geçici ziyaretçi vizesi (B) türlerinden biridir ve B1 kodu ile düzenlenmektedir. Amerika iş vizesi çok girişli olarak ve 10 yıllık geçerlilik süresi ile verilir, ancak vize hamilinin tek girişte ABD topraklarında en fazla 6 ay süreyle kalma hakkı bulunur.
Amerika ticari vize işlemleri için: 0850 241 1868
Amerika Business Vizesi Alınabilecek Durumlar
Amerika business vizesi, aşağıda sıralanmış olan durumlarda alınabilir.
- İş ortaklarıyla toplantı yapılması
- Belirli tarihlerde bilimsel, eğitimsel, mesleki veya ticari bir toplantı ya da bir konferans için seyahat edilmesi
- Bir mülkün yerleşmesi
- Bir sözleşmenin müzakere edilmesi
- Kısa süreli eğitimler alınması
Amerika B1 Vizesi Nasıl Alınır?
Amerika iş ziyareti vizesi başvuruları için aşağıda verilen adımların sırasıyla izlenmesi gerekmektedir.
- Online DS-160 vize başvuru formu doldurulur, onay çıktısı alınır.
- B1 vize başvuru ücreti ödenir.
- ABD konsolosluğundan mülakat randevusu alınır.
- Ticari vize için gerekli belgeler hazırlanır.
- Randevu tarihinde evrak teslimi, parmak izi kaydı ve vize görüşmesi gerçekleştirilir.
Vize görüşmesinin sonunda konsolosluk memuru vizenin onaylandığını, ek belge sunulması için idari inceleme süreci başlatacağını veya vizenin reddedildiği bilgisini vermektedir. Onaylanan başvurudan sonra pasaport, konsolosluğun yoğunluğuna bağlı olarak ortalama 10 gün içerisinde başvuru yapılan dış temsilciliğin çalıştığı PTT merkezinden teslim alınmaktadır.
Amerika Ticari Vize Başvuru Formu
Amerika ticari vize başvurusunda bulunmak için ilk aşamada ceac.state.gov adresi üzerinden DS-160 formunun doldurulması gerekmektedir. Online formun seyahat bilgileri kısmında, seyahat amacı BUSINESS- B1 olarak işaretlenmelidir; devamında ise iş seyahatinin tarihleri, konaklanacak yerler, masrafların karşılanma şekli gibi bilgilerin eksiksiz olarak verilmesi gerekir.
DS-160 Amerika vize başvuru formu görseli aşağıda verilmiştir.
Form doldurma işleminden sonra başvuru sahibine ait dijital biyometrik fotoğraf yüklenmeli ve barkodlu onay sayfasının çıktısı alınmalıdır.
ABD Business Vize Ücreti
Amerika ticari vize başvuru harcı 185 $'dır ve vize randevusunu almadan önce ödenmesi gerekmektedir. Seyahat sağlık sigortası, tercüme hizmeti ve danışmanlık hizmeti alınması halinde bu tutar artmaktadır.
Ticari vize başvuru harcını ödemek için DS-160 formu doldurulduktan sonra usvisa-info.com adresinden başvuru formu kodu ile hesap oluşturulması gerekir. Bu sayfada; görüşmeye gidilecek dış temsilcilik seçildikten sonraki adımda, verilen talimatlar doğrultusunda ücret ödemesi yapılmalıdır.
Amerika İş Vizesi İçin Randevu
Türkiye'den Amerika ticari vize randevusu, ABD Ankara Büyükelçiliği veya ABD İstanbul Başkonsolosluğu vize biriminden alınabilmektedir. Randevu almak için öncelikle usvisa-info.com adresinde vize başvuru ücreti ödendikten sonra randevu tarihi ve saati seçilerek işlem tamamlanmalıdır. Randevu alındıktan sonra başvuru sahibine mail ile iletilen randevu onay belgesinin çıktısı hazırlanmalıdır.
Amerika Ticari Vize İçin Gerekli Evraklar
Amerika ticari vize başvuruları için aşağıda listelenen evrakların sunulması talep edilir.
- DS-160 başvuru formu onay çıktısı
- Güncel ve hasarsız pasaport
- ABD'den ticari davet mektubu
- Destekleyici vize evrakları*
- Kimlik kartı
- 1 adet biyometrik fotoğraf
- Varsa eski pasaport ve ABD vizeleri
- Randevu onay maili çıktısı
* Amerika ticari vize başvurularında, kişinin ABD'ye seyahat amacını, maddi durumunu ve Türkiye ile olan ailevi, ekonomik, sosyal bağlarını kanıtlamak üzere destekleyici evraklar sunulmalıdır. Destekleyici ticari vize belgeleri, Amerika vizesi için gerekli evraklar sayfasından ilgili seçimler yapılarak listelenebilir.
Fuar Katılımı İçin Sunulması Gerekenler
Amerika'da gerçekleşecek bir fuara ziyaretçi olarak katılacak kişilerin fuar davetiyesi, fuar bileti veya giriş kartı sunmaları gerekmektedir. Fuarda stand açacak başvuru sahiplerinin fuar kayıt belgesi, stand planı gibi belgeleri Amerika fuar vizesi başvurusunda beyan edilebilir.
B1 Vize Görüşmesi ve Parmak İzi İşlemleri
Randevu tarihinde ABD konsolosluğuna gidilerek, hazırlanan vize evrakları teslim edilir, dijital parmak izi kaydı verilir ve konsolosluk görevlisi ile vize mülakatı gerçekleştirilir. Ek belge sunulması gerekli görülürse bu aşamada başvuru sahibine bildirilmektedir.
Ticari vize görüşmesinden sonra Amerika vize takip işlemi https://ceac.state.gov/ adresi üzerinden yapılabilmektedir.
Sık Sorulan Sorular
ABD iş ziyareti vizesi ile ilgili bizlere en sık yöneltilen soruların yanıtlarına aşağıda yer verilmiştir.
İş Ziyareti B1 Vizesi İle Amerika'da Çalışılabilir Miyim?
İş ziyareti B1 vizesi ile Amerika’da çalışmanız mümkün değildir.
B1 vizesi ile geçici süreli olarak Amerika'da bulunan yabancı bir işverene bağlı olarak ev işçisi veya bakıcı statüsünde çalışabilirsiniz. Bu durumda başvuru sahiplerinin, iş ziyareti vizesi prosedürünü izleyerek ancak ek evraklar da sunarak Amerika bakıcı vizesi başvurusunda bulunması gerekmektedir.
Ticari Vizem Var Ailem Amerika'ya Gelebilir Mi?
Hayır, ticari vize sahibinin aile üyeleri Amerika’ya gelemez. B1 vizesi bireysel geçici bir vize olduğu için bağımlı aile üyelerinin başvuruya dahil edilmesi mümkün değildir. Eş, çocuklar veya diğer aile üyelerinin Amerika'daki B1 vize sahibinin yanına gidebilmek için ayrıca B2 ziyaretçi (turistik vize) vize başvurusu yapmaları gerekir.
Aile üyeleri için Amerika turistik vize başvuruları, kişinin B1 vizesi almış olmasından ayrı olarak değerlendirilir. Diğer bir deyişle B2 vizesine başvuran kişinin her koşulda yeterli finansal kaynağa sahip olduğu ve ülkeye geri döneceği destekleyici belgelerle kanıtlanmalıdır.
ABD'de Ticaret Yapmak İçin Hangi Vize Almalıyım?
ABD’de ticaret yapmak için Amerika E1 tüccar vizesi alınmalıdır. E1 vizesi, ABD ile ticari anlaşma yapan bir ülkenin vatandaşı olan kişilerin, yalnızca kendi adlarına ve hesaplarına uluslararası ölçekte teknoloji, mal ve hizmet ticareti yürütmek üzere ABD'de iş kurmalarına ve ülkede geçici süreyle yaşamalarına izin veren göçmen olmayan vize türlerinden biridir.
15 Şubat 1933 tarihinde Türkiye ile ABD arasında imzalanan ticaret anlaşması sayesinde, gerekli şartları sağlayan Türk vatandaşlarının Amerika’da uluslararası ticari faaliyette bulunmak üzere Amerika E1 ticaret vizesi almaları mümkündür.
Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.