almanya mimarisi ve ünlü eserler

Almanya Mimarisi ve Ünlü Mimari Eserler

Alman mimarisi, Antik Roma dönemi mimari akımı, Romenesk dönemi mimari akımı, Alman Gotik mimarisi akımı, Barok mimari akımı, Klasisizm mimari akımı, Art Nouveau mimari akımı, modern mimari akımı, Alman milliyetçiliği mimari akımı ve savaş sonrası mimari akım gibi mimari akımlarıyla gelişmiş bir mimaridir.

Günümüzde Almanya mimarisi evler ve eserlerde modern mimari akım görülmektedir.

Almanya Mimarisi Nasıl Şekillenmiştir?

Almanya mimarisi yıllar içinde birçok mimari akımdan, toplumlardan ve savaşlardan etkilenmiş, mimari akımların özelliklerine göre değişim göstermiştir.

Antik Roma Döneminde Almanya Mimarisi Nasıldı?

Antik Roma döneminde Alman mimarisi kaleler, askeri üsler, köprüler ve amfitiyatrolar gibi mimari eserlerden oluşmaktadır. Antik Roma döneminde Alman mimarisinde görülen yer ısıtması, cam pencereler gibi özellikler, Antik Roma sonrası dönemi Alman mimari eserlerinde görünmemektedir.

Romanesk Öncesi Dönemde Almanya Mimarisi Nasıldı?

Merovenj imparatorluğunun doğumuyla başladığına inanılan Romanesk öncesi Alman mimarisi dönemi, 11. yüzyılın başlarına kadar devam etmiştir. Romanesk öncesi dönemde Lorsch Manastırı gibi eserler verilmiş, Romanesk öncesi Alman mimarisi eserlerinde kemer şeklindeki geçitler ve yarım sütunlar gibi tasarımlara yer verilmiştir.

Romanesk Dönem Almanya Mimarisini Nasıl Etkilemiştir?

Romanesk dönem Alman mimarisi 11. yüzyıldan 13. yüzyılın başlarına kadar devam etmiş ve mimari eserlerinde yarı dairesel kemerler, küçük çift pencereler gibi tasarımlara yer vermiştir. Romanesk öncesi Alman mimarisi döneminde, Alman halkının ibadet etmesi ve Alman halkına Hristiyanlık dinini yaymak için kilise inşa edilmiş ve inşa edilen kiliselerin çoğu günümüze kadar gelmiştir. Romanes döneme Almanya tarihi eserleri mimari açıdan büyük önem arz etmektedir.

Almanya Gotik Mimarisi Nasıldı?

Alman gotik mimarisi Romanesk mimari tarzının geliştirilmiş halidir. Alman gotik mimarisi eserleri uzun eserlerdir ve sivri kemerlere sahiplerdir. Alman gotik mimarisi eserlerinde genel olarak ahşap ya da yarı ahşap malzemeler kullanılmıştır.

Rönesans Dönemi Almanya Mimarisi Nasıldı?

Rönesans dönemi Almanya mimarisi 14. yüzyılda başlamış ve 16. yüzyıla kadar devam etmiş, eski Yunanlıların ve Romalıların mimari kültürünü canlandırmayı temel almış bir mimari dönemdir. Rönesans dönemi Almanya mimarisi eserlerinde binaların simetrisi ve geometrisine dikkat edilmiş, binalarda sütunlar, biçimli kemerler, küre şeklinde kubbeler gibi tasarımlara yer verilmiştir.

Almanya’da Barok Tarzı Mimarisi Nasıldı?

Barok dönemi Almanya mimarisi, Almanya’da Otuz Yıl Savaşı’nın ardından görülmeye başlanmış, mimari eserlerin tasarım ve süsleme aşamasına önem veren bir mimaridir. Almanya Barok dönemi mimarisi eserlerinde Karşı Reform hareketlerini simgeleyen semboller ön plandadır.

Alman Klasisizm Akımı Mimarisi Nasıldı?

Alman klasisizm akımı 18. yüzyılın ikinci yarısında görülmeye başlanmış, Barok mimarisine tepki olarak doğan bir mimari akımdır. Alman klasisizm mimari akımı eski çağ mimari eserlerinin özelliklerini su yüzüne çıkarmayı amaçlayan eski Yunan ve Roma mimari tasarımlarını örnek almıştır.

Almanya’da Tarihselcilik Akımı Mimarisi Nasıldı?

Eklektizm olarak da bilinen Almanya tarihselcilik akımı, eski tarz mimari eserlerin tasarımlarını ve zanaatkarlıklarını yeniden yaşatmak isteyen bir akımdır. Almanya tarihselcilik akımı mimari eserlerinde, geçmişte olan ya da olabileceği varsayılan olayların temsil edildiği tarihsel resimler boy göstermeye başlamıştır.

Almanya Art Nouveau (Jugendstil) Akımı Mimarisi Nasıldı?

Jugendstil olarak da bilinen Almanya Art Nouveau, Almanya’nın Münih şehrinde başlamış olan sanatsal bir mimari akımdır. Jugendstil tarzında yapılan Almanya Art Nouveau mimarisi eserlerinde görülen desenler normal Alman mimarisi desenlerinden daha keskin ve sert desenlerdir.

Almanya’da Modern Mimari Nasıldır?

Modern Almanya mimarisi, mimari eserlerin tasarımında fazla önem teşkil etmeyen unsurları çıkartıp mimari eserlerin kullanışlı olmasına dikkat eden bir mimari akımdır. Modern Almanya mimarisi eserleri sade ve süsten uzak yapılara sahiptir.

Almanya Milliyetçilik Mimari Akımı Nasıldır?

Almanya milliyetçilik mimari akımı, 1933 ve 1945 yılları arasında Nazi propagandası amacıyla başlamış bir mimari akımdır.

Almanya Savaş Sonrası Mimarisi Nasıldır?

Almanya savaş sonrası mimari akımı, İkinci Dünya Savaşı sırasında hasar gören ya da tamamen yıkılan tarihi mimari eserlerin yeniden inşasına ve tadilatına önem veren bir mimari akımdır. Almanya’daki tarihi mimari eserlerin yeniden inşası ve tadilatı 21. yüzyılda da devam etmektedir.

Almanya’da Ziyaret Edilmesi Gereken Mimari Yapılar Nelerdir?

Almanya mimarisinde günümüze kadar gelmiş olan ve gerek mimari tarzlarıyla gerek süslemeleriyle gerek anlattıkları tarihle önem kazanmış olan birçok tarihi mimari eser vardır. Almanya mimarisini yakından incelemek için Almanya’da gezilecek yerler arasından bazıları aşağıda verilmiştir.

Köln Katedrali: Alman Gotik mimari akımı eserlerinden biri olan Köln Katedrali, Almanya’nın en sık ziyaret edilen mimari eserlerinden biridir.

Köln Katedrali
Köln Katedrali

Aachen Katedrali: Almanya’daki Aachen Katedrali, Avrupa’nın en eski katedrallerinden biridir ve 1978 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine girmiştir.

Aachen Katedrali
Aachen Katedrali

Würzburg Konağı: Almanya Barok mimarisinin izlerini taşıyan Würzburg Konağı, zengin yapısı ve özenle bakılan bahçesi ile turistleri büyüleyen bir eserdir.

Würzburg Konağı
Würzburg Konağı

Augustusburg ve Falkenlust Kaleleri: Almanya’nın Brühl bölgesinde bulunan Augustusburg ve Falkenlust Kaleleri, 18. yüzyıl Alman mimarisinden kalma eserlerdir.

Augustusburg ve Falkenlust Kaleleri
Augustusburg ve Falkenlust Kaleleri

Margravial Opera Binası: Almanya Barok mimarisi sanat merkezlerinin günümüzde bulunan son örneklerinden biri olan Margravial Opera binası, 70 bin saatlik bir restorasyonun ardından 18. yüzyıldaki görkemli haline geri döndürülmüş görkemli bir mimari eserdir.

Margravial Opera Binası
Margravial Opera Binası

Naumburg Katedrali: 13. yüzyıl Almanya mimarisinden kalma Naumburg Katedrali, Romanesk dönem mimarisinin izlerini taşımaktadır.

Naumburg Katedrali
Naumburg Katedrali

Almanya Evleri Nasıldır?

Alman evleri mimarisi sade yapıdadır, Alman evleri kullanışlı olmasına özen gösterilen ve doğayla iç içe evlerdir. Alman evleri mimarisi tasarımlarında birkaç katlı ve çok odalı evler bulunabileceği gibi küçük ve az odalı evlere de rastlanabilir, Alman evleri her türlü kesimin ihtiyacına göre tasarlanıp inşa edilir.

Almanya’da Kiralar Ne Kadardır?

Almanya kiralık ev ve Almanya satılık ev fiyatları ortalama aşağıdaki gibidir.

Numbeo’nun 2021 yılında yaptığı bir araştırmaya göre Almanya’da şehir içinde tek odalı bir evin ortalama kirası 260€’dur.

Almanya’da kiralık ev fiyatları ortalamaları aşağıdaki tabloda.

Ev TipiKira Tutarı
Şehir dışında tek odalı ev676 €
Şehir içinde 3+1 ev1680 €
Şehir dışında 3+1 ev1176 €

Almanya’da En Ucuz Kira Nerede?

Almanya’da en ucuz kira, Bielefield şehrindedir. Almanya ev fiyatları Bielefield şehrinde aşağıdaki gibidir.

  • Almanya Bielefield’de şehir içinde tek odalı bir evin ortalama kirası 550 €’dur.
  • Almanya Bielefield’de şehir dışında tek odalı bir evin ortalama kirası 537€’dur.
  • Almanya Bielefield’de şehir içinde üç odalı bir evin ortalama kirası 920€’dur.
  • Almanya Bielefield’de şehir dışında üç odalı bir evin ortalama kirası 843€’dur.

Almanya’da inşaat sektörü Almanya ekonomisi için önemli bir yere sahiptir. Almanya’da satılık ve kiralık ev fiyatları Avrupa ortalamasının üzerindedir.

Almanya’da Bir Ev Ne Kadar?

Almanya ortalama ev fiyatları ve Berlin ortalama ev fiyatları metrekare başına aşağıda verilmiştir.

2020 yılında Almanya ev fiyatı şehir içinde metrekare başına ortalama 5,107 €’dur. Berlin’de Almanya ev fiyatı şehir içinde metrekare başına ortalama 6,227€’dur.

2020 yılında Almanya ev fiyatı şehir dışında metrekare başına ortalama 3,566€’dur. Berlin’de Almanya ev fiyatı şehir dışında metrekare başına ortalama 4,000 €’dur.

Almanya’da asgari ücretle çalışan bir kişi ortalama olarak 18 yıllık kredi ile maaşının %42’sini ayırarak ev sahibi olabilmektedir. Ev sahibi olmak Almanya’da yaşam şartlarını oldukça kolaylaştırmaktadır.

Almanya’nın Öne Çıkan Mimarları ve Mimar Ofisleri Hangileridir?

Almanya mimarisinin öne çıkan mimarları ve mimar ofisleri aşağıda verilmiştir.

  • J. Mayer H
  • Gmp
  • Behnisch Architekten
  • LAVA
  • Seuerbruch Hutton
  • Kadawittfeldarchitektur
  • Auer Weber
  • Schneider + Schumacer
  • GRAFT
  • 3deluxe
Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: