Kanada Aile Birleşimi Vizesi Başvuru Süreci 2024
Kanada aile birleşimi vizesi, Kanada vatandaşlarının veya kalıcı oturum izni ile Kanada’da yaşayan kişilerin, Kanada dışında yaşayan eşlerini veya çocuklarını yanlarına getirebilmelerini sağlayan sponsorluk esaslı bir vize türüdür ve Kanada aile sponsorluğu programları kapsamında verilmektedir. Kanada vatandaşı olan veya kalıcı oturum izni ile Kanada’da yaşayan 18 yaşın üstündeki kişiler, belli aile üyelerine sponsor olabilmekte ve bu aile üyelerinin Kanada’da aile birleşimi vizesi ile kalıcı oturum izni almasını sağlayabilmektedirler.
Kanada kalıcı oturum izni almış kişilere Kanada’da ikamet etme, eğitim alma ve çalışma hakları tanınmaktadır. Kanada aile birleşimi vizesi için aile üyelerine sponsor olan kişiler, Kanada’ya geldikten sonra aile üyelerine finansal destek sağlamakla yükümlüdürler.
Kanada hükümeti, aile sponsorluğu başvurularına öncelik vermekte ve aile sponsorluğu programları ile her yıl 100.000’den fazla göçmeni ağırlamaktadır. Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bürosu’na (IRCC) her yıl yapılan 100.000’den fazla aile sponsorluğu başvurularının %80’i Eş/ Partner ve Çocuk Sponsorluğu programı, %20’si Ebeveyn ve Büyükanne- Büyükbaba Sponsorluğu programı için yapılmaktadır.
Vizem.net, Kanada aile birleşimi vizesi ve eş sponsorluğu başvuruları için, Türkiye ve Kanada’da bulunan IRCC sertifikalı uzmanları ile danışmanlık ve takip hizmeti veren akredite kuruluştur.
Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868
Kanada Aile Birleşimi Kapsamında Kimlere Sponsor Olunabilir?
Kanada aile birleşimi kapsamında sponsor olunabilen kişiler aşağıda listelenmiştir:
- Resmi nikahlı eş
- Beraber yaşanan partner
- Bakmakla yükümlü olunan çocuk
- Evlat edinilmiş çocuk
- Ebeveynler
- Büyükanne ve büyükbaba
Kanada Eş/ Partner Sponsorluğu Nedir?
Kanada eş/ partner sponsorluğu programı, aile göçmenliği programı kapsamındadır. Kanada eş/ partner sponsorluğu, Kanada vatandaşı olan veya kalıcı oturum izni ile Kanada’da yaşamakta olan kişilerin, Kanada kalıcı oturum izni almak isteyen eşlerine/ partnerlerine sponsor olmalarını sağlamaktadır.
Sponsor olunan kişinin eş durumundan Kanada vizesi alabilmesi için Kanada vatandaşı olan veya kalıcı oturum izni ile Kanada’da yaşayan sponsorun ve sponsor olunan kişinin Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bürosu (IRCC) tarafından onaylanmış olmaları gerekmektedir.
Kanada Çocuk Sponsorluğu Nedir?
Kanada’da kalıcı oturum izni ile ikamet eden kişiler, bakmakla yükümlü oldukları aralarında kan bağı bulunan veya evlat edinilmiş çocukların temel ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır. Kanada çocuk sponsorluğu programı aile göçmenliği programı kapsamındadır.
Kanada aile göçmenliği programı ile vize almak isteyen kişilerin, sponsoru olacakları ve bakmakla yükümlü oldukları çocuklarla aralarındaki akrabalık bağını belgelerle ispatlaması gerekmektedir.
Kanada Ebeveyn Sponsorluğu Nedir?
Kanada ebeveyn sponsorluğu programı yılda bir kez açılmakta ve Kanada’da vatandaşı olan ya da kalıcı oturum izni ile Kanada’da yaşamakta olan kişilerin ebeveynlerini veya büyükannelerini ve büyükbabalarını Kanada’ya davet etmelerini sağlamaktadır.
Kanada ebeveyn sponsorluğu programı ile ebeveynlerini veya büyükanne ve büyükbabasını Kanada’ya davet edecek kişilerin, aile üyelerine Kanada’da bulunacakları süre boyunca ekonomik olarak destek olabileceğini ispatlamaları gerekmektedir. Kanada ebeveyn sponsorluğu programı ile ebeveynlerini davet edecek kişinin, toplam aile üyesi sayısına göre gereken Minimum Gelir Miktarına (MNI) sahip olduğunu belgeleyerek sponsorluk için finansal yeterlilik şartını sağladığını göstermesi gerekmektedir.
2024 yılında Türkiye’den Kanada’da yaşayan çocuğunun veya torununun yanına gitmek isteyen kişiler için Kanada süper vize programı ile Kanada’da 2 yıla kadar kalma hakkı tanınmaktadır. Kanada aile ziyareti vizesi olarak da bilinen Kanada süper vize, kişilere geçici oturum izni tanımaktadır ancak bu kişiler Kanada’da kaldıkları süre boyunca sağlık haklarını kullanamamakta ve hükümet yardımlarından faydalanamamaktadır.
Kanada Aile Birleşimi Vizesi için Sponsorluk Şartları Nelerdir?
Kanada aile birleşimi vizesi için sponsorluk şartları aşağıda listelenmiştir.
- Sponsor olacak kişinin 18 yaşından büyük olması gerekmektedir.
- Sponsor olacak kişi ile sponsor olunacak aile üyeleri arasında bir sponsorluk anlaşması imzalanması ve sponsorluk anlaşmasının sponsorun Kanada’ya gelecek aile üyelerine gerektiğinde finansal destek sağlayacağını ve sponsor olunan kişinin de ikameti süresince kendi masraflarını karşılayabilmek için çaba göstereceğini taahhüt etmesi gerekmektedir.
- Sponsor olan kişi, sponsor olunan kişinin kalıcı oturum iznini aldığı tarihten itibaren üç yıl boyunca bu kişiye finansal destek sağlamak zorundadır.
- Bakmakla yükümlü olunan bir çocuğa sponsor olacak kişi, ilgili çocuğa 10 yıl süreyle veya çocuk 25 yaşına girene kadar finansal destek sağlamak zorundadır. Bakmakla yükümlü olunan çocuk 25 yaşına gelmeden 10 yıl geçmiş ise veya henüz 10 yıl geçmemiş ama çocuk 25 yaşına girmiş ise sponsorluk zorunluluğu ortadan kalkmaktadır.
Kanada aile birleşimi vizesi için sponsorluk, başvuru sürecinde sponsor yazısı ve sponsorluk anlaşması belgelerinin ibrazı ile ispatlanmaktadır. Kanada vize sponsor yazısı, sponsor ile sponsor olunan kişi arasındaki akrabalık bağını ve sponsorun ekonomik durumunu açıklamalıdır.
Kanada’da Aile Sponsorluğu için Minimum Gelir Miktarı Ne Kadar Olmalıdır?
Kanada’da aile sponsorluğu için minimum gelir miktarı şartı sadece ebeveyn, büyükanne ve büyükbaba sponsorluğu için belirlenmiştir ve eş sponsorluğu için herhangi bir gelir miktarı verilmemiştir. Kanada’da aile sponsorluğu için minimum gelir miktarı aile üyesi sayısına göre değişmekte ve her yıl yeniden düzenlenmektedir.
2024 yılı itibariyle aile bireyleri sayısına göre Kanada’da aile sponsorluğu için gereken minimum gelir miktarları aşağıdaki tabloda verilmiştir.
Toplam aile üyesi sayısı | Minimum gelir tutarı |
---|---|
2 | 32270 CAD |
3 | 39672 CAD |
4 | 48167 CAD |
5 | 54630 CAD |
6 | 61613 CAD |
7 | 68598 CAD |
7’den fazla ise her bir ek aile üyesi için gereken tutar | 6985 CAD |
Kanada’da aile sponsorluğu için gereken minimum gelir miktarı hesaplanırken toplam aile üyesi sayısı, sponsor olan kişinin halihazırda Kanada’daki aile üyelerinin sayısını ve sponsor olacağı aile üyesi sayısını kapsamaktadır. Kanada seyahati için banka hesabı bilgileri ve hesabın son 3 ay içindeki hareketlerini içeren hesap dökümü başvuru sırasında talep edilebilmektedir. Kanada vizesi i̇çin hesapta olması gereken para miktarı, sponsorun Kanada’ya gelecek aile üyelerine finansal destekte bulunabileceğini ispatlamak için kişi başına düşen temel ihtiyaç masrafları düşünülerek belirlenmektedir.
Kanada Aile Vizesi Başvurusu için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Kanada aile vizesi başvurusu için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.
- Kanada aile birleşimi vizesi başvuru formu: Eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanması gerekmektedir. Çocuklar için yapılan başvurularda formun veli tarafından imzalanması gerekmektedir.
- Sponsorluk anlaşması: Sponsorun finansal destek sağlayacağını beyan ettiği belgedir ve sponsor tarafından imzalanması gerekmektedir.
- Sponsorluk değerlendirme ve ilişki formu: Sponsor ile sponsor olunan kişi arasındaki akrabalık bağının ifade edildiği belgedir ve sponsor tarafından doldurulması gerekmektedir.
- Mali sponsorluk değerlendirme formu: Sponsorun ekonomik durumuna ilişkin bir belgedir ve sponsor tarafından doldurulması gerekmektedir.
- Danışman belgesi: Sponsor, başvuru için bir danışman desteği almış ise danışman IRCC referans numarasının belirtilmesi gerekmektedir.
- Pasaport: Sponsor olunan kişinin 10 yıldan eski olmayan, en az 2 boş sayfası bulunan ve en az 1 yıllık kullanım hakkı kalmış olan pasaportunun fotokopisinin sunulması; pasaport fotokopisinde pasaport numarası, pasaportun veriliş ve geçerliliğinin bitiş tarihleri, fotoğraf, isim soyisim ve doğum tarihi bilgilerinin görünmesi gerekmektedir.
- Biyometrik fotoğraf: Sponsor olunan kişinin 6 aydan eski olmayan 2 adet biyometrik fotoğrafının teslim edilmesi gerekmektedir. Teslim edilen 2 adet fotoğraftan birinin arka yüzüne fotoğraftaki kişinin isim soyisim ve doğum tarihi bilgileri ile birlikte fotoğrafın çekildiği tarih yazılmalıdır.
- Nüfus kayıt örneği: Sponsor olunan kişi tarafından e-devlet veya nüfus müdürlüğünden alınması, tam vukuatlı olması, barkodlu veya kaşeli ve ıslak imzalı olması gerekmektedir.
- Başvuru ücreti ödeme dekontu: Kanada aile birleşimi vizesi başvurunun ücretinin ödendiğine ilişkin dekontun üzerinde sponsor olunan kişinin isim soyisim ve pasaport numarası bilgilerinin bulunması gerekmektedir.
Kanada aile birleşimi vizesi başvurusu için gereken formların her birinin tüm aile üyeleri için ayrı ayrı doldurulması gerekmektedir. Kanada aile bilgi formu doldurulurken istenen bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde yazıldığından emin olunması gerekmektedir. Kanada aile birleşimi vizesi başvurusunda sunulan evraklar değerlendirme sürecinde yetersiz bulunursa aile üyelerine mülakat yapılabilmekte veya ek belge ibrazı talep edilebilmektedir.
Kanada Aile Sponsorluk Anlaşması Nedir?
Kanada aile sponsorluk anlaşması sponsor ile sponsor olunacak aile üyeleri arasında yapılan ve sponsorun, söz konusu aile üyelerinin temel ihtiyaçları için (gıda, kıyafet, barınma ve halk sağlığı servislerinin kapsamadığı sağlık hizmetleri) finansal destek sağlayacağını taahhüt ettiği bir anlaşmadır.
Kanada aile sponsorluk anlaşması, sponsor olunan kişiye bağlı olarak belirli bir süre geçerliliğini korumaktadır ve koşulların değişmesi (sponsor olunan kişinin Kanada vatandaşlığı alması, eşler arasında bir boşanma veya ayrılık yaşanması, sponsorun ekonomik sıkıntı yaşaması vb) durumunda bile iptal edilememektedir. Kanada aile birleşimi vizesi için sponsor olacak kişinin imzalaması gereken aile sponsorluk anlaşmasının geçerlilik süresi, sponsor olunan aile üyesine ve sponsor olunan kişi bir çocuk ise çocuğun yaşına göre değişmektedir.
Kanada Aile Birleşimi için Nüfus Kayıt Örneği Nasıl Alınır?
Kanada aile birleşimi için nüfus kayıt örneği, e-devlet üzerinden veya nüfus müdürlüğünden alınmaktadır. Kanada aile birleşimi başvurularında nüfus kayıt örneğinin, sponsor ve sponsor olunan kişi arasındaki akrabalık ilişkisine dair kanıt oluşturmak için beyan edilmesi gerekmektedir.
Kanada aile birleşimi başvurusunda ibraz edilecek nüfus kayıt örneğinin, tam vukuatlı olması ve barkodlu veya kaşeli ve ıslak imzalı olması gerekmektedir.
Kanada’da Aile Birleşim Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Kanada’da aile birleşim vizesi başvurusu için Kanada’da yaşayan kişinin aile sponsorluğu için başvurması, Kanada’ya gelecek aile üyelerinin kalıcı oturum izni için başvurması ve bu iki başvurunun aynı anda yapılması gerekmektedir. Kanada’ya gelecek aile üyeleri, kalıcı oturum izni başvurularını https://prson-srpel.apps.cic.gc.ca/en/login adresinde yer alan Kalıcı Oturum Başvuru Portalı üzerinden online olarak yapabilmektedirler.
Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bürosunun (IRCC) yönergeleri takip edilerek başvuru sahibi ve sponsor olunan kişinin durumuna uygun olan başvuru paketinin seçilmesi, gerekli formların doldurularak dijital olarak imzalanması, istenen diğer evrakların sisteme yüklenmesi ve vize başvuru ücretinin online olarak ödenmesi gerekmektedir. Kanada aile birleşimi vizesi için gerekli evrakları; Case Processing Center Sydney P.O. Box 9500 Sydney, NS B1P 0H5 adresine posta veya kurye ile göndererek başvuru yapmak da mümkündür. Kanada aile birleşimi vizesi başvurusunun değerlendirilme sürecinde, Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bürosu (IRCC) sponsor olunan kişi ya da kişilerden sağlık raporu, adli sicil kaydı ve biyometri kaydı talep etmektedir.
Kanada aile birleşimi vizesi için biyometri işlemlerinin, yetkili vize merkezinin Ankara veya İstanbul ofisinden randevu alınarak yapılması gerekmektedir.
Vizem.net danışmanlığında yapılan Kanada aile birleşim vizesi başvurularında, gerekli evrakların hazırlanmasından başvuru takibine kadar tüm süreç IRCC sertifikalı uzmanlar tarafından yürütülmektedir.
Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868
Kanada için Aile Sponsorluğu Ücretleri Ne Kadardır?
Kanada için aile sponsorluğu ücretleri eş veya partner sponsorluğu başvurularında en az 1050 CAD, çocuğun sponsorluğu için yapılan başvurularda en az 150 CAD tutarındadır.
Kanada Aile Vizesi için Mülakat Yapılır Mı?
Kanada aile vizesi için sponsor ve sponsor olunan kişiler arasındaki akrabalık ilişkisine dair beyan edilen evrakların yeterli bulunmaması halinde, IRCC tarafından mülakat talep edilebilmektedir.
Kanada aile vizesi için talep edilen belgeler sponsor ve sponsor olunan kişi arasındaki akrabalık bağının açıklanmasını ve ispatlanmasını amaçlamaktadır. Kanada vize mülakatı sırasında evraklar ile sunulmamış eksik bilgiler talep edilmektedir.
Kanada Aile Birleşimi Ne Kadar Sürer?
Kanada aile birleşimi vizesi, eş veya partner sponsorluğu başvurularında yaklaşık 12 ay sürmektedir, çocuk sponsorluğu başvurularında ise bu süre sponsorun durumuna göre değişmektedir.
Kanada Aile Birleşimi Vizesi Reddi Alınırsa Ne Yapılmalıdır?
Kanada aile birleşimi vizesi reddi alınırsa 30 gün içerisinde Göçmenlik Karar Birimi’ne (IAD) itiraz başvurusunda bulunulabilmektedir.
Kanada’ya Aile Sponsorluğu Vizesi Almak Zor Mudur?
Hayır, Kanada’ya aile sponsorluğu vizesi almak zor değildir. Kanada hükümeti aile vizesi başvurularına öncelik tanımaktadır ancak evrakların tam olarak sağlanamaması halinde başvurunun reddedilme olasılığı bulunmaktadır.
Sık Sorulan Sorular
Merkezimize Kanada aile birleşimi ve sponsorluk işlemleri konularında sıklıkla sorulan soruların cevaplarına aşağıda yer verilmiştir.
Kanada’da İltica ile Aile Birleşimi Vizesi Alınabilir Mi?
Kanada’da iltica ile aile birleşimi vizesi, iltica başvurusu haklı görülerek onaylanmış kişiler için alınabilmektedir.
Kanada’ya iltica başvurusu sınır kapılarındaki ofisler veya Kanada sınırları içinde bulunan yetkili ofisler üzerinden yapılabilmektedir. Kanada sığınma talebi, başvurunun yapıldığı yere göre Kanada Sınır Güvenliği Hizmetleri (CSBA) veya Kanada Göçmenlik, Mülteci ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC) yetkilileri tarafından incelenmektedir. Kanada’ya iltica talebi sebepleri haklı bulunursa talep, duruşmada dinlenmek üzere Mülteci Koruma Şubesi’ne (RPD) sevk edilmektedir.
Kanada Aile Sponsorluğu 2. Dereceden Yanıklar için Yapılabilir Mi?
Hayır, Kanada aile sponsorluğu ikinci dereceden yakınlar (amca, teyze ve kuzenler vb) için sponsorluk yapılamamaktadır.
Kanada’da Sponsor Bulmak için Hizmet Veren Şirketler Var Mıdır?
Kanada’da sponsor bulmak için hizmet veren resmi şirketler bulunmamaktadır, kötü niyetli hazırlanmış internet sitelerine ve ücret taleplerine itibar edilmemesi gerekmektedir.
Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.