kanada kültürü ve özellikleri

Kanada Kültürü Nasıldır, Kanada Gelenekleri Nelerdir?

Kanada kültürü ve gelenekleri genel anlamda Kanada halkının düşünme ve yaşama şeklini ifade etmektedir.

Kanada kültürü, başta İngiliz ve Fransız olmak üzere, kurucu Avrupa ülkelerinin kültürlerinden ve geleneklerinden etkilenmiştir; yerli Kanada halklarının kültürlerinden ve komşu ülke olan ABD’den de etkiler barındırmaktadır. Kanada kültürü; film yapımcılığından yazıya, yemek pişirme ve spora kadar kültürel yaşamın her alanında İngiliz, Fransız ve Amerikan kültürü ile harmanlanmaktadır.

Kanada’nın temel değerleri adalet, eşitlik, kapsayıcılık ve sosyal adaleti içermektedir. Diğer büyük ülkelerde olduğu gibi Kanada’da da, gelenekler bir bölgeden diğerine büyük miktarda farklılık göstermektedir. En belirgin fark, İngilizlerden çok Fransız etkisine sahip olan Quebec eyaletinde görülmektedir.

Kanada Kültürel Özellikleri Nasıldır?

Kanada kültürel özellikleri, geniş coğrafi büyüklüğü, önemli sayıda yerli halkın varlığı, Avrupa dil nüfusunun bir başkası tarafından fethedilmesi ve nispeten açık göç politikası ile Kanada’da son derece çeşitli bir toplum oluşmuştur.

Kanada, kültürel asimilasyondan veya tek bir ulusal efsaneden ziyade çok kültürlülüğü teşvik eden politikalar için anayasal korumaya sahiptir. Quebec’te kültürel kimlik güçlüdür ve birçok yorumcu, İngiliz Kanada kültüründen farklı olarak bir Fransız Kanada kültüründen bahsetmektedir. Bir bütün olarak Kanada teoride kültürel bir mozaik, yani çeşitli bölgesel ve etnik alt kültürlerden oluşan bir koleksiyondur.

En Ünlü Kanada Gelenekleri Nelerdir?

En ünlü Kanada gelenekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Yazlık kültürü: Kanada’nın Ontario eyaletindeki yaz aylarında binlerce yerel insan, vahşi doğada göl kenarındaki kır evlerine kaçarak şehir hayatının koşuşturmasının yanı sıra sıcaktan da kaçmaktadır. Bu mevsimsel ritüel kişinin, ailesi ve arkadaşlarıyla birlikte açık havada kaliteli zaman geçirmesini sağlamaktadır ve kulübe geleneği olarak da bilinmektedir. Evleri çevreleyen doğal güzellikler, sağladıkları dinlenme olanakları ve evden uzakta hissetme hissi için yazlıklar tercih edilmektedir.
  • 2-4 Mayıs: Kanada’da 25 Mayıs’tan önceki son pazartesi günü kutlanan resmi bir tatildir ve Victoria Günü olarak da bilinmektedir. Başlangıçta Kraliçe Victoria’nın doğum gününü kutlamak amaçlansa da, o zamandan beri Kanada’nın egemenliğinin resmi doğum günü olarak kutlanmıştır. Ancak birçok Kanadalı için iki-dört mayıs yaz başlangıcı olarak kabul edilmektedir.
  • Şükran Günü: Bir başka büyük Kanada geleneği Şükran günü Kanada’da ekim ayının ikinci pazartesi günü kutlanmaktadır. Şükran günü Kanada için hasat festivali olarak görüldüğünden sonbaharda gerçekleşmektedir. Geçit töreni ya da şamandıra olmamaktadır; hindi, tatlı patates ve balkabağı turtaları gibi şükran günü yemekleri yapılmaktadır.
  • Beavertail çöekleri: Kanada’da Beavertail çörekleri dev, derin yağda kızartılmış tatlı lezzetlerdir. Bir hamur topu uzun, düz bir ovalin içine gerilip, yağda kızartılmakta ve bir kağıda sarılarak servis edilmektedir. Üstüne şeker ve tarçın karışımı, akçaağaç kreması, kurabiye veya çikolata sosu gibi şekerlemeler serpilmektedir.
  • Aziz Jean Baptiste Günü: Kanada Fransız kültüründe son derece popüler bir tatil olan St. Jean Baptiste günü 24 Haziran’da kutlanmaktadır ve Québec Ulusal bayramı olarak bilinmektedir.
  • Cadılar Bayramı: Kanada’da yılın en önemli ve heyecan verici zamanlarından biri Cadılar Bayramı’dır. Dünyanın dört bir yanında kutlanan Cadılar Bayramı, Kanada için oldukça önemlidir ve gürültülü büyük kutlamalar yapılmaktadır.
  • Calgary Stampede gösterisi: Calgary Stampede her yıl temmuz ayında Calgary, Alberta’da gerçekleşmektedir; dünyadaki en büyük açık hava gösterisi olarak bilinen bu etkinlikte konserler, rodeolar, karnaval gezileri, sergiler, geçit törenleri ve tarım yarışmalar yapılmaktadır. Calgary Stampede gösterilerinin temel amacı batı mirasını, kültürünü ve toplum ruhunu korumak ve kutlamaktır. Calgary Stampede gösterilerini her yıl dünyanın dört bir yanından bir milyondan fazla insan ziyaret etmektedir.
  • Aziz Patrick Günü geçit törenleri: İrlanda kültürünün geçit törenleri ve festivallerinden biri olan Aziz Patrick Günü geçit töreni Kanada’da ilk defa 1824’te Montreal’de yapılmıştır ve o günden beri, her yıl 17 Mart’ta Kanada’daki şehirlerde düzenlenmektedir. Montreal Aziz Patrick Günü geçit töreni kesintisiz süregelen en uzun Aziz Patrick Günü geçit törenidir.
  • Kanlı Sezar içeceği: Özellikle yaz partilerinde sıkça tercih edilen bir kokteyl olan Kanlı Sezar, domates ve midye suyu birleşimi olan clamato suyu, votka, baharat ve garnitür karışımından oluşmaktadır ve Kanada’nın en popüler içeceklerinden biridir.

Kanada’nın Dini Kültürü Nasıldır?

Kanada’nın dini kültürü, Kanada sakinleri kadar çeşitlidir ve din özgürlüğü anayasal olarak korunan bir haktır. Hristiyanlık Kanada’daki en yaygın olan dindir ve nüfusun yaklaşık % 65’i Hristiyandır. Kanada’da ateizm de son yıllarda istikrarlı bir şekilde artmaktadır ve Kanadalıların yaklaşık % 24’ü artık dini bir bağlarının olmadığını belirtmektedir.

Kanadalıların üçte ikisi ahlaki ve iyi değerlere sahip olmak için tanrıya inanmanın gerekli olmadığını söylemektedir; bu rakam 2002, 2007 ve 2013 yıllarında Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan üç ankette büyük ölçüde sabit kalmıştır. Kanada dini açıdan devlet kısıtlamalarının düşük seviyede olduğu bir ülkedir.

Kanada’nın Yemek Kültürü Nasıldır?

Kanada’nın yemek kültürü; en eski üç mutfak olan ilk uluslarının,İngilizlerin ve Fransızların köklerini barındırmaktadır. Kanada’nın yerli nüfusu genellikle kendi geleneksel mutfağına sahiptir. İngiliz Kanada’nın mutfakları İngiliz ve Amerikan mutfağı ile benzerdir. Fransız Kanada’nın geleneksel mutfakları ise, sömürge yaşamının zorlu koşulları ve Coureur des Bois’in kış hükümleri nedeniyle 16. yüzyıl Fransız mutfağından evrimleşmiştir.

Kanada bölgesel mutfakları, 18. ve 19. yüzyıllarda Orta, Güney ve Doğu Avrupa’dan ve daha sonra Asya, Afrika ve Karayipler’den gelen göç dalgalarından etkilenmiştir. Poutine, bannock, Nova Scotia ıstakoz ruloları, Saskatoon meyveli turta, Montreal usulü tütsülenmiş et, Peameal pastırması Kanada’nın geleneksel yemekleri için örnek olarak verilebilmektedir.

Kanada Giyim Kültürü Nasıldır?

Kanada’nın giyim kültüründe resmi bir ulusal kıyafeti bulunmasa da folklor giysileri, Kanada’daki kadınlar ve erkekler için ulusal kostüm olarak kabul edilmektedir. Kadınların halk giysileri kabarık veya çember etekler, kolsuz elbiseler ve dar üstler; erkek halk elbiseleri arasında ise dekoratif yelekler, kısa pantolonlar, baston, kol düğmeleri ve kuşaklar bulunmaktadır.

Kanada ulusal kostümleri, 17. ve 18. yüzyıllarda Kanada’ya gelen yerli kızılderililerin etkisi altında kalmıştır. Kanadalı yerli Kızılderililer için geleneği korumak önemli sayılmıştır ve her kabilenin kendine özgü geleneksel kıyafet, mücevher ve yüz boyama tarzı bulunduğu görülmüştür. Avrupa’dan Kanada’ya yerleşenler, ülkeye yeni modalar getirmiş ve Kanada’daki tüm giyim geleneğini değiştirmiştir.

Günümüz Kanada kıyafetleri Amerika Birleşik Devletleri ve diğer birçok batı ülkesinin kıyafetlerine benzemektedir. Kanada giyim kültüründeki en önemli şey, Kanada’nın çoğu bölgesinde hava çok soğuk olduğu için sıcak tutan kıyafetler tercih edilmesidir.

Kanada’da Müzik Kültürü Nasıldır?

Kanada’da müzik kültürü, ülkeyi şekillendiren çok kültürlü etkileri yansıtmaktadır. Yerlilerin, Fransızların ve İngilizlerin hepsi Kanada’nın müzikal mirasına tarihi katkılarda bulunmuştur. Kanada, 1600’lerin ortalarından beri kendi bestecilerini, müzisyenlerini ve topluluklarını ortaya çıkarmaktadır. Kanada müziği, iki ülke arasındaki yakınlık ve göç nedeniyle Amerikan kültüründen büyük ölçüde etkilenmiştir. Kanada rock müziği, modern popüler müziğin gelişimi ve en popüler alt türlerin gelişimi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Kanada Sanatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Kanada sanatı tarihte oldukça gerilere uzanmaktadır. Kanadalı yerli sanatçıların, Avrupalı sömürgecilerin yerleşmesinden ve Kanada’nın ulus devletinin kurulmasından binlerce yıl öncesinde bölgede sanat üretmekte olduğu bilinmektedir. Yerli sanat gelenekleri, Kanada ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki bağlantı sonucu birbirinden etkilenmiştir.

Çoğu erken Kanadalı ressam, eserlerinde Avrupa trendlerini takip etmiştir. Kanada kültürünü ve yaşamını resimlerine yansıtan ressamlardan Cornelius Krieghoff, Quebec’te yaşayanların hayatlarını; bir diğer Kanadalı sanatçı Paul Kane ise batı Kanada’daki yerli yaşamı resmetmiştir. Yedi Kişilik Grup olarak adlandırılan bir grup peyzaj ressamı, ilk belirgin Kanada resim tarzını geliştirmiştir.

Kanada müze koleksiyonlarında korunan yerli sanat eserlerinin çoğunluğu Avrupa temasından sonraki döneme aittir ve Avrupa ticaret mallarının yaratıcı bir şekilde benimsenmesine ve uyarlanmasına dair kanıt olan metal ve cam boncuklar gibi eserleri barındırmaktadır. Heykel ve el sanatları, Kanada’nın en eski tarihinden beri var olmuştur ve heykelcilik, eskimo sanatçılarının oyma çalışmaları ile başlamıştır. 1950’lerden bu yana Inuit yani eskimo sanatı, Kanada hükümeti tarafından yabancı devlet adamlarına verilen geleneksel bir armağan haline gelmiştir.

1930’lardan bu yana Kanadalı ressamlar çok çeşitli son derece bireysel stiller geliştirmişlerdir ve devlet desteği sayesinde ülke genelinde çok sayıda sanat okulu ve kolej kurulmuş, Kanada sanatını içeren yayınlar ve süreli yayınlar ile görsel sanat alanında gelişme sağlanmıştır.

En Ünlü Kanadalı Sanatçılar Kimlerdir?

En ünlü Kanadalı sanatçılar aşağıda listelenmiştir.

  • Emily Carr: Sanatçı ve yazar
  • Jeff Wall: Fotoğrafçı ve yazar
  • Jean-Paul Riopelle: Ressam
  • Agnes Martin: Ressam
  • Bill Reid: Ressam, heykeltıraş ve serigrafi sanatçısı
  • Tom Thomson: Ressam
  • Lawren Harris: Ressam, Yediler Grubu’nun önde gelen bir üyesi
  • Shary Boyle: Heykel, çizim, resim ve performans sanatçısı
  • Janet Cardiff: Enstalasyon sanatçısı
  • David Altmejd: Heykeltıraş
  • Rebecca Belmore: Heykel, video ve fotoğraf sanatçısı
  • Sam Borenstein: Ressam
  • John Little: Ressam
  • Doris McCarthy: Ressam
  • Jack Bush: Ressam

Günümüzde oldukça popüler olan Drake, Celine Dion, Michael Buble, Carly Rae Jepsen gibi isimler de Kanadalı ünlüler arasındadır.

Emily Carr Kimdir?

Emily Carr 13 Aralık 1871 tarihinde Kanada’nın Victoria şehrinde doğmuş ve 2 Mart 1945 tarihinde yine Victoria şehrinde vefat etmiş olan Kanadalı bir ressam ve yazardır. Britanya Kolombiyası’nın en eski tarihçilerinden biri olan Emily Carr, Kanada Ansiklopedisi tarafından “Kanada’nın simgesi” olarak tanımlanmaktadır.

Emily Carr tarafından resmedilmiş tablolarda ise daha çok Kanada’nın yerlileri ve doğa temaları işlenmektedir. Emily Carr’ın tablolarından biri olan “Eğri Merdiven” tablosu 3,39 milyon dolara satılmış ve Kanadalı bir kadın ressam tarafından en yüksek fiyata satılan tablo olarak tarihe geçmiştir.

Kanadalı yazar Emily Carr ayrıca Klee Wyck, The Book of Small, The House of All Sorts, Growing Pains, Pause, The Heart of a Peacock ve Hundreds and Thousands isimli kitaplar yazmıştır fakat Emily Carr’ın yazdığı kitaplar arasından yalnızca Klee Wyck Türkçeye çevrilmiştir.

Tom Thomson Kimdir?

Tom Thomson 5 Ağustos 1877 tarihinde Kanada’nın Claremont ilçesinde doğmuş ve 8 Temmuz 1917 tarihinde Kanada’nın Nipissing semtinde vefat etmiş olan Kanadalı bir ressamdır. Tom Thomson tablolarında daha çok ağaçları, gökyüzünü, gölleri ve nehirleri tasvir eden manzaralar resmetmeye yoğunlaşmış, tüm kariyerini Kanada’da geçirdiği hayatı boyunca küçük ahşap paneller üzerine yaklaşık 400 yağlı boya eskizi çizmiş ve tuval üzerine boyadığı yaklaşık 50 büyük eser çıkarmıştır.

Kanadalı ressam Tom Thomson’un en ünlü eserleri “Kuzey Nehri”, “Bahar Buzu”, “Batı Rüzgârı” ve “Jack Pine”dır.

Lawren Harris Kimdir?

Lawren Harris 23 Ekim 1885 tarihinde Kanada’nın Brantford şehrinde doğmuş ve 29 Ocak 1970 tarihinde Kanada’nın Vancouver şehrinde hayata gözlerini yummuş olan Kanadalı bir ressamdır. Lawren Harris, 20. yüzyılın başlarında görülen erken modernizmi ve Kanada’nın ulusal kimliğini birleştirerek tablolarına hayat veren bir grup manzara ressamın oluşturduğu Yedi Grubu’nun bir üyesi olarak tanınır; A.Y. Jackson’a göre Lawren Harris, Yedi Grubu’nun kurulmasına sebep olan kişidir. Kanadalı ressam Lawren Harris’in eserlerinden bazıları “Baffin Adası”, “Algoma Tepesi”, “Kuzey Kıyısı, Superior Gölü” ve “Toronto Sokakları, Kış Sabahı”dır.

A. Y. Jackson Kimdir?

Alexander Young Jackson 5 Ekim 1882 tarihinde Kanada’nın Montreal şehrinde doğmuş ve 5 Nisan 1974 tarihinde Kanada’nın Vaughan şehrinde hayata gözlerini yummuş olan Kanadalı bir ressamdır.

Montreal ve Toronto’daki manzara sanatçılarını bir araya toplayarak Yedi Grubu’nu kuran Alexander Young Jackson, Kanada sanatının gelişimine önemli katkılarda bulunmuştur. Alexander Young Jackson ayrıca 1. Dünya Savaşı’nda Savaş Sanatçısı olarak Kanada koluna hizmette bulunmuş ve 1943 ile 1949 yılları arasında Banff Güzel Sanatlar Okulunda öğretmenlik yapmıştır.

Kanadalı ressam Alexander Young Jackson’un eserlerinden bazıları “Ypres Katedrali”, “Gaz Saldırısı”, “Souchez Vadisi’ndeki Vimy Köprüsü”, “Kabarcık, Akşam Saatleri” ve “Ypres’teki Ev”dir.

Franklin Carmichael Kimdir?

Franklin Carmichael 4 Mayıs 1890 tarihinde Kanada’nın Orillia şehrinde doğmuş ve 24 Ekim 1945 tarihinde Kanada’nın Toronto şehrinde vefat etmiş olan Kanadalı bir ressamdır. Kanada’nın manzara ressamlarının kurduğu Yedi Grubu’nun en genç üyesi olan Franklin Carmichael, sulu boya kullanarak resmettiği eserleriyle öne çıkmıştır.

Franklin Carmichael, bugünkü adıyla Ontario Sanat ve Tasarım Üniversitesi olan Ontario Sanat Okulu’nun Grafik Tasarım ve Ticari Sanat Bölümü’nde öğretmenlik yapmıştır.

Kanadalı ressam Franklin Carmichael’in eserlerinden bazıları “Muskoka Yolları”, “Gambit No.1”, “Siyah Şapkalı Kadın”, “Wabagishik Nehri” ve “Kar Bulutları”dır.

Kanada Politik Kültürünün Özellikleri Nelerdir?

Kanada politik kültürü, Kanada Hak ve Özgürlükler Şartı çerçevesinde oluşmuştur. 1960’da Kanada Haklar Bildirgesinin ve 1982’de Kanada Hak ve Özgürlükler Şartı’nın ortaya çıkmasından önce, Kanada yasaları medeni haklar konusunda zayıf kalmış ve bu konu mahkemeler için bir endişe kaynağı olmuştur. 1960’lardan bu yana Kanada, tüm insanlar için eşitlik ve kapsayıcılığa önem vermiştir. Kanada’daki çok kültürlülük, Kanada hükümetinin resmi politikası olarak kabul edilmiş ve Kanada Hak ve Özgürlükler Şartı’nın 27. bölümünde yer almıştır.

Kanada, hükümdarın devlet başkanı olduğu anayasal bir monarşidir. Kanada siyaseti, parlamenter demokrasi ve güçlü demokratik geleneklere sahip federal bir parlamenter hükümet sistemi çerçevesinde işlev görmektedir.

Kanadalıların Mizahı Nasıldır?

Kanadalıların mizahının temel özellikleri ironi, parodi ve hicivdir. Kanada mizahı çeşitli alanlar üzerinden daha yoğun yapılmaktadır; devam eden bir radyo veya televizyon dizisinde tipik bir Kanadalı ailenin tasviri Kanadalı komedyenler tarafından mizah yapmak için tercih edilen bir alandır. Bir diğer mizah konusu ise politik ve kültürel hicivdir.

Toronto’daki Humber Koleji ve Montreal’deki Ulusal Mizah Okulu, komedi yazarlığı ve performans alanında ortaöğretim sonrası programlar sunmaktadır. Montreal ayrıca İngilizce ve Fransızca olmak üzere iki dilli olarak gerçekleştirilen Just for Laughs festivaline ve uluslararası bir komedi müzesi olan Just for Laughs Müzesi’ne ev sahipliği yapmaktadır. Kanada komedi dizileri arasında uluslararası popülariteye ulaşmış olanlar da bulunmaktadır.

Kanada Eğlence Kültürü Nasıldır?

Kanada eğlence kültürü; ev eğlencesi ve film, kumar ve online casino, video oyunları, e-spor, müzik ve kış sporları etrafında şekillenmektedir. Kanada’da eğlence hayatı; hareketli bir gece hayatını da içermektedir.

Kanada’nın Kültürel Değerleri Nelerdir?

Kanada’nın kültürel değerleri aşağıda listelenmiştir.

  • Eşitlik: Kanada toplumunda insanlar eşit sayılmaktadır; bu yüzden Kanada’da hiyerarşi çok belirgin değildir. Cinsiyet, yaş, ırk veya inanç fark etmeksizin herkes Kanada toplumunda eşit haklara ve fırsatlara layık görülmektedir.
  • Resmi olmamak: Kanadalıların çoğu kıyafet ve konuşma dilinde rahattır. Kıyafetler gayri resmi ve gündeliktir; banka veya hukuk büroları haricinde işyerlerinde katı kıyafet kuralları bulunmamaktadır. Genel olarak, yaşlılar dahil herkese isimleriyle hitap edilmektedir.
  • Düzen ve kişisel alan: Kanadalılar düzene ve kişisel alanlarını korumaya; ayrıca kişisel gizliliğe değer vermektedirler. Maaş, aile hayatı, kilo, din ve diğer kişisel konularla ilgili tartışmalardan uzak durmaktadırlar. Söz arasına girmek, bağırmak, yüksek sesle konuşmak gibi yıkıcı davranışlar kesinlikle kaba bulunmaktadır. Edep, düzeni korumanın ve başkalarının alanına saygı duymanın bir parçasıdır.
  • Bireyci ama toplum odaklı: Kanadalılar topluma karşı sorumluluklarının son derece farkındalardır; kişisel değerler açısından bireysel olmalarına rağmen, toplumun iyileştirilmesine katkıda bulunmak Kanadalılar için bir önemlidir. Kanadalılar gönüllü işler ve bağışlar ile toplumları için yarar sağlamaktadır.
  • Dakiklik: Kanada’da zamana uymak çok değerlidir ve dakiklik saygının bir işaretidir. Herkesin planlanan zamana uyması ve hatta en az 5-10 dakika önce gelmesi beklenmektedir; her iş için belirlenen son tarihler ciddiye alınmaktadır. Dakiklik aynı zamanda dürüstlüğün bir göstergesi olarak kabul edilmektedir.
  • Saygı: Kanada halkında saygı genellikle nezaket, dakiklik, hoşgörü ve toplumsal düzene uyum yollarıyla kendini göstermektedir. Kanadalılar açık sözlü olunmasını beklemektedir.
  • Çokkültürlülük ve çeşitlilik: Tarihsel olarak Kanada göçmenleri ağırlayarak güçlü bir ulus haline gelmeye başlamıştır ve günümüzde çeşitli kültürlerin topluma kazandırdığı zenginliğe ve çeşitliliğe değer vermeye devam etmektedir. Kanada 1971’de dünyada çokkültürlülüğü resmi bir politika olarak uyarlayan ilk ülke olmuştur. Kanada devleti, insanların kendilerine özgü kültürel kimliklerini korumasına imkan tanımış, kültürler arası anlayış ve uyumu desteklemiştir.
  • Politik doğruluk: Kanada çok çeşitli kültürlere ev sahipliği yaptığı için politik olarak bir uyum içinde yaşamak da önemli görülmüş ve politik doğruluk ilkesi benimsenmiştir. Politik doğruluk, insan gruplarını dışlayan, farklı gruplara hakaret eden veya ötekileştiren şeyler söylemekten veya yapmaktan kaçınmaktır.
  • Bölgeselcilik: Kanadalılar eyaletlerine veya bölgelerine, bazen ülkelerinden daha fazla bir yakınlık hissedebilmektedir. İlk kabilelerden bu yana, Kanada’nın bölgeleri arasında her zaman farklılıklar bulunmuştur ve yerliler kendi farklı kültürlerine sahip çıkmıştır.
  • Çevreye duyulan sevgi: Kanadalılar çevreye ve doğaya derin saygı duymakta; zengin ve bol kaynakları ile gururlanmaktadır. Kanadalılar parklarını ve açık alanlarını korumakta, Kanada hükümeti ise çevre dostu politikalar uygulamaktadır.

Kanada’nın Milli Bayramları Nelerdir?

Kanada’nın milli bayramları aşağıda listelenmiştir.

  • Yeni yıl: 1 Ocak
  • Aile Bayramı: Şubat ayının üçüncü pazartesi günü, 20 Mart ile 23 Nisan arasında değişmekte
  • Noel: 25 Aralık
  • İyi Cuma: Paskalya günü öncesindeki cuma günü
  • İşçi Bayramı: Eylül ayının ilk pazartesi günü
  • Paskalya: Her yıl değişmekte
  • Anma Günü: 11 Kasım
  • Kanada Günü: 1 Temmuz
  • Şükran Günü: Ekim ayının ikinci pazartesi günü
  • Milli Bayram: Ağustos ayının ilk pazartesi günü
  • Victoria Günü: 25 Mayıs’tan önceki son pazartesi günü

Kanada’da Düzenlenen Festivalleri ve Karnavalları Hangileridir?

Kanada’da düzenlenen festivaller ve karnavallar aşağıda listelenmiştir.

  • Winterlude: Kış mevsiminin Kanadalılar tarafından kucaklandığı Winterlude festivali yaklaşık 40 yıldır şubat ayının ilk üç hafta sonunda başkent Ottawa’da kutlanmaktadır. Hem iç hem de dış mekanlarda canlı müzik ve eğlence olmaktadır; ancak festivalin en önemli etkinliği Rideau Canal Skateway’dir. Her kış Ottawa’nın donmuş Rideau Kanalı, yaklaşık 5 mil uzunluğundaki dünyanın en büyük buz pateni pisti haline gelmektedir ve hem ulaşım hem de rekreasyon aracı olarak kullanılmaktadır. Festival, patene ek olarak, açık hava konserine ev sahipliği yapmaktadır.
  • Quebec Kış Karnavalı: 1894’ten bu yana gerçekleştirilen Quebec Kış Karnavalı, dünyanın en büyük kış karnavalıdır ve her yıl ocak ayının sonundan şubat ayına kadar sürmektedir. Karnavalda Bonhomme isimli kardan adam maskotu da dahil olmak üzere uzun zamandır devam eden gelenekler bulunmaktadır; festivalde ayrıca gece geçit törenleri, kar heykelleri ve paten ve kürekçilerin ilerlemek için sık sık buz kırmak zorunda kaldıkları Saint Lawrence Nehri boyunca kano yarışı da yer almaktadır.
  • Montreal Uluslararası Caz Festivali: Her haziran ayında Montreal’de düzenlenen yıllık Uluslararası Caz Festivali, dörtte üçü ücretsiz olan ve 20’den fazla ülkeden yaklaşık 2.000 müzisyene ev sahipliği yapan yaklaşık 500 konser sunmaktadır. Sadece cazın değil diğer müzik türlerinin de en büyük isimlerinin yer aldığı bu festivale her yıl iki milyondan fazla müziksever katılmaktadır.
  • Calgary Stampede: Her temmuz ayında bir milyondan fazla Kanadalı kovboy şapkalarını giyerek 10 günlük Calgary Stampede rodeo etkinliğinin tadını çıkarmaktadır; bu etkinlik dünyadaki en büyük açık hava gösterisi olarak kabul edilmektedir. Ziyaretçiler ve yerliler hem kemer tokaları hem de mavi kot pantolon giymektedir. Rodeolardan tribün akşam şovlarına ve yöresel ülke müziğine kadar birçok etkinlik gerçekleşmektedir.
  • Işık Kutlaması: Dünyanın en büyük müzikal havai fişek yarışması her yaz Vancouver’da üç gece boyunca düzenlenmektedir ve muhteşem havai fişeklerin yanı sıra etkinlikte, konserler, yiyecek kamyonları ve tezgahları da bulunmaktadır. En popüler gözlem noktası, İngiliz Bay Plajı’dır; denizden gezi turları da bulunmaktadır. Işık Kutlaması, dünyanın en uzun süredir devam eden açık deniz havai fişek yarışmasıdır ve müzik eşliğinde tasarım, sanat, özgünlük ve eşzamanlılık gösterisi sunulmaktadır.
  • Sadece Gülmek için Komedi Festivali: Yaygın olarak Sadece Kahkahalar için Komedi Festivali olarak bilinen Montreal Komedi Festivali, 1983’ten beri yıllık bir Montreal etkinliği haline gelmiştir. Festivalin popülaritesi ve itibarı her yıl artmaktadır.
  • Edmonton Halk Festivali: İlk olarak 1980 yılında bir çalışan ve 300 gönüllüden oluşan Edmonton Halk Müziği Festivali, günümüzde 2.700’ün üzerinde gönüllü ile dünyanın önde gelen halk müziği festivallerinden biridir. Festivalde, Edmonton, Kanada ve dünyanın dört bir yanından en iyi halk müziği sanatçıları yer almaktadır. Festival kar amacı gütmediği için bilet fiyatları çok makul iken müziğin kalitesi oldukça iyidir.
  • Toronto Uluslararası Film Festivali: Toronto Uluslararası Film Festivali, dünyanın önde gelen film festivallerinden biri olup Cannes ve Sundance film festivalleri ile benzer kabul edilmektedir. Festival, ödül sezonunun başlangıcı olmasıyla tanınmakta ve festivalde gösterime giren birçok film Altın Küre ödülleri ve Oscarlara aday gösterilmeye devam etmektedir. American Beauty, The Big Chill ve Hotel Rwanda gibi filmler bu prestijli sonbahar etkinliğinde prömiyerini yapmıştır.
  • Kelt Renkleri Uluslararası Festivali: Kelt Renkleri Uluslararası Festivali, Cape Breton Adası’nın yaşayan geleneksel kültürü için eşsiz bir kutlamadır ve ekim ayında dokuz gün boyunca süren festivalde yüzlerce etkinlik düzenlenmektedir. Festival organizatörleri her gün için farklı konserler, gösteriler, şarkı söyleme keman çalma, dünya standartlarında gayda çalma veya yerel dans gelenekleri gibi etkinlikler programlamaktadır.
  • Kanada Günü: Kanada’nın en büyük kutlamaları, Kanada’nın bir ülke olarak doğumunu kutlayan 1 Temmuz Kanada Günü için ayrılmıştır. Kanadalılar kıyıdan kıyıya, kırmızı ve beyaz kıyafetlerini giyip akçaağaç yaprağı bulunan bayraklarını gururla sallamakta; havai fişeklerin, yerel mutfağın ve Kanada birasının tadını çıkarmaktadırlar. En iyi kutlamalar, ülkenin başkenti Ottawa’da gerçekleştirilmektedir.

Kanada’da Yılbaşı Kutlamaları Nasıldır?

Kanada’da yılbaşı kutlamaları çok farklı olmamakla birlikte, bir Kanada yılbaşı geleneği olarak hayırseverlik adına dondurucu sulara dalmayı içeren bir yüzme etkinliği düzenlenmektedir; bu gelenek 1900’lerin başında Vancouver’da başlamıştır ve bugün Kanada genelinde gerçekleşmektedir. Kanada’daki yılbaşı yüzme etkinliğinden elde edilen gelirler çeşitli yerel ve ulusal hayır kurumlarına bağışlanmaktadır.

Kanada Denince Akla Gelen Kültürel Özellikleri Nelerdir?

Kanada denince akla dost canlısı insanları ve çok kültürlü toplumları gelmektedir. Kanada ayrıca, doğası, yaygın olarak yapılan buz hokeyi sporu, vahşi yaşamı, yol gezileri, güzel manzaraları, akçaağaç ağaçları ve şurubu, Kuzey ışıklarının izlenebilmesi ve kış mevsimi ile de akıllara gelmektedir.

Kanada Neyi ile Ünlüdür?

Kanada; çeşitli kültürü, tereddütsüz kibar insanları, akçaağaç şurubu, poutine isimli yemeği ile ünlüdür. Birçok ünlü Hollywood yıldızı Kanadalıdır. Buna ek olarak, Kanada, çeşitli vahşi yaşamı ve nefes kesen doğal manzaraları ile dünyaca tanınmaktadır. Kanada, buz hokeyi sporunda öne çıkan bir ülkedir. İlk organize kapalı hokey oyunu 1875’te Montreal’de oynanmıştır. Kanadalı sporcu Wayne Gretzky ise, Kanada Ulusal Hokey Ligi olarak bilinen NHL’nin tüm zamanların en yüksek golcüsüdür.

Kanada ve Türk Kültürü Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Kanada ve Türk kültürü arasındaki farklılıklar aşağıda listelenmiştir.

  • Kanada kültüründe büyüklere sadece isimle hitap edilmektedir; Türkiye’de ise bu durum normal karşılanmamaktadır.
  • Kanada’da kişiye yaşının, maaşının, kilosunun sorulması kaba ve yersiz iken Türkiye’de bu sorular yaygındır.
  • Kanadalılar, Türklerin aksine, bireyselciliği ön planda tutmaktadır.
  • Kanada’da bölgeselcilik vardır; Türkiye’de kişi her ne kadar doğduğu yere bağlılık hissetse de bölgeselcilik yerine milliyetçilik daha ön planda olmaktadır.
  • Kanadalılar dakikliğe oldukça önem verip bunu bir saygı göstergesi olarak kabul etmektedir. Türkiye’de dakik olmaya ayrıca bir önem verilmemektedir.
  • Türkiye’de çevreyi korumaya önem veren insanlar olsa da ülke olarak benimsenmiş bir çevrecilik kültürü yoktur. Kanada’da ise doğaya büyük bir saygı duyulmaktadır.
  • Kanada ve Türk kültürleri din açısından farklıdır. Kanada’nın nüfusunun çoğunluğu Hristiyan ya da ateisttir ve din konusunda çok az kısıtlama bulunmaktadır. Türk kültüründe ise din konusu toplumsal bir normdur.
  • Kanada’da mizah kültürü olarak hiciv ve iğneleme ön plana çıkarken Türk kültüründe hiciv kültürü daha eski dönemlerde kalmıştır; günümüzde ise esprili abartılı klişeler Türk mizah kültürünü oluşturmaktadır.

En Çok Bilinen Kanada Atasözleri Nelerdir?

En çok bilinen Kanada atasözlerinden birisi; sabırlı olmanın zor ama sonucunun buna değer olduğunu anlatan “Sabır, kökü acı ama meyvesi çok tatlı olan bir ağaçtır.” anlamına gelen atasözüdür.

Bir diğer Kanada atasözü ise “Nerede sıkıştıklarını öğrenmek için mokasenlerimin içinde bir mil yürü.” şeklindedir ve birini yargılamadan önce; deneyimlerini, zorluklarını ve düşünce süreçlerini anlamak gerektiğini anlatmaktadır.

“Tanrı Amerika’yı korusun, ama Tanrı Kanada’nın Amerika’ya katlanmasına yardım etsin.” ise bir başka Kanada atasözüdür ve Amerika ile Kanada’nın süregelen tarihinde ortaya çıkmıştır.

Kanada atasözlerinden bir diğeri, “Bazıları mutluluğun peşinde koşar, bazıları onu yaratır.” olup, mutluluğa erişmenin kişilerin elinde olduğunu anlatmaktadır.

“Kokarcaları farelerle yakalayamazsın.” şeklindeki Kanada atasözü ise kişinin amacı için doğru şeyleri yapması gerektiğini ifade etmektedir.

Kanada’da Kültürel Tanıtımından Sorumlu Kuruluşlar Hangileridir?

Kanada’da kültürel tanıtımdan sorumlu kuruluşlar aşağıda listelenmiştir.

  • Kanada Sanat Konseyi
  • Kanada Sinema ve Televizyon Akademisi
  • Adelaide Hunter Hoodless Malikanesi Tarihi Sit Alanı
  • APTN televizyon kanalı
  • Bodo Arkeoloji Topluluğu
  • Calgary Çok Kültürlü Merkezi
  • Büyük Banka Miras Topluluğu

Kanada kültürel tanıtımından sorumlu yukarı verilenlere ek olarak pek çok kuruluş bulunmaktadır. Kanada kültürünü daha yakından tanımak için Kanada vizesi almak ve Kanada’ya gitmek mümkündür.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: