Kanada Eş Sponsorluğu

Kanada Eş Sponsorluğu Nedir, Vize Türleri ve Başvuru Süreçleri 2023

Önemli Not: Deprem sonrasında T.C vatandaşlarına sağlanan Kanada Open Work Permit (3 yıllık Kanada çalışma izni) başvuruları için başvuru sahibinin 3 Ocak 2024’e kadar Kanada’ya geçerli bir vize ile girmiş olması gerekir.

Sadece vize evrakları göçmenlik avukatı tarafından onaylanan kişilerin başvruları vizem.net tarafından yapılmaktadır.

Uygunluk kriterlerini öğrenmek için: 0850 241 1868’i arayarak bilgi alabilirsiniz.

Kanada eş sponsorluğu, Kanada vatandaşı bir kişinin eşine, yasal partnerine veya bakmakla yükümlü olduğu çocuklarına daimi ikamet yoluyla Kanada’da kalmaları için sponsorluk yapmasına olanak sağlayan bir programdır.

Kanada göçmenlik sisteminin önemli bir parçası olan Kanada eş sponsorluğu, Kanada’da kalıcı oturma iznine sahip kişilerin eşleri, yasal partnerleri ve çocuklarının da Kanada’da kalıcı ikametgah hakkı elde etmelerine imkan tanımaktadır.

Kanada eş sponsorluğu başvuruları Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bürosuna (IRCC) yapılmaktadır. Eş durumundan Kanada vizesi almak için sponsorluk programı kapsamında yapılan başvurular için değerlendirme süreci hızlandırılmış olup, başvurular Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bürosunca 12 ay içerisinde değerlendirilerek karara varılmaktadır.

Vizem.net, Kanada eş sponsorluğu ve vize başvuru süreçlerinde danışmanlık hizmeti veren akredite kuruluştur. Türkiye ve Kanada’da hizmet veren Vizem.net, IRCC sertifikalı uzmanları ile Kanada aile birleşimi vizesi başvuru ve takip işlemlerinde danışmanlık hizmeti vermektedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Kanada Eş için Sponsorluğu Şartları Nelerdir?

Kanada için eş sponsorluğu programı kapsamında, Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bürosu, sponsor olacak eş için belli kriterler şart koşmaktadır.

Kanada eş sponsorluğu kapsamında eşine veya bakmakla yükümlü olduğu çocuklarına daimi ikamet yoluyla Kanada’da kalmaları için sponsorluk yapmak isteyen kişinin öncelikle 18 yaşında veya daha büyük olması ve Kanada vatandaşı ya da geçerli bir oturum izni ile Kanada’da daimi ikamet ediyor olması gerekmekte olup, kişinin aynı zamanda engellilik dışındaki nedenlerle sosyal yardım almadığını, sponsor olduğu kişinin de sosyal yardım alması gerekmediğini ve sponsor olduğu kişinin temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek yeterlilikte olduğunu kanıtlaması gerekmektedir.

Kanada dışında yaşayan Kanada vatandaşlarının, eş sponsorluğu programı kapsamında eşlerine veya bakmakla yükümlü olduğu çocuklarına sponsor olabilmesi için eşi ve çocuklarıyla birlikte Kanada’da yaşamayı planladıklarını kanıtlaması gerekmektedir. Kanada dışında bir ülkede kalıcı oturum iznine sahip kişilerin sponsorluk yoluyla eşlerini Kanada’ya getirme hakları bulunmamaktadır.

Eş Sponsoru Olmak için Kanada’da Minimum Gelir Şartı Var Mıdır?

Hayır, eş sponsoru olmak için Kanada’da minimum gelir şartı bulunmamaktadır; ancak eş sponsorluğu programı kapsamında eşine veya çocuğuna sponsor olmak isteyen kişinin sponsor olacağı aile üyesinin temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek maddi desteği sunmaya söz verdiği bir taahhütname imzalaması gerekmektedir.

Kanada eş sponsorluğu için taahhüt süresi, sponsor olunan kişinin kalıcı oturum izni aldığı tarihten itibaren 3 yıl olarak belirlenmiştir.

Kanada eş sponsorluğu programı kapsamında sponsor olacak kişinin karşılamayı taahhüt ettiği temel ihtiyaçlar; günlük yaşam için gerekli olan yiyecek, giyecek, barınma ve diğer ihtiyaçların yanı sıra diş bakımı, göz bakımı ve halk sağlığı hizmetleri tarafından karşılanmayan diğer sağlık ihtiyaçları olarak belirlemiştir. Sponsor eşin, taahhüt anlaşması imzalamadan önce sponsor olacağı kişilerin devletten mali yardım istemesine gerek kalmayacağından emin olması gerekmektedir; sponsor olunan aile üyesinin sosyal yardım alması durumunda, ödenen sosyal yardım miktarının sponsor kişi tarafından taahhüt kapsamında geri ödenmesi beklenmektedir.

Kanada Eş Sponsorlu Vize Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kanada eş sponsorlu vize başvurusu için gerekli belgeler aşağıda listelenmiştir.

Sponsor başvuru formu: Sponsor olacak kişi ve sponsorluktan yararlanacak aile üyeleri tarafından doldurulması gereken belgedir.

  • Sponsorluk sözleşmesi ve taahhüt formu: Anlaşma belgesinin hem sponsor olan kişi hem de sponsorluk alacak aile üyesi tarafından ayrı ayrı doldurulması ve imzalanması gereklidir.
  • Sponsorluk değerlendirmesi ve finansal değerlendirme belgesi: Sponsor olmak isteyen kişinin mesleğinin, çalışma durumunun ve aylık gelirinin detaylarının yer aldığı iki ayrı formun doldurulması gerekmektedir.
  • Sponsor anketi ve eş anketi: Çiftin nasıl tanıştığını, hangi aile üyelerinin bu ilişkiden haberdar olduğu ve ortak arkadaşlara sahip olunup olunmadığı gibi ilişki detaylarının ve kişisel soruların yer aldığı iki farklı formun sponsor ve sponsorluk alacak kişi tarafından ayrı ayrı doldurulması gerekmektedir.
  • Aile bilgilerinin belgesi: Aile üyeleri ile ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı formun doldurulması gerekmektedir.
  • Özgeçmiş beyannamesi: Tüm aile üyelerinin kendi hayatıyla ilgili detayları anlatması gereken özgeçmiş formunun doldurularak teslim edilmesi gerekmektedir.
  • Kanada kalıcı oturum vizesi başvuru formu: Sponsorluk yoluyla Kanada’ya yerleşmek isteyen eş tarafından doldurulan vize başvuru formunun teslim edilmesi gereklidir.
  • Kimlik, pasaport ve seyahat belgelerinin fotokopileri: Sponsor olacak kişinin ve sponsorluk alacak aile üyelerinin kimlik belgeleri, pasaportları ve seyahat belgelerinin fotokopileri teslim edilmelidir.
  • Doğum belgeleri: Sponsorluk başvurusunda bulunan kişinin aile üyelerine ait doğum belgelerinin ibraz edilmesi gerekmektedir. Sponsorluk yoluyla Kanada’ya gelecek olan aile üyelerinin yanı sıra diğer tüm aile üyelerinin doğum belgelerinin de gösterilmesi gereklidir.
  • Evliliği kanıtlayan belgeler: Sponsorluk alacak kişiyle evli olunduğunu gösteren aile cüzdanının fotokopisi, düğün fotoğrafları ve düğün davetiyeleri gibi ek kanıtların başvuru sırasında teslim edilmesi gerekmektedir.
  • Nüfus kayıt örneği: Aile üyelerinin detaylı bilgilerinin yer aldığı nüfus kayıt örneği belgesinin teslim edilmesi gereklidir.
  • Boşanma belgeleri: Başvuruda bulunan kişilerin daha önce boşanmayla sonuçlanan bir evlilikleri olduysa boşanmayı gösteren belgelerin ibraz edilmesi gereklidir.
  • Fotoğraf: Aile üyelerinin 50 mm genişliğinde, 70 mm yüksekliğinde 2 adet güncel fotoğrafının teslim edilmesi gerekmektedir.
  • Temsilci kullanım formu: Taraflardan birinin başvuruyu kendisi yapmak yerine bir temsilci aracılığıyla yapması durumunda bununla ilgili bilgilerin yer aldığı formun doldurulması gereklidir.

Sponsor başvuru formunun ve sponsorluk sözleşmesinin hem sponsor olacak kişi, hem de sponsorluk yoluyla Kanada’ya yerleşecek aile üyeleri tarafından eksiksiz bir şekilde doldurulup imzalanması gerektiğine dikkat edilmelidir. Formdaki bilgilerin tutarsız olması ya da belgelerin yeterli görülmemesi gibi durumlarda eşlerin mülakata çağrılmaları mümkündür.

Eş Sponsorluğu için Doldurulması Gereken Kanada Vize Formları Nelerdir?

Eş sponsorluğu için sponsor tarafından doldurulması gereken Kanada vize formları aşağıda listelenmiştir.

  • Sponsorluk Başvuru ve Taahhüt Formu (IMM 1344A)
  • Sponsorluk Sözleşmesi (IMM 1344B)
  • Sponsorluk Değerlendirmesi (IMM 5481) ya da Finansal Değerlendirme (IMM 1283)
  • Makbuz (IMM 5401) ya da belirtilen eşdeğeri
  • Sponsor Anketi (IMM 5540)

Kanada eş sponsorluğundan faydalanarak Kanada’da kalıcı oturum izni almak isteyen aile üyelerinin doldurması gereken formlar aşağıda listelenmiştir.

  • Kalıcı Oturum Başvurusu (IMM 008 Generic)
  • Liste 1-Özgeçmiş/Beyanname (IMM 008 Schedule 1)
  • Eş Anketi (IMM 5490)
  • Ek Aile Bilgileri (IMM 4506)
  • Temsilci Kullanım Formu (IMM 5476) (Sponsor veya sponsor olunan kişinin bir temsilci aracılığı ile başvuru yapması durumunda doldurulması gerekmektedir.)

Eş sponsorluğu yoluyla yapılan Kanada vize başvurularında gerekli formlar IRCC sertifikasına sahip Vizem.net danışmanları tarafından doldurulmaktadır.

Kanada’da Eş Sponsorluğu için Evliliğe Dair Kanıt Belgeleri Nelerdir?

Kanada’da eş sponsorluğu için evliliğe dair kanıt belgeleri aşağıda listelenmiştir.

  • Evlilik belgesi ve evliliğin devlet tarafından tanınırlığı kanıtlayan belgeler
  • Eşlerden birisinin önceki boşanmalarını gösteren belgeler
  • Eşlerin ortak çocuklarının detaylı doğum belgeleri veya her iki ebeveynin de adını içeren evlatlık edinme kayıtları
  • Düğün davetiyeleri ve fotoğrafları

Kanada eş sponsorluğunun temel dayanağının evlilik olması nedeniyle evliliği kanıtlayan ve önceki boşanmaları gösteren belgeler talep edilmektedir. İstenen tüm belgelerin eksiksiz şekilde teslim edilmesi Kanada evlilik vizesi başvurusunun olumlu sonuçlanma ihtimalini arttırmaktadır.

Kanada Eş Sponsorlu Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kanada eş sponsorlu vize başvurusu için Kanada’da ikamet etmekte olan kişinin eş sponsorluğu için resmi başvuruda bulunması gerekmektedir. Kanada’ya gelmek isteyen eşin ise bu başvuruyla eş zamanlı olarak kalıcı oturum izni başvurusunda bulunması gereklidir. Eş sponsorluğu başvurularının posta veya IRCC’nin kalıcı oturum başvurusu portalı yoluyla yapılabilmesi mümkündür.

Vizem.net danışmanlığıyla yapılan Kanada eş sponsorluğu başvurularında gerekli evraklar IRCC sertifikasına sahip uzman danışmanlar tarafından hazırlanarak ilgili birime teslim edilmekte ve başvuru sürecinin takibi gerçekleştirilmektedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Kanada Eş Sponsorluğu Başvuru Ücretleri Ne Kadardır?

Kanada eş sponsorluğu için ödenmesi gereken işlem ücretleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

İşlemİşlem Ücreti
Sponsorluk ücreti75 Kanada doları
Başvuru işlem ücreti475 Kanada doları
Kalıcı oturum hakkı ücreti500 Kanada doları
Biyometri işlemleri85 Kanada doları
Toplam1135 Kanada doları

Bu ücretlere ek olarak, sponsor olunan eşin bakmakla yükümlü olduğu her çocuk için 150 Kanada doları ücret ödenmesi gerekmektedir.

Eş Sponsorluğu için Kanada’da Mülakat Yapılır Mı?

Kanada eş sponsorluğu için mülakat süreci nadiren gerçekleşmektedir. Mülakatlar genellikle belgelerdeki bazı eksik veya hatalı bilgilerin doğruluğunu sağlamak adına yapılmaktadır.

Kanada eş sponsorluğunda mülakat gerektirebilecek nedenler aşağıda listelenmiştir.

  • İlişkiyi kanıtlayan belgelerin eksikliği
  • Formlarda doldurulan bilgiler ile belgelerdeki bilgilerin uyumsuzluğu
  • Yaş ve din farkı
  • İlk tanışma ile evlilik arasında çok kısa bir zaman olması
  • Çiftin daha önce hiç birlikte yaşamamış olması

Başvuru aşamasında doldurulan formların doğru bilgilerle ve eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir; eksik veya tutarsız bilgiler Kanada vize mülakatı sürecinin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

Kanada Eş Sponsorluk Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Kanada eş sponsorluk başvurusu ortalama 12 ayda sonuçlanmaktadır. Onay sürecinde ek belgelerin talep edilmesi veya inceleme işlemlerinin uzun sürmesi gibi durumlarda bu sürenin uzaması mümkündür.

Kanada için Eş Sponsorluğu Hangi Sebeple Reddedilebilir?

Kanada için eş sponsorluğu başvurusunun onay sürecinde evliliğin sahte olduğunun anlaşılması başvurunun reddedilmesinin en temel sebebi olarak öne çıkmaktadır. Evliliğin gerçek olmasına rağmen başvurunun reddedilmesi durumunda kişilerin itiraz etme veya tekrar başvuruda bulunma hakları bulunmaktadır.

Eşlerin ailelerinin de yer aldığı düğün fotoğrafları gerçek evliliklerin önemli bir kanıtı olarak görüldüğü için başvuru sırasında düğün fotoğrafları ve düğün davetiyelerinin kanıt olarak sunulması tavsiye edilmektedir.

İnternet üzerinden gerçekleştirilen düğün törenleri Kanada’nın ilgili kurumları tarafından geçerli sayılmadığı için eş sponsorluğu programlarında Kanada vize reddi nedenleri arasında yer almaktadır.

Çeşitli kültürlerdeki evlilik anlayışlarının birbirinden farklı olabilmesi nedeniyle vize memuruna evliliğin detaylarını belirten bir açıklama mektubu yazmak da başvurunun onaylanmasına fayda sağlayabilmektedir.

Kanada Eş Sponsorluğu Reddine İtiraz Edilebilir Mİ?

Kanada eş sponsorluğu başvurusunun reddine itiraz etmek mümkündür. Göç ve Mülteci Kurumu’na ilişkiyi doğrulayan sözlü kanıtlar ve ek belgelerin sunulmasıyla birlikte kurum üyesinin dosyayı ve ek belgeleri yeniden inceleyerek başvuruyla ilgili yeni bir karar verme yetkisi bulunmaktadır.

Esra Karataş Yazan: Esra Karataş

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.

Paylaş: