Almanya Mesleki Denklik Hizmetleri

Almanya Mesleki Denklik İşlemleri ve Denklik Sorgulama

Almanya hükümeti tarafından belirlenen yasalara göre, mesleki denklik işlemleri kapsamında yurt dışında edinilen mesleki niteliklerin tanınması sağlanmaktadır. Almanya mesleki denklik işlemleri bünyesinde, yabancı uyruklu kişilerin Almanya dışında edindikleri mesleki deneyim ile Almanya eğitim kurumlarındaki nitelikler denk sayılabilmektedir.

1 Nisan 2012 tarihinden bu yana, Almanya Federal Devletin Denklik Yasası kapsamında yurtdışında edinilen mesleki niteliklerin tanınmasına ilişkin olanaklarda iyileştirmeler yapılmıştır. Almanya Denklik Yasası iyileştirmeleri, yurtdışında edinilen mesleki niteliğin ilgili branşta referans alınan Alman eğitimi ile denklik durumunun incelenmesini yasal olarak talep etme hakkı içermektedir.

Çalışma amacıyla Almanya’ya gitmek isteyen yabancı uyruklu kişilerin uzman olduğu meslekler, Almanya niteliklerine göre denk görüldüğü takdirde kişiler Almanya’da kalifiye personel olarak çalışabilmektedir.

Vizem.net, mesleki denklik işlemleri ve Almanya ulusal vize başvuruları için danışmanlık hizmeti veren akredite acentedir.

Almanya D tipi vize başvurusu için: 0850 241 1868

Almanya Denklik Sorgulama Nasıl Yapılır?

Almanya mesleki denklik işlemleri ile ilgilenen resmi kurum Almanya Federal Cumhuriyeti Mesleki Eğitim Kurumu’dur.

Almanya denklik sorgulama, https://www.anerkennung-in-deutschland.de/tr/interest/finder/profession sitesinde yer alan denklik bulucu sayfası üzerinden Almanya’daki mesleklere ilişkin bilgiler edinilerek yapılabilmektedir.

Almanya denklik sorgulama işlemi yapan yabancı uyruklu kişiler, sahip oldukların mesleğin Almanya’daki referans mesleğini bulabilmektedir. İlgili kişiler, mesleklerinin yasayla düzenlenip düzenlenemediğini öğrenebilmekte ve zorunlu olarak bir denkliğe ihtiyacı olup olmadığını tespit edebilmektedir.

Her Meslek için Mesleki Denklik Gerekli Midir?

Almanya’da bazı meslekler için denklik işlemi zorunlu tutulmaktadır ve diğer meslekler için denklik işlemleri tercihe bağlıdır. Almanya mesleki denklik işleminin zorunlu olduğu meslekler kişinin vatandaşı olduğu ülkeye ve meslek tipine göre değişiklik göstermektedir.

Tercihe bağlı olarak mesleki denklik işlemi gerçekleştiren kişiler için resmi makamlar tarafından kariyer fırsatları sunulmaktadır ve bulunulan şehre göre ihtiyaç duyulacak meslekler için iş teklifleri yapılmaktadır.

Almanya Mesleki Denklik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Türkiye’de uzman olduğu mesleğini Almanya’da mesleki olarak denk saydırmak isteyen kişilerin, Almanya Federal Cumhuriyeti Mesleki Eğitim Kurumu sitesine giriş yaparak mesleğini bulması gerekmektedir. Mesleki denklik bulucu sitesinde yer alan kutucuğa meslek yazılarak meslekler listelenmektedir. Meslek seçimi yapıldıktan sonra, ilgili mesleğe ait sorumluluk ve görevler sonraki ekranda gözükmektedir. Bir sonraki adımda site üzerinde çıkan belli başlı soruların yanıtlanması gerekmektedir. Kişilerin, sorulara vereceği cevaplara göre hangi kurumdan denklik alınması gerektiği ortaya çıkmaktadır.

Almanya mesleki denklik başvurusu için ilgili kuruma gidilerek mesleki özgeçmiş, diplomalar, transkript, mesleki denklik başvuru formu, mesleğe uygunluk veren sağlık raporu, niyet mektubu ve pasaport gibi evraklarla başvuru yapılmaktadır.

Almanya mesleki denklik başvurusu için gerekli olan evrakların Almanca diline tercüme edilerek noter tasdikli bir şekilde teslim edilmesi gerekmektedir.

Almanya’da Denkliği Olan Meslekler Hangileridir?

Almanya’da denkliği olan meslekler için kişilerin belirli bir uzmanlığa ve mesleki yeterliliğe sahip olması gerekmektedir. Almanya mesleki denklik işlemleri yasal bir şekilde yürütülmektedir.

Almanya’da denkliği olan meslekler aşağıda listelenmiştir.

  • Almanya Doktorluk Denklik İşlemleri
  • Almanya Hemşirelik Denklik İşlemleri
  • Almanya Hukuk Denkliği
  • Almanya Veteriner Denklik İşlemleri
  • Almanya Öğretmenlik Denklik
  • Almanya Diş Hekimliği Denklik İşlemleri
  • Almanya Paramedik Denkliği
  • Almanya İnşaat Mühendisi Denkliği
  • Almanya Fizyoterapi Denkliği
  • Almanya Eczacılık Denkliği

Almanya Doktorluk Denkliği Nasıl Alınır?

Almanya doktorluk denklik işlemi, resmi devlet dairesi olan Almanya Federal Cumhuriyeti Mesleki Eğitim Kurumu tarafından gerçekleştirilmektedir. Doktor unvanına sahip yabancı uyruklu kişiler, Almanya doktorluk denkliğine yönelik onay işleminin geçerliliği süresizdir.

Almanya’daki hastanelerde çalışmak isteyen veya kendi muayenehanesini açmak isteyen yabancı uyruklu doktorlar için Almanya doktorluk denklik işlemi zorunlu tutulmaktadır. Almanya’da doktorluk denklik işlemine başvuru yapacak kişilerin kendi ülkelerinde doktor unvanını almış olması gerekmektedir.

Almanya Diş Hekimi Denkliği Nasıl Alınır?

Almanya diş hekimi denkliği, başvuru sahiplerinin Almanya Federal Cumhuriyeti Mesleki Eğitim Kurumu’na yapacağı başvuru ile gerçekleşmektedir. Kendi ülkesinde diş hekimi diplomasına sahip olan ve kariyerine devam eden kişiler, Almanya’da diş hekimi denkliğine başvurarak mesleğini Almanya’da yürütme imkanına sahip olabilmektedir.

Almanya diş hekimi denkliği tek seferlik yapılmaktadır ve süresiz olarak tanımlanmaktadır. Almanya diş hekimliği denklik işlemi onaylanmış diş hekimleri, Almanya’daki hastanelerde veya kendi muayenehanelerinde çalışabilmektedir.

Almanya Hukuk Denkliği Nasıl Alınır?

Türkiye’de avukat olarak meslek sahibi olan kişiler, Almanya’da avukat denkliği alarak Almanya’da hukuki görevlerde çalışabilmektedir. Almanya Federal Cumhuriyeti Mesleki Eğitim Kurumu üzerinden hukuk denkliği gerçekleştiren avukatlar, bireysel müvekkillere ya da şirketlere, derneklere veya kurumlara avukatlık hizmeti verebilmektedir.

Almanya hukuk denkliğini alabilen yabancı uyruklu kişiler, Almanya Hukuk Akademisi tarafından iş teklifleri alabilmektedir. Hukuk dalında diploma sahibi olan kişilere, Almanya hukuk denkliği sağlamak üzere imkan tanınmaktadır.

Almanya Veteriner Denkliği Nasıl Alınır?

Veterinerlik uzmanlığına sahip olup Almanya’da çalışmayı planlayan yabancı uyruklu kişilerin Almanya veteriner denkliği alması zorunludur. Almanya Federal Cumhuriyeti Mesleki Eğitim Kurumu tarafından resmi onay alabilen yabancı uyruklu veterinerler, Almanya’da çalışabilmektedir.

Veterinerlik mesleğinde uzman ve kalifiye olan kişiler; mesleki özgeçmiş, diploma, transkript, Almanca dil belgesi, pasaport gibi evrakları sunarak Almanya veteriner denkliğine başvuru yapmaktadır. Başvurusu onaylanan kişiler, uzman veteriner olarak Almanya’daki veteriner kliniklerinde çalışabilmekte veya kendi kliniklerini açabilmektedir.

Almanya Öğretmenli Denkliği Nasıl Alınır?

Kendi ülkesinde öğretmen yeterliliğine sahip olan kişilerin Almanya’da öğretmen olarak çalışabilmesi için Almanya Federal Cumhuriyeti Mesleki Eğitim Kurumu tarafından düzenlenen Almanya öğretmenlik denkliği alması gerekmektedir.

Almanya öğretmenlik denkliği alabilen kişiler, Almanya’daki ilkokullarda, ortaokullarda ve liselerde çalışabilmektedir.

Almanya Hemşire Denkliği Nasıl Alınır?

Mesleği hemşire olan ve Alman vatandaşı olmayan yabancı uyruklu kişiler, Almanya’da mesleklerine devam edebilmek için Almanya hemşire denkliği almak durumundadır.

Almanya’daki hastanelerde, kliniklerde, özel sağlık merkezlerinde ve yaşlı bakım merkezlerinde hemşire olarak çalışmak için Almanya hemşire denkliği gerekmektedir. İstihdam konusunda Almanya hemşire alımı fırsatları her yıl olmaktadır.

Almanya Mühendis Denkliği Nasıl Alınır?

Bilgisayar mühendisi, elektrik mühendisi, inşaat mühendisi, gıda mühendisi, otomotiv mühendisi ve yapay zeka mühendisi gibi mesleklere sahip olan kişilerin Almanya’da mesleklerini devam ettirebilmesi için Almanya mühendis denkliği alması gerekmektedir.

Almanya’da mühendis denkliği yaptıran kişiler, ihtiyaçlar doğrultusunda iş teklifleri alabilmektedir. Almanya mühendis alımı kapsamında her yıl belirli sayıda yabancı mühendis işe alınmaktadır.

Almanya Paramedik Denkliği Nasıl Alınır?

Almanya paramedik denkliğine başvurular Almanya Federal Cumhuriyeti Mesleki Eğitim Kurumu’na yapılmaktadır.

Almanya paramedik denkliği alan kişiler, Almanya’daki acil yardım servislerinde ve ambulans hizmetlerinde çalışma hakkına sahip olmaktadır. Almanya’da oturum izni alan kişiler, denklik sağladığı takdirde Almanya paramedik alımı için yapılan istihdam olanaklarından faydalanabilmektedir.

Almanya Fizyoterapi Denkliği Nasıl Alınır?

Almanya fizyoterapi denkliği ile Almanya’daki hastanelerde, kliniklerde, özel tıp merkezlerinde çalışmak mümkün olmaktadır. Kendi ülkesinde fizyoterapist olan kişiler, Almanya fizyoterapi denkliği için Almanya Federal Cumhuriyeti Mesleki Eğitim Kurumu’na başvuru yapmaktadır.

Almanya’da gelişmiş bir sağlık sistemi bulunmaktadır. Almanya sağlık personeli alımı ile alanında uzman olan yabancı uyruklu kişiler her yıl belirli aralıklarla işe alınmaktadır.

Almanya Mesleki Denklik Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Almanya mesleki denklik başvurusu için gerekli belgeler aşağıda listelenmiştir.

  • Almanya mesleki denklik başvuru formu
  • Başvuru sahibine ait pasaport
  • Mesleki yeterliliği kanıtlayan diploma veya sertifika
  • Mesleki eğitim alınan programa dair transkript
  • Akademik ve mesleki özgeçmiş
  • Geçerli bir Almanya vizesi
  • Sağlık raporu
  • Almanca dil yeterliliğini kanıtlayan belge
  • Başvuru niyet mektubu

Almanya Denklik Belgesi Yeterlilik Sınavı Nedir?

Almanya denklik belgesi yeterlilik sınavı, nitelikli meslekler, ustalık meslekleri veya ileri eğitimli meslekler için uygulanan analiz sınavlarıdır. Almanya’da iş denkliği almak isteyen yabancı uyruklu meslek sahipleri, Almanya denklik belgesi yeterlilik sınavı kapsamında iş deneme sürecine ve mesleki mülakatlara tabi tutulabilmektedir.

Almanya denklik belgesi yeterlilik sınavından geçebilmek için mesleki uyum kurslarına gitmek veya teste girerek başarılı olup geçmek mümkün olmaktadır.

Almanya Mesleki Denklik Başvurusu Reddedilirse Ne Olur?

Üçüncü sınıf ülkelerden Almanya’ya göç eden kişilerin mesleki denklik işlemini tamamlaması gerekmektedir. Almanya mesleki denklik başvurusu reddedilen kişilerin Almanya’da bulunan üniversitelerde eğitim alarak mezun olması veya mesleki eğitim kurslarını tamamlaması gerekmektedir.

Kendi mesleğini Almanya’da denk olarak saydırmak isteyen kişilerin meslekleri yasal düzenleme çerçevesinde ele alınmamış ise kişilerin çalışma yoluyla oturum izni alması ve H+ değerlendirme notuna sahip bir çalışma karnesine sahip olması gerekmektedir. Almanya’da oturum izni alarak çalışmak ve başarılı bir performans sergilemek yoluyla Almanya denklik işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Almanya’da üniversite okumak ve diploma sahibi olmak, Almanya mesleki denklik işlemine ihtiyaç bırakmamaktadır.

Almanya Mesleki Denkliği Alan Herkes Çalışma Vizesi Alabilir Mi?

Yabancı uyruklu kişilerin Almanya’da çalışabilmesi için çalışma vizesi alması gerekmektedir. Almanya çalışma vizesine başvuru yapabilmek için kişilerin sahip olduğu mesleklere yönelik Almanya’da denklik işleminin tamamlanması gerekmektedir.

Almanya çalışma vizesi başvuruları, ikamet edilen ülkede bulunan Almanya dış temsilciliklerine yapılmaktadır. Almanya çalışma vizesi alarak Almanya’ya giriş yapan kişiler, göç dairelerine giderek oturum izni için başvuru yapmaktadır. Oturum izninin geçerliliği boyunca Almanya’da yasal olarak çalışmak ve ikamet etmek mümkün olmaktadır.

Almanya Mesleki Denklik Ücreti Ne Kadardır?

Almanya mesleki denklik ücreti 600 Euro’ya kadar çıkabilmektedir. Başvuru yapılacak meslek türüne göre değişkenlik gösteren başvuru ücreti, Almanya Federal Cumhuriyeti Mesleki Eğitim Kurumu tarafından belirlenmekte ve başvuru sabine iletilmektedir. Başvuru ücretinin yanı sıra çeviri ücretleri ve noter ücretleri gibi ekstra masraflar da olabilmektedir.

Almanya için Mesleki Denklik Almak Ne Kadar Sürer?

Almanya mesleki denklik başvurularının yapılmasının ardından ön değerlendirme 1 ay içerisinde tamamlanmaktadır. Başvuru sahibine, Almanya Federal Cumhuriyeti Mesleki Eğitim Kurumu tarafından evraklara yönelik bildirim yapılmaktadır ve eksik evrak olması durumunda talepte bulunmaktadır. Tüm başvuru sürecinin tamamlanmasının ardından nihai değerlendirme en fazla 3 aya kadar sürebilmektedir. Başvurunun değerlendirilmesi tamamlandığında başvuru sahibi ile iletişim kurulmaktadır. Değerlendirme süreci bazı gerekli durumlarda 1 ay kadar daha uzatılabilmektedir.

Almanya Mesleki Denklik Almak için Almanca Bilmek Gerekli Mi?

Almanya mesleki denklik almak için Almanca bilmek şart değildir. Almanya mesleki denklik işlemlerine göre, Almanya Federal Cumhuriyeti Mesleki Eğitim Kurumu tarafından Almanya’daki referans meslek ile başvuru sahibinin mesleği karşılaştırılmaktadır. Bazı mesleklerde meslek denkliği alabilmek için Almanca bilgisine ihtiyaç duyulmaktadır.

Almanya’da En Çok Aranan Meslekler Hangileridir?

Almanya’da pandemi koşulları göz önünde bulundurularak 2022 yılında en çok aranan meslekler aşağıda listelenmiştir.

  • Doktor
  • Hemşire
  • Paramedik
  • Eczacı
  • Diş hekimi
  • Fizyoterapist
Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: