Almanya Geri Dönüş Vizesi

Almanya Geri Dönüş Vizesi Başvuru Süreci 2023

Almanya geri dönüş vizesi, Almanya vatandaşı olmayan yabancı uyruklu gençlerin veya Almanya’dan emekli maaşı alan kişilerin yurt dışından Almanya’ya dönmesini sağlayan D tipi vize türüdür. Almanya İkamet Yasası’nın 37. maddesinin 1. ve 2. fıkraları gereğince Almanya Federal Cumhuriyeti’ne geri dönüş hakkından yararlanabilmek için başvuru sahiplerinin Almanya’dan ayrılmadan önce en az 8 yıl boyunca ikamet etmiş olması, 6 yıl boyunca eğitim görmüş olması ve geçim giderlerinin karşılanabilmesi adına 5 yıllık beyan vermesi gerekmektedir.

Almanya geri dönüş vizesine başvurmak isteyen gençlerin 15 yaşını doldurması ve 21 yaşını geçmemesi şartı aranmaktadır. Almanya geri dönüş vizesine, Almanya’dan ayrıldıktan sonraki 5 yıl içerisinde başvurulması gerekmektedir.

Almanya Geri Dönüş Vizesini Kimler Alabilir?

Almanya geri dönüş vizesini kimlerin alabileceği aşağıda listelenmiştir.

  • Almanya’dan ayrılmadan önce en az 8 yıl boyunca yasal olarak ikamet etmiş kişiler
  • Almanya’dan ayrılmadan önce 6 yıl boyunca okula devam etmiş kişiler
  • Geçim masraflarını kendi işindeki gelirden elde edeceğini 5 yıl boyunca teminat eden kişiler
  • 15 yaşından büyük ve 21 yaşından küçük olan kişiler
  • Almanya’dan ayrılışı üzerinden 5 yıl geçmemiş kişiler
  • Almanya’dan emekli maaşı alan kişiler

Gençler için Almanya Geri Dönüş Vizesi Nasıl Alınır?

Almanya geri dönüş vizesi, Almanya dışında bulunan 15 yaşından büyük ve 21 yaşından küçük gençlerin Almanya’ya geri dönmek için başvurduğu vize türüdür. Gençler için Almanya geri dönüş vizesi, Almanya’dan ayrıldıktan sonraki 5 yıl içerisinde başvuru yapılarak alınabilmektedir. Almanya’da 6 yıl boyunca okula giden gençler, Almanya geri dönüş vizesine başvuru yapabilmektedir.

Gençler için Almanya geri dönüş vizesine başvuru yaparken gerekli olan evraklar; 2 adet başvuru formu, vize ücretinin ödendiğini gösteren dekont, geçerli bir pasaport ve 2 adet biyometrik fotoğraftır. Almanya geri dönüş vizesi almak isteyen gençlerin ayrıca sunması gereken evrakları; Almanya’da 8 yıl boyunca yasal olarak ikamet ettiğini ispatlayan belgeler, gidilen okulun kayıt belgeleri veya mezuniyet belgesi, ikametgah belgesi, özgeçmiş, Almanya’dan alınan iş teklifi veya iş sözleşmesi belgesi ve Almanya’da uzun süreli kalmak üzere doldurulmuş taahhütname oluşturmaktadır.

Emekliler için Almanya Geri Dönüş Vizesi Nasıl Alınır?

Emekliler için Almanya geri dönüş vizesi almak için, en az 8 yıl boyunca yasal olarak Almanya’da ikamet etmiş ve Almanya’dan emekli maaşı alıyor olmak gerekmektedir. Almanya emekli vize başvuru sahiplerinin Almanya’dan ayrıldıktan sonra en geç 5 yıl içerisinde başvuru yapması gerekmektedir.

Emekliler için Almanya geri dönüş vizesi için gerekli olan evraklar arasında 2 adet başvuru formu, vize ücreti dekontu, pasaport ve 2 adet biyometrik fotoğraf bulunmaktadır. Almanya geri dönüş vizesi almak isteyen emeklilerin, Almanya’da ikamet ettiğini gösteren kanıtlayıcı belgeleri ve Almanya’daki bir kurumdan emekli maaşı aldığını gösteren belgeleri ek evrak olarak ibraz etmesi gerekmektedir.

Almanya Geri Dönüş Vizesi için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Almanya geri dönüş vizesi için gerekli olan evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Almanya geri dönüş vizesi başvuru formu: Başvuru sahibinin https://tuerkei.diplo.de/blob/1577282/0813318daedb69431685d4b03886b507/91-antrag-auf-nationale-visa-und-belehrung-dt-tr-data.pdf adresinden indirip doldurması ve imzalaması gerekmektedir.
  • Vize ücreti dekontu: Almanya geri dönüş vize başvuru ücreti 75 Euro’dur. 15- 17 yaş arası gençler için Almanya geri dönüş vize başvuru ücreti 40 Euro’dur.
  • Pasaport: Geçerli pasaportun ve pasaportta kişisel bilgilerin yer aldığı sayfanın 2 adet fotokopisi sunulmaktadır.
  • Biyometrik fotoğraf: 35x45 mm ölçülere sahip son 6 ay içerisinde çekilmiş olan 2 adet biyometrik fotoğrafın ibraz edilmesi gerekmektedir.

15- 21 yaş arasındaki gençlerin, Almanya geri dönüş vizesi için gerekli olan belgelere ek olarak 15- 21 yaş arasındaki gençlerin 8 yıl boyunca Almanya’da yasal olarak ikamet ettiğini kanıtlar nitelikte olan belgeleri, gittikleri okula dair kayıt belgelerini, mezun oldularsa diplomalarını, özgeçmişlerini ve Almanya’da kalacağı süreye yönelik doldurulan taahhütnameyi ibraz etmesi gerekmektedir.

Almanya geri dönüş vizesi almak isteyen emeklilerin, standart vize evraklarına ek olarak sunması gereken evraklar arasında Almanya’da ikamet ettiklerini gösteren belgeleri ve Almanya’dan emekli maaşı aldığını gösteren belgeleri sunması gerekmektedir.

Almanya Geri Dönüş Vizesi Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?

Almanya geri dönüş vizesi başvuru formunda ad, soyad, doğum tarihi, doğum yeri, uyruk, medeni durum ve cinsiyet gibi kişisel bilgiler, pasaport bilgileri, iletişim ve adres bilgileri ile eğitim ve mesleki bilgiler yer almaktadır.

Almanya geri dönüş vizesi başvuru formu online olarak indirildikten sonra başvuru sahibi tarafından, doğru bilgilerle eksiksiz olarak doldurulup imzalanmaktadır. Doldurulmuş Almanya geri dönüş vizesi başvuru formu üzerinde karalama, buruşturma, ıslaklık gibi unsurlar kabul edilmemektedir.

Geri Dönüş Vizesi Almanya Randevusu Nasıl Alınır?

Geri dönüş vizesi Almanya vize randevusu, iData internet sitesi üzerinden vize talep formu doldurularak alınabilmektedir. Randevu tarihi, iData şubelerindeki yoğunluğa göre değişkenlik göstermektedir.

Vizem.net danışmanlığında yapılan Almanya geri dönüş vizesi başvuruları için randevular, deneyimli danışmanlarımız tarafından alınmaktadır.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Almanya’ya Geri Dönüş Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Almanya’ya geri dönüş vizesi başvurusu, gerekli olan vize evraklarının hazırlanması ve başvuru formunun doldurulması ile başlamaktadır. Almanya geri dönüş vizesi başvuru formu online olarak https://tuerkei.diplo.de/blob/1577282/0813318daedb69431685d4b03886b507/91-antrag-auf-nationale-visa-und-belehrung-dt-tr-data.pdf adresinden indirilebilmektedir ve başvuru sahipleri şahsen imzalamak durumundadır.

Almanya geri dönüş vizesi başvurusu yapmak isteyen kişiler, iData üzerinden randevu almaktadır. İlgili randevu tarihi geldiğinde vize başvuru ücreti ödenerek ve hazırlanmış evraklar teslim edilerek başvurular tamamlanmaktadır.

Geri Dönüş Vizesi Almanya Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

Geri dönüş vizesi Almanya başvuru ücretleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

HizmetlerKısa süreli geri dönüş vizesiUzun süreli geri dönüş vizesi
Almanya geri dönüş vize harcı80 EUR100 EUR
Başvuru formu & dilekçe doldurma60 EUR80 EUR
RandevuÜcretsizÜcretsiz
Biyometri işlemleri40 EUR40 EUR
Danışmanlık80 EUR100 EUR
Toplam260 EUR320 EUR

Almanya Geri Dönüş Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Almanya geri dönüş vizesi başvuruları ortalam 15 gün içerisinde sonuçlandırılmaktadır.

Almanya geri dönüş vizesi başvurularını Almanya dış temsilcilikleri değerlendirmektedir. Almanya dış temsilciliklerinde yaşanacak yoğunluklar sebebiyle geri dönüş vizesi başvurularının sonuçlandırılması en fazla 45 güne kadar uzayabilmektedir.

Almanya Geri Dönüş Vizesi Takip ve Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Almanya geri dönüş vizesi, iData başvuru takipleri internet sitesi üzerinden kontrol edilebilmektedir. Almanya geri dönüş vizesi takip ve sorgulama işlemi, iData çağrı merkezi üzerinden yapılamamaktadır.

Vizem.net danışmanlığında yapılan Almanya geri dönüş vizesi takip işlemi, vizem.net danışmanları tarafından gerçekleştirilmektedir. Almanya vize takip işlemleri vizem.net danışmanları tarafından adım adım SMS bilgilendirme yöntemi ile gerçekleştirilmektedir.

Almanya’da Geri Dönüş Vizesi ile Çalışmak Mümkün Müdür?

Emeklilerin Almanya’da geri dönüş vizesi ile çalışması mümkün olmamaktadır.

Almanya’ya geri dönüş vizesi ile ulaşan emeklilerin çalışması için çalışma vizesine başvuru yapması gerekmektedir. Almanya çalışma vizesi başvuruları, geri dönüş vizesinden bağımsız olarak değerlendirilmektedir.

Ebru Sönmez Yazan: Ebru Sönmez

Ebru Sönmez 2015 yılında Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitimini tamamladı, 2016 yılında avukat olarak çalışmaya başladı ve 2021 yılından beri Vizem.net için ´Immigration and Visa Law Attorney´ unvanı ile çalışıyor.

Paylaş: