Kanada Akademik Vize Nedir, Çalışma İzni Şartları Nelerdir?
Geçtiğimiz yıllarda Kanada’ya göç eden çok sayıda üniversite profesörü ve öğretim görevlisi olmuştur ve Kanada akademisyenlik alanında ilgi görmeyi sürdürmektedir. Kanada’nın her yıl Dünyanın en yaşanılabilir 10 ülkesi listelerinde ilk 3’te yer alması, Kanada üniversitelerinin çoğunun dünya sıralamasında üst sıralarda yer alması ve dünya çapında eğitim akreditasyonuna sahip olması yabancı akademik çalışanların Kanada’yı tercih etmesinde önemli etkenlerdir.
Kanada’da akademik faaliyetlerde bulunmak isteyen yabancı ülke vatandaşlarının alması gereken vize türü Kanada akademik vizesidir. Kanada akademik vize, Kanada’da bulunan bir yükseköğretim kurumunda görev yapmak isteyen kişilere verilen bir Kanada iş vizesi türüdür.
Kanada akademik vize sahiplerinin, görev tanımlarına ve Kanada’da kalacakları süreye göre çalışma vizesi almaları gerekebilmektedir. Kanada araştırma görevlilerine öğrenci olarak kayıtlı bulunmaları ve belli şartları sağlamaları halinde çalışma izni muafiyeti vermektedir.
Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868
Kimler Kanada Akademik Vizesi Alabilir?
Kanada akademik vizesi; araştırmacılar, misafir öğretim görevlileri, misafir profesörler, doktora sonrası araştırmacılar, alanında ödül alacak kişiler ve diğer akademik personeller tarafından alınabilir.
Kanada bilimsel vize sahiplerinin herhangi bir kurumda araştırmacı veya eğitmen olarak çalışabilmesi için ayrıca bu eğitim kurumundan kavul almaları gerekmektedir.
Çalışma İzni Gerektirmeyen Kanada Akademik Vizesi Kimlere Verilir?
Kanada çalışma izni gerektirmeyen akademik vize, Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bürosu tarafından Kanada’ya 120 günden kısa bir süre için bir eğitim enstitüsü bünyesinde görevli olarak gelen akademik danışmanlara, akademik müfettişlere, konuşmacılara, mezunlara, öğretim ve araştırma asistanlarına verilmektedir.
Kanada’da Araştırma Görevlileri için Çalışma İzni Muafiyet Şartları Nelerdir?
Kanada’da araştırma görevlileri için çalışma izni muafiyet şartları aşağıda listelenmiştir.
- Kanada’da akreditasyonu bulunan bir eğitim kurumunda lisans, yüksek lisans, doktora veya sertifika eğitimi için tam zamanlı öğrenci olarak kayıtlı olunması gerekmektedir.
- Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bürosu tarafından verilmiş geçerli bir öğrenim iznine sahip olunması gerekmektedir.
- Araştırma faaliyetlerinin, yalnızca kayıtlı olunan eğitim kurumu bünyesinde yürütülmesi gerekmektedir.
- İlgili departmanda çalışan bir yetkili tarafından kişiye referans verilmiş olması gerekmektedir.
- Araştırma faaliyetinin ilgili departmanın yönetimine veya bir fakülte üyesine bağlı olması gerekmektedir.
Kanada araştırma görevlisi olmak isteyenlerin çalışma izni için mezunlar veya öğrenciler için farklı düzenlemeler uygulamaktadır. Kanada’da doktora yapma sırasında araştırma görevlisi olarak çalışmak mümkündür.
Kanada Çalışma İzni Gerektiren Akademik Vize Kimlere Verilir?
Kanada çalışma izni gerektiren akademik vize; misafir öğretim görevlilerine, doktora sonrası araştırmacılara, misafir profesörlere, araştırma ödülü alacak kişilere ve Amerika, Meksika ve Şili üniversitelerinin öğretim görevlilerine verilmektedir.
Kanada’ya Akademik Vize İle Gidenler İçin Çalışma İzni Şartları Nelerdir?
Kanada’ya akademik vize ile gidenler için çalışma izni şartları aşağıda listelenmiştir.
- Kanada’da çalışılacak işin büyük kısmının eğitim verme veya araştırma yapma olması gerekmektedir.
- Kanada’da bir üniversitede profesör olarak çalışmak için ilgili alanda doktora yapılmış olması gerekmektedir.
- Kanada’da bir üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışmak için ilgili alanda yüksek lisans yapılmış olması gerekmektedir.
- Kanada’da kalmayı gerektiren iş sonlandığında Kanada’dan çıkılacağının yetkililere ispatlanması gerekmektedir.
- Başvuru sahibinin, Kanada’da kalınacak süre boyunca ve Kanada’dan ayrılma esnasında, kendisinin ve ailesinin masraflarının tamamını karşılayabileceğini belgelemesi gerekmektedir.
- Başvuru sahibinin temiz bir adli sicili olması ve bir adli sicil kaydı belgesi ile bunu ispatlaması gerekmektedir.
- Başvuru sahibinin, Kanada’nın güvenliği için bir tehdit olmadığını belgelemesi gerekmektedir.
- Başvuru sahibinin bulaşıcı bir hastalığa sahip olmaması ve gerektiği takdirde genel sağlık kontrolünden geçmesi gerekmektedir.
- Başvuru sahibinin Kanada’daki işvereninin, işverenler için yapılan değerlendirmede “yetersiz” kategorisine alınmış olmaması gerekmektedir.
Kanada’da öğretim görevlisi olmak isteyenlerin hem akademik anlamda hem de oturum ve çalışma izinleri için yeterliliklerini ispatlamaları gerekmektedir. Kanada için Çalışma İzni Şartları, Kanada’daki işverenin bir yabancı ülke vatandaşını işe alabilecek yeterliliğe sahip olmasını ve o kişinin ilgili iş için uygunluğunun ispatlanmasını gerektirmektedir.
Kanada Akademik Vizesi Çalışma İzni Nasıl Alınır?
Kanada akademik vizesi ile çalışma izni, işverene özgü çalışma izni şeklinde alınmaktadır.
Kanada’da öğretim üyesi olmak isteyenlerin çalışma izni alabilmesi için; işveren kurumun Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bürosuna bir iş teklifi belgesi sunması, 230 CAD tutarındaki yasal uygunluk ücretini ödemesi ve bir iş teklif numarası alması gerekmektedir.
Akademisyenler İçin Kanada’ya Yerleşmek Mümkün Müdür?
Akademisyenler için Kanada’ya yerleşmek mümkündür. Kanada’ya yerleşmek isteyen akademisyenler, Kanada Express Entry programı ile kalıcı oturum izni alabilmektedir.
Kanada’ya yerleşmek isteyen akademisyenlerin, Kanada Express Entry programına başvurmaları ve Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bürosundan (IRCC) başvuru daveti (ITA) almaları gerekmektedir.
Kanada’ya yerleşmek isteyen akademisyenler, programa başvurduklarında Express Entry Kanada Göçmenlik Başvurusu Şartları kapsamında eğitim ve profesyonel özgeçmişleri değerlendirilerek Kapsamlı Puanlama Sistemi (CRS) üzerinden bir puan almaktadırlar, bu sistem üzerinden alınan puana göre Express Entry programına başvuran adaylar arasında öne çıkanlara IRCC tarafından başvuru daveti gönderilmekte ve bu adaylar kalıcı oturum izni için başvurabilmektedir.
Kanada’ya yerleşmek için Express Entry programına başvuran akademisyenlerin, Kapsamlı Puanlama Sisteminden (CRS) 449 ve üstü bir puan aldıkları takdirde herhangi bir iş teklifi almamış veya eyalet aday programlarına katılmamış olsalar bile kalıcı oturum izni alma şansları yüksek olmaktadır.
Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.