Yunanistan Gemiciler ve Görevli Havayolu Personeli Vizesi

Yunanistan Gemiciler ve Görevli Havayolu Personeli Vizesi Başvuru Süreci 2023

Hususi pasaport (yeşil), diplomatik pasaport (siyah) ve hizmet pasaporta (gri) sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Yunanistan seyahatleri için vizeden muaf olmalarına karşın Yunanistan’a seyahat etmek isteyen umuma mahsus pasaporta (bordo) sahip Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Schengen vize rejimine göre vizeye tabidirler. Schengen Anlaşması’na dayanan Yunanistan vizeleri, Yunanistan’da görev yapacak gemici ve havayolu personeli için de geçerlidir.

Yunanistan gemici vizesi Schengen bölgesine girmek veya Schengen bölgesinden geçmek isteyen gemi kaptanları ve mürettebatının alması gereken vize türüdür. Kısa süreli (C- tipi) bir Schengen vizesi olan Yunanistan gemiciler ve görevli havayolu personel vizesi gemi veya yat kaptanlarının, gemide çalışan kişilerin ve görevli havayolu personellerinin Yunanistan’dan transit geçişlerine ya da Yunanistan karalarına ayak basmalarına izin vermektedir.

Yunanistan Gemiciler ve Görevli Havayolu Personeli Vizesine Kimler Başvurmalıdır?

Yunanistan gemici ve havayolu personeli vizesine havayolu personelleri, gemi, tekne kaptanları veya gemilerde bulunan garson, barmen veya animasyon vb. mesleklere sahip kişiler, tekne ile yunanistan vizesi almak isteyen kişiler Yunanistan topraklarından geçmek isteyen görevliler iş amacıyla Yunanistan gemiciler ve görevli havayolu personeli vize başvurusunda bulunabilir.

Yunanistan Gemiciler ve Görevli Havayolu Personeli Vizesine Başvurmak için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Yunanistan gemiciler ve görevli havayolu personeli vizesi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Vize başvuru formu: Tam ve eksiksiz doldurulmuş ve şahsen imzalanmış olmalıdır.
  • Pasaport: Son 10 yıl içerisinde çıkarılmış olmalıdır ve en az iki adet karşılıklı boş vize sayfası bulunması gerekmektedir. Pasaportunuzun geçerlilik süresi, talep edilen vize süresinin bitiminden sonra en az 3 ay daha geçerli olmalıdır.
  • Pasaport fotokopisi: Pasaportun kimlik bilgilerinin yazılı olduğu sayfanın fotokopisi gerekmektedir. Daha önce Schengen veya başka bir ülkeden vize alındıysa, var olan vizenin bulunduğu sayfaların fotokopisi de gerekmektedir.
  • Eski pasaport: Eğer var ise eski pasaportların da başvuru esnasında kişinin yanında olması gerekmektedir.
  • Vize ücretleri: Nakit ve EURO olarak başvurunun yapıldığı esnada ödenir.
  • Biyometrik fotoğraf: Son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır. Biyometrik fotoğraf beyaz arka zeminde çekilmiş olmalı ve başvuru formuna yapıştırılmalıdır. Bilgisayarda taranmış fotokopiler kabul edilmemektedir.
  • Sigorta: 30.000 EURO veya 50.000 Amerikan Doları tutarında, Schengen bölgesindeki tüm seyahat süresini kapsayacak şekilde geçerli olan seyahat sağlık sigortasının orijinali olmalıdır, fotokopi kabul edilmemektedir.
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi.
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği.
  • Seyahatin nasıl gerçekleşeceğini bildiren belge: Uçak bileti rezervasyonu, gemi rezervasyonu, otobüs bileti veya turla seyahat edilecekse tur programı gerekmektedir.
  • Nasıl ve nerede kalınacağını gösteren belgeler: Otel rezervasyonu veya bir yakının yanında kalınacaksa bunu bildiren belgeler gerekmektedir.
  • İşveren mektubu: Şirketin antetli kağıdına yazılmış, kişinin pozisyonunu, işe başlama tarihini, maaşını, izinli olduğu süreyi ve dönüşünde işe devam edeceğini teyid eden mektubun orijinal nüshası gerekmektedir, fotokopi kabul edilmez.
  • SGK işe giriş bildirgesi: Barkodlu veya eski tip ise şirketten ıslak imzalı kaşeli olması gerekmektedir.
  • SGK hizmet dökümü: E-devletten barkodlu veya SGK’dan ıslak imzalı kaşeli alınması gerekmektedir.
  • Maaş bordroları: Son 3 aya ait kaşe ve ıslak imza ile onaylatılmış olması gerekmektedir. Eğer yeni bir işe başlandıysa daha önceki işyerine ait bilgileri ve maaş bordroları sunulmalıdır. Sözleşmeli çalışılıyor ise sözleşme fotokopisi sunulmalıdır.
  • Tapu fotokopisi: Türkiye’de ya da Avrupa’da bulunan mal varlıklarının tapu fotokopileri gerekmektedir.
  • Kişisel banka hesap cüzdanı: Son 3 aya ait hesap hareketlerini gösteren kişisel banka hesap cüzdanlarının orjinalleri olmalıdır. Hesap dökümü internet bankacılığından çıktı alındı ise bankadan ıslak imzalı ve kaşeli olmalıdır.
  • Gemiciler için:
  • Gemici belgesi.
  • Katılacağı gemiyle ilgili şirket belgeleri.
  • Katılacağı gemiyle ilgili şirket konfirme yazısı.
  • Uçuş Personelleri için:
  • Yunan Sivil Havacılık Kurumu onaylı çalışma izni.
  • Yunan Sivil Havacılık Kurumu onaylı davet mektubu.

Yunanistan gemiciler ve görevli havayolu personeli vizesi için gerekli belgeler seyahat aracı, konaklama türleri ve mesleklere göre değişiklik gösterebilmektedir. Gerek görülürse ek belgeler de istenmektedir.

Yunanistan Gemiciler ve Görevli Havayolu Personeli Vizesi Başvuru Belgelerini Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yunanistan gemiciler ve görevli havayolu personel vizesi başvuru belgelerini hazırlarken tamamen doğru ve birbiriyle çelişmeyen bilgiler verildiğinden emin olunmalıdır. Yunanistan gemiciler ve görevli havayolu personel vizesi için gerekli olan belgelerin istenilen kurumlardan alınmış olması ve güncel olduğundan emin olmak gerekmektedir.

Son olarak gereken belgelerin eksiksiz şekilde Kosmos Vize Hizmetlerine teslim edilmesi gerekmektedir. Yunanistan gemiciler ve görevli havayolu personel vizesi başvurusu planlanan seyahat tarihinden en az 15 gün önce yapılmalıdır.

Yunanistan Gemiciler ve Görevli Havayolu Personeli Vizesine Nasıl Başvurulur?

Yunanistan gemiciler ve görevli havayolu personeli başvuruları için Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu tarafından Kosmos Vize Hizmetleri Şirketi yetkilendirilmiştir. Kosmos Vize Hizmetleri, Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu adına kısa süreli Schengen Vizesi veya 90 günden daha uzun süre olan kalışlar için uzun süreli bir Ulusal Vize başvurularını toplama işlemini yapmakla görevlendirilmiştir. Kosmos Vize Hizmetlerinin yanı sıra Gemiciler ve Görevli Havayolu Personeli vize başvurusu İstanbul Yunan Konsolosluğu’na da yapılabilmektedir. İstanbul’daki Yunanistan Başkonsolosluğu, vize konularıyla ilgili olarak her salı saat 9.30 - 13.00 arası randevu ile ziyaretçi kabul etmektedir.

Kosmos Vize Hizmetleri üzerinden yapılacak başvurular için Yunanistan gemiciler ve görevli havayolu personeli başvurusu adımları aşağıda listelenmiştir.

  1. Kosmos Vize Hizmetleri internet sayfası üzerinden Başvuru Formunu doldurmak.
  2. İkamet edilen bölgeye uygun olan vize başvuru merkezinden telefon numarası veya online olarak randevu almak.
  3. Yunanistan gemiciler ve görevli havayolu personeli başvurusu için gerekli destekleyici evrakları gerekli kurumlardan almak ve eksiz şekilde hazırlamak.
  4. Randevu alınan Kosmos Vize başvuru merkezini ziyaret etmek ve gerekli evrakları teslim etmek.
  5. Vize başvuru ücreti ve gerekli vize merkezi hizmet bedelini ödemek.
  6. Yapılan başvuruyu verilen barkod numarası veya TC kimlik numarası ile online takip etmek.
  7. Yapılan başvuru sonuçlandığında pasaportu kargo yolu ile veya vize merkezinden almak.

Hususi (yeşil) pasaport, diplomatik (siyah) pasaport, hizmet (gri) pasaporta sahip Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde yapılacak Yunanistan seyahatlerinde vize işlemlerinden muaftırlar.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Yunanistan Gemiciler ve Görevli Havayolu Personeli Vizesi Başvuruları Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Yunanistan’da en fazla 90 gün kalmak isteyen kişilere verilen kısa süreli C- tipi Schengen vize olan Yunanistan gemiciler ve görevli havayolu personeli başvurusu gerekli evraklarla birlikte planlanan seyahatten en geç 15 gün önce ve en erken 6 ay öncesinden yapılmalıdır.

Uygun bulunan Yunanistan vize başvurusu, normal şartlarda başvuru yapılan tarih itibariyle 15 gün içerisinde karara bağlanmaktadır. İstisnai durumlarda bu süre 30 takvim gününe kadar çıkabilmektedir.

Yunanistan vize başvurusu yaptıktan sonra, başvuru sonucu çıkana kadar Kosmos Vize Hizmetleri ve vizemnet üzerinden barkod numarası veya TC kimlik numarası ile online başvuru takibi yapılabilmektedir.

Yunanistan Gemiciler ve Görevli Havayolu Personeli Vizesi ile Hangi Haklara Sahip Olunur?

Yunanistan gemiciler ve görevli havayolu personeli vize başvurusu uygun bulunan kişilerin sahip olacağı haklar aşağıda listelenmiştir.

  • Yunanistan topraklarında 6 ay içinde en fazla 90 gün bulunmak.
  • Diğer Schengen ülkelerine giriş yapmak ve Schengen ülkelerinde en fazla 90 gün bulunabilmek.

Yunanistan gemiciler ve görevli havayolu personeli vize başvurusu uygun bulunan kişilerin sahip olamayacağı haklar aşağıda listelenmiştir.

  • Yunanistan topraklarında 90 günden fazla kalıcı oturum iznine sahip olmak.
  • Yunanistan topraklarında çalışma iznine sahip olmak.

Yunanistan Gemiciler ve Görevli Havayolu Personeli Vizesi Başvuru Ücreti Ne Kadar?

Yunanistan gemici ve görevli havayolu personeli vize ücretleri aşağıdaki tabloda listelenmiştir.

Yunanistan Gemici Vize ÜcretiÜCRET
Genel Vize Başvurusu80 EURO
Bosna Hersek, Kuzey Makedonya, Ukrayna, Rusya, Belarus, Gürcistan, Sırbistan, Arnavutluk, Karadağ, Azerbaycan, Moldova, Kosova ve Ermenistan pasaportu sahipleri35 EURO
  • Avrupa Birliği/ İsviçre vatandaşı ile evli olan Türk Vatandaşları ve 21 yaşını doldurmamış çocukları,
  • Eğitim/ öğretim amaçlı giden okul öğrencileri, yüksek lisans öğrencileri ve onlara eşlik eden öğretmenler,
  • Bilimsel araştırmalar yapmak amacıyla seyahat eden araştırmacılar,
  • Diplomatik ve hizmet pasaportları sahipleri,
  • Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından düzenlenen seminerler, konferanslar, spor, kültür ve eğitim etkinliklerine katılan 25 yaş veya altı kuruluş temsilcileri muaf tutulabilir.
Ücretsiz
0-12 Yaş arası başvurularÜcretsiz
Vize Merkezi Hizmet Bedeli20 EURO

Yunanistan gemiciler ve görevli havayolu personeli vize başvurusu reddedilse dahi aracı kurum vize merkezi hizmet bedeli ve vize başvuru ücreti iade edilmez. Yunanistan vize ücretleri ayrıntılı olarak aşağıda tablolanmıştır.

Yunanistan Gemiciler ve Görevli Havayolu Personeli Vizesi Yunanistan Gemiciler ve Görevli Havayolu Personeli Vizesi Başvuru Reddine Nasıl İtiraz Edilir?

Yunanistan gemiciler ve görevli havayolu personeli vize başvurusu reddedildiğinde başvuru sahibine Konsolosluk tarafından konuyla ilgili özel olarak hazırlanmış resmi bir form aracılığıyla bilgilendirme yapılmakta ve formda verilen kararın gerekçeleri de bildirilmektedir.

Yunanistan gemiciler ve görevli havayolu personeli vizesi başvurusunun reddi itiraz edilebilecek bireysel bir idari işlemdir. Konsolosluk tarafından iletilen formda kararın gerekçelerinin yanı sıra Yunanistan gemiciler ve görevli havayolu personeli vizesi başvuru reddine nasıl itiraz edileceği ile ilgili bilgileri de içermektedir.

Tekne ile Yunanistan Vizesi ile Sınır Kontrolünde Yanınızda Bulunması Gereken Evraklar Nelerdir?

Tekne ile Yunanistan karasularında ve gümrük işlemlerini yaparken aşağıdaki belgeler bulundurulmalıdır.

  • Gemiciler için:
    • Pasaport.
    • Gemici belgesi.
    • Katılacağı gemiyle ilgili şirket belgeleri.
    • Katılacağı gemiyle ilgili şirket konfirme yazısı.
  • Turistik tekneler için
    • Geçerli kaptan ehliyeti
    • Yunanistan turist vizesi
  • Uçuş Personelleri için:
    • Pasaport.
    • Yunan Sivil Havacılık Kurumu onaylı çalışma izni.
    • Yunan Sivil Havacılık Kurumu onaylı davet mektubu.

Yunanistan Gemiciler ve Görevli Havayolu Personeli Vizesine Benzer Diğer Yunanistan Vize Türleri Nelerdir?

  • Yunanistan turistik vizesi: Yunanistan’a düzenlenecek 6 ay içerisinde en fazla 90 gün süreli, tatil ve turistik amaçlı seyahatler için alınması gereken Yunanistan vizesidir.
  • Yunanistan aile ve arkadaş ziyareti vizesi: Arkadaş, akraba ve aile üyelerini ziyaret etmek amacıyla Yunanistan’ı ziyaret isteyen kişilerin başvurması gereken kısa süreli bir vize türüdür.
  • Yunanistan ticari vizesi: Yunanistan’da iş ve ticari amaçlı toplantı, tur, fuar, seminer, sergi gibi etkinliklere katılacak kişilerin başvurması gereken kısa süreli bir vize türüdür.
  • Yunanistan tır ve otobüs şoförleri vizesi: Tır veya otobüsle Schengen bölgesine girmek veya Schengen bölgesinden geçmek amacı ile alınan vize türüdür.
  • Yunanistan eğitim vizesi: Eğitim amaçlı Yunanistan’a gitmek isteyen kişilere verilen vize türüdür.
  • Yunanistan kültürel, sportif, konferans vizesi: Çeşitli kültürel ve sportif etkinlikler, seminer ve konferans faaliyetlerine katılım gibi amaçlarla Yunanistan’ı ziyaret etmek isteyen kişilere verilen vize türüdür.
Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: