Almanya'ya Gitme Şartları: Almanya Vize Alma Şartları Nelerdir?
Almanya başta olmak üzere tüm Avrupa Birliği ülkeleri, vize yoluyla sınırlarından içeri girmeyi planlayan başvuru sahiplerinin bazı şartları yerine getirmelerini talep etmektedir. Bunlardan en önemlisi ise başvuruda bulunan kişinin daha önceden suç işleyip işlemediği ile ilgilidir. Almanya vize başvuru şartları gereğince küçük çaplı cezalar nedeniyle kısa süreli hapis cezası almış kişilere genellikle vize onayı verilmektedir. Ancak suçun seviyesi ve ceza süresi arttıkça başvuruların reddedilme ihtimali de yükselmektedir.
Daha önce Schengen ülkelerinde suça karışmamış olmak ve Schengen vize ihlalinde bulunmamış olmak da diğer önemli vize şartları arasında yer almaktadır. Ayrıca Almanya vize randevu işlemleri için COVID-19 aşılarının tamamlanmış olması ve aşı kartının beyan edilmesi gerekmektedir. Almanya hükümeti tarafından tanınan markalara ait COVID-19 aşılarını yaptırmamış olanların ülkeye girişlerine izin verilmemektedir.
Almanya Vize Şartları Nelerdir?
Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerin vatandaşlarının Almanya vize başvurusu yapabilmek için temel Almanya vize şartlarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Almanya için vize şartları diğer pek çok Avrupa Birliği ülkesinin yerine getirilmesini talep ettiği şartlarla benzerlik göstermektedir. 2019 ve 2020 yılları içerisinde Almanya’yı son derece etkilemiş olan COVID-19 pandemisi nedeniyle vize şartları arasına başvuruda bulunan kişinin COVID-19 aşılarını tamamlamış olması gerektiği maddesi de eklenmiştir.
Almanya vize şartları aşağıda listelenmiştir.
- Geçerli Pasaport: Vizenin sona ereceği tarihten itibaren en az 3 ay daha geçerlilik süresine sahip olmalıdır.
- Banka Hesap Dökümü: Son 3 aya ait banka hesap hareketlerini gösteren banka hesap dökümü belgesi beyan edilmelidir.
- Almanya Sağlık Sigortası: En az 30.000 Euro teminatlı sağlık sigortası gereklidir.
- Konaklama Belgesi: Başvuruda bulunan kişinin Almanya’da kalacağı yeri gösteren belgeyi teslim etmesi gerekmektedir. Otel rezervasyonu veya Almanya’da yanında kalınacak olan bir akrabanın onayı bu belgelere örnek olarak gösterilebilir.
- Aşı Kartı: Almanya hükümeti tarafından onaylanmış COVID-19 aşılarının tamamlanmış olduğunu gösteren aşı kartının ibraz edilmesi gereklidir.
- Temiz Sabıka Kaydı: Almanya’nın ülkeye girişe izin vermediği bir suçtan hüküm giymemiş olmak gerekmektedir.
Almanya’ya Giriş Şartları Nelerdir?
Almanya’ya gidebilmek için başvuruda bulunan kişinin bazı Almanya’ya giriş şartlarını yerine getirmesi ve birtakım ihlalleri gerçekleştirmemiş olması gerekmektedir. Bu Almanya gidiş şartları genellikle ülke içerisindeki huzurun sağlanması amacıyla ortaya konulmuş olan düzenlemelerden oluşmaktadır.
Almanya’ya giriş şartları aşağıda listelenmiştir.
- Temiz bir adli sicil kaydına sahip olunması gerekmektedir.
- Daha önce vize ihlalinde bulunmamış olmak gereklidir. (Eğer vize ihlali yapılmış ise sonraki vize başvurusu sırasında bu ihlalin gerekçesi detaylı olarak açıklanmalıdır.)
- Daha önce hiçbir Schengen ülkesinde suça karışmamış olmak gerekmektedir.
- COVID-19 aşılarının tamamlanmış olması gerekmektedir.
Daha Önce Hapse Girmiş Birisi Almanya Vizesi Alabilir Mi?
Daha önce hapse girmiş birisi Almanya vizesi alıp alamayacağı hapse girilen suçun sebebine ve hapiste geçirilen süreye göre değişiklik göstermektedir. Kamu düzenini bozma suçu nedeniyle 3 yıldan daha fazla hapis yatmış, uyuşturucu ile ilgili suçlardan hapis cezası almış ve insan ticareti suçundan 2 yılın üzerinde hapiste kalmış kişilerin Almanya’ya girmelerine izin verilmemektedir.
Sınırlarda bulunan memurlar tarafından bilgi talep edildiğinde doğru sicil kaydı bilgilerini sunmak vize başvurusu için büyük önem arz etmektedir. Sınır görevlilerine yalan beyanda bulunmak da ülkeye kabul edilmeme sebepleri arasında yer almaktadır. Bu yasaklar, Alman hükümeti tarafından Almanya suç oranı seviyesini düşük tutmak adına yapılmış uluslararası düzenlemeler neticesinde ortaya çıkmıştır. Almanya, kendi ülkesinde veya diğer AB ülkelerinde işlenen suçlar ile ilgili daha sıkı kurallara sahiptir ve AB ülkelerinde suç işlemiş olanlara karşı daha katı bir tutum ortaya koymaktadır.
Hangi Suçları İşlemiş Kişiler Almanya Vizesi Alamaz?
Almanya vizesi için başvuruda bulunmak isteyen bir kişinin bazı suçlardan ceza almamış olması gerekmektedir. Genellikle küçük çaplı ve kısa süre hapis cezası alınmış suçlar Avrupa Birliği için yapılan vize başvurularını çok fazla etkilemiyor olsa da bazı suç çeşitlerine müsamaha gösterilmemektedir. 2022 yılının sonunda hizmete girecek olan Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) ile birlikte Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz seyahat edebilme hakkına sahip ülke vatandaşlarının da adli sicil kaydı takip edilmeye başlanacaktır.
Almanya vizesi almak için işlenmemiş olması gereken suçlar aşağıda listelenmiştir.
- Almanya’ya vize alabilmek için uyuşturucu ile ilgili suçlardan 2 yıl ve üzeri hapis cezası almamış olmak gerekmektedir.
- Almanya vizesi alabilmek için kamu düzenini bozma suçlarından 3 yıl ve üzeri hapis cezası almamış olmak gerekmektedir.
- Alman vizesi için insan ticareti ile ilgili hiçbir ceza almamış olmak gerekmektedir.
ETIAS Sistemi Nedir?
Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi (ETIAS), 2022 yılında hizmete girmesi planlanan ve Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz giriş hakkı bulunan kişilerin adli sicil kayıtlarının kontrol edilmesini sağlayacak çevrimiçi bir sistemdir. ETIAS sistemi ile birlikte Avrupa Birliği ülkelerine giriş yapmak isteyen ve vize muafiyeti bulunan kişilerin ETIAS üzerinden onay alması gerekecektir. ETIAS, onay başvurusu yapan kişiyle ilgili elektronik bir arama gerçekleştirecek ve adli sicil kaydına göre olumlu veya olumsuz sonuçları başvuruda bulunan kişiye anında sunacaktır.
Almanya’ya vizesiz seyahat edebilen ülkelerin vatandaşlarının da kısa bir form doldurarak ETIAS kontrolünden geçmeleri gerekmektedir. ETIAS kontrolünün ardından başvuruda bulunan kişinin kabarık bir suç kaydı bulunmadığı tespit edilirse Almanya’ya girişine izin verilmektedir. Ancak kişinin adli sicilinde Almanya devletinin imtiyaz göstermediği suç türlerinden birinin kaydı bulunuyorsa Almanya’ya girişine izin verilmemektedir.
Almanya’ya giriş için yapılan ETIAS kontrolünün olumlu sonuçlanması halinde bu rapor diğer Schengen ülkelerinde de geçerli olacaktır. Böylece vizesiz seyahat eden birinin geçtiği her ülke için tekrar ETIAS kontrolü yapmasına gerek kalmamaktadır.
ETIAS başvurusunda bulunabilmek için 7 Euro hizmet bedelinin ödenmesi gerekmektedir. ETIAS tarafından sağlanan onayların geçerlilik süresi 3 yıldır. Bu sürenin ardından kişi yeni bir vizesiz seyahat yapmak isterse tekrar ETIAS raporu almak zorundadır.
Türkiye, ETIAS sistemi 2022 yılının sonunda hizmete girdiğinde bu sistemi kullanması gereken ülkelerden biri olmayacaktır.
Daha Önce Schengen Vize İhlalinde Bulunan Birisi Almanya Vizesi Alabilir Mi?
Daha önce Schengen vize ihlalinde bulunan birisi Almanya vizesi alabilmektedir ancak vizenin onaylanma olasılığı düşüktür. Vize başvurusu sırasında daha önce yapılmış Almanya vize ihlali veya diğer Schengen ülkelerinde yapılan ihlallerin gerekçelerinin belirtilmesi gerekmektedir.
Daha Önceden Vize Reddi Alan Birisi Almanya Vizesi Alabilir Mi?
Evet, daha önceden vize reddi alan birisi Almanya vizesi alabilmektedir.
Daha önce Almanya vize reddi almış ancak ikinci başvurularını vizem.net danışmanlığında yaparak vize onayı alanların oranı %88.4’tür.
Almanya Vizesi Kimlere Verilir?
Almanya vizesi; daha önceden büyük bir suça karışmamış, uzun süreli hapis cezası almamış, COVID-19 aşılarını tamamlamış başvuru sahiplerine verilmektedir. Almanya vizesi için gerekli şartlar yerine getiriliyor ise yapılan vize başvurusunun onaylanma ihtimali çok daha yüksek olmaktadır. Almanya için gerekli temel şartları yerine getiriyor olmak vizenin kesin onaylanacağı anlamına gelmemektedir.
Almanya Kimlere Vize Vermiyor?
Almanya, özellikle Schengen ülkelerinin sınırları içerisinde suça karışmış, daha önceden uzun süreli hapis cezası almış veya COVID-19 aşılarını tamamlamamış başvuru sahiplerine vize vermemektedir. Daha önce vize ihlalinde bulunmuş kişilerin Almanya vize başvurularının onaylanma ihtimali daha düşüktür.
Ebru Sönmez 2015 yılında Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitimini tamamladı, 2016 yılında avukat olarak çalışmaya başladı ve 2021 yılından beri Vizem.net için ´Immigration and Visa Law Attorney´ unvanı ile çalışıyor.