Almanya Mühendis Vizesi

Almanya Mühendis Vizesi Başvuru Süreci 2023

Almanya mühendis vizesi, Almanya’da mühendis olarak çalışmak ya da staj yapmak için alınması gereken vizedir. Avrupa Birliği veya Avrupa Ekonomik Alanı ya da İsviçre, Lihtenştayn, Norveç ve İzlanda uyruklu mühendislerin, Almanya’da mesleklerini icra etmek için vize almaları gerekmemek ile birlikte sayılanlar haricindeki üçüncü ülke vatandaşlarının geçerli bir çalışma iznine sahip olması gereklidir.

Mühendis olarak çalışma amacıyla Almanya’da bulunmak isteyen kişilerin ülkede 90 günden fazla kalma ve çalışma hakkı sağlayan Almanya ulusal vize başvurusu yapmaları gerekmektedir. Almanya çalışma vizesi çalışma amacı ile Almanya’da 90 günden uzun süreli kalışlar için gerekli olan vize türüdür. Almanya mühendis çalışma vizesi başvuruları Türkiye’de yetkilendirilmiş akredite acenteler üzerinden yapılmaktadır.

Almanya’ya seyahat edecek veya yerleşecek kişilere vize başvuru ve takip işlemleri konusunda danışmanlık hizmeti veren Vizem.net, 2016-2021 yılları arasında Almanya mühendis çalışma vizesi başvurularında en yüksek onay oranına sahip akredite acente olmuştur. Vizem.net, Almanya mühendis çalışma vizesi başvurularında %98,1 onay oranına sahiptir.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Almanya Mühendis Vizesini Kimler Alabilir?

Almanya mühendis vizesi, Almanya’da mühendis olarak çalışma amaçlı bulunacak yabancılara verilmektedir. Avrupa Birliği içerisinde en fazla mühendis istihdam eden ülke olan Almanya’da özellikle Hamburg, Münih ve Berlin’de mühendisler için çok fazla açık iş pozisyonu bulunmaktadır. Almanya’da bir işveren iş sözleşmesi imzalayan üçüncü ülke vatandaşı mühendisler, Almanya mühendis vizesi alabilmektedir. Almanya’da mühendislik gibi profesyonel bir mesleği icra etmek isteyen Avrupa Birliği veya Avrupa Ekonomik Alanı haricindeki üçüncü ülke vatandaşlarının, mesleki yeterlilik tanınmasına sahip olmaları gerekmektedir.

Almanya’da çalışmak isteyen mühendislerin mesleki yeterlilik tanınması alabilmek için diploma, başvuru formu ve kimlik kanıtı ile “Recognition in Germany” resmi internet sitesinde belirtilen yetkili makamlara müracaat edilmesi gerekmektedir. Mesleki tanınma olmadan Almanya’da mühendis olarak çalışılabilmesi mümkün olmakla birlikte mesleki unvanın kullanılabilmesi için tanınma şarttır.

Almanya’da eğitim görmüş ya da mesleki yeterlilik tanınması almış üçüncü ülke vatandaşı mühendislerin hali hazırda Almanya’da niteliklerine uygun bir pozisyonda 2021 yılı itibari ile yıllık 56.800 Euro brüt maaş ile çalışıyor olmaları durumunda Avrupa Birliği Mavi Kart programında oturma iznine başvurma hakları bulunmaktadır.

Almanya’da Mühendis Olarak İş Aramak için Hangi Vize Gerekir?

Almanya’da mühendis olarak iş aramak için Almanya’da altı aya kadar kalma ve bu sürede iş arama hakkı tanıyan uzun süreli bir vize türü olan Almanya iş arama vizesi gerekmektedir. Almanya iş arama vizesi, bireylerin belirli bir süre Almanya’da kalmalarına ve iş aramalarına izin vermekle birlikte sadece belli kriterleri sağlayan yabancılara verilmektedir. Avrupa Birliği veya Avrupa Ekonomik Alanı ya da Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Kore, İsrail, Japonya, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri uyruklu yabancı mühendislerin vize olmaksızın Almanya’da iş aramalarına izin verilmektedir.

Almanya iş arama vizesi, altı ay için geçerli olup uzatılması mümkün olmadığından hamilinin altı ay içerisinde Almanya’da iş bulamaması durumunda ülkesini geri dönmesi gerekmek ile birlikte iş bulabilmesi durumunda çalışma izni başvurusunu Almanya’dan yapmasına imkan tanınmıştır. Sadece belirli kriterler sağlayan yabancılara verilen Almanya iş arama vizesi için başvuru sahibinin en az 18 yaşında olması, Bir Alman üniversitesinden veya diğer eşdeğer yabancı derecelerden Lisans veya Yüksek Lisans derecesine sahip olması, en az 5 yıllık iş deneyimine sahip olması ve iş aramak için Almanya’da kaldığı süre boyunca masraflarını karşılayabilecek maddi kaynağa sahip olduğunu kanıtlaması gerekmektedir.

Almanya Mühendis Vizesi Nasıl Alınır?

Almanya’da mühendis olarak çalışmak isteyen yabancıların Almanya mühendis vizesi (çalışma izni) alması gerekmektedir. Avrupa Birliği veya Avrupa Ekonomik Alanı ya da İsviçre, Lihtenştayn, Norveç ve İzlanda uyruklu mühendislerin, Almanya’da çalışmak için vize almalarına gerek yoktur. Türkiye’den Almanya’ya çalışmak için gidecek mühendislerin, diplomaları için Almanya’da mesleki yeterlilik tanınması almış olmaları, Almanya’dan bir işverenden niteliklerine uygun bir pozisyonda 2021 yılı itibari ile yıllık 56.800 Euro brüt maaş çalışacakları bir iş teklifi almış olmaları ve en az B1 seviyesinde Almanca yeterliliğine sahip olmaları ve Türkiye’de vize başvuruları için yetkilendirdiği kuruluş olan iDATA üzerinden çalışma izni için randevu almaları gerekmektedir.

Almanya Mühendis Vizesi almak isteyen vatandaşlar iş teklifi ve dil yeterliliği kriterlerini sağlıyorlar ise iDATA’nın internet sitesi üzerinden çevrimiçi randevu oluşturmaları mümkün olup randevu alınmadan önce vize için gerekli evrakların eksiksiz ve kurallara uygun olarak hazır olduğuna dikkat edilmelidir. Randevu işlemlerinden sonra başvuru genellikle 8 ila 10 hafta arasında içerisinde işleme alınmaktadır.

Almanya Mühendis Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Almanya Mühendis Vizesi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Almanya Mühendis Vizesi Başvuru Formu: Almanya mühendis vizesi için ulusal vize başvuru formu eksiksiz ve kurallara uygun şekilde doğru bilgiler ile doldurulmalıdır. Çalışma vizesi başvuru sahibi formu şahsen imzalamalıdır.
  • Pasaport: Menşei ülkenin yetkili makamlarınca düzenlenmiş geçerli pasaport ve pasaportta kişisel bilgilerin bulunduğu sayfanın 2 adet fotokopisi bulunmalıdır.
  • Harç Makbuzu: Vize ücretinin ödendiğine ilişkin makbuz sunulmalıdır.
  • Fotoğraf: Son 6 ay içerisinde çekilmiş ve 35 mm genişliğe 45 mm uzunluğunda biyometrik vesikalık olmalıdır.
  • Özgeçmiş: Almanca tercümesi ile birlikte özgeçmiş başvuru evraklarına eklenmelidir.
  • İş Sözleşmesi veya İş Teklifi: Mavi kart için gerekli maaş limitlerini sağlamalıdır. İş sözleşmesi veya teklifinin Almanca tercümesi de eklenmelidir.
  • Diploma: Mühendis olarak çalışabilmek gerekli lisans ve varsa lisansüstü eğitimlere ilişkin diplomalar Almanca tercümeleri ile birlikte sunulmalıdır.
  • Mesleki Yeterlilik Tanınması: Üçüncü ülkeden alınmış diplomanın Almanya’daki mezuniyet ile eşdeğerde olduğunu gösteren denklik belgesi sunulmalıdır.
  • Mesleki Deneyimleri Gösteren Belgeler: Başvuru sahibinin önceki iş deneyimlerine ilişkin barkodlu SGK hizmet dökümü ya da çalışma belgesi gibi evraklar başvuruya eklenmelidir.
  • İş İlişkisi Beyanı: İş ilişkisi beyanı işveren tarafından doldurulmuş ve imzalanmış olmalıdır.
  • Dil Yeterlilik Belgesi: Yalnızca Avrupa Dil Testleri Uygulayıcıları Birliği (ALTE) standartlarına göre standartlaştırılmış bir dil testi sonucunu baz alan sertifikalar kabul edilmektedir.
  • Almanya Sağlık Sigortası: Alman sağlık sigortasının iş sözleşmesinin başlangıç tarihine kadar geçerli olması yeterlidir.

Almanya mühendis vizesi başvurusu için gerekli başvuru formu, pasaport ve harç makbuzu haricindeki evrakların asılları ile birlikte iki adet fotokopileri ve Almanca tercümeleri ile birlikte sunulması gerekmektedir.

Almanya Mühendis Vizesi Ücreti Ne Kadardır?

Almanya Mühendis Vizesi ücreti aşağıdaki tabloda verilmiştir.

HizmetÜcret
Almanya Mühendis Vize Harcı75 EUR
Başvuru Formu & Dilekçe Doldurma60 EUR
RandevuÜcretsiz
Biyometri İşlemleri40 EUR
Danışmanlık Hizmeti50 EUR
Toplam225 EUR

Almanya’da mühendis olarak çalışmak için Almanya’da 90 günden uzun süre kalma ve çalışma hakkı sağlayan ulusal vize başvurusu yapılması gerekmektedir. Mühendisler için Almanya vize ücreti ödendikten sonra, ödendiğine dair harç makbuzu başvuru için gerekli olup mutlaka başvuru evrakları arasına eklenmelidir.

Almanya Mühendis Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Almanya mühendis vizesi başvuru tamamlandıktan sonra genellikle 8 ila 10 hafta içerisinde işleme alınmaktadır. Almanya vize başvurularında evrakların kontrol aşaması seyahat amacına bağlı olarak 3 aya kadar uzayabileceğinden başvuru yapılırken işlem süresi mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Almanya Mühendis Vizesi Başvurusu Nereye Yapılır?

Almanya mühendis vizesi başvurusu Türkiye’de Almanya vize başvuruları için resmi olarak yetkilendirilmiş kuruluş olan iDATA aracılığı ile yapılmaktadır.

iDATA’ya yapılan vize başvurularında eksik ya da hatalı evrak olması kontrol sürecini uzatarak ve sonuç alma süresini olumsuz etkilemektedir. Almanya mühendis vizesi başvurularında %98,1 ile alanında en yüksek onay oranına sahip akredite acente olan vizem.net, vize başvuru ve takip işlemleri konusunda danışmanlık hizmeti vermektedir.

Ebru Sönmez Yazan: Ebru Sönmez

Ebru Sönmez 2015 yılında Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitimini tamamladı, 2016 yılında avukat olarak çalışmaya başladı ve 2021 yılından beri Vizem.net için ´Immigration and Visa Law Attorney´ unvanı ile çalışıyor.

Paylaş: