Kanada'da Çalışmak için Şartlar ve Koşullar

2023'te Kanada'da Çalışmak için Şartlar ve Çalışma Koşulları

Önemli Not: Deprem sonrasında T.C vatandaşlarına sağlanan Kanada Open Work Permit (3 yıllık Kanada çalışma izni) başvuruları için başvuru sahibinin 3 Ocak 2024’e kadar Kanada’ya geçerli bir vize ile girmiş olması gerekir.

Sadece vize evrakları göçmenlik avukatı tarafından onaylanan kişilerin başvruları vizem.net tarafından yapılmaktadır.

Uygunluk kriterlerini öğrenmek için: 0850 241 1868’i arayarak bilgi alabilirsiniz.

Kuzey Amerika’da bulunan ve gerek yaşam standartları gerekse sunduğu iş imkanları ile göçmenler tarafından en çok tercih edilen ülkelerden biri olan Kanada, her yıl yüzbinlerce yabancı kişiyi ülkesine kabul etmektedir. Kanada’da çalışmak için her yıl göçmen kabul etmektedir.

2019 yılında yaklaşık 340.000 yabancıya daimi ikamet izni veren Kanada’da 2020 yılında bu rakam pandemi nedeniyle yaklaşık 185.000 düşse de, halen Kanada’nın işgücü büyümesinin neredeyse tamamına yakınını ülkeye göç eden işçiler oluşturmaktadır. Kanada 2021 yılında yaklaşık 400.000 yabancıya sürekli oturum hakkı tanımıştır ve 2022 yılında bu sayıyı 411.000’e kadar çıkarmayı hedeflemektedir.

Kanada’ya göç, sağlık hizmetleri gibi kilit sektörlerdeki işgücü eksikliklerini gidermekte olup Kanada’ya gelen göçmenler ülkedeki sağlık personelinin üçte birini oluşturmaktadır. Kanada çalışma koşullarının iyi olması sebebiyle, çok sayıda göçmen tarafından tercih edilmektedir.

Yabancı Ülke Vatandaşları Kanada’da Çalışabilir Mi?

Yabancı ülke vatandaşlarının Kanada’da çalışmak istemesi halinde çalışma izni alması gerekmektedir. Kanada vatandaşı olmayan ya da Kanada’da daimi ikametgah sahibi olmayan yabancılar Kanada’da yasal olarak çalışmak için IRCC (Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Ofisi) veya bir Kanada dış temsilciliğine başvurarak çalışma izni alabilmektedir. Kanada çalışma izni başvurusunda bulunacak kişilerin öncelikle Kanadalı bir işverenden iş teklifi alması zorunludur.

Kanada’da genel çalışma izni ve işverene özel çalışma izni olmak üzere iki tür çalışma izni bulunmaktadır. Genel çalışma izni, istisnai durumlarda belirli koşulları sağlayan yabancılara verilmekte olup hamiline Kanada’da herhangi bir işveren yanında çalışabilme imkanı tanımaktadır; hangi yabancıların Kanada’da genel çalışma iznine başvurabileceği yasal olarak belirlenmiştir.

Genel çalışma iznine göre daha yaygın olan işverene özel çalışma izni hamilinin hangi işverenin yanında, hangi işyerinde ve ne kadar süre çalışabileceğini belirleyen daha kısıtlı bir çalışma iznidir. Kanada’da çalışmak için IRCC üzerinden veya bir Kanada dış temsilciliğinden işverene özel çalışma izni başvurusu yapacak yabancıların birtakım şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Kanada’da yasal olarak çalışabilmek için çalışma izni başvurusunda bulunacak kişilerin başvurmadan önce Kanadalı bir işverenden iş teklifi alması gerekmektedir. Yabancı bir ülke vatandaşına istihdam sağlayacak Kanadalı işveren Kanada İstihdam ve Sosyal Kalkınma Ofisine işgücü piyasası etki değerlendirmesi için başvurmalı ve yabancı bir işçiyi işe alabileceğine dair LMIA olarak adlandırılan onayı almalıdır.

Kanada’ya Çalışmak için Nasıl Gidilir?

Kanada’ya çalışmak için gitmek, bazı prosedürlerin tamamlanması ile mümkündür. Kanada’da uzmanlık gerektirecek bir işte çalışmak isteyen yabancı ülke vatandaşlarının yabancı ülkelerden almış oldukları diploma veya uzmanlık sertifikalarına denklik aldıktan sonra, yabancı bir işçiyi işe alabileceğine dair ilgili makamlardan onay alan Kanadalı bir işverenden iş teklifi alması ve iş sözleşmesi imzalaması gerekmektedir.

Kanada’da uzmanlık gerektiren bir işte çalışmak isteyen kişiler, iş sözleşmesi yapıldıktan sonra çalışma izni başvurusunda bulunmalıdır. Kanada iş başvurusu kabul edilmeyen yabancılar, iş teklifi aldıktan sonra çalışma izni başvurusunda bulunma yoluna alternatif olarak Kanada’da yüksek lisans programlarına kayıt yaptırarak yüksek lisans eğitimi alırken veya sonrasında iş arama yönetimine de başvurabilmektedir.

Kanada’da Çalışmak İçin Diploma Denkliği Nasıl Alınır?

Kanada’da uzmanlık gerektiren belirli meslek kollarında çalışmak isteyen yabancı ülke vatandaşları, yabancı lisans diplomalarının veya sertifikalarının değerlendirilerek Kanada standartlarını karşılandığının onaylanması sureti ile denklik alabilmektedirler. Kanada’da hangi meslekleri icra etmek için denklik alınması gerektiği il ve bölgeler arasında farklılık göstermekte olup, her il ve bölge kendi düzenlemelerine göre değerlendirme yapmaktadır.

Kanada’da denklik işlemleri IRCC tarafından tanınan akreditasyon kurumları üzerinden yapılmaktadır; Kanada diploma denklik işlemleri için gerekli evraklar, ücretler ve değerlendirme süresi, incelemeyi yapacak kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir.

Kanada’da diploma veya mesleki sertifika denkliği almak için başvurularını Vizem.net danışmanlığında yapan adayların işlemleri, diploma ve transkript merkez ofise ulaştıktan sonra, IRCC sertifikalı danışmanlar tarafından yürütülmekte ve ortalama 6 hafta içerisinde tamamlanmaktadır.

Kanada’da Çalışmak için Nasıl İş Bulunur?

Kanada’da çalışmak için iş aramanın birçok yolu bulunmaktadır. Kanada’da çalışmak isteyen yabancılar çalışmak istedikleri şirketlerin internet siteleri üzerinden şirketlere ulaşabilmektedir; ayrıca şirketin ilgili birimlerinde çalışan kişilere de iş fırsatı bulunup bulunmadığı sorulabilmektedir. İşçi ve işverenleri bir araya getiren iş fuarları ziyaret ederek ve her sektörden çok sayıda iş ilanı yayınlanan iş arama web siteleri ile gazetelerin ilan bölümleri incelenerek Kanada’da iş bulunması da mümkündür.

Kanada’da bir iş arama sitesi olan Job Bank’ta her gün 2.000’e yakın yeni iş ilanı yayınlanmaktadır; jobs.gc.ca adresinden de kamudaki iş ilanlarına ulaşılabilmektedir.

Kanada’da iş arayan kişilerin bir iş bulma kurumuna başvurmaları da mümkündür. Kanada iş ilanları bazı durumlarda yayınlanmayabilmektedir; bu sebeple iş arayanlar çevresindekilerden ve tanıdıklarından da uygun iş imkanları hakkında bilgi alabilmektedir.

Kanada’da Çalışma İmkanı Bulunan Sektörler Nelerdir?

Kanada’da çalışma imkanı bulunan sektörler aşağıda listelenmiştir.

  • Satış temsilciliği
  • Muhasebe
  • Mühendislik ve proje müdürlüğü
  • İş analistliği
  • Bilgi teknolojileri proje yöneticiliği
  • Hesap yöneticiliği
  • Yazılım mühendisliği
  • İşe alım uzmanlığı
  • Hemşirelik
  • Kamyon şoförlüğü
  • Kaynakçılık
  • Yazılım mühendisliği
  • Elektrikçilik
  • Buhar tesisatçılığı
  • Boru tesisatçılığı
  • Veterinerlik
  • Eczacılık
  • İnsan kaynakları yöneticiliği
  • Yönetici asistanlığı

Kanada’da Kaçak Çalışmanın Cezası Nedir?

Kanada’da kaçak çalışmanın cezası olduğundan, yabancı ülke vatandaşlarının Kanada’da yasal olarak çalışabilmesi için çalışma izni almaları önemlidir. Kanada’da çalışma izni olmadan çalışmak suçtur. Yabancı uyruklu kişiler geçerli bir çalışma izni olmadan Kanada’da çalışamayacağı gibi, Kanadalı bir işverenin işyerinde yabancı uyruklu bir işçi istihdam etmesine izin verilmeden yabancı uyruklu kişiyi çalıştırması da bir suçtur.

Kanada’ya geçerli bir çalışma izni olmaksızın giriş yapan yabancı uyruklu bir kişinin Kanada’da çalışmak niyetinde olduğundan şüphelenilmesi durumunda, CBSA (Kanada Sınır Hizmetleri Kurumu) ve IRCC tarafından göçmenlik yasalarını yönetmek ve uygulamak için kişisel bilgilerin depolandığı merkezi bir veri tabanı olan GCMS (Global Vaka Yönetim Sistemi) üzerinden şüphe uyandıran yabancı uyruklu kişinin profiline bir bilgi uyarısı atanmaktadır.

GCMS sistemine atanan uyarının kaldırılması oldukça zordur ve kaldırılmadığı sürece, yabancı uyruklu kişinin profilinde 10 yıl boyunca kalmaktadır. Haksız olduğu durumlarda bile kaldırılması son derece zor olan GCMS uyarısı öngörülebilir gelecekte Kanada’ya her giriş yapmak istendiğinde kişinin daha sıkı sınır kontrolüne tabi tutulmasına neden olmaktadır.

Kanada’da çalışma izni olmadan çalıştığı belirlenen yabancı uyruklu işçi 50.000 CAD’a kadar para cezasına veya iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaktadır. Kanada’da kaçak çalıştığı tespit edilen kişi hakkında para ve hapis cezasına ek olarak, bir kabul edilemezlik raporu verilebilmekte olup, yabancı uyruklu kişi bu raporun düzenlenmesinden sonra gönüllü olarak Kanada’yı terk etmezse tutuklanma, gözaltı ve nihayetinde sınır dışı edilme ile karşı karşıya kalabilmektedir. Kabul edilemezlik raporu nedeniyle gönüllü veya zorunlu olarak Kanada’dan ayrılan yabancı uyruklu kişi Kanada’dan ayrıldıktan sonra, en az altı ay geçene kadar Kanada çalışma izni başvurusunda bulunamaz.

Sık Sorulan Sorular

Kanada’da yabancı bir ülke vatandaşı olarak çalışmak ile ilgili danışmanlık merkezimize sıkça sorulan sorular aşağıda yanıtlanmıştır.

Kanada’da Okurken Çalışmak Mümkün Müdür?

Evet, Kanada’da okurken çalışmak mümkündür. Kanada’da öğrenci vizesi ile eğitim görmekteyken çalışmak isteyen yabancı ülke vatandaşı öğrenciler, eğitim izinleri kapsamında haftada 20 saate kadar çalışma hakkına sahiptirler.

Kanada’da çalışmak isteyen yabancı öğrencilerin eğitim programlarının başlaması gereklidir; eğitim programları başlamadan öğrencilerin çalışmalarına izin verilmemektedir. Kanada’da öğrenciyken çalışmak isteyenler, eğitim izinleri kapsamında eğitim programları devam ederken haftada 20 saate kadar çalışma hakkına sahip olmakla birlikte, akademik takvimde planlanan aralarda tam zamanlı olarak da çalışabilmektedirler.

Kanada’da Dil Eğitimi Alırken Çalışmak Mümkün Müdür?

Evet, Kanada’da dil eğitimi alırken çalışmak mümkündür. Kanada’da öğrenci vizesi ile eğitim gören yabancı öğrenciler eğitim izinleri kapsamında çalışma hakkına sahip olmaktadır. Eğitim izni; Kanada’da uygunluğu bulunan bir üniversite veya devlet kolejinde eğitim alan ya da en az 6 aylık bir programda dil eğitimi alan öğrencilere verilmektedir.

Eğitim izni alan yabancı öğrencilerin haftada 20 saate kadar çalışmalarına izin verilmemekte olup bu bağlamda Kanada’da 6 aydan uzun süreli eğitimlerde Kanada dil okulu çalışma izni ile çalışmak mümkün olmaktadır.

Yabancı Öğrenciler için Kanada’da İş İmkanları Nelerdir?

Kanada’da eğitim gören yabancı öğrenciler için iş imkanları aşağıda listelenmiştir.

  • Muhasebecilik
  • Tercümanlık
  • Müşteri temsilciliği
  • Satış asistanlığı
  • Boyacılık
  • Kamp danışmanlığı

Kanada Turist Vizesi ile Çalışmak Mümkün Müdür?

Hayır, turist vizesi ile Kanada’da çalışmak mümkün değildir. Kanada’da çalışmak isteyen yabancıların geçerli bir çalışma izni almaları gerekmektedir.

Kanada’da Hemşire Olarak Çalışmak için Ne Gerekir?

Kanada’da hemşire olarak çalışmak en çok talep gören mesleklerden biridir. Hemşire olarak Kanada’da çalışmak isteyen yabancıların belli koşulları yerine getirmesi gerekmektedir. Yabancı ülke vatandaşı hemşirelerin Kanada’da mesleklerini icra edebilmek için öncelikle NNAS (Ulusal Hemşirelik Değerlendirme Servisi) üzerinden diploma denkliğini almaları gerekmektedir; her eyalete göre diploma denklik standartları farklılık gösterdiği için denklik başvurusu yapacak yabancı hemşirelerin başvurudan önce Kanada’nın hangi eyaletine başvurmak istediklerine karar vermeleri gerekmektedir. Denklik başvurusu değerlendirildiğinde NNAS bir rapor hazırlamakta ve uygun olması durumunda başvuru sahibine Kanada’da hemşirelik mesleğini icra edebileceğine dair lisans verilmektedir.

Kanada’da hemşire olarak çalışmak için denklik başvurusunda bulunan yabancı ülke vatandaşları lisanslarını aldıktan sonra hemşire olarak iş bulmalı ve sonra çalışma iznine başvurmalıdır. Kanada’da hemşire olmak için denklik başvurusu yapılması ve lisans alınması zorunlu olup aksi halde hemşirelik mesleğinin icrası mümkün değildir. Kanada’da hemşire olarak çalışmak isteyen yabancılar ayrıca CELBAN (Hemşireler için Kanada İngilizcesi Kıyaslama Değerlendirmesi) veya IELTS (Uluslararası İngilizce Test Sistemi) sınavlarından da yeterli puan almalıdır.

Kanada’da Doktor Olarak Çalışmak için Ne Gerekir?

Kanada’da doktor olarak çalışmak ve mesleğini icra etmek isteyen yabancı ülke vatandaşlarına MCC (Kanada Tıp Konseyi) tarafından lisans verilmesi gerekmektedir. MCC’den lisans almak isteyen doktorların tıp eğitimini Dünya Tıp Okulları Rehberi’nde listelenmiş bir kurumda tamamlamış olması gerekmektedir; ayrıca MCC tarafından düzenlenen yeterlilik sınavı MCCQE’den (Kanada Tıp Konseyi Değerlendirme Sınavı) geçer not alınması zorunludur.

Kanada’da doktorluk yapabilmek için geçer not alınması gereken MCCQE sınavı iki aşamadan oluşmaktadır; adayların Kanada’ya taşınmadan önce MCCQE sınavının ilk bölümüne girmesi ve ikinci bölüm için Kanada’da bulunması gerekmektedir. Kanada’da çalışmak isteyen doktorların, 12 aylık bir lisansüstü eğitimi de Kanada’da tamamlaması üzerine, Kanada Tıp Konseyi’nden lisans almaları mümkün olmaktadır.

Denklik ve lisans işlemleri haricinde, Kanada’da doktor olmak için İngilizce veya Fransızca dil becerilerinin hastalarla çalışmak için yeterli olduğunun da kanıtlanması gerekmektedir.

Kanada’da mesleğini icra etmek isteyen yabancı ülke vatandaşı doktorların bu süreçte diploma doğrulaması için 215 CAD, denklik raporu için 137 CAD, MCC başvurusu için 2.365 CAD, MCCQE Bölüm I için 1.598 CAD ve Bölüm II için 3.340 CAD harcama yapması gerekecektir.

Kanada’da Fizyoterapist Olarak Çalışmak için Ne Yapılmalıdır?

Kanada’da fizyoterapist olarak çalışmak isteyen yabancılar öncelikle çalışmak istedikleri il veya bölgedeki lisans gerekliliklerini öğrenerek fizyoterapi lisansı için akreditasyon başvurusunda bulunmalıdır. Kanada fizyoterapi lisansı düzenleyen kurumların bilgilerine ve web sitelerine, uluslararası eğitimli fizyoterapistlerin yeterlilik değerlendirmesinden sorumlu ulusal kuruluş olan CAPR’ın web sitesinden ulaşılması mümkündür.

Kanada’da akreditasyon başvurusunda bulunan yabancı fizyoterapistler değerlendirmeleri tamamlandığında tüm gereksinimleri karşılıyor ise fizyoterapistler için düzenlenen bir yeterlilik sınavı olan PCE’ye başvurmaya uygun olduklarına dair bir mektup almaktadır. PCE sınavında başarılı olan kişilerin, çalışmak istedikleri il veya bölgedeki yetkili kurum ile iletişime geçerek PCE’yi geçtiklerini ve işe başlamak istediklerini bildirmesi gereklidir. Kanada’da fizyoterapist olmak üiçin, dil yeterliliğinin kanıtlanması da gerekmektedir.

Kanada’da Gönüllü Çalışmak Mümkün Müdür?

Evet, ziyaretçilerin Kanada’da gönüllü çalışmasına izin verilmektedir. Kanada’da ziyaretçiler, bir öğrencinin eğitim kursunun bir parçası olması amaçlanan bir stajyerlik pozisyonunu doldurmamak kaydı ile gönüllü olarak çalışabilmektedir.

Ziyaretçilerin gönüllü olarak üstlenebileceği görevler, ihtiyaca ve kişinin Kanada’da bulunacağı süreye göre belirlenmektedir. Kısa süreli pozisyonlar Kanada’yı bir ay kadar ziyaret edecek gönüllüler için en iyi seçenek olup; kişisel görüşmeler, referans kontrolleri veya polis kayıtları kontrolleri gibi kapsamlı tarama gerektiren pozisyonlar, kısa süre kalan ziyaretçiler için iyi bir seçim olmamaktadır.

Esra Karataş Yazan: Esra Karataş

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.

Paylaş: