
Kanada Vatandaşı Olmak için Yapılması Gerekenler
Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olarak bilinen Kanada, doğal yollarla alınan vatandaşlığın yanında sonradan vatandaşlık kazanma imkanı da sunmaktadır. Kanada vatandaşlık başvurusu yapmak isteyen bireylerin bazı şartları karşılıyor olmaları gerekmektedir. Aşağıda Kanada vatandaşı olmak için sağlanması gereken şartlara yer verilmiştir.
- Kanada’da doğmak
- Annenin veya babanın Kanada vatandaşlığı bulunması
- Kanada’ya göçmenlik programında Kanada’ya gitmek
- Kanada’da belirli bir süre oturum izni ile ikamet etmek
- Bir Kanada vatandaşı ile evlenmek
- Kanada’ya sığınma talebinde bulunmak
T.C vatandaşları için sonradan Kanada vatandaşı olmak öncelikle bir göçmenlik programına dahil olarak burada göçmen statüsü ile 3 yıl geçirdikten sonra alınabilmektedir. Bireyler oturum izni ile Kanada’da ikamet sürelerini doldurduktan sonra Kanada vatandaşlık başvurusu yapma hakkı kazanmaktadır.
Bireyler Kanada vatandaşlığını aldıktan sonra ülke içerisinde herhangi bir ikamet etme zorunluluğu bulunmamaktadır. Vatandaşlık alındıktan sonra başvuru sahipleri istedikleri ülkelerde yaşama hakkına sahiptirler.
Kanada’da yabancı uyruklu diplomat bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen kişilere Kanada vatandaşlık hakkı verilmez. Ayrıca daha önce herhangi bir sebepten Kanada vatandaşlığı iptal edilen bireyler de yeniden vatandaşlık başvuruşundu bulunma hakkına sahip değildir. Kanada vatandaşlık işlemlerini başlatarak süreci tamamlamadan vazgeçen bireyler için de ne yazık ki ikinci bir başvuru hakkı bulunmamaktadır.
Kanada Vatandaşı Nasıl Olunur?
Kanada, topraklarında doğan her bireye vatandaşlık hakkı tanıyan ender ülkelerden biridir. Kanada topraklarında dünyaya gelen kişiler doğrudan Kanada pasaportu alabilir. Bunun yanında ebeveynlerinden en az biri Kanada vatandaşı olan bireyler de Kanada vatandaşı kabul edilmektedir.
Kanada vatandaşı ile evli olan bireylerin, sığınma talebinde bulunarak ülkeye yerleşen kişilerin, ve göçmenlik programı çerçevesinde ülkeye giriş yapan göçmenlerin Kanada vatandaşlığı alabilmeleri için çeşitli koşulları yerine getirmeleri gerekmektedir.
Koşulların yerine getirilmesi ile bu kişiler Kanada vatandaşlık başvurusunda bulunabilir. Kanada Hükümeti bu başvuruları değerlendirmeye alarak vatandaşlık kriterlerine uygun bulduğu bireylere vatandaşlık hakkı tanımaktadır. Kanada vatandaşlık başvurularının değerlendirmesinde aşağıdaki kriterler göz önünde bulundurulmaktadır:
- Kanada’da oturum iznine sahip olmak
- Kanada’da yeterli süre yaşamak
- Gelir beyanında bulunmak
- Dil seviyesi (İngilizce ve Fransızca)
- Kanada hakkında temel bilgilere sahip olmak
- Herhangi bir kanun yasağı delmemiş olmak
Kanada Vatandaşı Olmak için Gerekenler
Kanada vatandaşı olmak için gerekenler listesinin en başında oturum izninin alınması gelmektedir. Kanada’da oturum iznine sahip olan kişiler ülkede 195 günlük ikamet sürelerini tamamladıkları taktirde vatandaşlık başvurusu hakkına sahip olabilmektedir.
Bireylerin vatandaşlık başvurusunda bulunana dek bir oturum izni sahibi olarak Kanada göçmenlik kurallarına aykırı davranmamış ve suça karışmamış olmamaları gerekmektedir. Aksi taktirde Kanada’nın güvenliğini tehlikeye atabileceği düşünülen kişilere vatandaşlık verilmemektedir.
Kanada devleti içerisinde ikamet edilen süre de Kanada vatandaşlık başvurularında değerlendirmeye alınmaktadır. Kişilerin sonradan vatandaşlık kazanabilmeleri için Kanada’da en az 5 yıllık bir oturum iznine sahip olmaları ve bu 5 yılın en az 3 yılını ülke içerisinde geçirmeleri şartı bulunmaktadır.
Ayrıca Kanada vatandaşlık başvurusunda bulunacak bireylerin ülkede ikamet ettikleri süreç boyunca vergilerini ödemiş olma şartı aranmaktadır. Bireyler Kanada’da bulunulan son 5 yılın en az 3 yıl boyunca şahsi vergi beyanı sorumluluklarını yerine getirdiklerini kanıtlamalıdır.
Kanada vatandaşlık başvurularında müracaatın gerçekleştirilmesinin ardından başvuru sahipleri bir vatandaşlık testine tabi tutulmaktadır. Bu testte bireylere Kanada’nın kültürü, tarihi, sembolleri, yasaları, vatandaşlık hakları gibi konular üzerinden 20 adet soru sorulmaktadır. 20 soru üzerinden en az 15 soruya doğru cevap veren bireylerin vatandaşlık testleri başarılı bulunmaktadır.
Kanada vatandaşlığına engel olabilecek bazı durumlar aşağıda verilmiştir:
- Kanada dışındaki bir ülkede suça karışmak
- Kanada’da şartlı tahliye isteminde bulunmak
- Kanada vatandaşlığı için başvurmadan 4 yıl öncesine kadar bir mahkumiyet alınması
Kanada Pasaportu Nasıl Alınır?
Kanada pasaportu almak isteyen kişiler, Kanada Hükümeti’nin online sistemine giriş yapmalı ve hangi tür vatandaşlık başvurusunda bulunulduğuna dair bilgileri online başvuru esnasında belirtmelidir.
Online başvurunun yapılmasının ardından bireyler 630 CAD olan vatandaşlık başvuru ücretini ödemelidir. Bu miktarın 530 CAD’ı işlem ücreti olarak alınırken 100 CAD’ı vatandaşlık ücreti olarak kesilmektedir. 18 yaşından küçük başvuru sahipleri için ise bu ücret 100 ABD doları olarak belirlenmiştir.
Online vatandaşlık başvurusunu gerçekleştiren bireyler, vatandaşlık başvuru formunu ve talep edilen gerekli belgeleri bir araya getirerek vatandaşlık ofisine teslim etmelidir. Bireylerin dil yeterliliği belgeleri, Kanada’da bulundukları süre boyunca vergilerini düzenli olarak verdiklerine dair belgeleri bu başvuru dosyasında mutlaka yer almalıdır. Bireylerin evrak teslimini gerçekleştirmesinin ardından Kanada Hükümeti işleme alınan vatandaşlık başvuruları için başvuru sahibine bir AOR belgesi gönderir. Bu belge kişilere vatandaşlık başvurularının değerlendirmeye alındığını haber vermektedir.
Değerlendirme süreci olumlu geçen bireyler değerlendirmenin ardından 4-8 haftalık bir süreç içerisinde vatandaşlık testi için çağrılmaktadır. 18-64 yaş arasında bulunan bütün bireyler bu teste tabidir. Vatandaşlık testinde Kanada’nın kültürü, tarihi, yasaları, vatandaşlık hakları, sembolleri, özel günleri gibi ülke hakkında bilinmesi gereken bilgileri sorulmaktadır. Kanada vatandaşlık testi toplamda 20 sorudan oluşur ve bu 20 soru üzerinden en az 15 adet doğru cevap başarılı olarak kabul edilmektedir.
Kişiler Kanada vatandaşlık testinde başarılı olamadıkları taktirde yeniden sınava girebilmektedir. Ancak iki kez sınava giren bireylerin üçüncü giriş hakkı göçmenlik bürosunun inisiyatifinde bulunmaktadır.
Testi başarıyla tamamlayan başvuru sahibi Kanada vatandaşlığı ve Kanada pasaportu almaya hak kazanır.
Kanada Vatandaşı Olma Şartları
Kanada’da geçerli bir oturum izni ile 5 yıllık dönemin en az 3 yılını Kanada’da fiziksel olarak bulunarak geçirmeleri gerekmektedir. Kişilerin Kanada vatandaşı olduktan sonra ülkede bulunma zorunlulukları ortada kalkmaktadır. Aşağıda Kanada vatandaşı olma şartları sıralanmıştır:
- Süresiz oturum izni sahibi olmak
- 5 yıllık dönemin 3 yılını Kanada’da geçirmiş olmak
- Kanada’da yaşam adındaki vatandaşlık testini geçmiş olmak
- İngilizce veya Fransızca resmi dillerinden en az birisi için dil bilgisinin ispatlanmış olması
Kanada Vatandaşı Olmak Hakkında Sık Sorulan Sorular
Yazının bu bölümünde Kanada vatandaşı olmak hakkında Vizem.net bünyesine iletilen sorular yanıtlanmıştır. Daha fazla soru sormak ve bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.
Kanada Vatandaşları Hangi Ülkelere Vizesiz Gidebilir?
Kanada vatandaşlığına ve pasaportuna sahip bireyler dünya üzerinde 140 ülkeye vizesiz seyahat etme hakkına sahiptirler. Kanada Dünya’da seyahat etme özgürlüğü listesinde 6. sırada bulunan ülkedir.
Kanada vatandaşlarının; ABD, Avusturya, Yeni Zelanda ülkelerinin yanında tüm Avrupa Birliği ülkelerine de vizesiz seyahat etme özgürlüğü bulunmaktadır.
Kanada’da Doğan Vatandaş Olur Mu?
Kanada’da doğan bireyler doğrudan Kanada vatandaşı kabul edilmektedir. Kanada, topraklarında dünyaya gelen Dünya vatandaşlarına vatandaşlık hakkı veren nadir ülkelerden biridir.
Kanada Vatandaşı Nasıl Olabilirim?
Kanada, toprakları üzerinde dünyaya gelen her birey için Kanada pasaportu vermektedir. Doğum yolu ile ya da aile üyelerinin Kanada vatandaşı olması ile vatandaşlık elde edemeyen bireyler için sonradan vatandaşlık kazanma yolları bulunmaktadır.
Sonradan kazanılan Kanada vatandaşlığı göçmenlik programları ile, evlilik yolu ile, sığınma yolu ile elde edilebilmektedir. Ülkeye giriş yaparak bir oturma iznine sahip olan kişilerin oturum iznini elde ettikleri günden itibaren 5 yıllık dönemin en az 3 Kanada’da yaşadıktan sonra başvuru yapma hakkı bulunur. Başvuru sahipleri Kanada’da ikamet sürelerini tamamladıktan sonra gerekli başvuru şartlarını karşılıyorlarsa vatandaşlık başvurusunda bulunma hakkı elde etmektedirler.
Kanada Vatandaşlarının Vizesiz Girdiği Ülkeler
Kanada pasaportu olan kişiler aşağıdaki ülekelere vizesi giriş yapabilir
- Arnavutluk – 90 güne kadar.
- Amerikan Samoası – Seyahatten en geç 48 saat öncesine kadar Entry Permit Waiver Programına (EPWP) online başvuru yapılmalıdır.
- Andorra – 90 güne kadar.
- Anguilla – 30 güne kadar
- Antigua ve Barbuda – 180 güne kadar
- Arjantin – 90 güne kadar
- Aruba – 20 güne kadar
- Avustralya – 90 güne kadar
- Avusturya – 90 güne kadar
- Bahamalar – 240 güne kadar
- Barbados – 1800 güne kadar
- Belarus – 30 güne kadar
- Belçika – 90 güne kadar
- Belize – 90 güne kadar
- Bermuda – 90 güne kadar
- Bolivya – 90 güne kadar
- Bonaire – 90 güne kadar
- Bosna-Hersek – 90 güne kadar
- Botsvana – 90 güne kadar
- Brezilya – 90 güne kadar
- Britanya Virjin Adaları
- Brunei – 14 güne kadar
- Bulgaristan – 90 güne kadar
- Cape Verde– 30 güne kadar
- Cayman Adaları – 180 güne kadar
- Şili – 90 güne kadar
- Kolombiya – 90 güne kadar
- Cook Adaları – 31 güne kadar
- Costa Rika – 90 güne kadar
- Hırvatistan – 90 güne kadar
- Curaçao – 90 güne kadar
- Kıbrıs – 90 güne kadar
- Çek Cumhuriyeti – 90 güne kadar
- Danimarka – 90 güne kadar
- Dominika – 180 güne kadar
- Dominik Cumhuriyeti– 180 güne kadar
- Ekvador – 90 güne kadar
- El Salvador – 90 güne kadar
- Estonya – 90 güne kadar
- Esvatini – 30 güne kadar
- Falkland Adaları –4 haftaya kadar.
- Faroe Adaları – 90 güne kadar
- Fiji – 120 güne kadar
- Finlandiya – 90 güne kadar
- Fransa – 90 güne kadar
- Fransız Guyanası – 90 güne kadar
- Fransız Polinezyası – 90 güne kadar
- Fransız Antilleri – 90 güne kadar
- Gambia – 90 güne kadar
- Gürcistan – 360 gün
- Almanya – 90 güne kadar
- Cebelitarık
- Yunanistan – 90 güne kadar
- Grönland – 90 güne kadar
- Grenada – 90 güne kadar
- Guam
- Guatemala – 90 güne kadar
- Guyana – 90 güne kadar
- Haiti – 90 güne kadar
- Honduras – 90 güne kadar
- Hong Kong – 90 güne kadar
- Hungary – 90 güne kadar
- İzlanda – 90 güne kadar
- Endonezya – 30 güne kadar
- İrlanda – 90 güne kadar
- İsrail – 90 güne kadar
- İtalya – 90 güne kadar
- Jamaika – 90 güne kadar
- Japonya – 90 güne kadar
- Kazakistan – 30 güne kadar
- Kiribati – 30 güne kadar
- Kosova – 90 güne kadar
- Kırgısiztan – 60 güne kadar
- Letonya – 90 güne kadar
- Lesotho
- Lihtenştayn – 90 güne kadar
- Litvanya – 90 güne kadar
- Luxemburg – 90 güne kadar
- Makao – 30 güne kadar
- Malazya – 90 güne kadar
- Malta – 90 güne kadar
- Mauritius – 90 güne kadar
- Mayotte
- Meksika – 180 güne kadar
- Mikronezya – 30 güne kadar
- Moldova – 90 güne kadar
- Monako – 90 güne kadar
- Moğolistan – 30 güne kadar
- Karadağ – 90 güne kadar
- Montserrat – 180 güne kadar
- Fas – 90 güne kadar
- Namibya – 90 güne kadar
- Hollanda – 90 güne kadar
- Yeni Kaledonya
- Yeni Zelanda – 90 güne kadar
- Nikaragua – 90 güne kadar
- Niue – 30 güne kadar
- Kuzey Mariana Adaları
- Kuzey Makedonya – 90 güne kadar
- Norweç – 90 güne kadar
- Palestinian Territory
- Panama – 180 güne kadar
- Peru – 90 güne kadar
- Filipinler – 30 güne kadar
- Polonya – 90 güne kadar
- Portekiz – 90 güne kadar
- Porte Riko– 180 güne kadar
- Katar – 30 güne kadar
- Réunion – 90 güne kadar
- Romanya – 90 güne kadar
- San Marino
- Sao Tome and Principe – 15 güne kadar
- Senegal – 90 güne kadar
- Sırbistan – 90 güne kadar
- Singapur – 30 güne kadar
- Slovakya – 90 güne kadar
- Slovenya – 90 güne kadar
- Güney Afrika – 90 güne kadar
- Güney Korea – 180 güne kadar
- İspanya – 90 güne kadar
- Sri Lanka – 30 güne kadar.
- Saint Kitts ve Nevis – 180 güne kadar
- St. Lucia – 42 güne kadar
- Sint Maarten – 90 güne kadar
- Saint Vincent ve Grenadinler – 180 güne kadar
- İsveç – 90 güne kadar
- İsviçre – 90 güne kadar
- Tayvan – 90 güne kadar
- Tayland – 30 güne kadar
- Trinidad ve Tobago – 90 güne kadar
- Tunus – 120 güne kadar
- Turks ve Caicos Adaları – 90 güne kadar
- Ukrayna – 90 güne kadar
- Birleşik Krallık – 180 güne kadar
- ABD – 180 güne kadar
- Uruguay – 90 güne kadar
- Virgin Adaları – 180 güne kadar
- Özbekistan – 30 güne kadar
- Vanuatu – 30 güne kadar
- Vatikan
Kanada pasaport sahipleri dünya genelinde Türkiye dahil 35 ülkeye e-vize ile giriş yapabilmektedir. 45 ülke için ise giriş ülkeye giriş esnasında vize alınarak gerçekleşmektedir.

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.