Litvanya Vizesi için Parmak İzi İşlemleri

Litvanya Vizesi için Parmak İzi (Biyometri) İşlemleri

Litvanya vize başvurularında vize türü fark etmeksizin parmak izi ve fotoğraftan oluşan biyometri bilgilerinin verilmesi zorunludur. Biyometri bilgileri, vize randevusu esnasında Litvanya vize başvuru merkezleri tarafından toplanmaktadır.

Schengen ülkelerine seyahat edecek T.C vatandaşları vize için parmak izi işlemine tabidir.

Litvanya Vize Başvurusu İçin Parmak İzi Nerede Verilir?

Litvanya vize başvuruları için parmak izi, Ankara Litvanya Büyükelçiliği tarafından biyometri kaydı için yetkilendirilen VFS Global vize merkezlerinde verilir. Litvanya vize merkezi Ankara, İstanbul, Antalya, Bursa, Edirne, Gaziantep, İzmir ve Trabzon illerinde bulunur.

Litvanya Biyometri İşlemleri Neleri Kapsar?

Litvanya biyometri işlemleri kapsamında; dijital parmak izi tarayıcısı ile alınan 10 parmağa ait parmak izi taraması ve dijital fotoğraf çekimi ile yapılan yüz taraması bulunur.

Litvanya Biyometri İşlemleri İçin Hangi Durumlara Dikkat Edilmelidir?

Litvanya biyometri işlemlerinde aşağıdaki durumlara dikkat edilmesi gerekir.

  • Dijital vize fotoğrafında başvuru sahibinin tüm yüzü görünmeli ve güneş gözlüğü, renkli gözlük veya dini sebepler dışında başörtüsü kullanılmamalıdır.
  • Başvuru sahibinin parmaklarında yara varsa, yaraların iyileşmesinden sonra başvuru randevusu alınmalıdır.
  • Parmak izi alınmasına engel oluşturduğundan, parmaklarda kına veya geçici dövme bulunmamalıdır.

Kimler Litvanya Vizesi İçin Biyometri İşlemlerinden Muaftır?

Litvanya vize biyometri işlemlerinde muaf kişiler aşağıda listelenmiştir.

  • 12 yaşından küçükler
  • Son 59 ay içinde Schengen vizesi almış VIS kaydı bulunan kişiler
  • Resmi görev amacıyla seyahat eden devlet veya hükümet başkanları
  • Parmak izi vermesi mümkün olmayan engelli kişiler

12 Yaşından Küçük Çocuklar

12 yaşından küçük çocuklar, Litvanya vize işlemlerinde parmak izi kaydından muaf tutulsa da, randevuya şahsen gitmelidir. 12 yaşından büyük herkesin parmak izi kaydı vermesi zorunludur.

VIS Kaydı Bulunan Kişiler

Son 59 ay içinde bir Litvanya ya da başka bir Schengen vizesi almış olan kişiler VIS kaydı bulunan kişiler olarak kabul edilir ve kayıtlı parmak izleri bulunduğundan bu kişilerin tekrar parmak izi vermeleri gerekmez.

Parmak izi kaydının bulunduğu vize randevusu sırasında kanıtlanamıyorsa veya başvuru sahibinin kimliği hakkında makul bir şüphe bulunuyorsa, 59 aylık süre içerisinde de kişinin parmak izi tekrar alınabilir.

Son 59 ay içerisinde alınmış ancak geçerlilik süresi dolmuş kısa süreli Litvanya vizesinin bulunması halinde de Litvanya vize yenileme işlemleri için tekrar parmak izi verilmesine gerek yoktur.

Devlet veya Hükümet Başkanları

Devlet ve hükümet başkanları, ulusal hükümet üyeleri, bu kişilerin eşleri ve resmi delegasyon üyeleri, Schengen üyesi devletler veya uluslararası kuruluşlar tarafından resmi amaçlarla davet edilmiş ise parmak izi zorunluluğundan muaftır. Aynı şekilde resmi amaçlarla davet edilen hükümdarlar ve kraliyet ailelerinin kıdemli üyeleri de muafiyetten yararlanır.

Parmak İzi Vermeye Engel Durumu Bulunan Kişiler

Parmak izi vermesi fiziksel olarak imkansız olan kişiler, parmak izi vermeye engel durumu bulunan kişiler olarak kabul edilir ve zorunluluktan muaf tutulur. 10 parmaktan daha azı için parmak izi vermek mümkün ise, verilebilecek maksimum parmak izi sayısı kabul edilir. Engel durumu geçici olan kişiler, bir sonraki başvurularında parmak izi vermek zorundadır.

Litvanya Vizesi İçin Biyometri İşlemleri Ne Kadar Sürer?

Litvanya vizesi için biyometri işlemleri 10 ile 15 dakika kadar sürer ve ardından verilerin kontrolü için kısa bir süre daha beklenilmesi gerekir.

Dilhan Akkaya Yazan: Dilhan Akkaya

Dilhan Akkaya, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Vizem.net için göçmenlik hukuku ve vize başvuruları alanında danışmanlık vermektedir.

Paylaş: