Almanya Yeni Göç Yasası 2023
Almanya yeni göç yasası 1 Mart 2020 itibariyle yabancı ülke vatandaşı olan işçilerin Almanya’ya gelmesini kolaylaştırmak amacıyla yeniden düzenlenmiştir. AB üyesi olmayan ülkelerden mesleki eğitim almış vasıflı işçilerin çalışmak için Almanya’ya göç etmeleri daha kolaylaştırılmıştır. Üniversite diplomasına sahip kalifiye profesyoneller için mevcut koşullar büyük oranda korunmuş, ancak bazı şartlar daha esnek hale getirilmiştir.
Vizem.net, Almanya yeni göç düzenlemeleri doğrultusunda, dil yeterliliğine sahip ve çalışma izni onaylanmış kişilerin /Almanya ulusal vize başvuruları için hizmet veren akredite kuruluştur.
İşçiler için Almanya Göç Yasası Şartları Nelerdir?
Almanya göç yasasından faydalanabilmek için başvuru sahibinin Almanya göç yasası şartlarını karşılıyor olması gerekir. Bu şartlar;
- Almanya ulusal vize başvurusu için gerekli belgelere sahip olmak.
- Üniversite mezunu olmayanlar için bir işte uzmanlaştığını gösteren belge ya da sertifikaya sahip olmak.
- Sahip olunan belgenin ve Almanya’daki ilgili kurum tarafından tanınması gerekir.
Bu şartları yerine getiren T.C vatandaşları kendilerini finanse edebilecek varlığa sahip olduklarını kanıtladığı taktirde henüz iş bulmamış bile olsa Almanya’da iş aramak için 6 ay süreli Almanya iş arama vizesine başvurabilir. Bu iş arama süresince işçi haftada 10 saat yasal olarak çalışabilir. Bu sayede işveren, nitelikli işçinin o işe uygun olup olmadığını anlayabilir. Bazı meslek grupları için A2 seviyesinde Almanca dil bilgisi istenmektedir.
Üniversite Mezunları için Almanya Göç Yasası Şartları Nelerdir?
Almanya’daki bir şirket ile iş sözleşmesi veya belirli bir iş teklifi olan herkese dört yıl, daha kısa süreli sözleşmeler için sözleşmeleri süresince ikamet hakkı verilmektedir. Daha önce Almanya’da toplamda 5 yıl çalıştıktan sonra kalıcı oturum izni için başvuru yapılabilirken yeni göç yasası ile bu süre 4 yıla indirilmiştir. 4 yıl sonunda kişinin kendini ve varsa ailesini geçindirebileceğini kanıtlaması yeterlidir.
Ayrıca B2 seviyesinde Almanca bilinmesi şartı ile iş arama vizesi ile giriş yapılabilir. Yeni yasa, Almanya’da mesleki eğitim veya üniversite diploması almak isteyen göçmenler için de geçerlidir. Buna ek olarak, yurtdışındaki bir Alman okulundan diploma veya üniversite veya mesleki eğitim veren başka bir eğitim kurumunda eğitim almış olmaları gerekir. Fakat 2020 Yeni Göç Yasası’nın bu maddesinden yararlanmak isteyen göçmenler 25 yaşından küçük olmalıdır. Almanya’da 2 yıl çalıştıktan sonra bu kategori altında çalışan veya eğitim gören göçmenler daimî ikametgâh almaya hak kazanır.
45 yaşından büyük olan vasıflı göçmenler Almanya’daki işlerinde aylık en az 3.685 Euro kazandıklarını veya yeterli yaşlılık emeklilik fonuna sahip olduklarını kanıtlamak zorundadır. Yeni yasa uyarınca, nitelikli işçilerin eşlerini ve reşit olmayan çocuklarını Almanya’ya getirmelerine de izin verilmektedir. Ancak aile üyelerini maddi olarak destekleyebileceklerini kanıtlamalı ve onlara yeterli yaşam alanı sağlamalıdırlar. Sosyal yardım ödemeleri gibi devlet yardımlarından yararlanamazlar.
Almanya Göç Yasası Dil Şartları Nelerdir?
Almanya’da çalışmak için iş teklifi alındıysa dil şartı aranmaz. Ancak 4 yıl sonunda kalıcı oturum izni başvurusu yapılacağı sırada A2 seviyesinde Almanca dil bilgisi şartı aranır. Üniversite mezunu olmayan kişilerin iş arama vizesi ile gelip iş aramaları için genellikle B1 seviyesinde Almanca dil bilgisi şartı bulunur. Kişinin uzmanlık alanında Almanya’da eğitim alması için A2 seviyesinde dil bilgisi gerekir. 25 yaşından küçük öğrencilerin Almanya’da staj ve iş görüşmelerine katılabilmeleri için B2 seviyesinde Almanca dil şartı bulunur.
Almanya Göç Yasası Meslekleri
Üniversite mezunları için Almanya’da çalışmak üzere denklik alınan her bölüm kendi bölümü ile alakalı işlerde çalışabilir. Vasıfsız işler dışındaki işler Üniversite mezunu olmayan işçiler için Almanya’daki istihdam açığına göre meslekler belirlenmektedir. İş ilanları Federal İstihdam Bürosu tarafından yayınlanmaktadır.
Almanya Göç Yasası Danışmanlık Hizmetleri
Vizem.net Almanya’ya göç yasası gereğince danışmanlık hizmeti vermektedir. Vize başvuru sürecinden mesleki yeterliliğe uygun iş bulma, eğitim kurumu ve mesleki kurslara kayıt işlemleri deneyimli danışmanlarımız tarafından verilmektedir.
Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.