Litvanya'da Şirket Kurmak

Litvanya'da Şirket Kurmak: Şartlar ve Oturum Hakları

Lirvanya’da şirket kurmak şirket sahibi ve ortaklarına çeşitli avantajlar sağlayan olanakları beraberinde getirir.

Litvanya, Dünya Bankası’nın iş yapma kolaylığı endeksi sıralamasında 11. sırada yer almaktadır. Litvanya Avrupa Birliği pazarında rekabette eşit şartların oluşmasını sağlamak için açık ve adil ticaret politikasını benimsemiştir. Toplam ihracatının %59’u, ithalatının ise %69’u Avrupa Birliği iç pazarında gerçekleşen Litvanya, Avrupa Birliği içerisinde ticaret yapma olanakları açısından avantajlı bir konumdadır.

Litvanya, yurt dışından gelen yatırımcılar için istikrarlı bir ülke imajı sunarken, uyguladığı güvenli yatırım politikasıyla da iş insanlarının tercih ettiği bir ülke konumundadır. Litvanya’nın yatırım ve ticaret alanında sunduğu elverişli fırsatlar, son yıllarda daha çok yabancı işletmenin ülkeyi tercih etmesini sağlamıştır. İş dünyasının standartlarını Avrupa Birliği kriterlerine göre düzenleyen Litvanya güvenlik, şeffaflık ve standartlara uyum ilkeleriyle de yatırımcılar için cazip hale gelmiştir. Litvanya yatırımcı vizesi kapsamında Litvanya’da şirket kurarak oturum alınabilinir.

Litvanya’da şahıslara yönelik gelir vergisi %20, kurumlar gelir vergisi %15, standart katma değer vergisi ise %21 oranlarında uygulanmaktadır.

Litvanya'da Şirket Kurmak İçin Vize Başvurusu

Litvanya’da şahsen gidilmeden baro kayıtlı avukatlar üzerinden şirket kurulumu yapılabilmektedir. Ancak şirket banka hesabının aktifleştirilebilmesi için Litvanya’ya şahsen gidilmesi gerekir.

Şirket kurulumu işlemlerini tamamlamak için C tipi Litvanya schengen vizesi alınmalıdır.

Litvanya'daki Şirket Türleri Nelerdir?

Litvanya’daki şirket türleri aşağıda listelenmiştir.

  • Litvanya özel limited şirketi: En az bir, en fazla 249 ortak ile kurulur. Kurucular herhangi bir ülkeden veya herhangi bir şirketten olabilirler. Ortak sermayesinin asgari sınırı 2.500 Eurodur. Ortaklar şirketin yürüttüğü ticari faaliyetlerden sorumlu değildir. Özel limited şirketi sınırsız iş yapma, yerel veya uluslararası şube açma, işe alım, muhasebe ve vergilendirme gibi konularda sağladığı esneklik ve imkanlar sebebiyle Litvanya’da en sık kurulan şirket tipidir.
  • Litvanya kamu limited şirketi: En az bir ortakla kurulabilen kamu limited şirketleri için ortak sayısında bir üst sınır bulunmamaktadır. Ortak sermayenin asgari sınırı 40.000 Eurodur. Ortaklarının şirketin yürüttüğü ticari faaliyetlerden sorumlu olmadığı kamu limited şirketlerinde, şirket hisseleri borsada listelenebilmektedir.
  • Litvanya küçük ortaklık: Küçük ortaklık şirket türünde ortaklar yerine kurucu üyeler bulunur. En az bir, en fazla 10 üye ile kurulan küçük ortaklıklar için başlangıç sermayesi ile ilgili bir sınır bulunmamaktadır. Tüzel kişiler olması gereken üyeler, şirket tarafından yürütülen ticari faaliyetler hakkında herhangi bir sorumluluk taşımamaktadır.
  • Litvanya bireysel teşebbüs: Başlangıç sermayesi için asgari bir sınır bulunmamaktadır. Yalnızca bir kişi ile kurulabilen bireysel teşebbüslerde, şirkete sonradan yeni bir şahıs eklenememektedir. Şirket sahibi, şirketin faaliyetlerinden doğrudan sorumlu kişidir. İflas durumunda şirketin tüm borçları, kapatılmak üzere şirket sahibine devredilmektedir.
  • Litvanya tarım şirketi: En az 2 kişiyle kurulabilir. Başlangıç sermayesi için asgari sınır bulunmayan tarım şirketleri sadece tarımsal faaliyetler yürütebilir. Üyeler, şirketin ticari faaliyetlerinde sorumluluk taşımamaktadır.
  • Litvanya şube veya temsilcilik: Yabancı bir ana şirket veya kuruluşun faaliyetlerini Litvanya’da yürüten şube veya temsilcilikler, yapısal olarak limited şirketleriyle benzerlik gösterir. Yabancı ana şirket, şube veya temsilciliğin Litvanya’daki faaliyetlerinden mali açıdan sorumlu değildir.

Litvanya'da Şirket Kurmak İçin Gerekli Belgeler

Litvanya’da şirket kurmak için gerekli şartlar aşağıda listelenmiştir.

  • Hissedar ve yöneticinin pasaport kopyası
  • Yerli ülkedeki ikametgah adresi
  • İletişim bilgileri
  • Tercih edilen şirket adı
  • Kalıcı ve yasal bir şirket adresi
  • Gerekli sermaye büyüklüğü
  • Kurumsal banka hesabı
  • Elektronik imza
  • Noter onaylı şirket tescil dosyaları

Litvanya'da İş Kurma Prosedürü

Litvanya’da iş kurmakla ilgilenen tüm yatırımcılar, belirli aşamaları takip ederek şirket kurabilmektedir.

Litvanya’da iş kurmak için; öncelikle yatırımcılardan şirket sermayesini bulundurmak üzere kurumsal banka hesabı açmaları beklenmektedir. Kurumsal banka hesabı ile birlikte, yatırımcıların online olarak alınabilen bir elektronik imza edinmeleri ve mevcut ise ticari isimlerini kayıt ettirmeleri gerekmektedir. Sonraki aşamada şirket, vergilendirme amacıyla tescil ettirilmektedir. Şirket tescili için; kuruluş kanunu, ortaklık sözleşmesi, yasal toplantı tutanakları gibi belgeleri içeren bir dosya ile başvuru yapılması gerekir. Başvuru kapsamında şirket, katma değer vergisi için kayıt ettirilmektedir. Yıllık cirosu 45.000 Euronun altında olan tüm şirketler kayıt zorunluluğundan muaf tutulmaktadır.

Başvurunun olumlu sonuçlanması durumunda Ticaret Sicili kurumu tarafından Litvanya şirketine Kuruluş belgesi verilir. Kuruluş belgesinin alınmasından sonra şirketin faaliyete geçmesi için gereken işletme izinleri, şirketin faaliyet alanında yetkili olan belirli makamlar tarafından verilir.

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları Litvanya'da Şirket Kurabilir Mi?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Litvanya’da şirket kurabilmektedir. Litvanya’daki Türk firmaları restoran işletmeciliği, toptan ve perakende ticaret, tekstil ve hazır giyim, inşaat gibi çeşitli sektörlerde faaliyetlerini sürdürmektedir. Litvanya’da Türk turizm şirketi açmak son yıllarda Türk girişimciler için cazip hale gelmektedir.

Litvanya’daki şirket kurulum aşamaları kurumsal banka hesabı açılması, onaylı elektronik imza alınması, şirket adının rezerve edilmesi ve şirketin tescil edilmesidir. Litvanya iş ilanları ve iş kurma olanaklarıyla ilgili bilgiler internette bulunan çeşitli kariyer siteleri ve kurumsal sayfalardan takip edilebilmektedir.

Litvanya'da İş Kurmanın Maliyeti Ne Kadardır?

Litvanya’da iş kurmanın maliyeti yaklaşık 750 Eurodur. Şirket için geçici isim rezerve edilmesi yaklaşık 16 Eurodur. Kuruluş belgelerinin noterde tasdik edilmesi için ödenmesi gereken ücret, ortak sermaye büyüklüğüne bağlı olarak 72 ile 290 Euro arasında değişmektedir. Şirketin tüzel kişi kaydının yapılması için yaklaşık 57 Euro ödenmektedir.

Başvuru sürecinde şirket adına hesap açılan banka işlemleriyle ilgili ücretlendirme bankadan bankaya değişebilmektedir. Yasal bir danışmanla çalışılması halinde ise ek ücretler çıkabilmekte ve şirket kurma süreci 5 ile 10 gün arasında sürmektedir.

Litvanya'da Şirket Kurarak Oturum İzni Alınabilir Mi?

Litvanya’da şirket kurarak oturum izni alınabilmektedir. Şirketin tescil edilmesinden 6 ay sonra oturum izni için başvuru yapılabilir. Oturum izinleri başvuruları ortalama 2 ay içinde sonuçlanmaktadır. Geçici oturum izninin alınmasından 5 yıl sonra, kalıcı oturum izni için başvuru yapılabilmektedir.

Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden gelen genç girişimcileri teşvik etmeyi amaçlayan Litvanya, oturma izni konusunda birçok kolaylık sağlamaktadır. Startup vizesi Litvanya’da iş kuran kişiler için doğrudan 1 yıllık geçici oturum izni sağlamaktadır.

Litvanya'daki En Büyük Şirketler Hangileridir?

Bolddata verilerine göre Litvanya’daki en büyük şirketler aşağıda listelenmiştir.

  • Norfos mazmena
  • Vlantana
  • Telia lietuva
  • Lukoil baltija
  • Susisiekimo paslaugos
  • Lietuvos gelezinkeliu infrastruktura
  • Hegelmann transporte
  • Thermo fisher scientific baltics
  • Silberauto
  • Vilniaus universitetas

Rebaltik, Ober-Haus ve Eika gibi şirketler Litvanya’nın en büyük gayrimenkul firmaları arasında sayılmaktadır.

Litvanya'da Şirket Kurmanın Avantajları

Litvanya’da şirket kurmanın avantajları aşağıda listelenmiştir.

  • Kısa ve pratik kurulum süreci: Litvanya şirket kurmakkonusunda girişimciler için çok sayıda olanak sağlamaktadır. Kolaylaştırılmış başvuru aşamaları ve yaygın kurumsal online altyapısı sayesinde başvuru ve kurulum süreçleri birkaç günlük kısa sürelerde tamamlanabilir.
  • Yabancı yatırımcılara destek: Litvanya’ya yurt dışından gelen yatırımcılar için devlet desteği sağlanmakta, Startup vizesi ile geçici oturum izni hakkı tanınmaktadır.
  • Serbest ekonomi bölgesi: Litvanya’nın 7 adet serbest ekonomi bölgesi bulunmaktadır. Serbest ekonomi bölgelerinden herhangi birinde iş kuranlar için devlet tarafından çeşitli vergi indirimleri ve danışmanlık hizmetleri sunulmaktadır.
  • İstikrarlı mevzuat: Litvanya devletinin belirlediği sabit vergi oranları ve istikrarlı yasal düzenlemeler ülkede iş yapma kolaylığı sağlamaktadır.
  • Güvenli iş dünyası: Litvanya’daki yolsuzluk oranlarının düşüklüğü ile bürokrasi ve yönetim kademelerindeki güvenli çalışma ortamı yatırımcılar için yasal iş yapma olanaklarını arttırmaktadır.
  • Avantajlı konum: Litvanya, bulunduğu konum ve sahip olduğu güvenli ve yüksek kaliteli lojistik altyapısıyla, Avrupa Birliği pazarına kolay erişim fırsatları sunmaktadır.
  • Avrupa Birliği standartları: Litvanya, Avrupa Birliği pazarında geçerli olan malların, hizmetlerin, kişilerin ve sermayenin serbest dolaşımı ilkesini benimsemekte ve gümrük ve kota düzenlemeleri gibi konularda kolaylıklar sunmaktadır.
  • İnovasyonda öncü konum: Litvanya’da Ar-ge çalışmaları ve teknoloji sektörü için sunulan devlet desteklerinin yanında, gelişmiş teknolojik altyapısı ve geniş hizmet kapsamıyla ticari faaliyetler için birçok imkan sağlanmaktadır.
  • Kurumsal kira bedelleri: Litvanya’da şirket adresinin kayıt ettirilmesi aşamasında düşük kurumsal kira bedelleri ve vergilendirme destekleri söz konusudur.
  • Nitelikli iş gücüne erişim kolaylığı: Litvanya, yüksek eğitim kalitesi ve araştırma destekleriyle inovasyon ve teknoloji alanında nitelikli iş gücü yetiştirmektedir.

Litvanya'da Ne İş Yapılır?

Litvanya’da girişimciler için en yaygın iş alanları çok sayıda ekonomik sektör bünyesinde yer almaktadır. Litvanya’da öne çıkan ekonomik faaliyetler bilgi ve iletişim teknolojileri, imalat sektörü, inşaat, yiyecek ve içecek sektörü, fen bilimleri çalışmaları, mobilya endüstrisi, elektronik ve lazer endüstrileri, taşımacılık sektörü, tekstil ve deri imalatı, yenilenebilir enerji sektörü ve kağıt endüstrisi gibi geniş bir yelpazeye yayılmaktadır. Litvanya, ekonomisine yön veren sektörlerin tümünde Baltık ülkeleri arasında yükselen bir konumda yer almaktadır.

İnternet üzerinde çeşitli kariyer siteleri aracılığıyla Litvanya iş ilanları takip edilebilmektedir.

Dilhan Akkaya Yazan: Dilhan Akkaya

Dilhan Akkaya, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Vizem.net için göçmenlik hukuku ve vize başvuruları alanında danışmanlık vermektedir.

Paylaş: