almanya kültürü ve alman edebiyatı

Almanya Kültürü Nedir, Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Almanya külftürü, Almanya halkının din, edebiyat ve sanat, yemek, oyun, spor, müzik konularında davranışlarını içeren alışkanlıkların adıdır. Alman kültürü ve gelenekleri Avrupa’daki gelişmelerden etkilenmiş ve bünyesinde barındırdığı çeşitli etnik kültürler ışığında şekillenmiştir.

Almanya kültürünü oluşturan kültürel alanlar aşağıda listelenmiştir.

  • Almanya Dini Kültürü
  • Almanya Edebiyat ve Sanat Kültürü
  • Almanya Yemek Kültürü
  • Almanya Oyun Kültürü
  • Almanya Spor Kültürü
  • Almanya Müzik Kültürü

Almanya’nın Dini Kültürü Nasıldır?

Almanya dini kültürü, Hristiyanlık, Müslümanlık, Musevilik, Ateistlik, Deistlik ve Hinduistlik din mezhepleri ve gruplarının etkilediği, Noel, Üç Kral Günü, Azizler Günü gibi günleri kapsayan ve oruç tutma, hediyeleşme, ziyafet hazırlama, kutsal mecralara gitme gibi davranışlarından oluşan kültürdür.

Alman halkının çoğunluğunun inandığı din Hristiyanlık’tır ve Almanya din yapısından dolayı Almanya’da Hristiyanlara özgü özel günler resmî tatil ilan edilir, genellikle Hristiyanlara özgü özel günlerde kiliselere gidip ibadet edilir.

Almanya Lorelei Nedir?

Almanya’da Lorelei, sesiyle denizcileri büyüleyen bir su perisi olduğuna inanılan bir Alman halk hikayesi figüranıdır. Almaya halk hikayelerinde anlatılanlara göre Lorelei, güzel sesi ve şarkılarıyla denizcileri hipnotize edip denizcilerin rotalarını sapmalarına sebep olur.

Almanya Lorelei’nin etkisi altında olan denizcilerin hiçbirinden bir daha haber alınamamıştır; hatta Alman halk hikayelerinde, Lorelei’nin etkisi altında olan denizcilerin bir kayaya çarpıp gemileriyle ya da tekneleriyle beraber suya gömüldükleri söylenir.

Almanya Edebiyat ve Sanat Kültürü Nasıldır?

Almanya’da edebiyat ve sanat, milat öncesi dönemlerden beri gelişmiş ve dünyaca bilinen sanatçılar ve yazarlar ortaya çıkarmıştır. Alman kültürü içerisinde yaşanan olaylar kendilerini Almanya edebiyatı ve Almanya sanat eserleri üzerinde belli etmiştir; Alman edebiyat ve sanat kültürü, Alman halkının içinde bulundukları dönemleri ve Alman halkının yaşadığı sıkıntıları bünyesine katarak büyümüş, ilerleme göstermiştir.

Bir süre sonra Alman kültürünün özellikleri arasına, Almanya’da yaşayan etnik grupların gelenekleri ve dünyaya bakış açıları da girmeyi başlamıştır. Almanya’da yaşayan ve Almanya’da izlerini bırakan Türkler sebebiyle Alman kültüründe Türk imgesi görmek olası bir durumdur.

Alman kültürü içinde Almanya edebiyatı ve sanatı, Alman yazarların ve sanatçıların eserleri çok önemli bir yer tutmaktadır.

Almanya’nın en çok bilinen sanatçıları ve edebiyatçıları arasından bazıları aşağıda verilmiştir.

  • Albrecht Altdorfer
  • Lucas Cranach the Elder
  • Albrecht Dürer
  • Johann Wolfgang von Goethe
  • Friedrich Schiller
  • Grimm Kardeşler

Albrecht Altdorfer Kimdir?

Albrecht Altdorfer 1480 yılında Almanya’nın Regensburg şehrinde ya da Altdorf kasabasında doğduğuna inanılan ve 12 Şubat 1538 tarihinde Almanya’nın Regensburg şehrinde hayata gözlerini yummuş bir mimar, oymacı ve Rönesans ressamıdır.

Albrecht Altdorfer’ın en ünlü eserleri Alexander’ın İssos Savaşı, Aziz Florian Manastırındaki Sebastian Mihrabı, Annesine Veda Eden İsa, Yeniden doğuş ve Çarmıha Gerilme’dir.

Lucas Cranach the Elder Kimdir?

Lucas Cranach the Elder 1472 yılında Almanya’nın Kronach kasabasında doğmuş ve 16 Ekim Ekim 1553 tarihinde Almanya’nın Weimar şehrinde vefat etmiş bir Rönesans ressamıdır.

Lucas Cranach the Elder’ın en ünlü eserleri Hartenfels Kalesinin Yakınlarında Avcılık, Altın Çağlar, dem ile Havva, İsa’nın Çarmıha Gerilmesi ve Yahya Peygamberin Doğumu’dur. Lucas Cranach bilinen Alman ünlüler arasındadır.

Albrecht Dürer Kimdir?

Albrecht Dürer 21 Mayıs 1471 tarihinde Almanya’nın Nuremberg şehrinde doğmuş ve 6 Nisan 1528 tarihinde yine Almanya’nın Nuremberg şehrinde hayata veda etmiş bir ressamdır.

Albrecht Dürer’in en ünlü eserleri 28 Yaşımın Otoportresi, Melankoli I, Oswolt Krel’in Portresi, Duaya Kalkmış Eller ve dem ile Havva’dır.

Johann Wolfgang v. Goethe Kimdir?

Johann Wolfgang von Goethe 28 Ağustos 1749 tarihinde Almanya’nın Frankfurt şehrinde doğmuş ve 22 Mart 1832 tarihinde Almanya’nın Weimar şehrinde vefat etmiş bir şair, oyun yazarı, filozof ve edebiyatçıdır.

Johann Wolfgang von Goethe’nin en ünlü eserleri Faust, Genç Werther’in Acıları, Gönül Yakınlıkları, Willheim Meister’in Çıraklık Yılları ve Iphigenia Tauris’tedir.

Friedrich Schiller Kimdir?

Friedrich Schiller 10 Kasım 1759 tarihinde Almanya’nın Marbach am Neckar şehrinde doğmuş ve 9 Mayıs 1805 tarihinde Almanya’nın Weimar şehrinde hayata gözlerini yummuş bir şair, oyun yazarı, tarihçi, filozof ve edebiyatçıdır.

Friedrich Schiller’in en ünlü eserleri Haydutlar, Hile ve Aşk, Fiesco’nun Genua’ya Yemini, Don Karlos ve Maria Stuart’tır.

Grimm Kardeşler Kimdir?

Grimm Kardeşler olarak da bilinen Jacob Ludwig Karl Grimm ve Wilhelm Carl Grimm, Almanya’nın Hanau kasabasında doğmuş edebiyatçı kardeşlerdir.

Grimm Kardeşlerden büyük olanı, Jacob Ludwig Karl Grimm, 4 Ocak 1785 yılında doğmuş ve 20 Eylül 1863 yılında Almanya’nın Berlin şehrinde vefat etmiştir.

Grimm Kardeşlerin küçüğü, Wilhelm Carl Grimm, 24 Şubat 1786 yılında doğmuş ve 16 Aralık 1859 yılında abisi gibi Almanya’nın Berlin şehrinde vefat etmiştir.

Grimm Kardeşler’in en ünlü eserleri Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Rapunzel, Hansel ve Gretel, Bremen Mızıkacıları ve Parmak Çocuk’tur.

Almanya Yemek Kültürü Nasıldır?

Alman yemek kültürü ve Almanya içecekleri, Almanya’ya göç eden pek çok farklı etnik grubun etkisi altında kalmış ve Almanya’ya göç eden etnik gruplar ile yerli Almanya halkının yemek kültürünün bir harmanı haline gelmiş kültürdür. Başlarda bünyesinde yalnızca yerli Almanların yemeklerini barındıran Alman mutfak kültürü, zamanla Türk, Arap, Çin, Yunan, Hint, Tayland, Japon mutfağı gibi çeşitli dünya mutfaklarını da içine almış ve çok çeşitli bir yemek kültürü haline gelmiştir.

Almanya yemek kültüründe özellikle kahvaltıya çok önem verilir, Alman halkı kahvaltı sofralarını donatmayı seven bir halktır. Almanların bir diğer önemli yemek kültürü olan Almanya içecekleri, özellikle Almanların içkilere olan düşkünlüğüyle anılır. Alman bira kültürü, Alman halkının adıyla beraber anılan bir Almanya içecek kültürü haline gelmiştir.

Almanya Oyun Kültürü Nasıldır?

Almanya oyun kültürü daha çok Eurogames adıyla bilinen masa oyunlarının üretimine odaklı bir kültürdür.

Almanya ayrıca dünyanın en büyük video oyunu sektörlerinden birine sahiptir. Far Cry, Crysis, FIFA gibi dünyaca ünlü oyun markalarını elinde tutan Alman oyun sektörünün en ünlü oyun geliştiricilerinden bazıları Gameforge, Goodgame, Koch Media ve Daedalic Entertaintment’tir.

Almanya Spor Kültürü Nasıldır?

Almanya spor kültürü buz hokeyi, basketbol, hentbol, tenis, bisiklet sürme, satranç, golf, boks, ragbi, Amerikan futbolu ve su sporları gibi spor türlerinden oluşan bir kültürdür. Almanya’da spor kültürü, Alman kültürü ve yaşam tarzı iç içe yaşanmaktadır, Alman halkı spor aktivitelerine katılmayı ve spor aktivitelerini izlemeyi seven bir halktır.

Özellikle bisiklet sürmek Alman kültürü içerisinde önemli bir yere sahiptir, bisikletler Almanya’da yaygın bir ulaşım aracı olarak kullanılır.

En Ünlü Alman Spor Takımları arasından bazıları aşağıda verilmiştir:

  • Borussia Dortmund
  • FC Bayern Münih
  • Einfracht Frankfurt
  • Oldenburg
  • Bayreuth
  • THW Kiel
  • SG Fiensburg-Handewitt
  • Rhein-Neckar Löwen

Almanya Müzik Kültürü Nasıldır?

Almanya müzik kültürü klasik, elektronik, metal, hip hop, caz, opera,, rock, punk, halk müziği alanlarında eser veren ve bugüne kadar birçok ünlü sanatçı ortaya çıkarmış bir kültürdür. Başlarda klasik müziği ile dünyaya nam salan Alman müzik kültürü, zaman geçtikçe daha modern müzik tarzlarına yelken açmıştır fakat klasik müzik hala Almanya’nın en çok dinlenen müzik türlerinden biridir.

Almanya müzik kültürü özellikle klasik müzik alanında çıkardığı Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart gibi klasik müzik sanatçıları ve metal müzik eserleriyle dünyaca ün salmış Rammstein, Scorpions gibi müzik gruplarıyla tanınır. Almanya’da her yıl Berlin Festival, JazzFest Berlin, Bachfest Leipzig, Beethovenfest gibi çeşitli müzik festivalleri ile Alman müziği kutlanır.

Almanya’da Kültürel Tanıtımından Sorumlu Kuruluşlar Nelerdir?

Almanya’nın ulusal kültürünü tanıtmaktan ve Almanya’da yapılan ulusal etkinliklere ilgi çekmekten sorumlu bazı kurum ve kuruluşlar bulunmaktadır.

Almanya’da kültürel tanıtımından sorumlu kuruluşlar arasında bazıları aşağıda verilmiştir.

  • Alexander von Humboldt Kuruluşu
  • Özgür Kültürel Kurumlar Birliği
  • Deutsche Kultur International
  • Almanya UNESCO Kurulu
  • Goethe Institute
  • IFA
Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: