kanadalı ünlüler ve eserleri

Kanadalı Ünlüler Kimlerdir, Eserleri Nelerdir?

Kanada’da dünyaca tanınan birçok ünlü kişi bulunmaktadır. Kanadalı sanatçılar, özellikle sinema, televizyon ve müzik alanlarında dünyaca ünlüdür. Edebiyat ve spor alanında da önemli katkılar sunan Kanadalı ünlüler bulunmaktadır.

En Ünlü Kanadalı Şarkıcılar ve Müzisyenler Kimlerdir?

En ünlü Kanadalı şarkıcı ve müzisyenler aşağıda listelenmiştir.

  • Drake
  • Celine Dion
  • Justin Bieber
  • Leonard Cohen
  • Alanis Morissette
  • Neil Young

Drake Kimdir?

Sahne adı olarak Drake adını kullanan Kanadalı rapçi Aubrey Drake Graham, 24 Ekim 1986 yılında Kanada’nın Toronto eyaletinde doğmuştur. Kanadalı aktör ve müzisyen olarak dünyaca meşhur olan olan Drake, Degrassi: The Next Generation adlı dizide canlandırdığı Jimmy Brooks karakteriyle ün kazanmıştır.

Drake’in dünyaca meşhur albümleri arasında Thank Me Later, Take Care, Nothing Was the Same, Views ve Scorpion bulunmaktadır.

Celine Dion Kimdir?

Céline Marie Claudette Dion, 30 Mart 1968 doğumlu Kanadalı şarkıcı ve iş kadınıdır. Dion, Charlemagne, Québec’te geniş bir ailede doğmuştur. Menajeri ve eşi René Angélil, Dion’un ilk albümünü finanse etmek için kendi evini ipotek ettirmiştir ve sonra Dion, Fransızca konuşulan ülkelerde çocuk yıldız hâline gelmiştir.

1980’lerde başladığı müzik kariyerinde çok önemli başarılar elde eden sanatçı, ününü “Falling Into You” adlı albümüyle kazanmıştır. Celin Dion Titanik film müziği olan “My Heart Will Go On” ile ününü tüm dünyaya yaymayı başarmıştır.

Justin Bieber Kimdir?

Justin Drew Bieber, 1 Mart 1994 tarihinde Kanada’nın küçük bir kasabası olan Stratford’da doğmuştur. Bieber; Pop ve çağdaş R&B şarkıcısı, oyuncu ve şarkı yazarıdır.

Justin Bieber’ın kariyeri, video paylaşım sitesi Youtube’a koyduğu videoların 2008 yılında Scooter Braun tarafından keşfedilmesiyle başlamıştır ve ardından Braun, Justin Bieber’ın menajeri olmuştur.

My World 2.0 (2010), Under the Mistletoe (2011), Believe (2012), Purpose (2015), Changes (2020) ve Justice (2021) albümleri Justin Bieber’ın önemli eserleri arasında bulunmaktadır.

Leonard Cohen Kimdir?

Leonard Norman Cohen, 21 Eylül 1934 Kanada, Montreal doğumludur. Kariyerine yazar, şair, söz yazarı ve müzisyen olarak devam ettiren Cohen, ilk şiir kitabını 1956 yılında, ilk romanını ise 1963 yılında yayınlamıştır.

Leonard Cohen müzik tarzı Avrupa pop müziğine dayanmaktadır. Leonard Cohen’in tanınmasını sağlayan en ünlü eseri, 1984’te yayınladığı Hallelujah şarkısıdır. Cohen’in eserlerinin çoğunluğu 1967 yılında çıkan Songs of Leonard Cohen albümünde yer almaktadır. Cohen’in şarkıları ve şiirleri pek çok başka şarkıcı ve şarkı yazarını etkilemekte ve eserleri binden fazla başka sanatçı tarafından yeniden yorumlanmaktadır.

Leonard Cohen’in önemli eserleri arasında; Hallelujah, Suzanne, Master Song, Winter Lady, The Stranger Song ve Sisters of Mercy gibi meşhur şarkılar bulunmaktadır.

Alanis Morisette Kimdir?

Alanis Morissette,1 Haziran 1974’te Kanada’da dünyaya gelmiştir. Kanadalı şarkıcı, şarkı sözü yazarı ve sinema oyuncusu olan Morissette, sanat hayatına Nickelodeon’un “You Can’t Do That on Television” dizisinde oynayarak başlamış ve buradan kazandığı parayla Kanada’da en çok satanlar listesine giren albümler çıkarmıştır.

Alanis Morissette’nin albümlerin başlıcaları; Alanis (1991), Now Is the Time (1992), Jagged Little Pill (1995), Supposed Former Infatuation Junkie (1998), Under Rug Swept (2002), So-Called Chaos (2004), Flavors of Entanglement (2008), Havoc and Bright Lights (2012) ve Such Pretty Forks in the Road (2020)’dır.

Neil Young Kimdir?

Neil Young, 12 Kasım 1945 yılında Kanada’da doğan bestekâr, söz yazarı ve şarkıcıdır. Rock müziğin türünde eserleri ile bilinmektedir, ancak en önemli eserlerini “folk-rock” türünde vermiştir.

Kendine özgü üslûbu, gitar çalışı ile Kanada’nın ve dünyanın en ünlü müzisyenleri arasında sayılmaktadır ve dünyaca tanınmasını sağlayan eserleri arasında; Buffalo Springfield, Last Time Around, Everybody Knows This is Nowhere, Deja Vu, After The Gold Rush, Four Way Street, Harvest, Journey Through The Past, Time Fades Away, On The Beach, So Far, Tonight’s the Night, Zuma, Long May You Run, American Stars’n’Bars, Decade, Compilation, Comes a Time, Rust Never Sleeps, Live Rust, Hawks And Doves, Trans, Everybody’s Rockin’, Old Ways, Landing On Water, Life, This Note’s For You, American Dream, Freedom, Ragged Glory, Looking Forward, Silver & Gold, Road Rock Vol.1, Are You Passionate, Greendale, Chrome Dreams II, Fork in the Road, Le Noise, Americana, Psychedelic Pill, Storytone, The Monsanto Years ve Peace Trail bulunmaktadır.

En Ünlü Kanadalı Oyuncular Kimlerdir?

Dünyaca ünlü Kanadalı oyuncular aşağıda listelenmiştir.

  • Jim Carrey
  • Keanu Reeves
  • Seth Rogen
  • Michael J. Fox
  • Pamela Anderson
  • Sandra Oh

Kanada’da sinema sektörü önemli bir endüstri olarak görülmektedir. Kanada sineması uzun yıllar boyunca dünyaca ünlü filmler ortaya çıkarmıştır. Son yıllardaki en ünlü Kanada sinema filmleri arasında Kıyamet Yakındır, Greenland: Son Sığınak ve Ava gibi filmleri bulunmaktadır.

Jim Carrey Kimdir?

Jim Carrey, 17 Ocak 1962 tarihinde Kanada’da dünyaya gelmiş ve Altın Küre ödülü sahibi Kanadalı komedyen ve sinema oyuncusudur. 1970’li yılların ortalarında, TV dizilerinde aldığı küçük rollerle oyunculuk dünyasına atılan Carrey, ilk çıkışını 1993 yılında “In Living Color” isimli TV şovuyla yapmıştır.

Jim Carrey’in filmleri önemli filmleri arasında; The Dead Pool (1988), Ace Ventura (1994), Maske (1994), Salak ve Avanak (1994), Yalancı Yalancı (1997), The Truman Show (1998) ve Sil Baştan (2004) bulunmaktadır.

En İyi Jim Carrey Filmleri Hangileridir?

En iyi Jim Carrey filmleri aşağıda listelenmiştir.

  • Truman Show
  • Salak ve Avanak
  • Yalancı Yalancı
  • Sil Baştan
  • Maske
  • Majestic
  • Aman Tanrım
  • Budala Dedektif 2
  • Bay Evet

Keanu Reeves Kimdir?

Keanu Reeves, 2 Eylül 1964 tarihinde Lübnan’da doğmuştur. Aslen Kanadalı olan ünlü aktörün tam adı Keanu Charles Reeves’tir. Rol aldığı ilk film 1985 yılında gösterime giren Genç Kan filmidir. 1988 yapımı Tehlikeli İlişkiler filmi ise kariyerinde sıçrama yapmasını sağlamıştır.

Kariyerinin ilk yıllarında aşk ve dram filmlerinde oynayan Keanu Reeves, son yıllarda ise daha çok aksiyon filmlerinde rol almıştır. 56 yaşındaki ünlü aktörün uluslararası festivallerde kazandığı ödüllerin arasında Bambi En İyi Uluslararası Aktör Ödülü ve En İyi Erkek Oyuncu Dalında MTV Film Ödülü bulunmaktadır. Keanu Reeves hayatı boyunca mütevaziliği ile dikkat çeken bir karaktere sahip olmuştur.

En İyi Keanu Reeves Filmleri Hangileridir?

En iyi Keanu Reeves filmleri aşağıda listelenmiştir.

  • The Matrix
  • Dangerous Liaisons (Tehlikeli İlişkiler)
  • John Wick: Chapter 2
  • John Wick: Parabellum
  • Drakula
  • Point Break (Kırılma Noktası)
  • Speed
  • The Devil’s Advocate (Şeytanın Avukatı)
  • Scanner Darkly (Karanlığı Taramak)
  • The Lake House (Göl Evi)
  • Sweet November (Kasımda Aşk Başkadır)

Seth Rogen Kimdir?

Seth Rogen, 15 Nisan 1982 yılında doğmuş Kanadalı komedyen, film yapımcısı ve oyuncudur. Seth Rogen’in 42 tane sinema filmi, 20 tane televizyon dizisi ve 2 tane müzik videosu bulunmaktadır. Ayrıca bu zamana kadar toplam 35 tane ödül almıştır.

Seth Rogen’ın dünya çağında tanınmasını sağlayan film, 2007 yapımı Knocked Up (Kaza Kurşunu) filmidir.

Seth Rogen’ın rol aldığı en ünlü filmler arasında Donnie Darko (2001), 40 Yıllık Bekar (2005), Kung Fu Panda 2 (2011), Kötü Komşular (2014) ve Zeroville (2017) bulunmaktadır.

Michael J. Fox Kimdir?

Michael J. Fox, 9 Haziran 1961 yılında doğmuş Amerikalı- Kanadalı bir oyuncudur. Michael J. Fox filmler ve tv şovları ile ün kazanmıştır ve en ünlü filmleri arasında Geleceğe Dönüş (1985-1990) üçlemesi bulunmaktadır. Marty McFly; Family Ties (1982-1989) dizisinde Alex P. Keaton rolü ve Spin City (1996-2000) dizisinde Mike Flaherty rolü ile üç tane Emmy Ödülü ve bir adet Altın Küre ödülü kazanmıştır.

Michael J. Fox’a 1991 yılında 29 yaşında Parkinson hastalığı teşhisi konmuştur ve kendisi bu hastalığı kamuoyuna 1998 yılında açıklamıştır. İlerleyen yıllarda semptomları kötüleştiği için 2000 yılında oyunculuktan emekli olmuştur. 2000 yılından itibaren Parkinson hastalığına tedavi bulmaya yönelik araştırmaların savunucusu olmuş ve Michael J. Fox Vakfı’nı kurmuştur. İsveç Karolinska Enstitüsü, Parkinson hastalığının tedavisini savunan çalışması nedeniyle 5 Mart 2010 tarihinde Michael J. Fox’a fahri doktora vermiştir.

Pamela Anderson Kimdir?

Pamela Anderson, 1 Temmuz 1967 yılında Kanada doğmuş oyuncu, model, yapımcı ve yazardır. Büyükbabası Finlandiyalı olan Pamela, 1989 yazında arkadaşları ile Kanada’da bir futbol karşılaşmasında stadyumda maçı izlerken Kanada bira markası olan Labatt baskılı bir t-shirt giymektedir. Canlı yayının bir anda Pamela’yı ekrana vermesi ile Labatt marka birada satışlar artmış ve Pamela Anderson Labatt firması ile modellik sözleşmesi imzalamıştır. Kısa bir süre sonra Pamela Anderson Playboy için mankenlik yapmaya başlamış ve derginin Ekim 1989 sayısına kapak olmuştur.

Ün kazanmasıyla birlikte Los Angeles’a taşınan Pamela Anderson, 1990’lı yıllarda birçok kez Playboy dergisine poz vermiştir. 1991 yılında Home Improvement adlı sitcom dizisinde ufak bir rol almış ve 1992- 1997 yılları arasında asıl şöhrete ulaşmasını sağlayan Baywatch dizisinde rol almıştır. Nisan 1997 tarihinde Saturday Night Live adlı programda striptiz yaparak yine ilgi odağı olmayı başarmıştır ve 2001 yılında eleştiri bombardımanına uğrayan V.I.P. adlı dizide başrol oyuncusu olmuştur.

Sandra Oh Kimdir?

Sandra Oh, 20 Temmuz 1971 yılında dünyaya gelen Kore asıllı Kanadalı bir oyuncudur. Cristina Yang karakterini canlandırdığı televizyon dizisi Grey’s Anatomy ile tanınmış, daha sonra birçok tv yapımı ve sinema filminde yer almıştır. Grey’s Anatomy dizisindeki rolü ile bir Altın Küre, iki Sinema Oyuncuları Derneği Ödülü kazanmıştır.

Sandra Oh’un rol aldığı en önemli eserler arasında Killing Eve (2018- 2022), Under the Tuscan Sun (2003) ve Grey’s Anatomy (2005- 2022) bulunmaktadır.

Kanadalı Ünlü Sporcular Kimlerdir?

Kanadalı ünlü sporcular aşağıda listelenmiştir.

  • Wayne Gretzky
  • Chris Benoit
  • Terry Fox

Kanada’da en popüler spor buz hokeyidir. Dünyanın en başarılı buz hokeyi milli takımları arasında Kanada milli buz hokeyi takımı gelmektedir. Sidney Crosby, Patrice Bergeron, Jonathan Toews ve Eric Staal gibi Kanada sporcuları buz hokeyinde Kanada’nın en iyi oyuncuları arasındadır.

Wayne Gretzky Kimdir?

Wayne Douglas Gretzky, 26 Ocak 1961 doğumlu Kanadalı buz hokeyi oyuncusu ve koçtur. 1979- 1999 yılları arasında National Hockey League takımlarından Edmonton Oilers, Los Angeles Kings, St. Louis Blues ve New York Rangers forması giymiştir.

NHL’in gol ve asist istatistiklerinde birinci sırada bulunan Gretzky, birçok spor yorumcusu tarafından National Hockey liginin gelmiş geçmiş en iyi oyuncularından biri olarak kabul edilmektedir.

Chris Benoit Kimdir?

Chris Benoit, 21 Mayıs 1967, 24 Haziran 2007 yılları arasında yaşamış Kanadalı profesyonel bir güreşçidir. Profesyonel güreşte, Sert Güreş Şampiyonası (Extreme Championship Wrestling, ECW), Dünya Güreş Şampiyonası (World Championship Wrestling, WCW) ve Dünya Güreş Eğlencesi (World Wrestling Entertainment) WWE gibi güreş şirketlerinde birçok şampiyonluk elde etmiştir. 24 Haziran 2007’de evinde karısı ve çocuğuyla birlikte ölü olarak bulunmuştur.

Terry Fox Kimdir?

Terry Fox, 28 Temmuz 1958- 28 Haziran 1981 tarihleri arasında yaşamış Kanadalı atlet ve kanser tedavisi konusundaki aktivisttir. Kanada’yı baştan başa geçtiği Umut Maratonu ile ünlenmiştir. Koşusunu bir bacağı protez olmasına rağmen 143 günde 3,339 mil koşarak tamamlamıştır. Terry Fox, yaptığı koşu sayesinde kanser araştırmaları için 24 milyon dolarlık bağış toplamayı başarmıştır.

Koşu sonrası dönemindeki süreçte durumu kötüye gitmeye başlayan Terry Fox için Papa II. John Paul dua ettiğini söyleyen bir telgraf göndermiştir. Fox’un pnömoni yüzünden komaya girerek hayatını kaybetmesi ile Kanada Hükûmeti, ülke genelinde bayrakların yarıya indirilmesi kararını almıştır. Ölümü ile Kanada’da sivil olarak bu onura erişen ilk kişi olmuştur. Kanada’nın en ünlü simalarından birisi olan Fox adına her sene Eylül ayında yarışmalar düzenlenmektedir.

Kanadalı Ünlü Yazarlar Kimlerdir?

Kanadalı ünlü yazarlar aşağıda listelenmiştir.

  • Margaret Atwood
  • Lucy Maud Montgomery
  • Yann Martel

Kanada’da İngilizce, Fransızca, Galce ve yerli diller olmak üzere çok dilli bir yapı bulunmaktadır. Kanada’daki dil çeşitliliğinin Kanada edebiyatı üzerinde etkileri olmuştur.

Margaret Atwood Kimdir?

Margaret Atwood, 18 Kasım 1939 yılında doğmuş Kanadalı yazar, şair, eleştirmen, denemeci ve feministtir. Yakın tarihin en saygı duyulan kurmaca yazarları arasında gösterilmektedir. Arthur C. Clarke ve Prince of Asturias edebiyat ödüllerini kazanmış, aynı zamanda beş kez Booker Ödülleri listesinde yer almış, birini kazanmış ve yedi kez The Governor General’in finalisti olarak iki kez ödülün sahibi olmuştur.

Margaret Atwood Damızlık Kızın Öyküsü eserini 1987 yılında yazmıştır. Atwood, dünya genelinde roman yazarı olarak tanınmasına rağmen günümüze kadar 15 tane şiir kitabı yayınlanmış, aynı zamanda Tamarack Review, Harper’s, CBC Anthology, Ms. Saturday Night, Playboy ve bunun gibi birçok dergide hikâyeler yazmıştır.

Margaret Atwood Kör Suikastçı (The Blind Assassin) adlı romanıyla 2000 yılında, The Testaments adlı romanıyla da 2019 yılında Booker Ödülü’nü kazanmıştır.

Lucy Maud Montgomery Kimdir?

Lucy Maud Montgomery, 30 Kasım 1874- 24 Nisan 1942 yılları arasında yaşamış Kanadalı bir yazardır. 1908’de yayımlanan ilk kitabı Yeşilin Kızı Anne ile tanınmıştır. Lucy Maud Montgomery’nin en önemli eserleri arasında Before Green Gables, Anne of Green Gables, Anne of Avonlea, Anne of the Island, Anne of Windy Poplars, Anne’s House of Dreams, Anne of Ingleside, Rainbow Valley, Rilla of Ingleside ve The Blythes Are Quoted bulunmaktadır.

Montgomery, hayatı boyunca 20 roman ve 500 kısa öykü ve şiir yayınlamıştır. 1935 yılında Montgomery’ye Britanya İmparatorluğu Nişanı verilmiştir. Montgomery’nin kitapları dünya çapında pek çok akademisyen ve okuyucu tarafından okuyup incelenmiştir.

Yann Martel Kimdir?

Kanadalı yazar Yann Martel, 25 Haziran 1963 yılında Kanada’da dünyaya gelmiştir. Martel, Pi’nin Yaşamı adlı romanı ile 2002 Man Booker Ödülü’nü kazanmış ve Kanada başbakanına 4 yıl boyunca her pazartesi kitap göndermiştir.

Yann Martel’in en önemli eserleri arasında; Seven Stories (1993), The Facts Behind the Helsinki Roccamatios (1993), Self (1996), Pi’nin Yaşamı (2001), We Ate the Children Last (2004) ve Beatrice and Virgil (2010) adlı eserler bulunmaktadır.

Kanadalı Ünlü Şair ve Yazarlar Kimlerdir?

Kanadalı ünlü şair ve yazarlar aşağıda listelenmiştir.

  • Margaret Atwood: Atwood, yalnızca Kanada’da değil, dünya çapında çalışmaları ile de tanınan en popüler yazarlardan biridir. Edebiyat dalında Booker ödülü, Scotia Bank Giller Ödülü, Arthur C. Clarke Ödülü ve Asturias Prensesi Ödüllerini kazanmıştır.
  • Lucy Maud Montgomery: En zekice yazılmış ve takdir edilen eseri Anne of Green Gables’ dır. Bu seri halindeki kitaplar, çeşitli filmler ve animasyon televizyon dizileri haline getirilmiştir.
  • Douglas Coupland: Kurgu romanları ve özellikle de gizem türüne hâkim olmasıyla tanınır. Uluslararası en çok satan kitabı Generation X: Tales for an Accelerated Culture’dır. Diğer çalışmaları arasında Girlfriend in a coma, Miss Wyoming, All families are psychotic and Eleanor Rigby bulunmaktadır.
  • Robertson Davies: Yaşamı boyunca toplam 30 kitap yazmıştır. En iyi kitabı “ What’s bred in the nine”, Booker ödülüne aday gösterilmiştir. Kitapları esprili ve tuhaf karakterlerle doludur.
  • Joseph Boyden: Birçoğu klasik olarak sınıflandırabilecek birçok ilham verici kitap yazmıştır. Boyden’in romanı “The Orenda”, Kanada okumalarının 2013 baskısını kazanmıştır.
  • Yann Martel: Bir Hollywood filmine dönüştürülen Pi’nin Yaşamı’nın yazarıdır. Bu kitap aynı zamanda Man Booker Ödülü’nü kazanmıştır.
  • Heather O’Neill: Montreal’de doğan O’neil’in yeteneği uluslararası düzeyde bilinmektedir ve adı evrensel olarak edebiyatçılar arasında popülerdir.
  • Lisa Moore: Moore’un ilk iki kitabı Degrees of Nakedness (1995) ve Open (2002) kısa öykü koleksiyonlarıdır. İlk romanı Alligator da Giller Ödülü’ne aday gösterilmiştir.
  • Miriam Toews: 1964 yılında Steinbach’ta doğan Toews, ‘A complicated kindness’ ve ‘All my puny sorrows’ adlı iki romanıyla ünlüdür.
  • Margaret Laurence: Kanada’nın en saygın ve sevilen yazarlarındandır. En çok The Stone Angel adlı kitabıyla tanınmaktadır.

Kanadalı Ünlülerin Eserlerine Örnekler Nelerdir?

Kanadalı ünlülerin bazı eserleri aşağıda listelenmiştir.

  • Fifth Business
  • Alias Grace
  • The Stone Angel
  • Sunshine Sketches of a Little Town
  • The Handmaid’s Tale
  • Someone Knows My Name
  • Astronaut In The Ocean
  • Without You
  • Drivers License
  • Hunt for the Wilderpeople
  • 3 Atanarjuat
  • 4 Hard Core Logo
  • A Complicated Kindness

Fifth Business - Robertson Davies

Robertson Davies’nın yazdığı “Fifth Business” kitabı 1970 yılında yazılmıştır. Davies’in en tanınmış eseri Deptford Üçlemesi’nin ilk kitabıdır ve anlatıcı Dunstan Ramsay’ın hayatını araştırmaktadır. Fifth Business, 20. yüzyılın en iyi 100 romanı arasında Amerikan Modern Kütüphanesi okuyucular listesinde 40. sırada yer almıştır. Fifth Business adlı eser 273 sayfadan oluşmaktadır.

Alias Grace – Margaret Atwood

Alias Grace, Kanadalı yazar Margaret Atwood’un 1996 yılında McClelland & Stewart tarafından yayınlanan tarihi bir kurgu romanıdır. Hikâye, 1843’te Thomas Kinnear ve onun kâhyası Nancy Montgomery’nin Canada West’te meydana gelen kötü şöhretli cinayetlerini kurgulamaktadır. Alias Grace adlı eser 470 sayfadan oluşmaktadır.

The Stone Angel – Margaret Laurence

The Stone Angel, Margaret Laurence tarafından yazılan, ilk olarak 1964’te McClelland ve Stewart tarafından yayınlanan romandır. Margaret Laurence’ın en tanınmış romanıdır. The Stone Angel, geçmişte ve günümüzde (1960’ların başında) geçen paralel anlatılarda, Hagar Currie Shipley’in hikâyesini anlatmaktadır. Eser 308 sayfadan oluşmaktadır.

Sunshine Sketches of a Little Town – Stephen Leacock

Sunshine Sketches of a Little Town, Stephen Leacock tarafından ilk kez 1912’de yayınlanan bir hikâye dizisidir. Genelde Kanada mizah edebiyatının en kalıcı klasiklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Sunshine Sketches of a Little Town, evrensel çekiciliği nedeniyle popülerliğini korumuştur. Karakterlerin çoğu, Orillia kasaba halkını örnek almış olsa da, küçük kasaba modelleridir. Eksiklikleri ve zayıflıkları esprili ama sevecen bir şekilde sunulmuştur. Çoğu zaman anlatıcı, Mariposa’daki olayların önemini dünyanın geri kalanına kıyasla abartır. Örneğin, ülke çapında bir seçim olduğunda, Mariposa kasabası, tüm kargaşanın merkezi ve odak noktası olmuştur.

The Handmaid’s Tale – Margaret Atwood

The Handmaid’s Tale, Kanadalı yazar Margaret Atwood’un 1985’te yayımlanan distopik romanıdır. Yakın gelecekte New England’da, Amerika Birleşik Devletleri’ni deviren güçlü bir ataerkil, totaliter teokratik bir eyalette geçmektedir. Ana karakter ve anlatıcı, erkeklerin egemen sınıfı olan “komutanlar” için zorla çocuk yetiştirmekle görevlendirilen “hizmetçi” olarak bilinen gruplardan biri olan Offred adlı bir kadındır. Roman, ataerkil bir toplumda boyun eğdirilmiş kadınları ve direnip bireysellik ve bağımsızlık kazanma çalışmalarını anlatmaktadır. The Handmaid’s Tale, 311 sayfadır ve bu eser 1985 Governor General Ödülü’nü ve 1987’de ilk Arthur C. Clarke Ödülü’nü kazanmıştır.

Someone Knows My Name – Lawrence Hill

The Book of Negroes, Kanadalı yazar Lawrence Hill’den 2007 ödüllü romandır. Roman Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Yeni Zelanda’da Someone Knows My Name başlığı altında yayınlanmıştır. Bu eser 511 sayfadır ve 2007 Rogers Writers ‘Trust Fiction Prize ve 2008 Commonwealth Writers’ Prize ödülünü kazanmıştır.

Astronaut In The Ocean - Masked Wolf

Astronaut In The Ocean, Masked Wolf’nun 2019 tarihinde çıkardığı şarkıdır. 2021 yılında yeniden yayınlanan şarkı Avustralya, Kanada, Finlandiya, Almanya, Norveç, İsviçre, ABD ve diğer birçok Avrupa ülkesinde ilk 10’a ve İrlanda ve İngiltere de dâhil olmak üzere diğer birçok ülkede ilk 40’a ulaşarak birçok ülkede büyük başarılar elde etmiştir. Astronaut In The Ocean şarkısı Youtube’da yaklaşık 104 milyon görüntülemeye ulaşmıştır.

Without You - The Kid LAROI

Without You, Avustralyalı rapçi ve şarkıcı Kid Laroi’nin ilk mixtape F*ck Love’ın lüks “Savage” yayımından bir şarkısıdır. Mixtape’in ilk uluslararası single ve beşinci single’ı olarak 18 Aralık 2020’de alternatif radyoda yayınlanmıştır. Without You şarkısı Youtube’da yaklaşık 47 milyon görüntülemeye ulaşmıştır.

Drivers License - Olivia Rodrigo

Drivers License, Amerikalı şarkıcı Olivia Rodrigo’nun ilk single’ıdır. 8 Ocak 2021’de Universal ve Geffen Records tarafından yayınlanmıştır. Kalp yarasını ayrıntılarıyla anlatan dokunaklı sözler içeren Drivers License, power pop ve indie pop etrafında oluşturulmuş bir şarkıdır. Drivers License Youtube’da yaklaşık 196 milyon görüntülemeye ulaşmıştır.

Hunt for the Wilderpeople - Taika Waititi

Hunt for the Wilderpeople, senaryosu Barry Crump’ın Wild Pork and Watercress adlı kitabına dayanan Taika Waititi tarafından yazılan ve yönetilen macera ve komedi-drama filmidir. Film 2016 yılında yayınlanmıştır. Filmin başrollerinde Sam Neill ve Julian Dennison, Yeni Zelanda çalılıklarına kaçtıktan sonra insan avının hedefi haline gelen bir baba figürü ve koruyucu oğlu olanı oynamaktadırlar.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: