almanya aile birleşimi vizesi başvurusu ve şartları

Almanya Aile Birleşimi Vizesi Başvuru Süreci 2023

Almanya aile birleşimi vizesi, yasal ikamet adresi Almanya’da olan ve Türkiye’de ikamet eden aile üyelerinin Almanya’da yaşamasını isteyen kişilerin başvurması gereken, uzun süreli (D tipi) bir vize türüdür.

Almanya eş birleşimi vizesi hamilleri, Almanya’da 1 yıla kadar ikamet etme hakkına sahip olmaktadır ve vize süresi bitiminden sonra Almanya oturum iznine başvurma hakları bulunmaktadır. Almanya aile birleşim vizesi sahibi kişilere, Almanya’da düzenlenen sportif ve kültürel etkinliklere katılma, Almanya’da serbest dolaşma ve istediği şehirde yaşama hakkı tanınmaktadır.

Deutsche Welle’nin 2020 yılında yaptığı bir habere göre, 2020 yılı Covid-19 pandemisi döneminde, Almanya Konsolosluğu aile birleşim vizesi başvuruları arasından 2.753 adet başvuruya onay verilmiştir. 2016 ve 2019 yılları arasında verilen Almanya aile birleşimi vize sayısının yüz binin üzerinde olduğu göz önüne alınırsa, pandemi döneminin Almanya aile birleşimi vize onayları üzerindeki olumsuz etkisi görülmektedir.

Aile Birleşimi Almanya Şartları Nelerdir?

Aile birleşimi Almanya vizesi şartları arasında; öncelikle Almanya’da ikamet eden aile bireyinin Alman vatandaşı olması veya yasal oturum iznine sahip olması yer almaktadır. Almanya’ya aile birleşimi vizesi kapsamında gelecek eşlerin, Alman vatandaşı olmaları veya Almanya’da en az 2 yıl süreli oturum iznine sahip olan biri ile evli olmaları ve evlilik durumunun Almanya nüfus müdürlüğüne bildirilmiş olması gerekmektedir.

Aile birleşimi vizesi ile yanına gidilmesi amaçlanan Almanya’daki aile bireyinin; yasal oturma izni, sağlık sigortası, finansal duruma dair kanıtı ve yanına taşınacak aile bireyleri için yeterli konaklama alanının olması gerekmektedir.

Eşler için Almanya Aile Birleşimi Vize Başvuru Şartları Nelerdir?

Eşler için Almanya aile birleşimi vize başvuru şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Geçerli bir evlilik akdinin sunulması gerekmektedir.
  • Almanya’da ikamet eden eşin, Avrupa Birliği uzun dönemli oturma izni veya Avrupa Birliği Mavi Kart sahibi olması gerekmektedir.
  • Almanya’da yaşamakta olan aile üyesinin 18 yaşından büyük olması, Almanca bilmesi ve aile birleşimi vizesi ile Almanya’ya gelecek kişiyi finanse edebilecek düzeyde maddi kaynağa sahip olması gerekmektedir.
  • Aile birleşimi vizesi ile Almanya’ya gelecek olan evli kişilerin 18 yaş üzerinde olması ve temel düzeyde Almanca bilgisine sahip olması gerekmektedir.

Çocuklar için Almanya Aile Birleşimi Vize Başvuru Şartları Nelerdir?

Çocuklar için Almanya aile birleşimi vize başvuru şartları aşağıda listelenmiştir.

  • 18 yaşından küçük olan çocukların doğum, kimlik ve velayet belgelerinin ibraz edilmesi yeterli olup Almanca dil bilgisi şartı aranmamaktadır.
  • 18 yaşından büyük olan çocukların Almanya aile birleşimi vizesi başvurusunda bulunabilmesi için evli olmamaları ve akıcı bir şekilde Almanca konuşabiliyor olmaları gerekmektedir.

18 Yaşından Küçük Çocuklar için Almanya Aile Birleşimi Şartları Nelerdir?

18 yaşından küçük çocuklar için Almanya aile birleşimi vize başvuru şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Her iki ebeveynin veya çocuğun velayetinin bulunduğu tek ebeveynin, Almanya’da ikamet ediyor olması şartı ile reşit olmayan çocukların Almanya’ya getirilmesine izin verilmektedir.
  • 18 yaşından küçük olan çocukların bakım ve velayetinin ebeveynler arasında paylaşılması durumunda, ebeveynlerden sadece biri Almanya’da ikamet ediyor ise üçüncü ülkede ikamet eden ebeveynin çocuğun bakım ve velayet hakkını Almanya’daki ebeveyne devretmesi gerekmektedir.

18 Yaşından Büyük Çocuklar için Almanya Aile Birleşimi Şartları Nelerdir?

18 yaşından büyük çocuklar için Almanya aile birleşimi vize başvuru şartları aşağıda verilmiştir.

  • 18 yaşından büyük çocukların, Almanya aile birleşimi vizesi almaya hak kazanabilmesi için bekar olması gerekmektedir.
  • 18 yaş üstü çocuklar için akıcı düzeyde Almanca dil bilgisi şartı aranmaktadır.

Almanya Aile Birleşimi Vizesi Dil Şartı Var Mıdır?

Almanya aile birleşimi vizesi için dil şartı bulunmakta olup, başvuru sahibinin temel seviyede Almanca bilgisi olduğunu gösteren bir dil sertifikası ibraz etmesi gerekmektedir. Almanya Aile Birleşimi Yasası gereğince, Diller için Ortak Avrupa Referans Çerçevesi doğrultusunda A1 düzeyinde Almanca dil bilgisi gerekmektedir.

Almanya aile birleşimi vize başvurusunda bulunacak kişilerin temel Almanca bilgisini kanıtlayan A1 dil sertifikasının, yetkili bir kurumdan alınmış olması gerekmektedir. Türkiye’de yetkili Goethe Enstitüsü’den alınan “Start Deutsch 1” ve Avusturya Dil Diploması “Grundstufe Deutsch 1” dil sertifikaları, Almanya aile birleşimi vize başvuruları için kabul edilmektedir. Almanya aile birleşimi vizesi başvurusu için, veriliş tarihi 12 aydan eski olmayan Almanca dil sertifikasının aslı ibraz edilmelidir.

Almanya Aile Birleşimi Vizesi Dil Sınavı Tarihleri Nelerdir?

Almanya aile birleşimi vizesi için Goethe Enstitüsü tarafından düzenlenen Almanca dil sınavları, genellikle haftada iki kez yapılmakta olup başvuru sahiplerinin bir yıl içinde sınava girmek için birçok alternatifi bulunmaktadır.

Almanya Aile Birleşimi Vizesi için Dil Şartı Muafiyeti Hangi Durumlarda Geçerlidir?

Almanya aile birleşimi vizesi için dil şartı muafiyetinin geçerli olduğu durumlar aşağıda listelenmiştir.

  • Başvuru sahibi, vize randevusu sırasında konsolosluk görevlileri tarafından fark edilecek kadar iyi Almanca dil bilgisine sahip ise dil şartından muaf tutulabilmektedir.
  • Almanya vize başvurusunda bulunan aile bireyi; yüksekokul mezunu ise ve istihdam ve uyumluluk açısından olumlu bir öngörü varsa veya geçici bir süreliğine aile birleşimi vize başvurusunda bulunuyorsa ya da daha önceden alınmış bir oturum izni varsa dil şartı talep edilmeyebilir.
  • Almanya’da yaşayan eş; araştırmacı, AB Mavi Kartı, ICT-Kartı, İkamet Yasası’nın 21. maddesinde belirtilen bağımsız çalışanlar, 18. maddesinde yer alan nitelikli iş gücü ya da 25. maddesinde belirtilen alternatife göre korunma hakkına sahip olunması gibi ikamet statülerinden birine sahip ise dil şartı aranmamaktadır.
  • Almanya’da ikamet eden eşin; Almanya dışında bir Avrupa Birliği ülkesinin veya Avrupa Ekonomik Alanı üyeleri olan Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn - ülkelerinin veya İsviçre’nin vatandaşı olmasından kaynaklı Almanya’da serbest dolaşım hakkı mevcut ise dil muafiyeti geçerli olmaktadır.
  • Vize başvuru sahibi, bedensel, zihinsel veya ruhsal bir sağlık sorunu nedeniyle temel düzeyde Almanca dil bilgisini ispat edebilecek durumda değilse dil şartı muafiyeti geçerli olmaktadır.
  • Vize başvuru sahibinin, Almanya’ya gitmeden önce temel seviyede Almanca öğrenmesi mümkün değilse veya içinde bulunulan şartlar öğrenmesi için elverişli değilse kişi dil şartından muaf tutulabilmektedir.

Yukarıda listelenen istisnai durumlar belgelerle kanıtlandığı takdirde Almanca A1 dil sertifikasının ibraz edilme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Almanya Aile Birleşimi Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Almanya aile birleşimi vizesi başvuru adımları aşağıda listelenmiştir.

  • Almanya aile birleşimi vizesi başvuru evrakları hazırlanır: İdata web sitesi üzerinden, Almanya aile birleşimi vizesi için; pasaport, davet mektubu, sağlık sigortası ve dil sertifikası gibi istenen evrak listesi edinilmeli ve güncel belgelerle eksiksiz bir başvuru dosyası hazırlanmalıdır.
  • Almanya ulusal vize başvuru formu doldurulur: Başvuru sahiplerinin Almanya aile birleşimi ulusal vize başvuru formunu tükenmez kalem kullanarak, eksiksiz, okunaklı ve doğru beyanlar ile doldurması ve imzalaması gerekmektedir.
  • Almanya vize randevusu alınır: İdata resmi web sitesindeki ulusal randevu sistemi üzerinden, ilgili Almanya dış temsilciliği için aile birleşimi vize randevusu oluşturulmalıdır.
  • Dış temsilcilik vize randevusuna gidilir: Randevu gününde ilgili Almanya dış temsilciliğine gidilerek Almanya aile birleşimi vize başvuru ücreti ödenir, istenen evraklar teslim edilir ve parmak izi işlemleri yapılarak, vize başvurusu tamamlanır.

Almanya Aile Birleşimi Vize Başvurusu için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Almanya aile birleşimi vize başvurusu için gerekli evraklar aşağıda sıralanmıştır.

  • Pasaport: Almanya aile birleşimi vizesi başvuru sahibine ait, 10 yıldan eski olmayan, 2 boş sayfası bulunan ve Almanya’da kalmak için başvurulan süreden sonra en az 3 ay daha geçerliliği olan pasaport ibraz edilmelidir.
  • Almanya aile birleşimi vizesi başvuru formu: Başvuru sahibi tarafından eksiksiz ve doğru beyanlarla doldurulup imzalanan 2 adet ulusal vize başvuru formu Almanya aile birleşimi için istenen evraklar arasındadır.
  • Biyometrik fotoğraf: Başvuru sahibine ait 6 aydan eski olmayan ve 35 x 45 milimetre ölçülerinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf teslim edilmelidir.
  • Vize başvurusu bildirim formu: Başvuru sahibinin Almanya’yı ziyaret etme amacını ve seyahat planını açıklayan 2 adet, İngilizce ya da Almanca olarak doldurulmuş, ıslak imzalı vize başvuru bildirim formunun teslim edilmesi gerekmektedir.
  • Davet mektubu: Almanya’da ikamet eden aile üyesi tarafından, kendisinin yanına gelmek isteyen aile üyesi için konaklama yerinin olduğunu teyit ettiği davet mektubu, aile birleşimi için gereken belgeler arasındadır. Davet mektubunun Almanca veya İngilizce dilinde yazılması gerekmektedir.
  • Almanca dil sertifikası: Almanya aile birleşimi vizesi başvuru sahibinin temel seviyede Almanca bilgisine sahip olduğunu gösteren A1 Almanca dil sertifikası sunulmalıdır.
  • Seyahat rezervasyonu: Başvuru sahibinin Almanya’ya gidiş için kullanacağı uçak bileti başvuru dosyasında sunulmalıdır.
  • Finansal kaynakların kanıtı: Almanya’da ikamet eden kişinin, aile birleşimi ile Almanya’ya gelecek aile üyesini finansal olarak destekleyebileceğini gösteren banka hesap özeti, maaş bordrosu veya sahip olunan tapular gibi belgelerin sunulması gerekmektedir.
  • Konaklama kanıtı: Almanya’da ikamet eden kişinin Almanya’daki evinde aile birleşimi vize başvurusunda bulunan aile üyesi için yeterli alana sahip olduğunu gösteren belge ibraz edilmelidir.
  • Almanya seyahat sağlık sigortası: Başvuru sahibinin Almanya’ya yapacağı seyahatin tamamını kapsayan ve tüm Schengen alanında geçerli olan seyahat sağlık sigortası Almanya aile birleşimi vizesi gerekli evraklar arasında yer almaktadır.

Almanya aile birleşim vizesine başvuran kişinin çocukları olması halinde, çocuklara ait doğum belgesi, kimlik kartı ve Almanya’da ikamet eden ebeveynin velayet hakkı kanıtı vize başvuru dosyasına eklenmelidir.

Almanya aile birleşim vizesi için başvuran kişinin eşi veya partneri var ise, Almancaya çevrilmiş ve yabancı memur tarafından tasdiklenmiş evlilik belgesi kanıtı, Almanya’da ikamet eden kişi Alman vatandaşı değilse yasal olarak ikamet etme kanıtı ve pasaportu, Almanya’da ikamet eden kişi Alman vatandaşı ise, kimlik fotokopisi ve pasaport kanıtı vize başvurusu sırasında teslim edilmelidir.

Almanya Aile Birleşimi Vize Başvuru Formu Örneği Nasıl Doldurulur?

Almanya aile birleşimi vize başvuru formu, başvuru sahiplerinin kimlik, pasaport, iletişim ve aile bireyleri ile alakalı bilgilerinin istendiği, Almanya ulusal vize başvuruları için talep edilen bir evraktır. Almanya aile birleşimi vize başvuru formunun, Almanca veya İngilizce dilinde, eksiksiz ve doğru beyanlar ile doldurulması gerekmektedir.

Başvuru sahibinin formu doldururken paylaştığı bilgilerin, hazırlanan destekleyici evrakların içerdiği bilgiler ile tutarlılık göstermesi gerekmektedir. Almanya aile birleşimi vize başvuru sahibi tarafından doldurulması gereken Almanya vize başvuru formu tükenmez kalem ile doldurulmalı ve 4. ve 5. sayfaları mutlaka ıslak imza ile imzalanmalıdır.

Almanya Aile Birleşimi Vize Fotoğraf Ebatı Nedir?

Almanya aile birleşimi vize fotoğraf ebatının, biyometri standartları doğrultusunda, 35 x 45 milimetre olması gerekmektedir.

Almanya Aile Birleşimi Vize Randevusu Nasıl Alınır?

Almanya aile birleşimi vize randevusu, yetkili kurum olan İdata’nın ulusal randevu sistemi üzerinden alınmakta ve ilgili Almanya dış temsilciliğinde gerçekleştirilmektedir. VFS Global ve başka aracı kurumlar üzerinden Almanya aile birleşimi için vize randevusu alınamamaktadır. İdata resmi web sitesinden erişilebilen ulusal randevu sistemi aracılığıyla vize randevusu oluşturulduktan sonra, başvuru sahiplerine yapılması gereken Almanya aile birleşimi vize işlemleri ile ilgili bilgilendirici bir mail gönderilmektedir.

Vizem.net danışmanlık hizmeti ile yapılan Almanya aile birleşimi vize başvurularında, vize randevusu Almanya vize departmanı tarafından alınmaktadır.

Almanya Aile Birleşimi Vize Mülakatında Sorulan Sorular Nelerdir?

Almanya’da ikamet eden eşlerinin yanına gitmek için aile birleşimi vize başvurusunda bulunan kişiler, bazı durumlarda, evliliklerinin sahte olup olmadığını test etmek amacıyla Almanya Konsolosluğu tarafından mülakata çağrılabilmektedir. Almanya aile birleşimi vize tecrübeleri göz önüne alınarak, vize mülakatı esnasında yöneltilen Almanya aile birleşimi soruları, çiftlerin evlilikleri ve eşleri hakkında düzenlenmektedir.

Almanya aile birleşimi vize mülakatında sorulan temel sorular aşağıda listelenmiştir.

  • Eşinizle ne zaman ve nerede tanıştınız?
  • Evlilik tarihiniz nedir?
  • Eşiniz Almanya’da nerede yaşıyor?
  • Eşiniz ne iş yapıyor ve ne kadar maaş alıyor?
  • Eşinizin doğum tarihi nedir?

Almanya Eş Birleşimi Başvurusu için Yaş Sınırı Var Mıdır?

Almanya’da eş birleşimi başvurusu için eşlerin her ikisinin de 18 yaşın üzerinde olması gerekmektedir.

Almanya Aile Birleşimi Vizesi Ücreti Ne Kadardır?

Almanya aile birleşimi vize ücreti aşağıdaki tabloda verilmiştir.

HizmetlerÜcretler
Almanya aile birleşimi vize harcı100 EUR
Başvuru formu ve dilekçe doldurma60 EUR
Randevu işlemleriÜcretsiz
Biyometri işlemleri40 EUR
Danışmanlık hizmeti60 EUR
Toplam260 EUR

Almanya Aile Birleşimi Vize Sorgulama ve Takip İşlemi Nasıl Yapılır?

Almanya aile birleşimi vize sorgulama ve takip işlemi, İdata başvuru takip sistemi üzerinden yapılmaktadır.

Almanya aile birleşimi vize başvurusunda bulunan kişiler, İdata resmi web sitesi üzerinden pasaport ve barkod numaraları ile Almanya vize takip işlemini yapabilmektedir.

Almanya Aile Birleşimi Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Vize randevusunda evrak tesliminin yapılmasının ardından, Almanya aile birleşimi vize başvurusu, sürece dahil edilmesi kanunen zorunlu tutulan ilgili Yabancılar Dairesi’ne iletilmektedir. Yabancılar Dairesi başvuru hakkında görüş bildirdiği takdirde, Almanya aile birleşimi vize sonuçları çıkmaktadır.

Almanya aile birleşimi vizesi işlem süreci, başvuru sahiplerinin vize için talep edilen tüm evrakları, randevuda ilgili konsolosluğa teslim etmesiyle başlamaktadır. Genellikle, Almanya aile birleşimi vize süresi ortalama 8 ile 12 hafta arasında sürmektedir.

Vize başvurusu için verilen kararı, Almanya aile birleşimi vize bekleyenler sadece pasaportları kendilerine iade edildiğinde öğrenilebilmektedir. Almanya aile birleşimi vize alanlar için vize geçerlilik süresi genellikle 1 yıl olarak düzenlenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının onaylanan Almanya ulusal vize başvuru sayısı; 2017 yılında 215.627, 2018 yılında 208.754 ve 2020 yılında 63,684’tür.

Almanya Aile Birleşimi Vize Sonuçları Nerede Yayınlanır?

Almanya aile birleşimi vize sonuçları, yalnızca başvuru sahipleri pasaportlarını teslim aldıktan sonra öğrenilebilmektedir. İnternet üzerinden başvuru süreci hakkında bilgi alınabilmekte, ancak vize sonucunu öğrenmek için Almanya aile birleşimi vizesi sorgulama seçeneği bulunmamaktadır.

Almanya Aile Birleşimi Vizesi Red Nedenleri Nelerdir?

Almanya aile birleşimi vizesi red nedenleri aşağıda listelenmiştir.

  • Almanya aile birleşimi vize başvurusu için sunulan evrakların eksik veya hatalı olması
  • Eşlerin evliliklerine dair sunulan belgelerin inandırıcı bulunmaması
  • Eşler tarafından gösterilen finansal kaynakların yeterli bulunmaması
  • Aile birleşimi vizesi başvuru sahibinin temel seviyede Almanca bilgisinin olmaması
  • Almanya seyahat sağlık sigortasının gereken şartları karşılamaması
  • Başvuru sahibinin başka bir Schengen ülkesine giriş yasağının bulunması

Almanya Eş Birleşimi Vizesi Reddine Nasıl İtiraz Edilir?

Almanya eş birleşimi vize talebi; sunulan evrakların eksik veya yanlış olması, finansal kaynakların yeterli bulunmaması, seyahat sağlık sigortası kapsamının yeterli olmaması ve başvuru sahiplerinin temel düzeyde Almanca bilgisinin olmaması gibi sebeplerden ötürü reddedilebilmektedir. Almanya eş birleşimi vizesi reddine, yanlış belge sunma gibi başvuru sahibinden kaynaklanan bir nedenden ötürü karar verilmediyse ve başvuru sahibi vize başvurusunun neden reddedildiğini anlamadıysa, karara itiraz etme hakkı bulunmaktadır.

Almanya vize reddine itiraz hakkını kullanmak isteyen kişiler, vize sonuç bildirimini takip eden 1 ay içerisinde Almanya Başkonsolosluğu’na Almanya vize reddi itiraz dilekçesi yazarak, kararın tekrar gözden geçirilmesi talebinde bulunabilmektedir.

Almanya Aile Birleşimi Sertifikası Ne Kadar Geçerli?

Almanya aile birleşimi sertifikası, Almanya göçmenlik makamları tarafından başvuru sahibine verilen oturum izni ile başlangıçta 1 yıl süreyle geçerlidir. Almanya’ya aile birleşimi kapsamında gelen ve oturum izni sahibi olan kişiler, oturum izinlerinin geçerliliği sona erince kalıcı oturma iznine başvuru yapabilmektedir.

Almanya Aile Birleşimi Vizesi ile Oturum İzni Alınabilir Mi?

Evet, Almanya aile birleşimi vizesi ile oturum izni alınabilmektedir. Aile birleşimi vizesi ile Almanya’ya gidenlerin vize geçerlilik süresi genellikle 1 yıl olmaktadır ve Almanya’ya gelen aile üyeleri Almanya yabancılar dairesi aile birleşimi bölümüne yapacakları başvuru ile 3 yıllık oturum izni alabilmektedir.

Almanya’da ikamet eden eş Mavi Kart sahibi ise süresiz oturum izninin alınması kolaylaşmaktadır. Almanya Mavi Kart aile birleşim sürecinde eşlerin finansal yeterlilik şartını karşılamalarını kolaylaştırmakta olup, ulusal vize Almanya aile birleşimi sürecini olumlu etkilemektedir.

Almanya Aile Birleşimi Vizesi ile Hangi Ülkelere Gidilebilir?

Almanya aile birleşimi vizesi ile gidilebilen ülkeler aşağıda listelenmiştir.

  • Fransa
  • İspanya
  • Avusturya
  • Yunanistan
  • Norveç
  • Çek Cumhuriyeti
  • Danimarka
  • Malta
  • Hollanda
  • Belçika
  • Portekiz
  • Slovenya
  • İsveç
  • Letonya
  • Litvanya
  • İsviçre
  • Estonya
  • Finlandiya
  • Macaristan
  • İzlanda
  • İtalya
  • Polonya
  • Lihtenştayn
  • Lüksemburg
  • Slovakya

İsviçre, Avrupa Birliği’ne dahil olmamasına rağmen Schengen alanında bulunması nedeniyle, Almanya vizesi ile İsviçre’ye giriş mümkün olmaktadır.

Almanya’da İltica Etmiş Aile Üyesinin Yanına Gitmek için Aile Birleşimi Vizesi Alınabilir Mi?

Evet, Almanya’ya iltica etmiş aile bireyinin yanına gitmek için aile birleşimi vizesi alınabilmektedir.

Aile birleşimi ile Almanya’ya gitmek için Almanya’daki aile bireyinin Almanya iltica talebinin kabul edilmiş ve yasal oturum izninin alınmış olması gerekmektedir.

Ebru Sönmez Yazan: Ebru Sönmez

Ebru Sönmez 2015 yılında Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitimini tamamladı, 2016 yılında avukat olarak çalışmaya başladı ve 2021 yılından beri Vizem.net için ´Immigration and Visa Law Attorney´ unvanı ile çalışıyor.

Paylaş: