Almanya Ekonomisi

Almanya Ekonomisi Nasıldır?

Almanya ekonomisi, sosyal piyasa ekonomisi modeli üzerine oluşturulmuş bir yapıya sahiptir. Almanya’nın ekonomik modeli, serbest piyasa kapitalist ekonomik sistemi ile sosyal politikaları birleştiren bir yapıdadır. Almanya, Avrupa Birliği ve Euro Bölgesi kurucu üyesidir ve ülkede resmi para birimi olarak Euro kullanılmaktadır.

Dünya ülkelerine kıyasla oldukça gelişmiş bir sistem olarak kabul edilen Alman ekonomisi, Dolar kurunu baz alarak yapılan araştırma sonuçlarına göre, dünyanın en büyük dördüncü ekonomisi olmaktadır. Almanya ekonomisi, Dünya Ekonomik Forumu’nun 2019 yılında yayınladığı Küresel Rekabet Edebilirlik Raporu’na göre, rekabet gücü en yüksek 141 ülke arasında 7. sıraya sahiptir. Almanya 2018, 2019 ve 2020 yıllarında, sürdürdüğü ekonomi çalışmaları ile Küresel Rekabet Edilebilirlik Raporu’nda ilk 10 ülke arasına girmeyi başarmıştır.

Almanya, Avrupa ülkeleri arasında en büyük ulusal ekonomiye sahip ülke olmakla birlikte, Euro Bölgesi ekonomisinin de çok büyük bir payını oluşturmaktadır. 2016 yılında, 310 milyon dolarlık değeri ile dünyanın en yüksek ticaret fazlasına sahip ülke olan Almanya, en büyük sermaye ihracatçısı olmuştur. Alman ekonomisinin büyük çoğunluğunu makine, taşıt, elektronik ürünler, gıda ürünleri ve kimyasal ürünler gibi malların ihracatını yapan şirketler oluşturmaktadır.

Almanya Milli Geliri Ne Kadardır?

Almanya’nın milli gelir değerleri; 2016 yılında 3,159.8 Milyar Euro, 2017 yılında 3,277.3 Milyar Euro, 2018 yılında 3,386.0 Milyar Euro, 2019 yılında 3,449.1 Milyar Euro ve 2020 yılında 3,332.2 Milyar Euro olarak raporlanmıştır. 2021 yılında Almanya’nın milli gelirinde %4.2’lik büyüme gerçekleşmiştir.

Almanyada kişi başına düşen milli gelir; 2016 yılında 48.532 Dolar, 2017 yılında 50.425 Dolar, 2018 yılında 52.802 Dolar, 2019 yılında 54.984 Dolar ve 2020 yılında 55.306 Dolar olarak açıklanmıştır.

Almanya Dünyanın Kaçıncı Büyük Ekonomisidir?

2021 yılına ait verilere göre Almanya, 3.9 milyon Dolarlık ekonomisi ile Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Japonya’nın ardından, dünyanın en büyük 4. ekonomisidir. Almanya, dünya dördüncülüğünün yanında Avrupa’nın en büyük ekonomisi olma özelliğini taşır.

Almanya İşsizlik Oranı Kaçtır?

Almanya’nın işsizlik oranı, birçok dünya ülkesine göre, düşük değerlerde seyretmektedir. 2016 yılında Almanya işsizlik oranı %4.2 iken, bu oran 2017 yılında %3.8’e, 2018 yılında ise %3.2’ye düşmüştür ve 2019 yılında %3.2’lik işsizlik oranı aynı kalmıştır. 2020 yılında tüm dünya ekonomilerini etkileyen Covid- 19 pandemisinin etkisi ile, işsizlik oranı Almanya’da %3.2’den %4.2’ye çıkmıştır.

Almanya Enflasyon Oranı Kaçtır?

Almanya enflasyon oranı, dünya piyasasına göre her yıl değişmektedir. Almanya enflasyon oranı 2016 yılında %0.4 iken 2017 yılında %1.7’ye, 2018 yılında ise %1.9’a çıkmıştır. Almanya enflasyon oranının son yıllarda düştüğü görülmektedir ve 2019 yılında %1.3 olarak kaydedilen Almanya enflasyon oranı, 2020 yılında %0.4 olmuştur.

Almanya Para Birimi Nedir?

Almanya para birimi Euro’dur. Almanya, Euro Bölgesi’nde yer alan bir ülkedir ve resmi para birimi olarak tüm ülkede Euro kullanılmaktadır. Almanya’nın başkenti olan Berlin’de de para birimi olarak Euro kullanılmaktadır.

Almanya, para birimi olarak tamamen Euro kullanmaya 2002 yılının Ocak ayında geçmiştir. Almanya’da Euro para biriminden önce Alman markı kullanılmıştır. Yürürlükte olduğu dönemde, dünya piyasalarında değerli bir para birimi olarak görülen Alman markı, 1999 ve 2002 yılları arasında Euro ile birlikte kullanılmıştır. Alman markından Euro kullanımına geçilirken, 1,95 Alman markı 1 Euro’ya karşılık gelecek şekilde hesaplanmıştır.

Almanya’nın Parasının Kısaltması Nedir?

Almanya, resmi para birimi Euro’nun kısaltması EUR olarak kullanılmaktadır.

Almanya’nın Para Birimi Kaç TL’dir?

Almanya’nın para birimi olan Euro, Türk lirası ile kıyaslandığında, 2021 yılı Aralık ayı itibariyle 1 Euro 18,50 TL’ye karşılık gelmektedir.

Almanya’da Bulunan Bankalar Hangileridir?

Almanya’da yer alan başlıca bankalar aşağıda verilmiştir.

  • DZ Bank
  • Bayerische Landesbank
  • NRW Bank
  • Landesbank Baden-Württemberg
  • Landesbank Hessen-Thüringen
  • Commerzbank
  • Deutsche Bank
  • Norddeutsche Landesbank
  • KFW Bankgruppe
  • HyoVereinsbank

Almanya Merkez Bankası Nerededir?

Almanya Merkez Bankası (Deutsche Bundesbank), Almanya Federal Cumhuriyeti’nin 1957 yılında kurulmuş olan merkez bankasıdır ve Frankfurt şehrinde yer almaktadır. Başkanlık görevini Jens Weidmann’ın sürdürdüğü Almanya Merkez Bankası’nın birçok görevi, Avrupa Merkez Bankası tarafından yürütülmektedir. Avrupa Merkez Bankası’nın uyguladığı ve Almanya Merkez Bankası tarafından tanınan güncel faiz oranı %0,00’dır, diğer bir deyişle bu bankalar faiz uygulaması yapmamaktadır.

Almanya’daki Türk Bankaları Hangileridir?

Almanya’da faaliyet gösteren Türk bankaları aşağıda listelenmiştir.

  • İş Bankası
  • Ziraat Bankası
  • Denizbank
  • Garanti Bankası
  • Akbank

Almanya’da Saatlik Asgari Ücret Ne Kadardır?

2021 yılı itibariyle Almanya’da asgari ücret aylık 1.584 Euro olarak belirlenmiştir. Güncel asgari ücret uygulaması ile Almanya’da saatlik çalışma ücreti 9.60 Euro’dur.

Almanya’da uygulanan ücretler ile ilgili hükümet çalışmaları sürdürülmektedir ve Almanya asgari ücret miktarının 2022 yılında saatlik olarak 9.60 Euro’dan 12 Euro’ya çıkarılma durumu tartışılmaktadır.

Almanya Haftalık Çalışma Saati Kaçtır?

Almanya’da haftalık çalışma saati 38 saat olarak belirlenmiştir.

Almanya’nın Ana Geçim Kaynakları Nelerdir?

Almanya ekonomisi, yüksek bir dış satım girdisine sahiptir. 2016 yılında, Almanya’nın dış satımını yaptığı mal ve hizmetlerin değeri 1,21 trilyon Euro değerine ulaşmıştır ve bu dış satım hacmi, Almanya’yı dünyanın 3. en büyük ihracat yapan ülkesi konumuna yükseltmiştir.

Almanya’da ekonomik faaliyetlerin büyük bir bölümünü; taşıt, makine, elektronik ürünler, elektrikli cihazlar, eczacılık ürünleri, ulaşım araçları, temel metaller, gıda ürünleri, kauçuk ürünleri ve plastik ürünlerinin ihraç edilmesi oluşturur. Tuz, kereste, alkali potasyum bileşiği, bakır ve doğalgaz açısından zengin kaynaklara sahip bir ülke olan Almanya’nın ekonomisi, ülkenin sahip olduğu doğal değerler ile şekillenmiştir.

Almanya’da faaliyet gösteren özel sektör kuruluşları; çoğunlukla küçük ve orta ölçekli işletmeler olarak yapılanmış ve aileler tarafından yönetilen şirketlerdir. Almanya’da yer alan aile şirketlerinin yanında, dünya çapında etkinlik gösteren birçok Alman şirket bulunmaktadır. Birer dünya markası haline gelmiş olan Allianz, Volkswagen, Siemens, BMW, Daimler, BASF, SAP, Bayer, Deutsche Telekom ve Munich Re firmaları, Almanya’nın en iyi 10 şirketi olarak sıralanmaktadır.

Almanya’da en çok çalışılan iş alanları arasında yazılım programcılığı ve geliştiriciliği, elektrik- elektronik mühendisliği, hasta bakıcılık, işletmecilik, doktorluk, elektrik teknisyenliği, üretim elemanı, satış uzmanı, inşaat mühendisliği ve bilgi teknolojileri analistliği yer almaktadır.

Almanya’da İnşaat Sektörü Nasıldır?

Almanya’da inşaat sektörü, ülkenin en önemli iş alanlarından biri olarak ele alınmaktadır. 2015 yılında Almanya’nın toplam katma değerinin %4,7’sini inşaat sektöründen elde edilen gelir oluşturmuştur. Almanya’nın gayrisafi yurt içi hasılasının %9,8’lik bir kısmını inşaat sektörüne yapılan yatırımlar oluşturmaktadır. 2,5 milyon insana iş imkanı sunan Almanya inşaat sektörü, Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde inşaat sektörü alanında %20’lik bir paydaya sahiptir ve Avrupa’da en çok inşaat temelli yatırım yapılan ülke Almanya’dır.

Almanya’da inşaat sektörüne yapılan gayri safi sabit sermaye yatırımları, 2014 yılında 585,1 milyar Euro iken 2015 yılında 603,8 milyar Euro’ya ve 2016 yılında 627,8 milyar Euro’ya yükselmiştir. Almanya’nın inşaat sektörüne yaptığı büyük ölçekli yatırımlar düşünüldüğünde, inşaat sektörünün büyüme oranları 2016 yılında ortalama %3 ve 2017 yılında ise ortalama %2 olarak tahmin edilmiştir.

Almanya’da inşaat sektörü hacminin yıllara göre değişimi, sektörde büyüme gerçekleştiğini göstermektedir. Almanya’da 2006 yılında toplam inşaat hacmi 247,5 milyar Euro değerindeyken, bu değer 2008 yılında 276,2 milyar Euro, 2010 yılında 283,3 milyar Euro, 2012 yılında 311,4 milyar Euro, 2014 yılında 328,4 milyar Euro ve 2015 yılında 335,5 milyar Euro’ya çıkmıştır.

Almanya’da Otomotiv Sektörü Nasıldır?

Almanya’da otomotiv sektörü, ülkenin en gelişmiş sektörlerinden biridir. Almanya’nın ürettiği otomotiv ürünleri ve Alman otomotiv mühendisliği, dünya çapında tanınmaktadır. Almanya, Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya’nın ardından dünyada en çok otomotiv üretimi yapan ülkedir ve Avrupa’da otomotiv üretimi ve satışlarında birinci sırada yer almaktadır.

Almanya’da otomotiv sektörünün hacmi her geçen yıl artış göstermektedir. 2018 yılında Alman otomotiv sektörünün genel cirosu 426,212 milyon Euro iken 2019 yılında artarak 436.155 milyon Euro olmuştur. Alman otomotiv sektöründe her yıl 800.000’den fazla çalışan istihdam edilmektedir.

Alman otomotiv sektörü, dünya çapında tanınırlığa sahiptir ve dünyadaki her beş arabadan biri Alman markalı bir otomobildir. Birçok Alman otomotiv şirketi dünya çapında başarı kazanmıştır ve dünyanın en büyük 100 otomotiv tedarikçisi arasından 18 tanesi Alman temellidir. Alman arabalarının evrensel olarak kabul edilen kalitesi, Almanya araba fiyatları üzerinde de etkili olmaktadır.

Almanya’da Sanayi Sektörü Nasıldır?

Almanya’da sanayi oldukça gelişmiş bir sektördür ve Almanya ekonomisi için önemli bir girdi kaynağıdır. 2018 yılı itibariyle, Almanya’nın gayrisafi yurt içi milli hasılasının %30,7’sini sanayi sektörü oluşturmaktadır. Almanya sanayi sektöründe, toplam ülke istihdamının %4,8’lik bir kısmı çalışmaktadır. Almanya sanayi sektörü; makine ve makine ekipmanları, motor ve motor parçaları, metal ürünleri, elektrik- elektronik ürünleri, inşaat ürünleri ve enerji ürünleri imalatı yoğunlukludur.

Almanya’nın sanayi sektörünün en önemli kollarından biri otomotiv sektörüdür. BMW, Daimler- Benz, Volkswagen ve Opel gibi büyük şirketlerin otomotiv üretimleri, Almanya’nın sanayi sektörüne önemli bir katkı sağlamaktadır.

Almanya Tarım Sektörü Nasıldır?

Almanya tarım sektörü, ülkenin gayrisafi yurt içi milli hasılasının %0.7’lik bir kısmını oluşturmaktadır ve ülke nüfusunun %1.4’lük bir kısmı tarım sektöründe çalışmaktadır.

Almanya tarım sektörü, ülkenin gıda ihtiyaçlarını, %90 gibi yüksek bir ölçüde yerli ürünler ile karşılayabilecek bir yapıdadır. Fransa ve İtalya’nın ardından, Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde en büyük tarımsal ürün üreticisi olan ülke Almanya’dır.

Almanya tarım sektöründe üretimi yapılan başlıca ürünler patates, arpa, şeker pancarı, meyve, buğday ve lahanadır. Almanya toprakları verimlilik bakımından zayıf olmasına karşın, ülkenin sanayi sektörünün oldukça gelişmiş olması ve sahip olduğu olanaklar, Almanya’da tarım faaliyetlerini mümkün kılmaktadır.

Almanya Hizmet Sektörü Nasıldır?

Almanya hizmet sektörü, ülkenin sanayileşmesi ile birlikte giderek önem kazanmıştır. Almanya ekonomisinin %68.6 gibi büyük bir kısmını hizmet sektörü oluşturmaktadır. İşgücü dağılımı olarak, Alman nüfusunun %74.3’lük bir bölümü hizmet sektöründe istihdam edilmektedir.

Almanya’da hizmet sektörü içerisinde en çok ticaret, turizm, bankacılık, haberleşme, yatırım ve ulaşım hizmetleri yer almaktadır.

Almanya Enerji Sektörü Nasıldır?

Almanya, dünyanın en gelişmiş enerji sektörlerinden birine sahiptir. Almanya enerji sektörünün ürettiği başlıca enerji kaynakları; petrol, kömür, doğalgaz, nükleer enerji, su ve rüzgar enerjisidir.

Almanya, dünyanın en gelişmiş beşinci petrol üreticisi ülkedir ve ülkede her yıl yoğun olarak petrol ihracatı yapılmaktadır. Almanya enerji sektörü, dünyada en çok doğalgaz üreten üçüncü, en çok kömür üreten dördüncü ülke sektörü olma özelliği taşımaktadır.

Almanya Tekstil Sektörü Nasıldır?

Almanya tekstil sektörü, üretim hacmi bakımından oldukça gelişmiş bir sektördür. Yıllık ortalama 32 milyar Euro ciro yapan Almanya tekstil sektöründe, yaklaşık 150.000 kişi istihdam edilmektedir. Almanya’da tekstil sektörünün; 2017 yılında 19,78 milyar Euro, 2018 yılında 19,29 milyar Euro ve 2019 yılında 18,50 milyar Euro değerinde üretim yaptığı kaydedilmiştir.

Almanya’da üretilen tekstil ürünleri, %40’lık bir düzeyde ihraç edilmektedir ve Alman tekstil ürünleri dünya pazarında önemli bir konumda yer almaktadır. Almanya, dünya genelinde Çin’den sonra tekstil ürünleri ihracatında ikinci sırada yer almaktadır. Almanya’nın tekstil ürünlerini ihraç ettiği ülkelerin başında Polonya, İsviçre, Avusturya ve Fransa gelmektedir.

Almanya tekstil sektörünün gelişmesindeki en önemli etkenlerden biri, üretimde kullanılan teknik olanaklardır. Sanayi sektörünün Almanya’da gelişmiş olmasının etkileri tekstil sektöründe de görülebilmektedir.

Almanya’da İlaç Sektörü Nasıldır?

Almanya ilaç sektörü, dünyanın en gelişmiş ilaç sektörlerinden biri olarak kabul görmektedir. 2020 yılı verilerine göre Almanya, dünyada en çok ilaç ihraç eden ilk beş ülke arasında yer almaktadır. Almanya, 2018 yılında 58.3 milyon Euro, 2019 yılında 58.9 milyon Euro ve 2020 yılında 66.8 milyon Euro değerinde ilaç ihracatı yapmıştır.

Yıllar geçtikçe değer kazanan Almanya ilaç sektörü hacmi; 2016 yılında 40,7 milyar Dolar değerinde iken, 2017 yılında 43,0 milyar Dolar ve 2018 yılında 54 milyar Dolar değerine yükselmiştir. Pfizer, Novartis, Bayer, Janssen, Roche, Novo Nordisk ve Sanofi dünya çapında satış yapan Alman ilaç şirketleridir.

Almanya Maden Sektörü Nasıldır?

Almanya maden sektörü, Almanya topraklarının maden bakımından zengin olmaması nedeniyle dış ülkelere bağımlı bir sektördür. Almanya’nın en sık bulunan doğal kaynağı kömürdür ve ülkenin maden sektörü dünyanın en büyük kömür üreticisi konumundadır. Almanya dünya ülkeleri arasında dördüncü en büyük kömür tüketicisi ülkedir.

2012 yılında, Almanya maden sektörü faaliyetleri kapsamında kullanılmak üzere 1.2 milyon Dolar değerinde endüstriyel mineral ithal edilmiştir. Almanya’nın en çok ithal ettiği maden ürünleri magnezyum karbonat ve magnezyum oksittir.

Almanya Kuyumculuk Sektörü Nasıldır?

Almanya kuyumculuk sektörü, ülke ekonomisinin önemli sektörlerinden biridir ve Almanya, Avrupa’nın ikinci en büyük gümüş mücevheratı üreticisidir. Almanya’nın yoğun gümüş üretiminin yanında, 2008 yılında Tayland gibi Asya ülkelerinin gümüş kuyumculuğu sektöründe etkin olmaya başlamasıyla Alman kuyumculuk sektöründe gerileme yaşanmıştır.

Almanya kuyumculuk sektöründe üretilen ürünlerin bir kısmı ihraç edilmektedir. Almanya 2007 yılında 9,75 milyar Dolar, 2008 yılında 12,33 milyar Dolar, 2009 yılında 10,04 milyar Dolar, 2010 yılında 15,51 milyar Dolar ve 2011 yılında 21,40 milyar Dolar değerinde kuyumculuk ihracatı yapmıştır.

Almanya kuyumculuk sektörü ürünleri arasında inciler, değerli taşlar ve değerli metaller yer almaktadır. Dünya ülkeleri arasında en çok gümüş tüketimi yapan 5 ülke arasında Almanya da yer almaktadır.

Almanya Turizm Sektörü Nasıldır?

Almanya turizm sektörü, ülke ekonomisi içerisinde gelişmiş bir sektör ve önemli bir girdi kaynağıdır. Almanya, 2012 yılında yaklaşık 408 milyonluk turist sayısı ile dünyanın en çok ziyaret edilen sekizinci ülkesi olmuştur.

Alman vatandaşlarının %30’u, tatillerini kendi ülkelerinde yapmaktadır ve bu durum ülkedeki iç turizm sektörünü olumlu yönde etkilemektedir. 2017 yılı Seyahat ve Turizm Rekabet Raporu’na göre, karşılaştırılan 136 dünya ülkesi içerisinde, Almanya 3. sırada yer almaktadır ve dünya çapında seyahat için yoğun olarak tercih edilen bir ülke konumundadır.

Almanya gayrisafi yurt içi milli hasılasının, her yıl ortalama %4,5’lik bir kısmını turizm girdileri sağlamaktadır. Almanya turizm sektörü yıllık olarak 43,2 milyar Euro’nun üzerinde gelir elde etmektedir. Almanya turizm sektöründe 2 milyon kişi çalışmaktadır ve bu oran toplam ülke istihdamının %4,8’lik bir kısmını oluşturur.

Almanya, turizm fuarları düzenleyerek turizm sektörünü canlı tutmayı amaçlamaktadır. Almanya turistik vize alarak Almanya’yı ziyaret eden kişiler, turistlerin ilgisini çeken Alman kültürünü, kırsal alanlarını ve fuarlarını gezebilme imkanına sahip olmaktadır.

Almanya’nın İhracat Politikası Nasıldır?

Almanya, her yıl 10 milyar Doların üzerinde bir hacim ile, çeşitli ülkelere yoğun bir ihracat gerçekleştirmektedir. Almanya başlıca olarak, kazan, motorlu taşıt, optik cihazlar, elektrikli makineler ve nükleer reaktörler gibi ürünlerin ihracatını yapmaktadır. Almanya’nın en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Fransa, Hollanda, İngiltere ve Türkiye yer almaktadır.

Almanya’nın 2020 yılında en çok ihracat yaptığı ülkeler ve ihracat hacimleri aşağıda verilmiştir.

  • Amerika Birleşik Devletleri’ne 118,8 milyar Dolar
  • Çin’e 109,8 milyar Dolar
  • Fransa’ya 103,7 milyar Dolar
  • Hollanda’ya 89 milyar Dolar
  • İngiltere’ye 76,4 milyar Dolar
  • Türkiye’ye 24,4 milyar Dolar

Almanya İhracat Rakamları Nedir?

Almanya, birçok dünya ülkesi ile ihracat yapan bir ülkedir ve Çin ve Amerika Birleşik Devletleri’nin ardından dünyanın en büyük üçüncü ihracat yapan ülkesi olarak ele alınmaktadır. Güncel dış ticaret değeri 1,38 trilyon Dolar olan Almanya, 2016 yılında 1,33 trilyon Dolar değerinde, 2017 yılında 1,44 trilyon Dolar değerinde, 2018 yılında 1,56 trilyon Dolar değerinde ve 2019 yılında 1,49 trilyon Dolar değerinde ihracat yapmıştır.

Almanya’nın İhracat Ürünleri Nelerdir?

Almanya’nın dünya ülkelerine ihraç ettiği başlıca ürünler aşağıda listelenmiştir.

  • Makine, motor ve motor parçaları
  • Otomobil ve otomobil parçaları
  • İlaç
  • Rafine petrol
  • Taşıt parçaları
  • Kimyasal ürünler
  • Demir-çelik
  • Gıa temelli ürünler
  • Tekstil ürünleri
  • Bilgisayar
  • Hava araçları
  • İş makineleri
  • Elektrik transformatörleri
  • Alçak gerilim koruma ekipmanları
  • Endüstriyel ürünler
  • Hava ve sıvı pompaları
  • Traktör ve kamyon gibi iş araçları

Almanya’ya Sattığımız Ürünler Nelerdir?

Türkiye tarafından Almanya’ya ihraç edilen ürünler aşağıda listelenmiştir.

  • Otomotiv endüstrisi ürünleri
  • Hazır giyim ürünleri
  • Demir
  • Demir dışı metal
  • Fındık
  • İklimlendirme sanayi ürünleri
  • Kuru meyve ve mamulleri
  • Makine ve makine parçaları
  • Meyve ve sebze
  • Motorlu taşıt ve parçaları
  • Tekstil ürünleri

Almanya İthalat Politikası Nasıldır?

Almanya, 2020 yılında 1,17 trilyon Dolar değerinde ithalat yapmıştır ve bu değer ile dünyanın en büyük üçüncü ithalatçısı olma özelliği taşımaktadır. Almanya’nın ithalat ilişkisi içerisinde olduğu ülkelerin başında; Çin, Hollanda, Amerika Birleşik Devletleri, Polonya, Fransa ve Türkiye gelmektedir.

Almanya’nın dış ülkelerden ithal ettiği ürünlerin başında makine ve makine parçaları, kazanlar, ilaçlar ve çeşitli amaçlara yönelik cihazlar yer almaktadır. 2018 yılında Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in açıklamasına göre, Almanya’nın dış ticaret gelirleri milli gelirin ortalama %72 gibi büyük bir kısmını oluşturmuştur.

Almanya’nın İthalat Ürünleri Nelerdir?

Almanya’nın dış ülkelerden ithal ettiği başlıca ürünler aşağıda listelenmiştir.

  • Hazır giyim ürünleri
  • Kimyasal ürünler
  • Nükleer reaktörler
  • Kazan çeşitleri
  • Taşıt çeşitleri
  • Optik cihazlar
  • İlç
  • Elektrikli makineler

Almanya’dan Aldığımız Ürünler Nelerdir?

Türkiye’nin Almanya’dan ithal ettiği ürünler aşağıda sıralanmıştır.

  • Otomobil
  • Yarış arabası
  • Kara taşıt parçaları
  • İlaç
  • Altın
  • Eşya taşımaya yönelik motorlu araçlar
  • Dizel ve yarı dizel motor
  • Motor parçaları
  • Medikal ürünler
  • Elektrik transistörleri
  • Makine ve cihaz çeşitleri

Almanya ve Türkiye’nin Ekonomik İlişkileri Nasıldır?

Almanya ve Türkiye arasında her yıl yoğun miktarda ithalat ve ihracat yapılmaktadır. Almanya, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı birinci ve en çok ithalat yaptığı ikinci ülkedir.

Türkiye ve Avrupa Birliği arasında 1996 yılında gerçekleştirilmiş Gümrük Birliği anlaşması sayesinde, Avrupa Birliği üyesi olan Almanya ve Türkiye arasında gümrük vergisiz ihracat yapmak mümkün hale gelmiştir.

Almanya ve Türkiye arasında her yıl; otomobil, altın, ilaç, medikal ürünler, motor ve motor parçaları, fındık, demir, demir dışı metaller, tekstil ürünleri, elektronik ürünler, motorlu taşıtlar, halı, iklimlendirme makineleri, kuru meyve ve mamulleri gibi çeşitli ürünlerin karşılıklı alış verişi yapılmaktadır.

Almanya’nın Temel Ekonomik Verilerinin Yıllara Göre Dağılımı Nasıldır?

Dünya Bankası rakamlarına göre, Almanya’nın temel ekonomik verilerinin yıllara göre değişimi aşağıdaki tabloda verilmiştir.

YılGayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH)Kişi başına düşen GSYİHBüyüme oranı
20123.221 trilyon Dolar44.400 Dolar%0.4
20133.235 trilyon Dolar46.040 Dolar%0.4
20143.307 trilyon Dolar47.950 Dolar%2.2
20153.356 trilyon Dolar48.690 Dolar%1.5
20163.431 trilyon Dolar51.830 Dolar%2.2
20173.523 trilyon Dolar54.340 Dolar%2.6
20183.561 trilyon Dolar56.920 Dolar%1.0
20193.599 trilyon Dolar58.110 Dolar%1.0
20203.434 trilyon Dolar55.770 Dolar%-4.5
Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: