Kanada Çiftçi Alımı ve Çiftçi Vizesi Şartları
Kanada’da tarım sektöründe mevsimlik çiftlik işlerinden sektörel IT işlerine kadar geniş bir iş bulma potansiyeli bulunmaktadır. Kanada’da tarım ürünlerine talebin artması ve iş gücü eksikliği sebebiyle yabancı tarım işçilerine olan talep yükselmiştir. Kanada çiftçi alımı yoğunluğu Dünya Bankası istatistiklerine göre 2020 yılında %1.421 olarak ölçülmüştür.
Kanada’ya tarım sektöründe çalışmak için 6 aydan kısa bir süreliğine gidenler ziyaretçi çalışma vizesine veya Kanada hükümetinin açtığı oturum programları üzerinden kalıcı oturum vizesine başvurabilmektedir.
Ayrıca çiftçiler için eyalet bazında dönemlik Kanada tarım alanında göçmenlik programı açılabilmektedir. Tarım işçisi olarak Kanada vize başvurusu yapmak için Kanada Konsolosluğu sayfasından online başvuru formu doldurulmalıdır.
Vizem.net, Kanada çalışma ve oturum vizesi başvurularında IRCC sertifikalı uzmanların danışmanlığında hizmet veren akredite kuruluştur.
Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868
Kanada’ya Çiftçi Olarak Gitmek için Gerekli Şartlar Nelerdir?
Boş pozisyon bulunan çiftlik teçhizatı mekaniği, tarımsal kaynakçılık, ağaç budama ve ilaçlama alanlarında çiftçi olarak Kanada’ya gitmek için, en az iki yıllık çiftlik yönetimi tecrübesi edinilmesi gerekmektedir. Kanada çiftçi vizesi başvuru sahibi ayrıca Kanada’da bir çiftlik alma ve en azından kendisi için işe alım fırsatı oluşturacak bir çiftlik işletmesi kurma niyetinde olmalıdır.
Kanada çiftçi vizesi başvurusu için temel çiftlik bilgileri ve ilk yardım kursu veya sertifikası gerekebilmektedir. Başvuru sahibinin vize için Kanada Göçmenlik Bürosuna başvuruda bulunması, vize ücretlerini ödemesi gerekmektedir.
Kanada çiftçilik vizesi başvurusu için başvuru sahibinin çiftlik yönetimi tecrübelerine dair kanıt niteliğindeki belgelerin evrak dosyasında bulundurması ve Kanada’da bir çiftlik alıp işletme niyetine ve olanağına sahip olduğunu ispat etmesi gerekmektedir. Kanada çiftçilik vizesi başvurusunun onaylanması durumunda tüm aile bireyleri Kanada’ya göç edebilmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları için Kanada Göçmen Çiftçi Programı Var Mıdır?
Hayır, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için Kanada göçmen çiftçi programı yoktur.
T.C vatandaşları ancak bir iş teklifi almaları durumunda çiftçi olarak Kanada’ya gidebilmektedir.
Kanada’da Çiftçi Vizesi ile Çalışma İzni Şartları Nelerdir?
Kanada çiftçi vizesi ile çalışma izni şartları aşağıda listelenmiştir.
- Başvurudan önce Kanadalı bir işverenden iş teklifi alınmalıdır.
- İşveren, Kanada İstihdam ve Sosyal Gelişim (ESDC) Kuruluşundan İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesi (LMIA) için başvuruda bulunmalıdır. ESDC işverenin açık pozisyon için yabancı bir işçiyi işe alıp alamayacağına karar vermektedir.
- Başvuru sahibinin çalışma izninin süresi dolması durumunda Kanada’dan ayrılacağını kanıtlaması gerekmektedir.
- Çalışma izni işverene özgü olduğu için başvuru sahibinin sadece çalışma izninde adı belirtilen işveren için çalışması mümkün olmaktadır.
- Kanada’da yasak olan bir iş türünde çalışan bir işverenle çalışılmayacağı kanıtlanmalıdır.
Başvuru sahibi, çalışma izninde belirtilenlerden başka bir işveren için çalışmak istemesi durumunda Kanada için çalışma izni şartları kapsamında yeni bir çalışma izni başvurusunda bulunabilmektedir.
Yeni çalışma izni başvurusu yapacak işçilerin, Kanada’ya giriş yapıldıktan sonra en kısa sürede başvuruyu gerçekleştirmesi tavsiye edilmektedir.
Kanada’dan Çiftçi Vizesi Nasıl Alınır?
Kanada çiftçi vizesi almak için, olumlu LMIA ve iş teklifi kontratının bir kopyası işveren tarafından çalışana ulaştırılmalıdır.
Kanada’ya çiftçi olarak gitmek için başvuruda bulunmadan önce işverenin olumlu bir İşgücü Piyasası etki Değerlendirmesi (LMIA) alması gerekmektedir. LMIA, Service Canada kurumundan alınan ve işverenin geçici süreliğine yabancı bir işçiyi işe almasına izin veren belgedir.
Kanada Çiftçi Vize Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Kanada çiftçi vizesi başvurusu için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.
- Kanada çalışma izni başvuru formu: Kanada çalışma izni başvuru belgesi bilgisayar üzerinden doldurulup çıktı alındıktan sonra barkod sayfası başa alınmalıdır.
- Kanada aile bilgi formu: 18 yaşını geçmiş bir aile üyesi tarafından doldurulan aile bilgi formu başvuru belgeleri arasında bulunmalıdır
- Kanada teamül hukuku birliği resmi beyannamesi: Başvuru yapılan vize ofisinin adının geçtiği teamül hukuku birliği resmi beyannamesi başvuru evrakları arasında bulunmalıdır.
- Kanada temsilci kullanımı formu: Vize başvurusu için bir yetkili bir temsilci kullanılması veya bir temsilciden vazgeçilmesi durumunda temsilci kullanımına dair belge başvuru evrakları arasında bulunmalıdır.
- Kanada kişisel bilgilerin paylaşımı formu: Başvuru sahibinin kişisel bilgilerinin paylaşımı için Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık (IRCC) ve Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı’na (CBSA) yetki vermesi durumunda kişisel bilgilerin paylaşımına dair form doldurması gerekmektedir.
- Kanada vize ücreti ödeme belgesi: Biyometri işlemleri, vize başvuru ve değerlendirme ücreti ve açık çalışma çalışma izni ücretlerinin ödendiğine dair belge başvuru evrakları arasında bulunmalıdır.
- Pasaport: Pasaportun biyografik veri sayfasının fotokopisi evrak dosyası içerisinde bulunmalıdır.
- Biyometrik fotoğraf: Arkasında başvuru sahibinin isim, soyisim ve doğum tarihinin yazılı olduğu iki adet biyometrik fotoğraf evrak dosyasında bulunmalıdır.
- Göçmenlik statüsü belgesi: Başvuru sahibinin ikamet ettiği bölgenin vatandaşlığı bulunan ülkeden farklı olması durumunda ikamet bölgesindeki göçmenlik statüsünün yasal olduğu kanıtlanmalıdır.
- Evlilik cüzdanı fotokopisi: Başvuru sahibinin evli olması durumunda evlilik cüzdanı fotokopisi başvuru evrakları arasında bulunmalıdır.
- Kanada iş yeterlilik belgesi: Başvuru sahibinin Kanada’dan teklif edilen iş için gerekli yeterlilikleri karşıladığını gösteren belge başvuru evrakları arasında bulunmalıdır.
- İşgücü piyasası etki değerlendirmesi (LMIA): İşverenin, Kanada İstihdam ve Sosyal Gelişim (ESDC) Kuruluşundan aldığı olumlu İşgücü Piyasası etki Değerlendirmesinin (LMIA) ve iş teklifi belgesinin bir kopyası başvuru evrakları arasında bulunmalıdır.
- Quebec kabul belgesi (CAQ): Başvuru sahibinin Quebec’te işe alınması durumunda geçerli bir Quebec kabul belgesine (CAQ) sahip olmalıdır.
- Kanada eyalet vekili belgesi: Kanada’da başvuru sahibinin işvereni tarafından seçilen ve olumlu LMIA verilen bir eyalet vekili ilgili eyaletten alınmış atama belgesini başvuru evrakları arasında bulundurmalıdır.
- Kanada lisansüstü çalışma izni ek belgeleri: Başvuru sahibinin yeni mezun olması durumunda transkript ve ilgili kurumdan alınmış mezuniyet belgesi başvuru evrakları arasında bulundurulmalıdır.
Kanada Çiftçi Vizesi için Başvuru Nasıl Yapılır?
Kanada çiftçi vizesi ve çalışma izni başvuruları Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bürosuna (IRCC) online olarak yapılmaktadır. Başvuru sahibi öncelikle Kanada göçmenlik bürosu sayfasına kayıt olduktan sonra başvuru evraklarını yükleyip vize başvuru ücretini ödemelidir. Online başvurunun ardından İstanbul veya Ankara’daki VFS ofislerine randevu alarak biyometri işlemlerini gerçekleştirilmeli ve başvuru evrakları teslim edilmelidir. IRCC tarafından değerlendirilen başvurunun onaylanması durumunda başvuru sahibinin pasaportunu aracı kuruma iletmesi gerekmektedir.
Vizem.net Kanada çalışma vizesi başvurularında tüm süreç hakkında danışmanlık ve takip hizmeti vermektedir.
Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868
Kanada Çiftçi Çalışma İzni Ne Zaman Çıkar?
Kanada çiftçi çalışma izni almak aracı kurumdan dosya iletimi ve biyometri işlemleri için gereken süre dışında ortalama 12 hafta sürmektedir.
Çiftçi Vizesi ile Kanada’da Ne Kadar Çalışılabilir?
Çiftçi vizesi ile Kanada’da geçici olarak tüm uzatma haklarıyla beraber en fazla 4 yıl çalışmak mümkündür.
Kanada’da Çiftçiler ve Tarım İşçileri için İş İmkanları Nasıldır?
Kanada çiftçi alımı ve tarım işçileri için iş imkanlarının en çok olduğu eyaletler; Ontario, Quebec, Nova Scotia, New Brunswick, Manitoba, Britanya Kolumbiyası, Prens Edward Adası, Saskatchewan, Alberta, Newfoundland ve Labrador’dur.
Kanada’da çiftçilik alanında yıl boyu işçi alımı yapılmakla beraber hasat zamanları pozisyon açığının en çok olduğu zamanlardır. Kanada’da tarım işçileri için asgari maaş saatlik 11,05 CAD’dır ancak çalışılan pozisyona ve deneyime göre daha yüksek ücret almak mümkündür.
Tarımın yanı sıra eğitim, çocuk bakımı, iletişim, acil yardım ve güvenlik, enerji, işletme, sağlık ve ulaşım sektörleri de Kanada’da çalışma imkanı bulunan sektörler arasında önde gelmektedir.
Kanada Tarım İşçisi Maaşları Ne Kadardır?
Kanada ortalama tarım işçisi maaşı yıllık 35,588 CAD veya saatlik 18,25 CAD’dır. Kanada’da çiftçilik maaşı başlangıç seviyesi için yıllık 29,981 CAD; uzman maaşı için ise 45,559 CAD’dır.
2024 yılında Kanada asgari ücret tutarı saatlik 17 CAD'dır.
Kanada’da Tarımın Ekonomideki Yeri Nasıldır?
Kanada’nın coğrafi koşulları sebebiyle toprakların sadece %7’lik kısmının tarıma elverişli olmasına karşın Kanada’da tarım ekonomide önemli bir yere sahiptir ve Kanada dünyanın en çok tarım ürünü ihraç eden ülkeleri arasındadır. 2020 yılında Kanada’da dokuz işe alımdan biri tarım sektöründe gerçekleşmiştir ve tarımdan elde edilen kazanç GSYH’nin %7,4’lük kısmını oluşturmuştur.
Büyük oranda madenciliğe ve petrol çıkarmaya dayalı olan Kanada ekonomisi, 2020 yılı dünya sıralamasında 9. olmuştur.
Kanada Tarım İşçi Vizesi ile Farklı İşlerde Çalışılabilir Mi?
Hayır, Kanada tarım işçi vizesi ile farklı işlerde çalışılamamaktadır. Alınan çalışma izni tek bir iş için gereklidir ancak farklı bir iş kolundan teklif alınması durumunda farklı işlerde çalışmak mümkündür.
Kanada’da da bulunurken Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC) sayfasından online olarak yeni bir Kanada işçi vizesi başvurusunda bulunmak veya vize süresini uzatmak mümkündür.
Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.