Almanya Ausbildung Vizesi

Almanya Ausbildung Vizesi Başvuru Süreci 2023

Almanya Ausbildung vizesi, Almanya’ya 90 günden uzun süreli bir mesleki eğitim programına katılmak amacıyla seyahat edecek kişilerin alması gereken, uzun süreli (D tipi) bir ulusal Almanya vizesi türüdür. Avrupa Birliği üye ülke vatandaşı olmayan kişilerin Almanya’da çalışması için bir hazırlık süreci sağlayan Ausbildung eğitimi Almanya kurumları ve çalışma alanlarının çeşitliliği sebebiyle tercih edilmektedir.

Mesleki eğitim vizesi olarak da bilinen Almanya Ausbildung vizesi, hamillerine Almanya’da en az 3, en fazla 12 ay boyunca yasal olarak ikamet hakkı sağlamaktadır. Ausbildung yaparak Almanya’ya gitmek isteyen kişilerin, mesleki eğitim vizesi için gerekli ek belgeleri sunarak vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.

Vizem.net, Almanya Ausbildung vizesi için danışmanlık hizmeti veren acenteler arasında başvuru onay oranı %98,2 ile en yüksek olan akredite acentedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Almanya Ausbildung Şartları Nelerdir?

Almanya Ausbildung için şartlar aşağıda listelenmiştir.

  • Ausbildung kapsamında Almanya’da mesleki eğitim alabilmek için, B1 seviyesinde Almanca dilinde yeterliliğine sahip olunmalıdır.
  • Almanya’da mesleki eğitim başvurusunda bulunan kişinin, diploma veya sertifika gibi, Almanya’da denkliği bulunan bir mezuniyet belgesine sahip olması gerekmektedir.
  • Almanya’da bulunan bir firma veya eğitim kurumundan, mesleki eğitim programına kabul alınmış olmalıdır.
  • Almanya’da kalınan sürenin tamamı için gerekli olan, yeterli miktarda finansal kaynağa sahip olmak gerekmektedir.

Almanya’da Ausbildung vizesi ile mesleki eğitim programına katılmak isteyen kişiler için, mesleki eğitime ilişkin gerekli ön koşulların yanı sıra, genel Almanya vize şartları da geçerlidir.

Almanya’da Ausbildung Meslekleri ve Bölümleri Nelerdir?

Almanya’da Ausbildung vizesi ile eğitim alınabilecek meslekler ve bölümler aşağıda listelenmiştir.

  • Hemşirelik
  • Doktor asistanlığı
  • Gastronomi
  • Bankacılık
  • Ticaret yönetimi
  • Satış ve pazarlama
  • Bilişim uzmanlığı
  • Bilgisayar bilimleri
  • Tesisatçılık
  • Elektrik ve elektronik
  • Lojistik
  • Tasarım
  • Eğitim bilimleri

Almanya’da Ausbildung Nasıl Yapılır?

Ausbildung, Avrupa Birliği vatandaşı olmayan kişiler için Almanya’da uygulanan bir mesleki eğitim programıdır. Eğitim süreleri genellikle 1 ile 3 buçuk yıl arasında değişen Ausbildung programları dahilinde, okul temelli olarak gerçekleşen sınıf eğitimleri ve şirketlerde yapılabilen pratik eğitimler yer almaktadır. Almanya’da Ausbildung giriş koşullarını sağlayan ve eğitim programını tamamlayan kişiler, Alman şirketleri tarafından en çok talep gören kalifiye eleman statüsünü kazanmaktadır.

Ausbildung programı dahilinde okul temelli eğitim alan öğrencilere eğitimleri sırasında devlet tarafından öğrenci ödeneği sunulmaktadır. Ausbildung öğrencilerine verilen destek miktarı her öğrenci için farklı olarak hesaplanır ve 247 ile 752 Euro arasında değişmektedir. Devlet destekli öğrenci ödeneği almak için, öğrencinin Ausbildung okul temelli mesleki eğitimine başladığı tarihte 30 yaşın altında olması ve eğitimini en az 2 yılda tamamlaması gerekmektedir. Almanya dışından gelen Ausbildung öğrencilerinin devlet destekli ödenek alabilmesi için oturma iznine sahip olmaları gerekmektedir.

Almanya Ausbildung programları, sağlıktan bankacılığa bilimden ticarete birçok farklı sektörden meslek dalına yönelik eğitim seçeneklerini kapsamaktadır. Almanya’da en iyi Ausbildung seçenekleri, hemşirelik, tesisatçılık ve elektrikçilik gibi teknik meslekleri konu alan eğitim programlardır.

Türkiye’den Almanya’ya Ausbildung Yapmak için Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Almanya’ya Ausbildung yapmak için, uzun süreli (D tipi) Ausbildung vizesi almak gerekmektedir. Ausbildung vizesi, hamillerine 90 günden fazla bir süre ile Almanya’da kalma hakkı ve Ausbildung programı dahilinde mesleki eğitim alma hakkı tanımaktadır. Almanya’da faaliyet gösteren bir firma ya da eğitim kurumundan, mesleki eğitim programına kabul alan kişiler Ausbildung vizesi alabilmektedir.

Ausbildung vizesi almak için başvuran kişilerin, Almanya ulusal vize başvuruları için geçerli olan evraklara ek olarak; Almanya’da faaliyet gösteren bir kurumla yaptıkları mesleki eğitim sözleşmesi, Almanya’da denkliği bulunan ve tercüme edilmiş mezuniyet diploması, mesleki eğitim planı ve dil yeterlilik belgesini vize başvurusunda beyan etmeleri gerekmektedir.

Almanya Ausbildung yapmak için birçok farklı meslek dalında eğitim programı sunmaktadır. Başvuruda bulunmadan önce, Almanya mesleki eğitim vizesi başvuru sahibinin Almanya’da bulunan bir mesleki eğitim programına başvurması ve kabul mektubu edinmiş olması gerekmektedir.

Almanya’ya Ausbildung Vizesi için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Almanya’ya Ausbildung vizesi ile seyahat edebilmek için gerekli belgeler aşağıda listelenmiştir.

  • Almanya Ausbildung vizesi başvuru formu: Almanya ulusal D tipi vize başvuru formunun, basılı veya çevrimiçi olarak eksiksiz biçimde doldurulması, imzalanması ve 2 adet teslim edilmesi gerekmektedir.
  • Almanya Ausbildung vize ücreti: Almanya Ausbildung vizesi için gerekli genel vize ücreti olan 75 Euro’nun ödendiğine dair dekont başvuru dosyasına eklenmelidir.
  • Pasaport: Almanya Ausbildung vizesine başvuran kişiye ait, planlanan seyahat süresince geçerli bir pasaport bulunmalıdır. Pasaportun kişisel bilgilere dair sayfasının iki adet fotokopisi gerekli evraklar arasına eklenmelidir.
  • Biyometrik fotoğraf: Başvuru sahibine ait, son 6 ay içerisinde çekilmiş, 3,5 cm x 4,5 cm boyutlarında ve biyometrik standartlara uygun 2 adet vesikalık fotoğraf başvuru dosyasında yer almalıdır.
  • Özgeçmiş örneği: Ausbildung vizesine başvuran kişinin, kronolojik biçimde oluşturulmuş özgeçmişi orijinali ve iki adet fotokopisi sunulmalıdır. Özgeçmiş Türkçe hazırlanmış ise Almanca tercümesinin de teslim edilmesi gerekmektedir.
  • Ausbildung niyet mektubu: Vizeye başvuran kişinin Ausbildung programına katılma motivasyonunu ve amacını anlattığı bir niyet mektubu başvuru belgeleri arasına eklenmelidir.
  • Almanya mesleki eğitim sözleşmesi: Ausbildung vizesine başvuran kişinin eğitim göreceği kurum ile yaptığı sözleşmenin, başvuru dosyasında beyan edilmesi gerekmektedir.
  • Almanya mesleki eğitim planı: Ausbildung programına katılacak kişinin mesleki eğitim planı, tarihleri içerecek şekilde ve detaylı bir biçimde açıklanmalıdır.
  • Okul mezuniyet diploması: Ausbildung programına katılmak için ön koşullardan biri olan mezuniyet diplomasının Almanya denkliği bulunmalıdır ve Almancaya çevirisi yapılmış olmalıdır.
  • Almanca yeterlilik belgesi: Uluslararası geçerliliği olan bir kurumdan alınmış, başvuru sahibinin en az B1 seviyesinde Almanca dil yeterliliği olduğunu gösteren dil sertifikası vize başvuru dosyasına eklenmelidir.
  • Seyahat sağlık sigortası: Vizeye başvuran kişi adına oluşturulmuş, Almanya’da geçerli, en az 30.000 Euro teminat tutarı bulunan ve seyahat süresinin tamamını kapsayan bir seyahat sağlık sigortası poliçesinin ibraz edilmesi gerekmektedir.

Ausbildung Almanya Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ausbildung Almanya vize başvurusu, Almanya vize işlemlerinde yetkili aracı kurum olan İdata’nın internet sitesi üzerinden randevu alarak ve randevuya şahsen giderek yapılmaktadır. Vize başvurusunda bulunmadan önce, Almanya’da bir mesleki eğitim programına kayıt yaptırıldığına dair belgenin alınması ve istenen diğer evrakların eksiksiz şekilde hazırlanması gerekmektedir.

Ausbildung vize başvurusu için gerekli belgeler hazırlandıktan sonra, başvuru sahibine uygun konumda bulunan İdata vize başvuru merkezinden online randevu alınması gerekmektedir. Randevu tarihinde, İdata başvuru merkezinde ulusal vize ücretinin ödenmesi, gerekli biyometri işlemlerinin yapılması ve hazırlanan evrakların teslim edilmesi gerekmektedir.

Vize başvurusu için gerekli belgelerin inceleme süreci tamamlandıktan sonra başvurunun onaylanması halinde, pasaport teslimi, başvuru yapılan İdata ofisinden veya kargo ile yapılmaktadır.

Almanya Ausbildung Vizesi Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

Almanya Ausbildung vizesi başvuru ücreti aşağıda yer alan tabloda verilmiştir.

HizmetlerKısa süreli Ausbildung vizesiUzun süreli Ausbildung vizesi
Almanya Ausbildung vize harcı80 EUR100 EUR
Başvuru formu ve dilekçe doldurma50 EUR70 EUR
RandevuÜcretsizÜcretsiz
Biyometri işlemleri40 EUR40 EUR
Danışmanlık hizmeti50 EUR50 EUR
Toplam220 EUR260 EUR

Almanya Ausbildung Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Almanya Ausbildung vizesi için yapılan başvuruların değerlendirme ve onay süreci, başvuru tarihinden itibaren ortalama 3 ay sürmektedir.

Almanya Ausbildung Vizesi Takip ve Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Almanya Ausbildung vizesi başvuru takip ve sorgulama işlemi, yetkili aracı kurum olan İdata’nın internet sitesinden yapılabilmektedir. İdata başvuru takip sistemine girilerek, vize başvuru kaydı sırasında verilen barkod numarası ve başvuru sahibinin pasaport numarası ile vize işleminin hangi aşamada olduğu sorgulanabilmektedir.

Almanya’da Ausbildung Vizesi ile Çalışmak Mümkün Müdür?

Ausbildung vizesi, seyahat eden kişilere Almanya’da yarı zamanlı bir pozisyonda çalışma hakkı tanınmaktadır. Ausbildung vizesi sahipleri mesleki eğitimlerinin yanında, haftada en fazla 10 saat çalışma hakkına sahip olmaktadır.

Almanya Ausbildung vizesi, hamiline yalnızca Ausbildung eğitimi sırasında çalışma hakkı sağlamaktadır. Almanya’da eğitim almadan çalışmak isteyen kişilerin, Almanya işçi vizesi almaları gerekmektedir.

Almanya’da Ausbildung Vizesi ile Staj Yapılabilir Mi?

Almanya’da Ausbildung vizesi ile staj yapmak mümkün değildir. Almanya Ausbildung vizesi, yalnızca mesleki eğitim amacıyla yapılan Almanya seyahatleri için verilmektedir.

Almanya’da lisans ve lisansüstü eğitim programlarına katılım amacıyla seyahatler Almanya Ausbildung vizesi ile yapılamamaktadır. Almanya’ya staj eğitimi amacıyla seyahat edecek kişilerin, Almanya staj vizesi alması gerekmektedir.

Ebru Sönmez Yazan: Ebru Sönmez

Ebru Sönmez 2015 yılında Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitimini tamamladı, 2016 yılında avukat olarak çalışmaya başladı ve 2021 yılından beri Vizem.net için ´Immigration and Visa Law Attorney´ unvanı ile çalışıyor.

Paylaş: