Litvanya İçecekleri

Litvanya'da İçecek Kültürü, İçki Fiyatları ve En Ünlü İçkiler

Litvanya’nın içecek kültürü çoğunlukla bal likörü ve ev yapımı biralar gibi alkollü içeceklere dayanmaktadır. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) 2019 yılında yayınladığı rapora göre dünyanın en çok alkol tüketilen ülkesi Litvanya’dır. Yayınlanan raporda Litvanya vatandaşlarının yılda ortalama 12.3 litre alkol tükettiği ortaya konmuştur. 2015 yılı verilerine göre Litvanya’da 75 tane aktif bira fabrikası bulunmaktadır.

Eski çağlardan beri kendi içkilerini üreten Litvanya halkının geleneksel içkileri özellikle kendisine has aromalarıyla diğer içkilerden ayrılmaktadır. Ağaç, çiçek, yaprak bitkileri gibi aroması yüksek malzemelerle geleneksel yöntemler kullanılarak hazırlanan içkiler Litvanya kültürünün en önemli parçalarıdır.

Dünyaca ünlü birçok içkisi olan Litvanya’da içkiler genellikle üretildikleri bölgenin ya da üretimi yapan ailelerin adlarını taşımaktadır. Litvanya'nın alkollü içkilerin yanı sıra alkolsüz de birçok yerel içkisi vardır.

Litvanya’da gastronomi turuna katılmak isteyen bordo pasaport T.C vatandaşları Litvanya turistik vize başvurusu yaparak seyahat edebilirler.

Litvanya'daki İçki Kültürünün Gelişimi

Litvanya’nın içki kültürü tarihin en eski çağlarına kadar dayanmaktadır. Litvanya ve Avrupa’nın eski sakinleri tarih boyunca özellikle bal ve meyvelerin mayalanmasıyla birçok farklı içki geliştirmişlerdir. Litvanya’da yapılan arkeolojik araştırmalarda Litvanya’nın en eski sakinlerinin bira ve mead adı verilen içkiyi içtikleri ortaya konulmuştur. Eski zamanlarda Litvanya ve çevresinde ritüellerde ve ilaç olarak tıpta yoğun bir şekilde kullanılan bal likörleri aynı zamanda günlük hayatın, düğünlerin ve şenlikleri parçası olarak görülmekteydi. Katolik kilisesinin ithal şaraplarıyla takas edilmeye başlanan meadlerin Avrupa’ya yayılımının başlamasından sonra meadler günlük hayattan çıkmaya ve sadece zenginlerin tükettiği bir içki haline gelmeye başlamıştır.

Meadler Litvanya cenaze törenlerinde ölen kişinin yakınları tarafından tüketilir ve ölen kişi öteki dünyada da sarhoş olabilsin diye bir şişe de mezarın başına koyulurdu. Litvanya’da ölünün mezarına şişe koyma geleneği zamanla Alman piskoposlar tarafından hoş karşılanmamaya başlamış ve kilise yetkilileri tarafından putperestlik inanışından izler taşıdığı gerekçesiyle engellenmeye çalışılmıştır. 26 Ocak 1427 tarihli kararnameyle Litvanya bölgesinde cenazelerde bir fıçıdan fazla bira içmek ve eski putperestlik inancından kalma hayvanları kutsama, giyiniş tarzı, bira ve mead içme gibi birçok gelenekte kısıtlamaya gidildi. Ama bölge halkı bu kısıtlamara uymayarak eski kültürlerini yaşatmaya devam ettiler.

Eski Prusya geleneklerinde evlere gelen misafirler sarhoş edilmeden bırakılmaz ve ev sahipleri bu konu üzerine bahisler oynardı.

Litvanya’da ilk barlar 14. yüzyılın başlarında kurulmuştur. 14. yüzyılın başlarında Litvanya barlarında mead, bira ve votka türleri satılıyordu. Litvanya barlarındaki görgü kuralları hakkında günümüzde çok değişiklik yoktur. Bugün Litvanya barlarında en çok tüketilen içkiler bira, mead ve votkadır. Litvanya barlarında tartışma ve kavga çıkarmak yasaktır.

Litvanya fabrikalarında seri içki üretimine 19. yüzyılda başlanmıştır.

19. yüzyılın ortalarında Katolik kilisesi tarafından başlatılan İçki Kullanmama Hareketi ile Kuzey Avrupa’da içki kullanımı %70 oranında düşmüştür. İçki kullanmama hareketiyle birlikte Litvanya literatüründe içki içenleri kınayan ve içkinin zararlarını yansıtan birçok atasözü kaleme alınmıştır.

Günümüzde Litvanyada uygulanan içki kullanımını azaltmaya yönelik politikalar kapsamında içki satışı saatine sınırlamalar ve toplu alanlarda içki içilmesine kısıtlamalar getirilmiştir. Litvanyalılar kendi evlerinde kendi yaptıkları içkiyi içmeyi seven bir halk olduğu için, kısıtlamalardan çok etkilenmemiştir.

Litvanya’da İçki Fiyatları Nasıldır?

Litvanya’daki içki fiyatları aşağıda listelenmiştir.

  • Şişe şarap (orta seviye), 6.00 Euro
  • Yerli üretim bira (yarım litre- şişe), 1.10 Euro
  • İthal bira (0,33 litre- şişe), 1.40 Euro
  • ROM, 15 Euro
  • Viski, 20 Euro
  • Votka, 17 Euro
  • Cin,14 Euro

Litvanya alkollü içki satışı Litvanya’da uygulanan alkol yasası kapsamında sabah 06:00 ve gece 23:00 arasında yapılmaktadır. Litvanyalıların birçoğu kendi içkisini ürettiğinden, Litvanyada alkollü içki satışı diğer ülkeler oranla oldukça düşüktür.

Litvanya'da Su Fiyatı Ne Kadardır?

Litvanyadaki su fiyatları aşağıda listelenmiştir.

  • 0,33 litre su (Perrier), 0.75 Euro
  • 1,5 litre su, 0.65 Euro

En Ünlü Litvanya İçkileri Nelerdir?

Litvanya’da en çok tüketilen içkiler aşağıda listelenmiştir.

  • Ev yapımı bira
  • Bira
  • Mead (bal likörü)
  • Likörlü kokteyller
  • Stakliškės
  • Kaimiškas Jovarų alus
  • Samanė
  • Starka
  • Şarap
  • Viski
  • ROM
  • Cin

Dünyada çapında Litvanya, yerel içki üretiminde nam yapmış sayılı ülkelerden biridir. Farklı içki içme kültürleri ve geleneksel içkileri ile bilinen Litvanyalıların farklı aromalarla zenginleştirdikleri ev yapımı bira ve bal likörleri yerel ve geleneksel içkiler arasında ön plana çıkmaktadır. Litvanya mutfağı avrupa mutfakları arasında özgünlüğü ile ön plana çıkmaktadır.

Stakliškės Nedir, Nasıl Üretilir?

Geleneksel bir mead türü olan stakliskes ana maddesi bal ve su olan bir içki türüdür. Ardıç meyveleri, şerbetçiotu bitkisi ve ıhlamur çiçekleriyle aroma verilen Stakliskes, kehribar rengindedir. Birebir ölçüde bal ve sudan yapılan Stakliskesin tadı tatlı- ekşi olarak tarif edilebilir. Doğal fermantasyon ile mayalanan içkinin içerisinde hiçbir ilave alkol maddesi bulunmamaktadır.

Litvanya’da tüketimi oldukça yoğun olan bu geleneksel içkinin Litvanya kültüründe oldukça önemli bir yeri vardır. Litvanya’da ev ziyaretlerine gidilirken Šakotis adı verilen geleneksel bir kek ile birlikte ev sahibine hediye olarak götürülür.

Kaimiškas Jovarų alus Nedir, Nasıl Üretilir?

Litvanya’da yüzyıllardır üretilen Kaimiškas Jovarų alus, maltın öğütülmesi, şerbetçi otunun kaynatılması ezilmesi, yumuşatılması ve fermente edilerek olgunlaştırılması sonucu elde edilen geleneksel bir lezzettir. Bu güzel içki demleme yöntemi ile üretilir. İçkinin aroması cevizli, maltlı, otsu ve acıdır. Tadı oldukça güçlüdür. Rengi altın sarısı ve kehribar arasında değişen Kaimiškas Jovarų alus’u esas eşsiz yapan şey yüzyıllardır nesilden nesile aktarılan mayasıdır.

Litvanya’da en çok tüketilen yerel içkiler arasında yer alan Kaimiškas Jovarų alus 16. yüzyıldan beri bir aile işletmesi tarafından Jovarai’de üretilmektedir.

Samanė Nedir, Nasıl Üretilir?

Samane; buğday, çavdar ve tritikalin damıtılmasıyla elde edilen bir içkidir. Damıtılmadan önce fırıncı mayası ile püre haline getirilen tahıllar fermente edilir. Samane içkisinin en önemli özelliği meşe ağacından yapılan fıçılarda yaşlandırılmasıdır. Rengi açık saman renginden şeffafa doğru değişim göstermektedir. Litvanya’nın güneyinde yoğunlukla tüketilen geleneksel içkinin tadı grenli koyu ekmeğe benzetilmektedir.

Starka Nedir, Nasıl Yapılır?

15. yüzyıldan günümüze uzanan bir lezzet olan starka Litvanya’nın geleneksel içkileri arasında yerini almaktadır.

Çavdar tahılından üretilen Starka, kültürel olarak da bir hikayesi olan bir içkidir. Starka’nın çok eski zamanlarda Litvanya’da bir ailenin çocuklarının doğumunu kutlamak için hazırladıkları bir içki olduğu tarihi kaynaklarda yer almaktadır.

Starka içerisindeki aroma vericiler bugün hala gizli tutulmaktadır. Starka içen insanlar; İçkiyi içerken odunsu, vanilyalı, baharatlı, kuru meyveyi andıran tatları ara ara aldıklarını belirtmektedir. Tahta ya da meşe fıçılarda 1 yıldan 10 yıla kadar değişen sürelerde yaşlandırılarak tüketilen Starka karamel rengindedir. Son zamanlarda piyasada geleneksel yöntemlerin dışında üretilen Starkalar yaygınlaşmıştır. Yeni Starkaların kalitesi meşe fıçılarda olgunlaştırılmış Starkalardan çok daha düşüktür.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: