Almanya'da Doğum Yapanların Hakları

Almanya'da Doğum Yapanların Hakları Nelerdir?

Almanya’da doğum yapan kadınlara devlet politikaları doğrultusunda belirli haklar tanınmaktadır. Bir Türk vatandaşının Almanya’da doğum yapması ile bebeğe ve ebeveynlere verilen haklar arasında; hamilelik ve sağlık sigortası, doğum izni, ebeveyn parası ve aile sosyal yardımları bulunmaktadır.

Maddi yardımların yanı sıra Almanya’da doğum yapanlar hastane ve ebe seçimi, doğum öncesi bakım hizmeti ve doğum hazırlık kurslarından yararlanabilmektedir.

Almanya’da doğan bir çocuğun ebeveynlerinden birinin Alman vatandaşı olması, en az 8 yıldır Almanya’da yaşıyor olması veya Almanya süresiz oturum iznine sahip olması şartlarından birinin karşılanması durumunda, yeni doğan çocuk Alman vatandaşı kabul edilmektedir.

Almanya’da Doğmak ile Kazanılan Haklar Nelerdir?

Almanya’da doğmak ile kazanılan haklar kapsamında Almanya doğumlu bir çocuğun ebeveynlerinden biri Alman vatandaşı ise, yasal olarak Almanya’da en az sekiz yıldır yasal olarak ikamet etmekte ise ya da süresiz oturum iznine sahipse yeni doğan çocuk Almanya vatandaşı olarak kabul edilmektedir.

Almanya’da hamile olan anne adayları, doğum yapmadan önceki altı haftalık zamanda çalışmamakta, doğumdan sonraki sekiz hafta boyunca ise anne için çalışmak yasak olmaktadır. İkiden fazla bebeğin doğması ya da erken doğum durumlarında sekiz haftalık süre on iki haftaya kadar uzatılabilmektedir.

Almanya’da doğum yapan kişilere, doğumdan sonra doğum parası verilmektedir. Almanya’da verilen çocuk parası, birinci ve ikinci çocuk için aylık 214 Euro, üçüncü çocuk için aylık 210 Euro ve dördüncü çocuk için aylık 235 Euro’dur. Almanya’da doğum yapmak ve çocuk para yardımı almak için başvuruda bulunan anne veya babanın ikametgahının Almanya’da olması gerekmektedir.

Almanya’da Mutterschutz (Analık Koruması) Nedir?

Almanca Mutterschutz olarak bilinen analık koruması kanunu, anne adayını ve bebeği hamilelik sürecinde, doğum sonrasında ve emzirme döneminde koruma altına almaktadır. Almanya analık koruması kanunu, hamilelik sürecinde ve doğumdan sonraki 4 ay boyunca, anne adayının ve doğacak çocuğun sağlığını işyerinde tehdit edebilecek durumlara karşı koruma sağlamaktadır.

Almanya Doğum Parası Nedir?

Almanya doğum parası, doğumdan sonra çocuğuna kendi bakmak isteyen ve bu nedenle çalışamayan ebeveyne Almanya devleti tarafından sağlanan bir destektir. Almanya doğum parası için çalışıyor olmak şart değildir; çalışanlar, serbest meslek sahipleri, memurlar, işsizler, öğrenciler, mesleki eğitim görenler ve ev hanımları doğum parası almak için başvuruda bulunabilmektedirler.

Almanya’da doğum yapan kadına maaş bağlanabilmesi için kişinin yüksek geliri olmaması gerekmektedir. Almanya’da doğumdan önce çalışan annelere doğumdan sonra tercihe göre bir ya da iki sene boyunca maaşının yüzde 67’si ödenmektedir.

Almanya’da Doğum Yapan Annelere Maaş için Başvuru Nasıl Yapılır?

Almanya’da doğum yapan annelere maaş için başvuru, Almanya’da ikamet edilen eyaletteki Ebeveyn Dairesi’ne giderek yapılabilmektedir. Almanya’da doğum yapan annelere maaş verilmesi için başvuru formu doldurulması ve çocuğun doğum belgesi, anneye ait son 12 ayın maaş beyannameleri, sağlık sigortasından anne koruma parası (mutterschutzgeld) hakkına ilişkin onay mektubu, işverenden ebeveyn izni ile ilgili bir onay yazısı sunulması gerekmektedir.

Almanya’da 1950- 1960 yılları arasında yapılan bir araştırmaya göre toplamda 3.921 Türk katılımcı 6.686 çocuk sahibi olduğunu bildirmiştir. 2018, 2019 yıllarında; 2018’de 21.000’den ve 2019’da 20.000’den fazla Türk anne Almanya’da çocuk doğurarak göçmenler arasında en çocuk doğuran millet olmuştur.

Almanya’da Doğum İzni Ne Kadardır?

Almanya’da doğum izni; her ebeveyn için çocuk başına üç yıla kadardır. Anneler için verilen ve üç yıl süren ebeveyn izni, annenin evde kalması gereken ve altı hafta süren doğum sonrası doğum iznini de içermektedir.

Babalar için ebeveyn izni en erken doğum sırasında alınabilmektedir. Anneler için ise doğum izninin bitiminden sonra ebeveyn izni alınabilmektedir. Her iki ebeveyn de çocuklarının üçüncü doğum gününden önce ebeveyn izinlerinin en azından bir bölümünü kullanmak zorunda olmaktadırlar. Ebevyn izinleri çocuğun sekizinci doğum gününde bitmektedir.

Almanya’da Doğmuş Bebek Alman Vatandaşı Olabilir Mi?

Almanya’da doğmuş bir bebek Alman vatandaşı olabilmektedir. Almanya’da doğum yapınca vatandaşlık almak için bebeğin annesinin ya da babasından en az birinin sekiz yıl süreyle Almanya’da yaşaması veya Alman vatandaşı olması gerekmektedir. Almanya’da doğum yapınca vatandaşlık hakkı bebeğe verilmektedir.

Almanya’da Doğum ile Vatandaşlık Şartları Nelerdir?

Almanya’da doğum ile vatandaşlık şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Çocuğun doğduğu andan itibaren vatansız olması gerekmektedir.
  • Çocuğun Almanya’da veya Almanya’ya giden bir gemi veya uçakta olması gerekmektedir.
  • Anne ve babanın en az beş yıldır yasal olarak Almanya’da ikamet ediyor olması gerekmektedir.
  • Çouğun beş yıldan fazla bir hapis cezasına çarptırılmamış olması gerekmektedir,
  • Çocuğun 21. doğum gününden önce vatandaşlık başvurusunda bulunması gerekmektedir.

Anne ve babasından birisi Alman vatandaşı olan çocuk, kan ilkesi sebebiyle doğuştan Alman vatandaşı sayılmaktadır. 1 Ocak 2000 yılında yürürlüğe giren mevzuat çerçevesinde yabancı anne ve babaların Almanya’da doğan çocukları 21 yaşını doldurmadan önce Almanya vatandaşlık şartları çerçevesinde vatandaşlık alabilmektedir.

Almanya’da Doğum Yapanlara Emeklilik Fırsatı Nedir?

Almanya’da doğum yapanlara emeklilik fırsatı, Almanya’da doğum yapan anne ve çocuklarını geçindiren babalar için emekli olma hakkı sunulmasıdır. Emekli olma hakkı, Almanya’da doğum yapmış, çocuklarını yetiştirmiş fakat daha sonraki yıllarda Türkiye’ye dönüş yapmış olan Türk vatandaşları için de geçerli tutulmaktadır. Almanya’da doğum yapmış anne ve babaya emeklilikten yararlanma hakkı bulunmaktadır.

Almanya Doğum Vizesi Nasıl Alınır?

Almanya doğum vizesine yönelik bir uygulama bulunmamaktadır. Almanya’da doğum yapmak isteyen anne adaylarının tüm doğum maliyetlerini kendisi karşılaması gerekmektedir.

Almanya’da Doğanlara Vize Kolaylığı Bulunur Mu?

Almanya’da doğanlara vatandaşlık verilmektedir ancak Almanya doğumlular için vize kolaylığı sağlanmamaktadır.

Almanya’ya gitmek isteyen Türk vatandaşlarının vize alması gerekmektedir. Almanya doğumlular için vize işlemleri kişinin uyruğuna göre değişkenlik göstermektedir.

Almanya’da Doğum Maliyeti Ne Kadardır?

Almanya ülke genelinde doğum maliyetleri ortalama 15.000 Euro’dur. Almanya’daki büyük şehirlerde bulunan özel hastanelerde doğum yapmanın maliyeti 20.000 Euro’dan başlamaktadır.

SGK Almanya’da Doğum Masraflarını Karşılıyor Mu?

Evet, SGK Almanya’da doğum masraflarını karşılamaktadır. Almanya’da doğum ücreti 15.000- 20.000 Euro arasında değişkenlik göstermektedir.

Almanya Hamilelik Sağlık Sigortası Nasıl Yapılır?

Almanya hamilelik sağlık sigortası, sigorta şirketlerine web sitesi veya ofis üzerinden başvuru aracılığıyla yaptırılabilmektedir.

Almanya hamilelik sağlık sigortası, hamilelik ve doğum masraflarını karşılamaktadır. Almanya vize seyahat sağlık sigortası işlemleri, vizem.net danışmanları tarafından yapılabilmektedir.

Almanya’da Doğum Belgesi Nereden Alınır?

Almanya’da doğum belgesi yani Uluslararası Formul A belgesi, Türkiye’de bulunan kişiler için il veya ilçe nüfus müdürlüğü üzerinden alınırken, yurt dışında bulunan kişiler için Almanya Konsolosluğu’ndan temin edilmektedir.

Almanya Konsolosluğu’nun telefon numarası +90 312 455 51 00’dir.

Almanya’da Doğum Yapılabilecek Hastaneler Nelerdir?

Almanya’da doğum yapılabilecek hastaneler aşağıda listelenmiştir.

  • Solingen Belediye Hastanesi
  • Düsseldorf Üniversite Hastanesi
  • Helios Uzman Kliniği
  • Park Clinic Weissensee
  • Freiburg Üniversite Hastanesi
  • Heidelberg Üniversite Hastanesi
  • LMU Klinikum
  • Norwest Hastanesi

Almanya Doğum Oranı Ne Kadardır?

Almanya Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre 2019 yılında 778 bin 100 çocuk dünyaya gelmiştir. 2018 yılında, 2019 yılına göre daha fazladan 9.400 çocuk doğmuştur.

Almanya’da kadın birey başına düşen doğurganlık oranı 1.54’tür. Almanya nüfusu 2021 yılı itibariyle 83 milyon kişidir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: