Almanya'da Tıp Okumak için Gerekli Başvuru Şartları
Gerekli şartları sağlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Almanya’da tıp eğitimi alabilmektedir. Almanya’da tıp okumak isteyen kişilerin, öncelikle Türkiye’de üniversite sınavında başarılı olup tıp bölümüne yerleşme şartını sağlamaları ve istenen Almanca dil yeterliliğine sahip olmaları gerekmektedir.
Almanya’da tıp eğitimi almak isteyen başvuru sahibinin, yurt dışı eğitimi için karşılanması gereken temel şartların yanı sıra, Almanya’da üniversite okumak için başvuru yaptığı eğitim kurumunun giriş kriterlerini de karşılaması gerekmektedir.
Vizem.net Almanya’da tıp okumak isteyen öğrenciler için kayıt ve denklik süreçlerinde danışmanlık hizmeti vermektedir.
Almanya’da Tıp Fakülteleri Bulunan Üniversiteler Hangileridir?
Almanya’da tıp fakültesi bulunan üniversiteler aşağıda listelenmiştir.
- RWTH Aachen Üniversitesi
- Augsburg Üniversitesi
- Berlin Charité Üniversitesi
- Bochum Ruhr Üniversitesi
- Bonn Üniversitesi
- Köln Üniversitesi
- Dresden Teknik Üniversitesi
- Düsseldorf Heinrich Heine Üniversitesi
- Duisburg Essen Üniversitesi
- Erlangen Nürnberg Üniversitesi
- Frankfurt Goethe Üniversitesi
- Freiburg Üniversitesi
- Giessen Justus Liebig Üniversitesi
- Göttingen Üniversitesi
- Greifswald Üniversitesi
- Martin Luther Üniversitesi
- Hamburg Üniversitesi
- Hannover Tıp Okulu
- Heidelberg Üniversitesi Tıp Fakültesi
- Friedrich Schiller Jena Üniversitesi
- Kiel Üniversitesi
- Leipzig Üniversitesi
- Lübeck Üniversitesi
- Otto von Guericke Üniversitesi
- Johannes Gutenberg Üniversitesi
- Marburg Philipps Üniversitesi
- Münster Üniversitesi
- Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi
- Münih Teknik Üniversitesi
- Oldenburg Üniversitesi
- Regensburg Üniversitesi
- Rostock Üniversitesi
- Saarland Üniversitesi
- Tübingen Üniversitesi
- Ulm Üniversitesi
- Würzburg Üniversitesi
- Witten Herdecke Üniversitesi
- Brandenburg Tıp Üniversitesi
- Potsdam Sağlık ve Tıp Üniversitesi
- Hamburg Tıp Fakültesi Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Almanya’nın En İyi Tıp Fakültesi Hangisidir?
QS Dünya Üniversiteleri Sıralaması, Şangay Sıralaması ve Dünya Üniversite Sıralaması, tıp eğitimde en iyi üniversiteleri karşılaştırmaktadır ve 2021 yılında Almanya Heidelberg Üniversitesi, bu üç sıralamada da en iyi performansı göstermiştir. Uluslararası alanda tanınırlığa ve saygınlığa sahip olan Heildelberg Üniversitesi, aynı zamanda Almanya’nın en köklü tıp fakültesine sahiptir.
Nobel ödüllü bilim insanlarına ev sahipliği yapan Heildelberg Üniversitesi, akademik kadrosu ve öğrencileri için yüksek nitelikli bir çalışma ve araştırma ortamı sunmaktadır. Heidelberg Üniversitesi, geniş akademik kaynakları, bilimsel yayınları ve zengin bir arşivi barındıran kütüphanesi ile tanınmaktadır. Heildelberg Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitim almak için başvuran öğrencilerin, yükseköğretime giriş yeterliliğine ek olarak, iyi derecede Almanca dil becerisine sahip olmaları beklenmektedir.
Almanya’da Tıp Eğitimi Ücreti Nedir?
Freiburg, Heildelberg, Tübingen ve Ulm Üniversiteleri gibi, Almanya’nın Baden Württemberg federal eyaletindeki bir üniversitede tıp eğitimi almak isteyen ve Avrupa Birliği dışından gelen uluslararası öğrencilerin, her eğitim dönemi için 1.500 Euro tutarındaki öğrenim ücretini ödemesi gerekmektedir. Almanya’da tıp eğitimi veren dört özel üniversiteden birine kayıt yaptıran öğrencilerin, dönem başına 5.700 Euro ile 15.500 Euro arasında değişen öğrenim ücretini ödemeleri gerekmektedir.
Almanya’da İngilizce Tıp Eğitimi Alınabilir Mi?
Almanya’da sadece yüksek lisans seviyesindeki tıp öğrencileri İngilizce eğitim alabilmektedir. Almanya’da lisans seviyesindeki tıp öğrencileri, Almanca dilinde eğitim almaktadır.
Almanya’da Tıp Fakültesi Okumak için Gerekli Şartlar Nelerdir?
Almanya’da bir tıp fakültesinde okumak için gerekli şartlar aşağıda listelenmiştir.
- Almanya öğrenci vizesine sahip olmak
- Almanca dil bilgisi yeterliliğine sahip olmak
- Sağlık raporu almış olmak
- Eğitim belgelerinin orijinalleri ve Almanca tercümelerini bulundurmak
- Eğtim süreci boyunca maddi gereksinimleri karşılayabiliyor olmak
Almanca Dil Şartı
Almanya’da tıp eğitimi almak isteyen öğrenciler için Almanca bilme şartı aranmaktadır. Almanca dil bilgisini geliştirmek üzere dil kursuna giden öğrencilerin, tıp fakültesine kayıt olmak için belirli bir yeterlilik seviyesine yükselmesi beklenmektedir.
Almanca dil yeterliliği için sertifika sunması gereken öğrencinin, Almanya dil okulları kursları sonrasında, DSH veya TestDAF sınavlarına girerek yeterliliğini kanıtlaması gerekmektedir. DSH veya TestDAF sınavları sonucunda alınan sertifika, Diller için Avrupa Ortak Referans Çerçevesi standartlarına göre B1 seviyesine karşılık gelmektedir.
Almanya Öğrenci Vizesi
Almanya öğrenci vizesi için başvuru sahibinin, vatandaşı olduğu ülkedeki Alman dış temsilciliğine giderek uzun süreli (D tipi) Almanya vizesi başvurusunda bulunması gerekmektedir. Öğrenci vizesi almak için başvuru sahibi; geçerli bir pasaporta, ulusal vize başvuru formuna, vize talep dilekçesine, sağlık raporuna, öğrenci belgesi ve lise diploması gibi orijinal belgelerin Almanca tercümesine ve yeterli finansal kaynağı gösteren evraklara sahip olması gerekmektedir.
Öğrenci Sağlık Raporu
Almanya’da tıp okumak için öğrenci vizesi almak isteyen başvuru sahibinin sağlık raporu sunması gerekmektedir. Başvuru sahibinden, Almanya’daki öğrenim süresi boyunca ikamet iznini uzatmak istediği durumda, sağlık belgesini tekrar ibraz etmesi istenmektedir.
Orijinal Evrakların Almanca Çevirisi
Almanya’da tıp fakültesine kayıt olmak isteyen uluslararası öğrencilerin, lise diplomasının orijinalini ve onaylı Almanca tercümesini ibraz etmesi gerekmektedir.
Finansal Kaynaklar
Almanya’da tıp okumak için başvuruda bulunan uluslararası öğrencilerin, eğitim süreleri boyunca maddi olarak ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve bu durumu belgelemesi gerekmektedir. Almanya’da eğitim alan öğrencilerin yarı zamanlı bir işte veya tatil dönemlerinde çalışma hakkı bulunmaktadır, ancak yaşama ve eğitim masrafları için genellikle ek kaynaklara ihtiyaç duyulmaktadır. Almanya’da okuyan bazı uluslararası üniversite öğrencileri, masraflarını Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) bursları ile karşılayabilmektedir.
Hazırlık Kursları
Almanya’da tıp eğitimi almak isteyen uluslararası öğrencinin, aldığı ek eğitim ya da sertifika doğrudan tıp eğitimine giriş için yeterli olmamaktadır. Almanya’da tıp eğitimine başvuran öğrencilerin, Almanca dil becerisini geliştirmek için hazırlık kursuna katılması gerekmektedir. Başvuru yaptığı üniversitenin hazırlık kursuna kabul edilen uluslararası tıp öğrencisi, kayıtlı öğrenci statüsündedir fakat hazırlık kursunda geçen süre sonraki yıllarda akademik çalışmalara aktarılmamaktadır.
Almanya’daki Tıp Aşamaları Nelerdir?
Almanya’daki tıp eğitiminin aşamaları aşağıda listelenmiştir.
- Aşama 1- Klinik öncesi aşama: Klinik öncesi aşama, dört eğitim döneminden oluşmakta ve 2 yıl sürmektedir. Doğa bilimleri ve tıbbın temellerine odaklanan derslerin alındığı klinik öncesi aşama, lisans sınavı ile sona ermektedir.
- Aşama 2- Klinik aşama: Klinik aşama, altı eğitim dönemini kapsamakta ve 3 yıl sürmektedir. Almanya’da tıp eğitiminin ana aşaması olan klinik aşama; teorik dersler, uygulamalı dersler, stajlar ve seminerlerden oluşmaktadır.
- Aşama 3- Pratik yılı: Almanya tıp eğitiminin klinik aşamasından sonra, 1 yıl süren pratik aşamaya geçilmektedir. Öğrenciyi gelecekteki meslek hayatına hazırlamak üzere verilen pratik aşamasında cerrahi, dahiliye ve seçmeli bir konunun uygulamalı eğitimi verilerek öğrencilerin deneyim kazanması amaçlanır.
- Aşama 4- Devlet sınavı: Almanya’da tıp eğitimini tamamlayan öğrencinin, son adım olarak ulusal standartlara göre yapılan devlet sınavında başarılı olması gerekmektedir. Sınavdan başarıyla geçen öğrenciler tıbbi lisans için başvurup sertifikalı doktor olarak meslek hayatına başlayabilmektedir.
Almanya’da tıp eğitimini tamamlayarak meslek hayatına başlayan bir doktor, tıbbın bir alanında uzmanlaşmak isterse 5 ile 6 yıl süren uzmanlık eğitimini alabilmektedir. Uzmanlık eğitimi sonunda uzmanlık sınavı yapılmaktadır.
Almanya’da Tıp Eğitimi Almak için Nasıl Başvurulur?
Almanya’da tıp eğitimi almak isteyen başvuru sahibi, üniversitenin kabul koşulları, prosedürler ve başvuru tarihleri ile ilgili doğru bilgi almak için seçilen üniversitenin uluslararası ofisleri ile iletişime geçmektedir. Almanya’da tıp okumak için başvuru yapan öğrenci sayısı mevcut kontenjan sayısından daha fazladır, bu nedenle üniversite kurulları tarafından öğrenci alımında seçici politikalar uygulanmaktadır. Başvuru sahibinin üniversiteden onay alabilmesi için ilgili üniversitenin kabul kriterlerini eksiksiz şekilde karşılaması gerekmektedir.
Almanya’da tıp eğitimine kabul süreci başvuru yapılan üniversiteye göre değişmektedir. Başvuru sahibi Almanya’dan veya yurt dışındaki bir Alman okulundan mezunsa veya AB ülkesinden geliyorsa başvuruyu Üniversite Kabul Vakfı aracılığı ile yapması gerekmektedir.
AB üyesi olmayan ülkelerden başvuru yapan tıp eğitimi adaylarının, öncelikle ilgili üniversitenin Uni-assist üyesi olup olmadığını öğrenmesi gerekmektedir. Uni-assist uluslararası öğrenci başvurularını değerlendiren ve aday öğrencinin Alman eğitim standartlarına denkliğini belirleyen bir online başvuru sistemidir. Almanya’da tıp eğitimi için başvurulan üniversite Uni-assist üyesi ise öğrenci bu sistem üzerinden başvuru yapabilmekte; üniversite Uni-assist üyesi değilse öğrencinin ilgili üniversitenin kendi sistemi üzerinden başvuru yapması gerekmektedir.
Almanya’da tıp eğitimi başvuruları, kışın başlayan eğitim dönemi için yaz aylarında ve yazın başlayan eğitim dönemi için kış aylarında yapılmaktadır. Başvuru sahibinin seçtiği üniversitenin başvuru tarihlerini ve kabul şartlarını takip ederek hazırlanması gerekmektedir.
Almanya’da Tıp Okuduktan Sonra Almanya’da Çalışılabilir Mi?
Almanya’da tıp eğitimi tamamlayan kişilere, devlet sınavında başarılı olmaları halinde tıp lisansı verilmektedir. Tıp lisansını alan kişi, Almanya’da doktor olarak çalışmaya başlayabilir. Alınan tıbbi lisans Almanya’nın her yerinde kalıcı ve geçerli olmaktadır. Avrupa Birliği dışından gelen ve Almanya’da doktor olan uluslararası öğrenciler, iş bulmak için oturma izinlerini 18 aya kadar uzatabilmektedir. İşe kabul alınması durumunda oturma izni ve AB Mavi Kartı için başvuru yapılması gerekmektedir.
Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.