Estonya E-Residency

5 Adımda Estonya E-Residency (E-Oturum) Başvurusu Nasıl Yapılır?

Estonya e-residency (e-oturum) programı, Estonya vatandaşı olmayan kişilerin Estonya’da şirket kurabilmesi ve Estonya ekonomisine katkı sağlaması amacıyla 2014 yılında kurulmuştur. Estonya e-residency kartı ile yabancı ülke vatandaşları dijital ortam üzerinden Estonya’da şirket faaliyetleri yürütme hakkına sahip olurlar.

Estonya e-residency (e-oturum) programı birçok yabancı ülke vatandaşlarına açıktır. Başvuru için gerekli olan E-Estonya vatandaşlık şartları sağlandığı durumda e-residency kartı başvurusunda bulunulabilmektedir.

Dünya çapında 178 ülkenin vatandaşları Estonya e-vatandaşlık başvuru imkanına sahiptir ve Türkiye Cumhuriyeti bu ülkeler arasında en falza vatandaşlık alan 11. ülkedir.

Estonya resmi kaynaklarına göre, Estonya e-vatandaşlık kartına sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısı 3.334 ve Estonya e-vatandaşı olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kurdukları şirket sayısı ise 1.146’dır.

Son 3 yıl içerisinde vizem.net danışmanlığında yapılan Estonya e oturum başvuruları %100 onay oranına sahiptir.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Estonya e-residency kartı için örnek bir resim aşağıda verilmiştir.

Estonya E-Residency Kartı Örneği
Estonya E-Residency Kartı Örneği

Estonya E Oturum Nedir?

Estonya e oturum, yabancı ülke vatandaşlarının sanal ortam üzerinden Estonya’da şirket faaliyetleri sürdürebilmesine imkan veren bir sistemdir. Estonya e oturum kartı, Estonya devleti tarafından verilen, içinde çip bulunan bir karttır ve kart başvurusunu birçok ülkenin vatandaşları yapabilmektedir. Estonya e-oturum kartı sistemi; serbest meslek sahibi kişiler, girişimcilik şirketi sahipleri, girişimciler ve dijital göçmenler için oluşturulmuştur. Kabul edilen mesleklere sahip kişiler, gerekli belgeleri tamamlayarak Estonya e oturum kartı başvurusu yapabilmektedir.

Estonya E Residency Kartı Nasıl Alınır?

Estonya E residency kartı almak için izlenmesi gereken adımlar aşağıda listelenmektedir.

  1. Estonya E-residency kartı almak isteyen kişilerin öncelikle gerekli olan; pasaport, dijital fotoğraf, niyet yazısı, özgeçmiş ve kredi kartı bilgileri gibi evrakları hazırlamaları gerekmektedir.
  2. Estonya E-residency kartı için gerekli evrakları eksiksiz bir biçimde hazırlayan kişilerin Estonya Polis ve Sınır Muhafız Kurulunun resmi web sitesi üzerinden kullanıcı hesabı oluşturmaları gerekmektedir.
  3. Estonya E-residency kartı başvuruları için kullanıcı hesabı oluşturan kişiler, Estonya Polis ve Sınır Muhafız Kurulunun resmi web sitesi üzerinden hesaba giriş yaparak online başvuru işlemlerini tamamlamalıdır. Estonya E residency kartı online başvurusu içerisinde istenen; kişisel bilgiler, iletişim bilgileri, başvuru türü, özgeçmiş, sabıka kaydı, sosyal medya bilgileri, banka hesabı bilgileri ve teslimat bilgileri gibi bilgiler doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır.
  4. Estonya E-residency kartı başvurularını online sistem üzerinden tamamlayan kişiler, başvuru işlemlerinin yapıldığı site üzerinden başvuru değerlendirme sürecini takip edebilmektedir.
  5. Estonya E-residency kartı başvurusunun değerlendirme süreci sonlanan ve başvurusu onaylanan kişiler, seçmiş oldukları teslimat noktasından e-oturum kartlarını teslim alabilmektedir.

1. Adım: Estonya E Oturum Başvurusu için Hangi Belgeler Hazırlanır?

Estonya e oturum başvurusu için gerekli belgeler aşağıda listelenmektedir.

  • Pasaport: Estonya e oturum başvurusunda bulunan kişiye ait bir pasaport bulunmalıdır. Estonya e oturum başvurusunda sunulan pasaport güncel tarihli olmalıdır ve Estonya e oturum başvuruları onaylanan kişilerin, e oturum kartlarını teslim alırken başvuru esnasında sundukları pasaportu yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.
  • Dijital fotoğraf: Estonya e oturum kartı başvurusunda bulunan kişiye ait, 1300 x 1600 piksel boyutlarında, biyometrik standartlara uygun, 6 aydan eski olmayan renkli dijital fotoğraf başvuruda ibraz edilmesi gereken belgeler arasında yer almaktadır. Estonya e oturum kartı başvurusunda ibraz edilen fotoğraf, istenen kriterlere uyulduğu durumlarda evde çekilmiş olarak sunulabilir.
  • Niyet yazısı: Estonya e oturum kartı başvurusunda bulunan kişi başvuruda bulunma nedenlerini açıklar nitelikte bir niyet yazısını ibraz etmelidir.
  • Özgeçmiş: Estonya e oturum kartı başvurusunda bulunan kişinin iş ve eğitim geçmişlerini belirten özgeçmiş belgesi bulunmalıdır.
  • Kredi kartı bilgileri: Estonya e oturum kartı başvuru ücretinin ödeme işlemlerinin yapılabilmesi için başvuru sahibine ait kredi kartı bilgilerinin verilmesi gerekmektedir. Estonya e oturum başvurularında başvuru sahibine ait VISA ve MasterCard türünde kredi kartları kabul edilmektedir.

2. Adım: Estonya E Resident Hesabı Nasıl Oluşturulur?

Estonya e resident hesabı oluşturma işlemleri, Estonya Polis ve Sınır Muhafız Kurulunun resmi web sitesi olan https://eresident.politsei.ee/ adresi üzerinden yapılmaktadır.

Estonya e resident hesabı oluşturma işlemi için başvuru sahibine ait bir e-posta adresi bulunmalıdır. Estonya Polis ve Sınır Muhafız Kurulunun resmi web sitesi üzerinden e-posta bilgileri ile hesap oluşturan kişilere bir onay postası gönderilir ve gelen onay mailinde yer alan link kullanılarak yeni oluşturulmuş e resident hesabına giriş yapılabilmektedir.

Estonya Polis ve Sınır Muhafız Kurulunun resmi web sitesinde hesap oluşturma işlemi için örnek bir görsel aşağıda verilmektedir.

Estonya E-Residency Resmi Hesap Oluşturma Ekranı
Estonya E-Residency Resmi Hesap Oluşturma Ekranı

3. Adım: Estonya E Residency Online Başvurusu Nasıl Yapılır?

Estonya e residency online başvurusu, Estonya Polis ve Sınır Muhafız Kurulunun resmi web sitesi olan https://eresident.politsei.ee üzerinden yapılabilmektedir. Estonya e residency online başvurusu yapmak isteyen kişilerin öncelikle kullanıcı hesabı oluşturmaları ve sonrasında bu hesaba giriş yapmaları gerekmektedir. Kullanıcı hesabı ile sisteme giriş yapan kişilerin; başvuru türü, başvuru sahibine ait iletişim bilgileri, özgeçmiş bilgileri, kişisel bilgiler, sosyal medya bilgileri, banka hesabı bilgileri, sabıka kaydı bilgileri ve e residency kartı için teslimat bilgileri gibi bilgilerin doldurulması gerekmektedir. E oturum kartı başvurusu için gerekli olan bilgileri eksiksiz olarak dolduran başvuru sahipleri başvuru işlemlerini tamamlayabilirler.

Estonya e residency online başvurusu için işlem ekranı görseli aşağıda verilmektedir.

Estonya E-Residency Online Başvuru Ekranı
Estonya E-Residency Online Başvuru Ekranı

4. Adım: Estonya E Oturum Başvuru Takibi Nasıl Yapılır?

Estonya e oturum başvuru takibi işlemleri, başvuru işlemlerinin yapıldığı Estonya Polis ve Sınır Muhafız Kurulunun resmi web sitesi üzerinden yapılabilmektedir. Estonya e oturum başvuru takibi yapmak isteyen başvuru sahiplerinin, öncelikle kullanıcı hesaplarına giriş yapmaları gerekmektedir. Kullanıcı hesaplarına giriş yapan başvuru sahipleri, sitede yer alan başvuru takip bölümü içerisinden takip işlemlerini gerçekleştirebilirler.

Estonya e oturum başvuru işlemlerinin değerlendirme süresi ortalama 20 gün sürmektedir. Estonya e oturum başvurularını değerlendiren yetkili merci, gerekli görüldüğü durumlarda değerlendirme süresini uzatma hakkına sahiptir. Estonya e oturum başvuru işlemlerinin değerlendirme süresi uzatılan başvuru sahiplerinden e-posta yoluyla ek bilgi talebi yapılabilmektedir.

5. Adım: Estonya E Residency Kartı Nereden Teslim Alınır?

Estonya e residency kartı başvuruları onaylanan kişiler, kartlarını pazartesi ve perşembe günleri saat 15:00’da Ankara’da yer alan Estonya Büyükelçiliğine müracaat ederek teslim alabilirler. Estonya e residency kartı teslim alma işlemleri için randevu alınmasına gerek yoktur. Estonya e residency kartı başvuruları onaylanan kişiler, teslimat noktasında parmak izi bilgilerini vererek e residency kartlarını şahsen teslim alabilirler.

Estonya E Residency Ücreti Ne Kadardır?

Estonya e residency ücreti 120 Euro olarak belirlenmiştir. 2022 yılı için yeminli tercüme ve danışmanlık ücreti dahil 189 Euro ücreti bulunmaktadır.

Estonya E-oturum ile Estonya Oturum İzni Arasındaki Fark Nedir?

Estonya e-oturum ile Estonya oturum izni arasında farklar bulunmaktadır. Estonya e-oturum hamiline dijital ortam üzerinden Estonya’da şirket faaliyetleri yürütebilme hakkı tanırken Estonya oturum izni hamiline Estonya’da yaşama hakkı tanımaktadır.

Estonya e-oturum kartı sahiplerinin Estonya’da fiziksel olarak bulunma ya da çalışma hakkı bulunmamaktadır. Estonya’da yaşamak isteyen kişilerin Estonya e-oturum kartı yerine Estonya geçici oturum izni başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: