almanya içki kültürü ve ünlü alman içecekleri

Almanya'da İçecek Kültürü Nasıldır, En Ünlü Alman İçkileri Nelerdir?

Almanya içecek kültüründe alkol tüketimi oldukça yaygındır ve dünyaca ünlü pek çok Alman içkisi bulunmaktadır. Almanlar için alkol tüketmek kültürlerinin önemli bir parçası arasındadır. Bira, Almanya’nın ulusal içkisi olarak kabul edilmektedir. Genel olarak Almanlar, alkol tüketme konusundaki rahat tavırlarıyla da tanınmaktadırlar.

Almanya’da alkol için yasal yaş 18 iken, gençlerin bira içmeye başlamasına erken yaşta izin verilmektedir. Almanya’da birçok yerde, halka açık yerlerde açık kaplardan alkol içmek yasaldır ve bu da bira tüketiminin varlığını daha da meşrulaştırılmaktadır.

Almanya’da, özellikle işten sonra, halka açık yerlerde bira içmek yaygındır. Trende, bir bankta ya da parkta Feierabendbier’in (iş sonu birası) içen pek çok insan görmek mümkündür.

Bira içmek kültürlerinin bir parçası olmasına ve düzenli olarak içilmesine rağmen, Almanları tamamen sarhoş görmek nadir rastlanan bir durumdur.

Şarap da Almanya genelinde oldukça popülerdir. Alman şarabı ağırlıklı olarak Ren’in üst ve orta kısımları ve onun kolları boyunca uzanan bölgelerden gelmektedir. Riesling ve Silvaner en iyi bilinen beyaz şarap çeşitleri arasında yer alırken, Spätburgunder ve Dornfelder önemli Alman kırmızı şaraplarıdır.

Alkollü içkilerin yanı sıra alkolsüz içkilerin tüketimi de Almanya’da oldukça yaygındır. Almanya’da en sık tüketilen alkolsüz içecekler arasında kahve bulunmaktadır. Sadece kahvaltıda değil, genellikle pazar günleri, özel günler veya doğum günlerinde sıklıkla tüketilmektedir.

Popüler alkolsüz içecekler arasında Schorle, meyve suyu veya köpüklü maden suyuyla karıştırılmış şarap, Almanya’nın her yerinde popüler olan Apfelschorle ve fanta gibi portakal aromalı içecekle yapılan Spezi bulunur.

Almanya’da İçki Kültürü Nasıl Gelişmiştir?

20/. yüzyıla kadar, Almanya’da sular genellikle kirli ve içmek için güvenli değildi. Bu nedenle Avrupa genelinde bira tüketimi sağlıklı kalmak için daha iyi bir seçim olarak görülmeye başlanmıştır. Dahası, 19. yüzyılda fabrika sahipleri de maden ve çelik fabrikalarındaki personellerini bira içmeye teşvik etmişlerdir.

Bira kalori bakımından zengin olması ve aynı zamanda erkeklerin çoğu zaman aşırı keyif alacakları schnapp’lara bir alternatif olarak görülmesi sebebiyle sıkça tüketilmeye başlanmış ve bu alışkanlık günümüze kadar devam etmiştir.

Almanya’da Bir masanın üzerinde “stammtisch” yazan bir işaret bulunuyorsa, bu masanın müdavimler için ayrıldığı anlamına gelmektedir. Günümüzde alkolün Almanya kültürü için önemli bir yeri olması sebebiyle barlarda çeşitli görgü kuralları bulunmaktadır. Kadeh kaldırmak ve “Prost” demek Almanya barlarında yaygın bir davranıştır. Kadehleri tokuştururken insanların gözlerinin içine bakmak ve özellikle zevkle tezahürat yapmak önemli bir görgü kuralıdır.

Oktoberfest Nedir? Almanya’da İçki Kültürünü Nasıl Etkilemiştir?

Oktoberfest, Münih’te düzenlenen iki haftalık, bira ve eğlence festivalidir. Oktoberfest alanı, şehrin batısında 100 dönümlük bir araziyi kaplar ve hala 1810’da orijinal festivalin düzenlendiği aynı yerde düzenlenmektedir.

Kutlama, şehrin belediye başkanının silah selamı ve tören fıçısına vurmasıyla başlamaktadır. Şenliklerde bol miktarda içkinin yanı sıra kostüm geçit töreni ve canlı müzik de yer almaktadır. Ziyaretçiler, Oktoberfest’i bir karnaval ile birleştirilmiş bira, yemek ve müzik festivallerinin karışımına benzetmektedir.

Mevcut Oktoberfest, 12 Ekim 1810’daki açılış etkinliğine ve Prens Ludwig ve Saksonya-Hildburghausen Prensesi Therese’nin düğünlerine kadar uzanan 200 yıldan fazla bir süredir devam etmektedir.

Kraliyet olayı, komşu bir ilçede bastırılan isyandan bir yıl sonra gerçekleşmiş, bu nedenle Bavyera eyaletinde bir birlik duygusu oluşturmak için aile, Münih şehrinin kapılarındaki festivallere katılmak için yaklaşık 40.000 vatandaşı davet etmiştir. Kutlama birkaç gün sürmüş ve 17 Ekim’de at yarışlarıyla sona ermiştir. Ertesi yıl, festival aynı yerde, prensesten sonra Theresienwiese adlı bir alanda düzenlenmiştir. Sonraki yıllarda, Oktoberfest, ilk kez 1818’de ortaya çıkan atlı karıncalar ve salıncaklar içerecek şekilde genişlemiş ve kutlamaya karnaval öğeleri eklemiştir. Kısa bir süre sonra, Münih şehir yetkilileri her yıl festival planlama ve yürütme görevini üstlenmiş, bira ve yemek stantları, canlı yemek pişirmeyi içerecek şekilde büyümüştür. At yarışları geleneği 1960 yılında sona ermiş, ancak karnaval gezintileri ve bira çadırları Oktoberfest’in önemli bir parçası haline gelmiştir.

İlk kez Münih’te ortaya çıkan Oktoberfest, Stuttgart, Berlin ve Hamburg da dâhil olmak üzere Almanya’daki diğer birçok şehirde ve diğer Avrupa şehirlerinde kutlanmaktadır. Gelenek, büyük ölçüde Alman Amerikalılar veya göçmenler aracılığıyla Amerika’ya da yayılmıştır.

Münih’in modern Oktoberfest’inde, tümü altı yerel bira fabrikasından bira sunan irili ufaklı 36 bira ve yemek çadırı bulunmaktadır. Bira, modern Oktoberfest kutlamaları için hayati önem taşırken, festivalin ilk yıllarında belirgin bir şekilde tüketilmemiştir.

Bira ve yiyecek tezgahları, ilk kutlamadan sekiz yıl sonra, 1818’de festivale eklenmiştir. Münih şehir yetkilileri 1819’da Oktoberfest’in yönetimini devraldığında ve festivali geçit törenleri ve atlıkarıncalar gibi etkinliklerle genişlettiğinde, bira standları, alkollü içeceklere olan talebi daha iyi karşılamak için bira fabrikaları tarafından desteklenen daha büyük çadırlara ve salonlara dönüşmüştür.

En Ünlü Alman İçkileri Nelerdir?

Almanya içeceklerinin birçoğu dünya çapında ünlüdür ve sıkça tüketilmektedir.

Aşağıdaki listede en meşhur Alman içeceklerinin listesi verilmiştir.

  • Apfelschorle
  • Radler
  • Spezi/ Mezzo Mix
  • Weissbier (Buğday birası)
  • Riesling (Beyaz bir üzüm çeşiti)
  • Glühwein (Sıcak şarap)
  • Schnaps (Likör)

Almanya İçecek Ücretleri Nasıldır?

Almanya’daki restoran ve marketlerdeki içecek ücretleri aşağıdaki listede belirtilmiştir.

İçecekRestoran Fiyatı
Yerli Bira (0,5 litre fıçı)3,50 €
İthal Bira (0,33 litre şişe)3,50 €
Cappuccino (normal)2,79 €
Kola / Pepsi (0,33 litre şişe)2,36 €
Su (0,33 litrelik şişe)2,04 €
İçecekMarket Fiyatı
Su (1,5 litrelik şişe)0,38 €
Bir Şişe Şarap (Orta Sınıf)5,00 €
Yerli Bira (0,5 litre şişe)0,68 €
İthal Bira (0,33 litre şişe)1,36 €

Radler Nedir, Nasıl Üretilir?

Radler, hafif ve ferahlatıcı ideal yaz birası içeceğidir. İçerisinde % 60 bira ve % 40 oranında limonlu soda bulunmaktadır. Radler içeceğinin popülaritesi her geçen gün artmakta ve hazır kutularda satın alınabilmektedir.

İyi bir Radler tatlı değildir. Damağı gerçekten memnun etmek için yeterli miktarda karbonatlaşmaya ve doğru miktarda keskinliğe ihtiyaç bulunmaktadır.

Weissbier Nedir, Nasıl Üretilir?

Weissbier, köpük benzeri ve bulutlu görünümü ile tanınan, üstte fermente edilmiş klasik bir Bavyera buğday birasıdır. Başlangıçta kullanılan tahıl türünden bağımsız olarak “weisses birası” (beyaz bira) olarak adlandırılan bu bira, kısa süre sonra buğdayla yaz aylarında demlenmesine izin verilen tek bira çeşidine dönüşmüştür.

Alman saflık yasası, Weissbier’in en az % 50 maltlı buğdaydan yapılması gerektiğini şart koşmaktadır. Belirgin bir muz aromasına sahip Weissbier şu anda yüksek talep görmektedir fakat bu biralar, izoamil asetatın kısa raf ömrü nedeniyle endüstriyel bira fabrikaları tarafından nadiren üretilmektedir.

Lager Nedir, Nasıl Yapılır?

Lager, düşük sıcaklıkta demlenmiş ve şartlandırılmış bir biradır. Lagerler soluk, kehribar veya koyu olabilmektedir. Soluk lager, en çok tüketilen ve piyasada en çok satılan bira türüdür. Bu bira içmeden önce saklandığı için “lager” terimi “depolama” anlamına gelmektedir.

Soğuk depolamadaki olgunlaşmanın yanı sıra, çoğu lager, nispeten soğuk sıcaklıklarda fermente olan “alttan fermente edici” bir maya olan Saccharomyces pastorianus’un kullanımıyla ayırt edilmektedir.

Riesling Nedir, Nasıl Yapılır?

Doğal asitliği her zaman yüksek olan Riesling şarapları çok yönlüdür ve kuru, orta kuru veya orta tatlıdan tatlı stillere kadar değişebilmektedir. Birincil aromaları, genellikle bitkisel, çiçeksi, mineral ve toprak nüanslarının eşlik ettiği olgun şeftali, nektarin, armut, elma ve turunçgillerin karmaşık bir kombinasyonunu içerirken, yıllanmış Riesling şaraplarında bulunan ayırt edici bir unsur benzinin dumanlı aromasıdır. Çok yönlü stilleri nedeniyle, Alman Riesling şarapları genellikle yemekler ile birlikte tüketilmektedir.

Kuru stiller kümes hayvanları, balık, domuz eti, krema sosları ve özellikle kızarmış ve baharatlı yiyeceklerle mükemmel uyum sağlarken, daha tatlı stiller mavi peynir, kaz ciğeri ve meyve bazlı tatlılarla tüketilmektedir.

Schnaps Nedir, Nasıl Yapılır?

Schnapps, genellikle şeker şurupları ile tahıl alkollerinin birleştirilmesiyle yapılan düşük alkol içeriğine sahip sakarin-tatlı likörleri belirtmek için kullanılır. Bu likörler genellikle yapay tatlandırıcılar ve ilave şekerler içermektedirler. Gerçek schnapps, meyve sularının temel likörle birlikte fermente edilmesiyle yapılır, bu nedenle schnapps bir meyve brendi olarak kabul edilir.

Schnapps çok yönlü bir içecektir ve oda sıcaklığında, soğukta, buz üzerinde veya bir içecekle karıştırılarak içilebilir. Schnaps, tıbbi kullanım için ortaya çıktığı Almanya’dan yüksek tüketim oranına sahiptir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: